2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 模型與玩物 HG . RG . MG有咩分別??
返回列表 發新帖 回覆
go

[問題] HG . RG . MG有咩分別??

HG . RG . MG有咩分別??

同埋去邊買高達好...玩具反斗城戈d好似好貴-,-

HG=HIGH GRADE
係比較易切同可動低比較低既版本
基本係分1:144同1:100

MG=MASTER GRADE
比HG貴同高級及可動性和細節位較HG高同好
以"骨架"作主幹
只出1:100   可以理解為POST會較HG擺得靚D
以獨角獸為例一部MG就可以有兩個型態
而HG就要將兩個型態分為兩部機

RG=REAL GRADE
可以用1:144版本的MG黎形容
以"骨架"作主幹

仲有個FG同PG
FG淨出1:144 PG就係1:60

FG<HG<RG<MG<PG 基本上係咁排
你可以用一個比一個高級同細緻黎理解佢地既分別
當然價錢都係PG最貴

買模型唔好去玩具XX城同日X城果D高級玩具連鎖店買
因為果度既租金同人工關係  價格都會比較"高級"
分分鐘"高級"過其他街邊模型店成3分1

以下係個人建議:
最好就搵下自己屋企附近有冇模型舖格下價
睇下邊間平就幫襯邊間  有D細細地既商場都會有D細既模型舖
多數都係會以旺角既信和果類細舖既模型會平D

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
趙兄弟 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
=.=NEO=.= + 10 幫助新手
zxccy2006 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  威望 + 10  Good + 6   查看全部評分

oh! thankyou!! 我買左部MG..之後都買返MG好了- -如果唔知D機一大一細好怪=]

我見HG咁平真係有D心動- -好彩冇買~

HG都唔係話唔好既
因為MG有好多機都唔會出
例如係GUNDAM 00  佢淨會出主角機  同卒仔機
D配角機都好少會出MG(SEED既無限正義係少數既例子)
如果真係睇中部配角機既話   好多人都會去買HG

因為HG比起MG係有比較多既部位要自己上返D色
你可以理解作:好多位都係要你貼貼紙 特別係HG1:144
不過對D玩開模型既高手黎講都冇咩所謂
因為佢地就算買部PG返黎都係會噴過晒D色
識得上色同埋有一定既技巧既話  你部HG都唔會比MG樣衰(不過可動性就一定會係MG好少少)

仲有一個買HG既原因就係
多數新出既高達模型都係會出係HG既1:144果度
出完等幾個月就會出HG1:100 OR MG1:100
D人貪新機吸引就會去買部平平地既HG1:144黎砌
當然  你上色上得靚既話 細細部既1:144都係好好睇

重點我唔係高手=[我又唔想亂搞部機....

HG既曉其實o唔ok???如果係咩都唔搞....砌完就算-0-

都ok既
起碼我都會接受到...

好似我地呢d新手玩下mg素組都幾過癮架啦

hg,rg既分別..樓上師兄詳解左,咁我唔講喇~

買模型如果想平既話,其實上網bid係一個唔錯既方法,
唔好處就係新出既可能要等一下先會有平既放出黎~

至於你話買開mg,唔買hg,會又大又細咁..我自己覺得唔係問題,
其實hg有好多都做得個比例幾靚,就咁砌左出黎畫埋線,用gundam marker油番d佢冇左既色已經可以好靚=]
(好似近黎既00系列,個身形就做得幾靚)

反而mg,我覺得應該等自己打磨方面有少少根基先砌會更好=]
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-19 04:34 PM , Processed in 0.026911 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存