2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 日韓偶像 YUI 5月14日 YUI星光大道表演
返回列表 發新帖 回覆
go

5月14日 YUI星光大道表演

十週年勳章(賀詞) K歌達人

sony music係facebook到講今日YUI會黎hk,同埋會有意外驚喜
所以我成日都坐左係屋企F5個頁,睇下有咩更新
下午既時候知道YUI會坐巡迴巴士,途經銅鑼灣、尖沙咀、旺角

其後有人透露YUI會係6點既時候係尖沙咀有街頭表演
而sony music都確認了這件事,但並未公佈實際地點
其後再有人透露演出地點為星光大道,而sony也確實了
因此我趕緊搭車到尖沙咀,步行到星光大道
到達時大約5:45左右,而這是YUI應該也離開了銅鑼灣,正前往尖沙咀

差不多6點的時候大家也很遵守秩序,在香港電影金像獎巨型銅像那兒
圍了一個大圈坐,一些路過的以為拍戲,有些人在問為什麼有幾百人圍著銅像坐=__=

等左咁耐終於見到YUI喇,老土d講句''真係真人令過上鏡''
同埋現場聽YUI唱歌,未經過任何數碼化的轉變,真的是好聽很多
這是CD中,影片中不能感受到的,是一種憾動人心的歌聲
我記得YUI在sony選拔賽既影片入面,同街頭演唱時一樣,曲著腳坐在地上邊彈邊唱
而評審及其他在場人士聲稱:「她天使般的聲音製造了美妙的氣氛,並令聽者深深感動。」

雖然我是很喜歡聽YUI的音樂,也很喜歡YUI的歌聲,但是也覺得以天使來形容好像有些誇張
然而經過這次表演後,我真的是不能以其他形容詞來形容YUI的歌聲,因為這已不僅僅是好聽的程度了
很可惜當時大家不在場,雖然當時有很多fans拍下了影片可以重溫,但跟現場聽的已經有些分別了

YUI在這次街頭表演一共唱了3首歌(Good-bye days 和 Laugh away)...那明明就是2首,,
對,因為Good-bye days一共唱了2次,第2次YUI跟一眾fans一起多唱一次
以下一些影片拍下了當時的情況,,

1st song - Good-bye days

在唱完第一首歌之後YUI叫我地坐埋多
搞到好多人都係咁迫上黎,真係失禮人=__=
所以大家一間睇第2首歌既時候會發現距離近左勁多= =
因為fans迫哂上前搞到d記者好難影相
所以YUI向我地同佢地say sorry /~\
真係唔好意思,應該係我地say sorry先岩

2nd song - Laugh away

期間唔知咩事有d人跟住唱=__=
同埋當中我幾唔滿意既係YUI叫大家打拍子
先唔講有d人拍到亂哂= =
當中有好多人都冇跟住拍,有d拍手既仲要係"做手形"
而家打拍子係用黎豐富個音樂,增加個氣氛
但係拍唔出聲咁拍手黎做咩?

3rd song - Good-bye days with Fans

最後一首歌YUI叫我地同佢一齊唱
真係幾開心,大家都有跟住一齊唱

----
由於當時專心的為YUI打著拍子,加上自己也沒有帶到相機
所以沒有拍下影片和影相
不過也有一些其他fans所拍的照片,現在分享一下
(相片由YUI@HK的871020提供)

已有 3 人評分Good 收起 理由
kristalltang + 5 OH~ my dear YUI>333333
曲奇餅 + 3 2.9比yui,0.1比你 哈 唔好嬲
夢遊人 + 3 THX!!!!!!!!

總評分:  Good + 11   查看全部評分

好正!!!!!!!!!!!!!!唔該晒樓主
我都好想去

马里一  上海酒店上门按摩,足不出户高品味享受,我们全天候为您服务!把轻松`舒适`快乐带给您!无需任何押金订金!官网taosilespa.com电话/微信1:13370271997微信2:shanmo12580,务必同时加,qq:806746818[/b   發表於 16-12-27 03:12 PM
姐姐一  上海丝足按摩,足不出户就能体验高品味享受,我们全天候准备为您服务!使您全身活力再现!把轻松`舒适`和快乐带给您!官网taosilespa.com电话/微信1:13370271997微信2:shanmo12580,务必同时加,qq:80   發表於 16-8-29 10:49 PM

今次sony公佈得真係遲左d
如果早d公佈既就會有多d人可以睇到/~\
不過YUI真係好nice,又冇架子
而且同fans咁近距離咁坐係街到表演
真係冇咩邊個歌手會咁做

我尋日係旺角見到yui架宣傳巴士
之後上左佢隔離架巴士同佢hi左下XD

表演完走既時候一眾fans都揮左好耐手
跟YUI和staff們 say goodbye

2日都可以見到YUI,我覺得好幸福呀!

十週年勳章(賀詞)

yui呢家個頭有十分清涼的feel~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 04:22 AM , Processed in 0.045959 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存