2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 德國宣布2022年前關閉所有核電站
樓主: TRINITY888
go

[新聞] 德國宣布2022年前關閉所有核電站 [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:43 PM 發表

呢d叫政治手段 你有冇睇 聯合國對核難 既評級
低評級既唔洗公佈 呢d為政治手段 一年以百計既事故 , 日日都新聞播 呢個地方真係唔暴動就假
好 我問你一句  你幾時有聽過大亞灣附近 (eg 香港 ,深圳  )既核輻射水平 ...

如果有大事先公佈(洩漏軸射等等)到時就遲
好多大事都係由小事引起

十週年勳章(賀詞)

原帖由 從未認.真 於 11-5-30 05:48 PM 發表

大陸好多污染事件 都搞到好大 死好多人 先報導出黎
溫家寶去日本又點

溫家寶 夠時時食中國食品 中國食品咪又係多問題

反貪制度未形成到 大陸某d官員 真係乜都敢做

核電廠既安全措施係經過多方面檢驗 唔單單係一個部門
再者 , 溫家寶 係食高級中國食品, 而99%出事既食品都係比 低下階層既人食
但係電力 係人人都用緊同一種電:em012:

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~SE~ 於 11-5-30 05:48 PM 發表

如果有大事先公佈(洩漏軸射等等)到時就遲
好多大事都係由小事引起

ok 我今日公佈 有小小事 下星期又公佈有小小事  一月四次 一年48次
真係暴動,  呢d叫政治手段我重申一次
而且 唔係話小事引起  我公佈左比你聽又點 ?你既然話 事故係必然 咁我講比你聽都係無補於事
等 核難 到番一個 唔多又不影響公眾健康既水平既情況下 但係又有 小量嚴重性 (例如有小量核輻射水 leak左出海) 先再公佈都未遲
我真係唔信 外國 你所指個間 一年一百次大大小小事故  每日都比個度附近既新聞台 播導住

(仲有,我想講 暫時中國既核電都係比較近年發展既, 技術水平較高  

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:30 PM 發表

未做分析就咪亂UP啦

中國十幾億人 土地比例咁少
資源少 而且heavy reliance on coal   只有好輕微既百分比係 由核電發展
中國係全世界 可再生能源發展速度最快既國家 (呢樣通識讀番尼)
發展速度之快, 都係追 ...

鬼唔知好輕微既百分比, 因為而家先開始大量建立=.=

你話幅射污染勁定空氣污染勁?

大量,質量自然會下降

而你又覺得大陸有好多核電專業人才?

你又知唔知而係係大陸,大部分起核電既人由電工轉行過黎? 技術跟本未夠熟練

到有事跟本處理唔到

有咩差池~ 幅射塵入左長江OR 黃河我地馬上收皮

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:49 PM 發表

核電廠既安全措施係經過多方面檢驗 唔單單係一個部門
再者 , 溫家寶 係食高級中國食品, 而99%出事既食品都係比 低下階層既人食
但係電力 係人人都用緊同一種電

集體貪污

如果你真係有興趣 真係要多d留意大陸既新聞...

原帖由 從未認.真 於 11-5-30 05:53 PM 發表

集體貪污

如果你真係有興趣 真係要多d留意大陸既新聞...

佢覺得大陸無貪污

我怕都係怕呢樣

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:52 PM 發表

ok 我今日公佈 有小小事 下星期又公佈有小小事  一月四次 一年48次
真係暴動,  呢d叫政治手段我重申一次
而且 唔係話小事引起  我公佈左比你聽又點 ?你既然話 事故係必然 咁我講比你聽都係無補於事
等 核難 到番 ...

其實所謂ge公佈只需於佢地自己網站等平台公佈就可以 方便其他人查閱
並非每次都要於各大傳媒公佈
其實你都講得岩 事故每個人定義都唔同 不過有一d重要ge事上希望唔好隱瞞
畢竟大亞灣核電核都算是同香港人有切身關係

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂操你媽個B乂 於 11-5-30 05:53 PM 發表

鬼唔知好輕微既百分比, 因為而家先開始大量建立=.=

你話幅射污染勁定空氣污染勁?

大量,質量自然會下降

而你又覺得大陸有好多核電專業人才?

你又知唔知而係係大陸,大部分起核電既人由電工轉行過黎? 技術 ...

我想講 你呢條問題 引導錯誤
1. 輻射污染 勁 都要睇程度
2. 著名真正影響 上到危險水平 只有4次事故 4次都係最初代 既核電技術
(chernobyl , 三哩島,日本福島 仲有一次美國既唔知乜春)
3. 空氣污染程度  如果一百年內 維持今天 今天這個排放量 不到100年內 物種將難以生存
什至我小6 時 有個專家指出 一百年內 維持( 2000年排放水平)  地球將會滅亡

一個慢性毒藥 一個只要謹慎則安全   你揀邊個?
4.  電工轉過尼 核電既人要考牌   
正如你想做engineer  就要考engineer既牌
5.而加中國咪話減慢核電發展速度  究竟你有冇睇新聞:
仲點9樣大量呢請問

十週年勳章(賀詞)

招標貪污 唔關偷工減料事     你可能會話cut budget
but我想講  起完出尼唔達標 係會再起過 你貪污都冇用
你冇可能賄賂晒咁多個部門既人 而唔比人爆大鑊
正好似呢單新聞咁, 就係比人搵到出尼

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂操你媽個B乂 於 11-5-30 05:55 PM 發表

佢覺得大陸無貪污

我怕都係怕呢樣

咁香港呢  
香港人定期都派人去大亞灣睇 咁又點計

1.我點會唔認大陸冇貪污 你膠 ? mislead thinking?
貪污 周街都係 只係唔會係核電呢d受到高層 注視既問題上貪污
呢點 我岩岩有講  咁你都認為 我覺得大陸無貪污   你可以作出呢個評論  歪曲人既說話 我冇得駁 亦唔想駁

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:00 PM 發表

2. 著名真正影響 上到危險水平 只有4次事故 4次都係最初代 既核電技術
(chernobyl , 三哩島,日本福島 仲有一次美國既唔知乜春)
3. 空氣污染程度  如果 ...

我認為核電並唔係謹慎就安全
一次天災 人已經控制唔到核電了
在天災下 人的謹慎有何用

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~SE~ 於 11-5-30 06:05 PM 發表

我認為核電並唔係謹慎就安全
一次天災 人已經控制唔到核電了
在天災下 人的謹慎有何用

咁講 唔小心有一道雷 劈向粒核彈  咁呢個世界玩完
(核彈 爆核彈    骨牌效應  )

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:02 PM 發表

招標貪污 唔關偷工減料事     你可能會話cut budget
but我想講  起完出尼唔達標 係會再起過 你貪污都冇用
你冇可能賄賂晒咁多個部門既人 而唔比人爆大鑊
正好似呢單新聞咁, 就係比人搵到出尼

招標貪污 都唔夠大件事

究竟咩叫達標 果個標準又係邊個比出黎

無權力制衡/無民主監督
需要既係...???  自制??? 良心???

"可能" 中央官員真的認為
核能問題真的需要嚴肅對待
不可胡亂造次

奶制品這些 平民的東西 降低標準 隻眼開隻眼閉 沒問題的

真系咁驚爆 囧?

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:08 PM 發表

咁講 唔小心有一道雷 劈向粒核彈  咁呢個世界玩完
(核彈 爆核彈    骨牌效應  )

核彈係係臨發射個刻先會裝核燃料
就算真係飛個陣俾雷打中都唔會有事
情況就好似飛機咁 雷電會經過金屬外部再引落地面

不過話事話 個人認為使用核能本身就係錯
因為人重未能夠完全控制得到核能

已有 1 人評分Good 收起 理由
Saint小健c + 1 劈中d核彈頭呢

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:04 PM 發表

咁香港呢  
香港人定期都派人去大亞灣睇 咁又點計

1.我點會唔認大陸冇貪污 你膠 ? mislead thinking?
貪污 周街都係 只係唔會係核電呢d受到高層 注視既問題上貪污
呢點 我岩岩有講  咁你都認為  ...

要去到溫家寶果層先叫高層 ???
咁全中國有幾多個溫家寶 胡總

佢地可以注視幾多問題
食品 核電 貿易 軍備 領土完整  

我都希望佢 無一秒係睇漏眼

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:00 PM 發表

3. 空氣污染程度  如果 ...

謹慎則安全
可惜意外就係意外
幾謹慎都冇用
大陸就係而家將部分核電廠起係地震帶
咁就你知道大陸有幾謹慎啦

電工轉過尼 核電既人要考牌   
正如你想做engineer  就要考engineer既牌

考個牌不等於熟練   
重要既係經驗, 個個都新手 你認為好安全嗎?

5.而加中國咪話減慢核電發展速度  究竟你有冇睇新聞:
仲點9樣大量呢請問

呵呵!!減慢核電發展速度
起少幾間 不過仲有幾十間 咁都唔叫大量?
究竟你有冇睇新聞:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/c ... 1217/00178_001.html

佢又唔係近地震帶,駛唔駛 咁驚

原帖由 PaulPeter 於 11-5-30 06:19 PM 發表
佢又唔係近地震帶,駛唔駛 咁驚

核廢料處理問題 都 好麻煩
自己國家又無地方接收處理 就可能要送出外國 搵國家接收處理
當然要比錢la

但而家無幾多國家肯收  所以大多都暫存係國家本土,
雖然暫停左核反應 但都有一定危險性
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 07:26 AM , Processed in 0.034686 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存