2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 德國宣布2022年前關閉所有核電站
樓主: TRINITY888
go

[新聞] 德國宣布2022年前關閉所有核電站 [複製鏈接]

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:04 PM 發表

咁香港呢  
香港人定期都派人去大亞灣睇 咁又點計

1.我點會唔認大陸冇貪污 你膠 ? mislead thinking?
貪污 周街都係 只係唔會係核電呢d受到高層 注視既問題上貪污
呢點 我岩岩有講  咁你都認為  ...

你膠?派人去睇, 比你睇既係工廠既表面野
內部運作你認為佢會話你知咩

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 PaulPeter 於 11-5-30 06:19 PM 發表
佢又唔係近地震帶,駛唔駛 咁驚

你可以重溫返新聞透視同星期日檔案

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 從未認.真 於 11-5-30 06:22 PM 發表

核廢料處理問題 都 好麻煩
自己國家又無地方接收處理 就可能要送出外國 搵國家接收處理
當然要比錢la

但而家無幾多國家肯收  所以大多都暫存係國家本土,
雖然暫停左核反應 但都有一定危險性

d廢料通常會埋係地底
亦有d會賣俾其他國家進行濃縮再用
中國都聲稱得到了有關技術 將只用到幾百年ge核燃料變成用到幾千年

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂操你媽個B乂 於 11-5-30 06:13 PM 發表

謹慎則安全
可惜意外就係意外
幾謹慎都冇用
大陸就係而家將部分核電廠起係地震帶
咁就你知道大陸有幾謹慎啦

電工轉過尼 核電既人要考牌   
正如你想做engineer  就要考engineer既牌
...

點會個個都熟練架 人手都唔夠啦
德國 一開波發展核電 唔通個個都熟練?
我重申冇一個地方冇地震
btw
謹慎 定義好廣 ,且人人準則不同  ,我地又評測唔到 大陸既謹慎程度
你認為係咁就係咁  冇謂再爭辯 我整係知  中國好後期先發展核電  技術比日本 和大部份核電廠技術較為高

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂操你媽個B乂 於 11-5-30 06:23 PM 發表

你膠?派人去睇, 比你睇既係工廠既表面野
內部運作你認為佢會話你知咩

其實我有d唔明 內部運作比你睇尼做乜
大部份為機器運作   最多都係機器故障 和保護設施不足
極少 係因為人為出錯

電費會加?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂操你媽個B乂 於 11-5-30 06:13 PM 發表

謹慎則安全
可惜意外就係意外
幾謹慎都冇用
大陸就係而家將部分核電廠起係地震帶
咁就你知道大陸有幾謹慎啦

電工轉過尼 核電既人要考牌   
正如你想做engineer  就要考engineer既牌
...

你係咪on9
搵份2009年12月17日(四) 既新聞 同一個最近既新聞尼比較
你認為 old news is more power and exciting 咁我輸囉

減慢發展速度係 今年 after 日危 先講

簡單收你皮

人找到生火方法,也懂得滅火方法,人控制了火
然而人真係控制了核能嗎
不自量力

cut核電未必係最聰明做法,但無可否認,這是自量
搬出一大堆藉口,講到尾咪又係人多發達需求大拎黎衰

死到臨頭先知衰

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 06:27 PM 發表

點會個個都熟練架 人手都唔夠啦
德國 一開波發展核電 唔通個個都熟練?
我重申冇一個地方冇地震
btw
謹慎 定義好廣 ,且人人準則不同  ,我地又評測唔到 大陸既謹慎程度
你認為係咁就係咁  冇謂再爭辯  ...

無地震不等於好安全,上次蘇聯核災係人為出錯,不是天災.
20多年之後事故現場仲不能比人住,呢d叫clean既能源?
用20年都不能clean?你比人洗腦啦!!
大亞灣真係好安全,你話無超標新聞出現?
不過,當局連正常,安全既輻射數字都無公佈呀.

你經常話大陸d技術比較好,比較先進d?
問題係大陸先進在什麼地方?核電人材何來?
你告訴大家,大陸大學有那一間係有核電技術教既?
我告訴你:係無既.
你話d核電技術人員有什麼鬼牌照?可惜我從未見聞過.
如果大陸d技術人員真係好勁,不用由歐洲引入核電技術啦.

原帖由 TRINITY888 於 11-5-30 06:55 PM 發表

不過,當局連正常 ...

大陸核電研究 又唔可以話無既

比較出名係 清華核能研究院
60年代建立 當然都係唔夠歐美早

原帖由 從未認.真 於 11-5-30 06:59 PM 發表

大陸核電研究 又唔可以話無既

比較出名係 清華核能研究院
60年代建立 當然都係唔夠歐美早

問題係人力資源是否足夠呢?
大陸有多少技術人員真係來自所謂核能研究院?
目前,未來大陸會有多少核電廠出現?
d核電人才真係足夠?

十週年勳章(賀詞)

未搵到取代現有能源的方法前,...我都係支持核能

2KF大型活動勳章 K歌達人 十週年勳章(賀詞) 忍影世界

希望全球無核化 雖然無咩可能

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

全球應該發展:
水力發電,地熱發電,海水發電,溫差發電,海浪發電,潮汐發電,海流發電~仲有太陽能

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 bsexp651341 於 11-5-30 07:27 PM 發表
未搵到取代現有能源的方法前,...我都係支持核能

我認為係未去到最後關頭
核能都係一種人類唔可以使用ge野
因為一旦發生預計唔到ge事
佢ge後果足以令大量人死傷
重要為禍千年

十週年勳章(賀詞) K歌達人 2KF大型活動勳章

原帖由 TRINITY888 於 2011-5-30 02:25 PM 發表
德國宣布2022年前關閉所有核電站
商業電台 – 54分前分享電子信箱列印德國宣布,在二零二二年前,會關閉所有核電站。由總理默克爾領導的執政聯盟,經過近十二小時磋商後達成協議,在日本福島核事故發生後已暫時關閉 ...

↑我覺得以依家o既科技係未可以 100% 安全地用核能,
等個科技再進步到可以令核廢料在任何情況下完全不能外洩同能夠無害地分解再用吧

原帖由 xo小馬ox 於 11-5-30 05:13 PM 發表
德國十幾座發電先得4/1供電量.....
停晒都好,減少d污染

小馬原來你d資料都幾掂woe   叻馬!

原帖由 神三 於 11-5-30 08:31 PM 發表

等個科技再進步到可以令核廢料在任何情況下完全不能外洩同能夠無害地分解再用吧

冇錯! 我地可以完全係任何情況下安全咁係不同環境上無害咁使用核電,正是科技進步到可以令核廢料在任何情況下完全不能外洩同能夠無害地分解之時!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 TRINITY888 於 11-5-30 06:55 PM 發表

不過,當局連正常 ...

有牌架 咪傻啦
再者 clean energy 呢個名 係唔會計發生事故之後既事
只係計普通發電時 所發出既pollutant既量

你最多只可以話  harmful clean energy /destructive clean energy
另外    我唔明咩你個句 用20年都不能clean?
語癌定乜= =

再者 我回復你  中國既核電技術 係達到笫3代
而唔係 個4大事故 既舊式技術

第三代核電技術:指滿足《美國用戶要求文件(URD)》或《歐洲用戶要求文件(EUR)》,具有更高安全性、更高功率的新一代先進核電站。比如,URD對新建核電站的主要要求包括:功率更大(1000至1500兆瓦);壽命更長(由40年延長至60年);建設週期更短(48至52個月);經濟性更好(造價大幅度降低);安全性更高。世界核能協會說,第三代核電站與第二代核電站的最大區別在於,事故發生時,第三代核電站不依賴人為操作或外界系統的干預,而依靠重力、自然循環等自然規律來實現保護功能。

第三代核電站主要堆型包括先進沸水堆(ABWR)、先進非能動式壓水堆1000(AP1000)、歐洲壓水堆(EPR)、先進壓水堆(APWR)、經濟簡化型沸水堆(ESBWR)和先進壓水堆1400(APR1400)等。中國已引進AP1000等技術,分別在浙江三門和山東海陽等地開工建造。

而且中國就日本核難問題後  已加強安全措施  
另外 核電專才  要量產有幾難    冇專才中國就唔會起核電廠啦我想講
冇人才 你又起 唔通on居?  你凡事睇得太表面
核事故多?  我考下你中國一年 礦難死幾多人? 全世界 核能 開發以尼死幾多人?
一條人命幾錢係你心目中 我問你

原帖由 神三 於 11-5-30 08:31 PM 發表

到果時 再生能源技術 更上一層樓
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 02:10 AM , Processed in 0.035389 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存