2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 德國宣布2022年前關閉所有核電站
樓主: TRINITY888
go

[新聞] 德國宣布2022年前關閉所有核電站 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) K歌達人 2KF大型活動勳章

原帖由 路加 於 2011-5-30 08:33 PM 發表

冇錯! 我地可以完全係任何情況下安全咁係不同環境上無害咁使用核電,正是科技進步到可以令核廢料在任何情況下完全不能外洩同能夠無害地分解之時!
原帖由 從未認.真 於 2011-5-30 08:43 PM 發表

到果時 再生能源技術 更上一層樓

↑唔知要到幾時

十週年勳章(賀詞)

原帖由 神三 於 11-5-30 08:45 PM 發表

↑唔知要到幾時

不到二十年就可以將 核燃料rod reuse
唔洗搵地方recover
]中國仲有計劃 將世界各地既核廢料棒 回收
做全世界最大既回收國

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

↑唔知要到幾時

十幾前年 我鄉下間屋 已經用緊 沼氣發電

原帖由 ngoh 於 11-5-30 08:58 PM 發表

十幾前年 我鄉下間屋 已經用緊 沼氣發電

喵喵間屋都會用喵屎發電,我真係未見過大蛇痾屎!

對於咁多回復
有條問題想問
你地認為你地對中國係咪有好大成見

真定假要到2022先知

大陸d思想太....無言

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:30 PM 發表

未做分析就咪亂UP啦

中國十幾億人 土地比例咁少
資源少 而且heavy reliance on coal   只有好輕微既百分比係 由核電發展
中國係全世界 可再生能源發展速度最快既國家 (呢樣通識讀番尼)
發展速度之快, 都係追 ...

咪係,響仲要依靠化石燃料ga情況底下有咩資格話停核電

未學行先學走

↑唔知要到幾時

咁無理由要一時三刻搞掂晒ga

原帖由 Saint小健c 於 11-5-30 05:43 PM 發表

呢d叫政治手段 你有冇睇 聯合國對核難 既評級
低評級既唔洗公佈 呢d為政治手段 一年以百計既事故 , 日日都新聞播 呢個地方真係唔暴動就假
好 我問你一句  你幾時有聽過大亞灣附近 (eg 香港 ,深圳  )既核輻射水平 ...

我唔知呀,我又唔係專家,不過我都有上網睇

永不止息的核污染

甘:「污染、危險、昂貴」,這是核能的三個主要問題。首先是污染,核能的每個生產步驟都會排放污染,由開採鈾礦、選礦、提煉、濃縮、反應堆使用的鈾燃料,到最後留下的輻射性核廢料。即是說,核污染是永久不滅的。譬如說,美國內華達州的猶卡山曾被建議用來儲存核廢料,而美國環保局要求的是100萬年的監管,即是說連美國聯邦政府都承認核危害可達100萬年。但真實的情況更壞,因為有些放射性物質,像碘-129,它的半衰期是15,700,000萬年,將這個數字再乘大約10倍可得出它的「危害持續性」,即157百萬年;而美國環保局只承認100萬年的危害。可見核能帶來的污染問題是多麼嚴重。其實污染已從第一步的開採鈾礦開始----這些鈾礦,在美國多數是在印第安人的土地上開發,在澳洲、歐亞大陸或西非,也是在原住民的土地上開發。

核電廠天天洩漏輻射

高:這份小冊子提到另外一點,就是即使沒有災難性意外,核電廠的輻射還是會進入人體。這個過程是怎樣的?

甘:從一開始,鈾燃料鏈的每個步驟都有核輻射洩漏。特別是在反應堆,像我之前說的,鈾燃料經過幾年後會變得更具放射性,比未使用前高出數以百萬倍。而核燃料棒有裂痕,會污染冷卻水,其中部分可以處理,但整體會有洩漏。美國核能管制委員會容許核電廠例行地將核輻射物質排放到水裏。所有核電廠為了冷卻的需要,都建築在水邊,而且更可以順勢將輻射物質排放到河流、湖泊、海洋。

另一個途徑就是空氣,核電廠也將輻射物質排放到空氣中。這是更加令人震驚的。在一些老舊的核電廠,譬如說佛蒙特州洋基(Vermont Yankee)核電廠,正在發生很嚴重且大規模的氚(tritium)洩漏,那是一種高度放射性的氫,洩漏到地下水,最終進入康乃狄克河(Connecticut River)。核電廠洩漏的氚到哪裏去了?美國聯邦政府發許可證讓它不斷排放入水中。當氚洩漏到地下水後,它的濃度變得更高。但美國核能管制委員會和核能工業界相信:稀釋就是解決環境污染的方法﹗所以他們直接排放輻射物到空氣中、到康乃狄克河裏。住在下游的人民被逼暴露在輻射物中。而美國國家科學院(National Academy of Sciences)近數十年來已經做了很多研究,確認任何劑量的輻射----無論多低的劑量----都會威脅健康,而且這種危險是累積性的。一個人接受愈多輻射,危險就愈大。

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我覺得d魚重慘
即使無核事故
根據問電台節目主持人詢問大亞灣核電廠為何排出一大堆白色漿狀物
有關工作人員據稱係因為d魚等等ge生物於為核設施散熱的水被熱熔所生成的物質

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 xo小馬ox 於 11-5-30 05:13 PM 發表
德國十幾座發電先得4/1供電量.....
停晒都好,減少d污染

停左點減少污染
UP得就UP
山草藥

原帖由 Kuso-小光 於 11-5-31 12:16 AM 發表

停左點減少污染
UP得就UP
山草藥

回文請先爬文please

原帖由 ~SE~ 於 11-5-30 05:15 PM 發表

之前聽某電台節目(雲海)
佢話曾經參觀過大亞灣核電廠
佢問過個度d工作人員有冇發生過大大小小ge事故
但d工作人員居然話未發生過

但問題係正常一間核電廠開了一段時間都會有事故發生(可能只是小型) 所以令人懷 ...

明明就話有出過事

原帖由 不知不覺的 於 11-5-31 12:28 AM 發表

明明就話有出過事

咁我就唔知
但我聽個個節目係當時主持人問該核電廠ge工作人員
之後係節目引述番
至於節目日期好似係福島事件之後
可能個工作人員唔太知情
(以上係我記得ge內容 可能有出入 畢竟都是1-2個月前聽過)

我都有聽過某電台903
某個節目摩星嶺4號
某主持雲海
指出當年參觀大亞灣某核電廠,
直指當年該核電廠某工作人員導遊關於果間核電廠既解說都好"那西", 真係聽到人呢....
有得聽節錄/全部,以下節錄

以下全部
http://www.youtube.com/watch?v=cYh7KTHG7Jg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=h2pa_WCwV4M&feature=related

重申呢個係片面既DJ個人意見節目!不代表本人立場

原帖由 路加 於 11-5-31 01:14 AM 發表
我都有聽過某電台903
某個節目摩星嶺4號
某主持雲海
指出當年參觀大亞灣某核電廠,
直指當年該核電廠某工作人員導遊關於果間核電廠既解說都好"那西", 真係聽到人呢....
有得聽節錄/全部 ...

我就是講呢個

原帖由 ~SE~ 於 11-5-31 01:22 AM 發表

我就是講呢個

我咩都唔知, 我唔想加入辯論隊,leave me alone fun打!!

玩過星曲WEB

原帖由 ~SE~ 於 11-5-31 12:07 AM 發表
我覺得d魚重慘
即使無核事故
根據問電台節目主持人詢問大亞灣核電廠為何排出一大堆白色漿狀物
有關工作人員據稱係因為d魚等等ge生物於為核設施散熱的水被熱熔所生成的物質

係雲海講既

原帖由 Q比 於 11-5-31 01:53 AM 發表

係雲海講既

無錯
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-23 09:34 PM , Processed in 0.039605 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存