2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 德國宣布2022年前關閉所有核電站
樓主: TRINITY888
go

[新聞] 德國宣布2022年前關閉所有核電站

玩過星曲WEB

原帖由 ルナ 於 11-5-30 06:50 PM 發表
簡單收你皮

人找到生火方法,也懂得滅火方法,人控制了火
然而人真係控制了核能嗎
不自量力

cut核電未必係最聰明做法,但無可否認,這是自量
搬出一大堆藉口,講到尾咪又係人多發達需求大拎黎衰  ...

消防員內心os:你都___
到到全球0宗人為火災你再提出你既人控制了火
核能既問題在於失控既後果太嚴重

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 Q比 於 11-5-31 01:57 AM 發表

消防員內心os:你都___
到到全球0宗人為火災你再提出你既人控制了火
核能既問題在於失控既後果太嚴重

我諗所謂ge控制了火應該係我地知道可以用水等方法令到失控ge火停止
而失控ge核能就無一個有效ge方法

屌,又有人想洗腦

話就係, 睇死唔會

原帖由 005000by 於 11-5-31 02:07 AM 發表
屌,又有人想洗腦

大家吹2咀研究下咁jer~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 xo小馬ox 於 11-5-30 11:59 PM 發表

我唔知呀,我又唔係專家,不過我都有上網睇

永不止息的核污染

甘:「污染、危險、昂貴」,這是核能的三個主要問題。首先是污染,核能的每個生產步驟都會排放污染,由開採鈾礦、選礦、提煉、濃縮、反應 ...

唔代表d咩= =
1.我指出左 純釋放carbon dioxide 100年地球就可以奶晒野
你百幾萬年都唔關事 反正就算冇釋放  你核彈社會  戰爭好快就會game over左個world  
點解唔盡用核能
2.佢既污染河水問題  工廠排出既污水 污染下流既問題更加嚴重   河流停用, 惡臭
   算啦 唔扯開話題 唔理工廠  
你知唔知採礦一年釋放幾多 suspended respirable particulars
你上網搵下 全中國最污糟既城市 你會明   其污染程況 係>extract uranium 幾多百倍千倍計算
幾多人因而患上癌症 or  呼吸系統疾病  

3.  氣溫上升 加劇 拉尼娜現象 每年美國都死人, 幾十萬間屋毀左  我唔係計你十年  我係計每年
  你核能 出左尼4十年 你有死過咁多人咩 千分一 既人數都冇 ,幾多人家園盡失 呢d數 點計
我都廢事計 一年中國死6千個礦工  十年超過6萬 ( 呢十年來 中國死左最少6萬個礦工  )

4. 你唔好話搵natural gas, oil   
一尼 墨西哥oil spill 件事搞到幾大  讀過地理既都知 大部份 油tanker 既路線 都造成大量海水污染問題
海洋生態受到嚴重影響  ,fisherman 難以生存    整係要集番d油都要幾百億

天然氣 既事我聽得最少 但係我整係知 天然氣既存量非常少  要佢代替核能  = 曬氣
5. 再生能源 有好多地理限制
一. 要穩定天氣
二. 太陽能 風能需要大量土地   
三.再生能源 供電量極少   
四.適合建造 發電站 既可用環境太少  靠個d  HEP  必須近河流,海 OR 湖  BUT仲要有d天然既東西圍一圍先得
五.風力發電站土地需求大, 很大機會將候鳥捲進 發電扇 造成大量生物死亡

6. 核能50年以尼 影響得 係不可再生能源之中 係算少既一種  
而且出事既都係最初代既核技術
而加已經研發到笫3代  ,安全性高好多!  事故機率更少!
發電量更高! 我諗唔到咩理由唔用

而加 再生能源既希望 就擺左係 日本 計劃在月球 用太陽能

呢個係唯一可以代替大量核電廠既方法

原帖由 Saint小健c 於 11-6-1 07:39 PM 發表

唔代表d咩= =
1.我指出左 純釋放carbon dioxide 100年地球就可以奶晒野
你百幾萬年都唔關事 反正就算冇釋放  你核彈社會  戰爭好快就會game over左個world  
點解唔盡用核能
2.佢既污染河水問題  工廠排出既污 ...

好難計拉尼娜現象直接殺幾多人 而家根本連個現象有冇出現都係靠估
你切爾核電廠即時都死幾千人 之後不斷有附近人生cancer等病而死 生出黎ge人又畸胎 根本就計唔清

其實歐洲都諗住係沙漠起大型太陽能發電場 可以供電俾歐洲10%以上ge電力(我太約記得)
我認為使用核能除左係基於環境因素外 我覺得係因為d國家唔肯俾錢出黎發展同使用再生能源

我睇到你講話諗唔到咩理由唔用核能呢句
我真係有d覺得你一味睇到支持理由 無聽反對理由

雖然閉核係好事.但唔用核能,德國好少天然電資源..唔通人人都自己係屋企踏單車發電?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~SE~ 於 11-6-1 08:48 PM 發表

好難計拉尼娜現象直接殺幾多人 而家根本連個現象有冇出現都係靠估
你切爾核電廠即時都死幾千人 之後不斷有附近人生cancer等病而死 生出黎ge人又畸胎 根本就計唔清

其實歐洲都諗住係沙漠起大型太陽能發電場 可以 ...

傻啦 我面對既事實仲多過你
上世史堂 有講chernobyl  睇住d k胎相 係度討論核能 個心發寒 幾酸
當一件事比你睇透既話就唔會咁講  凡事都要多角度思考
去評佢利弊 反而我只係覺得你太執著於 再生能源能代替核能呢一點
事實上 許多證據都證明係 唔得既     而你地又忽視左 現今產生既能源 所付出既代價係乜
而且 數尼數去 既沙漠, 赤道, 月球,海邊,湖, 地熱 ,海(風能)
都已經考慮曬 真正合用既 有 ,但技術相當困難
例如 如何在海上興建大型風力電發場 而能將能源運回國土  
做成既海洋生態破壞 一定比人反到屌老母
而且你識講 ,10%   呢10%唔係平均咁分配比任何國家
而且 沙漠 經常有沙暴 可以將d設施100%破壞  呢條數點計?
你唔係唔知 ?  

錢唔係冇  而只係太貴,會忽視左其他既發展
另外 選址會影響 生態 大多數合適既發電場 都係海上

回復 89# Saint小健c 的帖子

原帖由 Saint小健c 於 11-6-1 07:39 PM 發表

6. 核能50年以尼 影響得 係不可再生能源之中 係算少既一種  
而且出事既都係最初代既核技術
而加已經研發到笫3代  ,安全性高好多!  事故機率更少!
發電量更高! 我諗唔到咩理由唔用

咁叫多角度思考?
其實我地都只係討論下姐
唔需要好似罵戰咁ga

其實完全廢除核能未必是一個好的辦法,應該考慮如何令核能更安全。

玩過星曲WEB

原帖由 ~SE~ 於 11-5-31 02:05 AM 發表

我諗所謂ge控制了火應該係我地知道可以用水等方法令到失控ge火停止
而失控ge核能就無一個有效ge方法

都係用水,等佢唔會爆

原帖由 紫夜星 於 11-5-30 05:14 PM 發表

你又知質素會差!? 咁淆咪早d死左lor

呢到有個素質極左份子

玩過星曲WEB

關閉果7座全部都係舊廠泥,不令人震精

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

唔好淨係諗代替用電量啦
減下耗電,開少d冷氣啦人類

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 05:07 AM , Processed in 0.033334 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存