2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 我家新員~薯仔~ 加鼠bb@@
go

我家新員~薯仔~ 加鼠bb@@ [複製鏈接]

第一次養天竺鼠,在店也問了很多關於養天竺鼠的質料
我看了之前很多人的post和YouTube的片...我看好多人都會比小天食生菜個d
沖涼又放佢落水到沖...但店入面個個人話唔可以咁做...咁其實可唔可以咁做-.-?
放完佢落新籠..佢勁驚..聽到少少聲都彈走-.-"

去圖先~  看我寫輪眼!

鼠bb~

已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 20 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

小天岩岩帶回家 要有一段適應期 頭幾天 唔好太理佢 只俾食物就好 等等熟悉環境後 你就可以親手餵d草/甜品之類俾佢 亦可以輕輕摸下佢 但唔可以咁快抱 否則會嚇怕佢 起碼到佢唔拒絕你摸後 就可以開始慢慢抱下佢 但唔好一次過就上手 急唔到嫁 小天係天生細膽 要同佢熟絡一定需好耐時間 但一但熟左 你就會發覺佢係一隻鼠料既狗狗一樣 非常醒目

如果要餵菜一定要洗得好乾淨過多幾次水 而記得草先係主糧 菜只係副糧 一日幾片就好

而沖涼方便 我本人都係用水同兒童沐浴露 因為唔會整親眼睛 你都要小心整到佢眼睛 水唔可以入耳
沖完後要用溫風吹乾

甜品姐係咩甜品?

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 10年後藍波 於 11-6-11 11:21 PM 發表
甜品姐係咩甜品?

無糖既乾紅梅/提子等等
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 02:58 PM , Processed in 0.033964 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存