2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 本人玩戰心得...新手ok岩用 更新裝備配置(?) ...
go

[歷險心得] 本人玩戰心得...新手ok岩用 更新裝備配置(?)  

先此聲明 此POST無圖+字海

有錯字請搵我 plz~

最近就有唔少新手/等等等個D係度問劍士應該玩咩裝好丫/配咩盾好之類
我又唔想個個都答/所以就係度講哂佢
劍士既裝備由最少60lv講起(雖然好多人有講)
60~69lv>> 63劍(高爆)/65劍(加抗,屬性之力)+
                 58弩(增傷加士氣)/67弩(扣傷)+
                 62甲(一般)/69甲(加抗效好)
70~79lv>>71劍(最高爆擊既劍)/75劍(平/收傳稀入盾唔錯)79劍(高增傷,爆擊幾好,有扣爆擊)+
                 72弩(增傷,平)/74弩(加爆擊)+
                 74甲(平,防高,入傳稀盾唔錯會滅速)/78甲(扣傷效多/扣爆擊)
80~89lv>>83劍(加水屬性之力扣水抗,唔勁)/85劍(加屬性之力,扣抗)/
                 88劍(有單方面屬性之力+200,平,入傳稀盾)+
                 80弩(有加防效/少有)/85弩(扣傷效多,有少量扣抗,少有)/88弩(平,有扣傷效,入傳稀盾)
                 85甲(一般防高,有加1000血,遠攻100%扣20%傷)/88甲(少有,防高,靚效)
裝備既能力...想知多D既話 自己問人
分配裝備60~69 建議65劍+67弩+69甲
                        原因:有加屬性之力 方便低抗人士,有扣傷,防高
                70~79 建議79劍+72弩+78甲(本人也是這樣)
                              原因:高增傷/多扣爆傷/防高
             80~89 建議85劍+44弩+88甲
                              扣抗裝/防高
                              44弩有扣20火抗可以扣抗用

以上係根lv去分配 以下係小弟既自身經驗
                     63劍+58弩+69甲
                     63劍高爆擊 58弩有增傷 69甲理由如上
(想玩傳裝?)75劍+72弩+74甲
                      75劍/72弩/74甲入傳戰盾吧
                     價錢唔貴 但係就一定勁 效果勁唔勁就真係因盾而異
(爆擊愛好者)71劍+74弩+78甲
                       71劍爆擊250% 74弩+爆擊40% 78甲扣爆擊+加防高

E加開始講點樣入盾
                   本人自問對70下既盾無乜認識 所以就唔講70下既裝
                   你想點樣入盾...?要學識分類
                    A:pvp盾 專攻pvp但同時都只會係P場有用
                    B:全方面盾 唔想有呢樣無個樣?搵呢種盾就岩架啦
                    C:傳戰/完美盾 有錢人專用既盾...

所有既裝 你如果想玩卡/效果/pvp既 你去搵完美盾就岩架啦
要有SL+一個好用(加攻/扣防)既pvp效+嚴暈/冰 最好就係呢種 所有裝都岩用

71劍爆擊高 你想頂上個爆擊既話 本人強烈建議你入爆擊既盾 最少35%起(pvp一樣)
74弩一樣
79劍十分之遺憾 因為(pvp盾)增傷效只會係pvp效出現 所以你如果想玩增傷既話入增傷盾吧...
       但係最好入埋增爆盾/因為可以強化埋爆擊既功能
         至於有人話 79劍有扣抗架bo 點解唔理佢既?_?
       想理架搵傳戰/完美盾lo...但係個D會無左增傷+好少有爆擊....
72弩一樣有增傷想玩增傷既人士 同上面都係一樣
        但係本人認為72弩應該上番高sl既盾好D...因為話哂把弩有增傷 如果劍入左既話
        你連弩都入埋既話 仲點樣可以支撐番卡既sl不足
74甲pvp用既話 因為74甲本身就有左個全防+20既效 所以你入番粒全防既pvp都無問題
        但係...如果你要入傳盾既話 咁你應該要搵...有S效+防 pvpS效既+防 所有攻擊迴避盾
        +近/遠迴避盾 另外 如果有埋A效+近防/A效+遠防就更好
78甲如上

85劍扣火抗+火屬性之力既pvp盾 如果你有傳戰/完美盾既話
         本人認為你有埋個S+攻 pvpS+攻 扣全抗會更加好                        
88劍(有三把火,水,暗)同上 根據屬性之力去入盾應該無錯

其他唔講lo~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~有乜問pm講 見到既話會回番

其他唔講
直接講職先吧

戰士:張張戰卡D技 唔係硬直高就係出得慢...鬼叫戰係血牛咩...

二轉
戰士玩二轉既原測 去到後期頂怪既時候
1.唔好淆低(翼仔講得岩)
2.要識得點樣運用技既效果 唔可以渣吸頂怪
    最好就先放休克再吸 再轉一轉 到最後爆一條龍就ok
要去pvp個時 練bug先係重點 唔練bug既話 點都會輸蝕連bug既人
1.要學點樣避開人地既技.如爆地/炸裂彈/煙霧等等 要留意一樣野
   夢之有個有仆街既設定 就係當你係度同人硬拼既時候 打打下個時 你會留意到
   個個人出範技既時候都係定一定 之後先出 要點樣避/點樣睇到 真係好靠經驗
PART:1
PT分配:血卡一開始玩75/80血全攻
              到左83~85個時 唔怕煩既可以直接轉70血全攻
-------------------------------------------------------------------
              攻卡:如果對自己既血量信心既80攻全血吧!
                  放棄你既血量!100攻!!!!!
(PS:火戰防卡都無乜用 但係件甲唔硬/唔100防 基本上係後期係完全無用)
          以上係根據無用SL盾既點法

PART:2
         出技方面:(無bug技)
        有一個小小既提示 同近戰職打 可以用下E招
          普攻個時 你可以向反方向退後 有機率會令普攻多一格既距離
          好處:因為你退後左一格 基本上所有近戰職都會因為個一格
          用普攻個時會跟住你行 變左做打你唔到/比你打多左下
          壞處:因為佢唔係一定會用度E招 所以唔中既話 就要番轉頭 就會到你比人打番

同人對打個時 (不限職)正常泥講
          好多時都係會用"猛力撞擊"為開場技
          再接多招"終極貫穿" 係E度有小小可以提下大家
          可以將招"終極貫穿"出先
          一來可以博佢出招扣防效
          二來出完招技個時 你可以行反方向/退後1,2格 再出"猛力撞擊"
       "距離會遠左"
         因為你撞完個時 係最埋人地既時候 姐係你放招"地動斷岩"既最好機會 再接一招大技
         有技回完個時 再慢慢用番個幾招技泥打

唔好因為心急就係咁放技(切記!!!!!)
      如果一開場 人地係咁走場既話 你可以先用"猛力撞擊" 再用"三連斬"
      留左招技先 等間再用都未遲
        之後再等佢出技個時既硬直時間 一招大技車埋去 因為你出大技個時 會有多2格比你
        所以唔洗怕會放空炮 至於招"地動斷岩"就唔會博佢會中
        因為一旦唔中 你就會無啦啦送多左幾秒既硬直時間比人任打
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        三轉
        以靚仔 技能夠好睇 吸攻 為出名
      水戰唔認為玩血卡係好 因為沒有任何既加防/加速技 再因為佢既出技硬直時間都好耐下
        所以血卡唔好用
        攻卡:一開始 血量唔夠40血>30血>20血 全攻就ok

PART:2(無bug)
      出技方面
      水戰照煩 下下普攻/出技都要出一下刀 收一下刀 好惡頂
        "十字斬"...雖然有加30%爆擊機率 但係出完個時既硬直先夠死 最小會停左1秒有多
         "鬥氣之刃" 追殺敵人既技一流 有埋扣敵人mp30%(唔理中唔中到照扣)
         放完之後再即刻出招"電光石化" 雖然又係招出完會硬直好耐既技...
       "三連斬"CD30秒 唔知有咩用 暈眩既機率又唔高 對我泥講....得個托字
         "融和防禦(吸攻)"最令人想_佢既技 雖然有吸攻 但係就硬足3秒幾 夠比人走到鬼死咁遠
         "劍風龍捲"2個負效+自身技 出得快 硬直時間唔長 抵用技一招
         "電光石化"唔洗睇啦 沖技一招
         "重生呼吸法"無條件回血回mp 硬直時間高既技
         "一閃"....草氣技...應該得佢一招係要草氣....高傷
                    可惜...話明草氣...硬直就...杯具了
                    一中左效 如果連埋招"鬥氣之刃"用 先扣70%mp再扣30%mp
       "銳峰利刃"全夢之CD最長既__技 要回足6分鐘!!!!!
                      單純既加攻技
          "裂空劍"休克技 高傷 多段攻擊 可惜要草小小氣...如果唔係既技 又一招神技

根據以上既特點...(由於我無乜用水戰既經驗 所以實戰個度 只可以教小小)

水戰同人打個時開場技埋身就放"融和防禦(吸攻)" 唔埋身就用"鬥氣之刃"
        再用招"電光石火"沖埋去人地度 再用招"劍風龍捲"(期間唔好出其他技比敵人走)
        之後直接車招"裂空劍"等佢 好多時都會命中 由於佢係慢左既情況下 你可以用招"一閃"
        因為"一閃"係草氣個時最容易比人走左 所以出"裂空劍"就係要佢休克泥硬食招"一閃"
        之後再慢慢用"鬥氣之刃"同"電光石火"

要點:好多時D人一見到水戰就十分開心 因為可以慢慢拉住佢泥打 小心D!!!
        所以你要集中精神泥睇人地出技個時既動作之後就要好快咁用"融和防禦(吸攻)"
        如果你唔用既話 可以等佢出技個時硬直時間埋佢身用其他技
          招"融和防禦(吸攻)"唔好係咁用
          因為會比人係咁走 到時你單單係追住人泥打 都唔知會無左幾多血走
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
         四轉
         招招技都會硬直...
       少攻擊技 比人認為死地專用既卡

光戰ma....常死地卡 玩防卡一流...因為有個硬盾 都係個句啦 要100防同件甲夠硬先有用
          屬卡:先期70屬全攻
                    後期85起 可以轉做40屬全攻
---------------------------------------------------------------------                     
          攻卡:80攻再加血/屬 (加幾多因個人喜好)
---------------------------------------------------------------------
       防卡:100防再全攻 無其他好點

"聖雷光箭" 常用2job硬直技 除左有個好用既光之結界 打人ok好用
       "聖雷三重奏"一招範圍幾不定既技 有時會無啦啦飛到勁遠打後邊既人
                                  出個時可以企遠D出 命中會好番D
       "聖光祝福"個名昆人的 絕對唔係自身效果技 放比敵人用一流 雖然招技話係對光屬性無效
                             但係都一樣有效 係效果低左小小 放完之後 慢慢出普攻+技就夠傷
                             如果唔靠招"聖雷十字" 既暈效 會好難中招技
          "神聖力量"自身效果技 有三級 第一級10% 第二級30% 第三級50%
                       時間唔同 要留意下 第一級時間過左就會到第二級...如此類推
          "聖光照癒"可以回人血/回自己血 硬直回血技 常用
          "神聖十字架"又係一招範圍幾不定既技 常用
          "聖光護盾"招技無寫效 但係一定會扣傷 只限個盾放係前面個時 唔知扣防既多...唔識計...-口-
        "防禦禱文"技能自睇...
        "攻擊禱文"技能自睇*2
        "聖雷十字"光戰最強既技 有80%嚴重暈厥 高傷 係出個時好易比人睇到
                               放個時 施放對象頭上有個巨大十字架 但係出個時好易比人因為行開而放空炮

一開場 "神聖十字架"做開場技 再用"聖雷三重奏"同埋"聖雷光箭"慢慢拉住泥打
            之後慢慢等招"神聖力量"既第三級 再車大技 再放"聖光祝福"再慢慢拉住打

你可以 一開場就車招"聖雷十字"之後再放"聖光祝福"
         之後就因為你身上仲有招"神聖力量"...所以唔好咁快出技 因為CD技時間唔夠 會無技
            多用普攻係好事泥 之後一到"神聖力量"既第三級 再出技人地一定會痛死
            因為同時人地身上會有"聖光祝福"既連帶負效技"聖光淨化"
         同人打個時 唔好中途加技 因為加技個時既硬直時間多到嘔...可以間接害死你
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            五轉
            出技快 硬直時間比人地低 範圍技較多 係用血換血既人 攻擊力應該係全部戰職最高既人
            攻卡/攻屬卡/防攻卡/攻血卡

攻卡:80攻全血
                      100攻全血
            攻屬卡:20屬全攻
            攻血卡:20血全攻
            防攻卡:60防全攻
            (PS:因為要補番招技扣左既200防 有小量人會咁點)

"斧烈"常用技 硬直時間低 有機率會令人中招"電擊麻痺" 雖然得5秒 但係會扣血+不能移動
                        可以利用暗戰普攻泥屈住D近攻職
            "勁力揮舞"轉一個圈 三格技 再30%暈眩 常用
            "黑魔戰士"加攻扣防技加移速既技 係會扣招200防 但係又會加番400攻既技...幾__
         "音速疾走"5格沖技 可機率嚴重出血...開場技泥...
         "狂烈"最__既技 你如果搵到有任何技係好似個效咁會"100%命中" 再加上有50%暈眩
                        打三下 硬直較高...但係一定命中wo...點到抵啦
            "瘋狂攻擊"細範圍技 有80%無力效果 "可以令敵人既攻擊/防禦變0" 聽講如果用埋招"防具破壞"
                        可以令人地"負5防" "聽講泥 唔係唔好打我"
         "防具破壞"單純既破防 扣人地5防 高硬直 可以係開場度用
             "暴烈打擊" 不如你直接叫做暴擊仲好啦...有休克 2格距離 直線範圍技 硬直算高 但係一旦休克就好玩lo~~~
          "生與死"燒血加暗屬力既技 比人叫做自殺技 一開個時會變做超暴力 但係D血都唔係講笑
                             如果唔係人地就死個時/你有絕對既信心可以win既時候
                             一定唔好用 如果唔係既話 你D血會倒水 有超大機會比人反殺轉頭
             "龍捲滅殺"最高既硬直技 出個時仲要草小小氣...4格大技
                                 有破壞防禦效果 可以令對方防禦無效=無左件甲
                                  人地埋泥個時可以用 OR 就死個時想埋泥打你既時候
                                  即刻用"生與死"泥博佢反殺(經本人測試絕對有機率反殺)
                         但係一定要雙方都要就死既時候同埋你有信心會一擊即死 唔係既話 死既就會係自己

開場技ma....好多都"單體技"都可以 因人喜好吧
               暗戰...打第一下你就會知輸唔輸架啦....
           無實戰可教 慢慢練啦....技能既用法 太多 千變萬化
               你可以係人地出技個時 放招"防具破壞"再等人地(近戰)打你個時用招"瘋狂攻擊"
           再慢慢根據情況泥自我變通啦....
更改錯誤...:防禦無效=無左件甲...唔係等於0

已有 3 人評分Good 收起 理由
ansonho01 + 1 我玩咁耐都無咁多心得XP
黑椒羊架。﹏。 + 3 鼓勵
×d°﹢ + 3 目前我見過最唔花巧 教人最詳細既心得

總評分:  Good + 7   查看全部評分

我不插 我支持

多謝分享

唔錯@,@
不過你可以講下d特別case

有12張卡...(pvp用)
打哂12個出泥...我怕唔夠位.....

十卜十卜~~
(那個... 一轉呢?

原帖由 小魚﹏× 於 11-7-31 10:25 PM 發表
十卜十卜~~
(那個... 一轉呢?

一轉無咩好講....好多人知 一轉係最多技 仲要無限屬性既職
好多時都係單純咁比人玩野就算

笑傲無雙 忍影世界

樓主寫得太好了
果d卡同我加既pt 1樣

十分有用   支持~!加油~!

有用,幾好'支持你

chichung000  膠白你都抄  發表於 11-11-14 09:21 PM

多謝分享

THX..........

火戰同暗戰招20 招效係=人地無甲 唔同等級+0

幫到我!! thx

更新了 自睇....

我想問下如果我想全攻擊力型火戰既話 本身我自己係有-51%火抗連盾 就我100攻全屬好 定係100攻全能好d 我本人打怪冰島單秋大p都一齊岩用.. 我本身有攻屬能20上既..火戰+10

原帖由 chuyesss 於 11-8-7 05:20 PM 發表
我想問下如果我想全攻擊力型火戰既話 本身我自己係有-51%火抗連盾 就我100攻全屬好 定係100攻全能好d 我本人打怪冰島單秋大p都一齊岩用.. 我本身有攻屬能20上既..火戰+10

40屬40能100攻?
加完有多加番血吧

幾好都有用

-         Supp0rR ;>`
-          詳細哇;嗯嗯;
-           ❤韻字×;

感謝分享=)

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 11:03 PM , Processed in 0.042940 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存