2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 滅亡機器--齊勒斯Xerath(本人原創.全文字,完成95%) ...
go

[英雄心得] 滅亡機器--齊勒斯Xerath(本人原創.全文字,完成95%)  

我都係台服玩左幾耐,我有小小心得如下大家分享
第一次寫,吾中意吾好頂我,多比意見

齊勒斯
評價:我係一開始出哥就用緊佢,但台灣人無咩人用,用既都係好廢.
算係冷門英啦.可能太貴,但我認為值得.佢前中後3個時候都輸出很強,
後期仲可以600幾攻.但係如果遇到隻坦就難講,後期一定要合作幫打(小血英另計)
最重要既就係比其他人肥得快,因為你中期已經有300幾攻.前期有清晰增加續戰力.
但吾好太沖,因為招被動技前期仲未有用.最重要既都係3技同1技配合,2技同
1技用來尾敵人.有吾好既就係招3技cd比較慢左小小.同埋小血係一個重要問題
(中期出左水晶杖同自身被動技會比較好小小)我會玩魔攻型!單中係最快肥既方法.

10粒星我比8.5粒.

好啦!吾講甘多一齊睇下.

佢有4個技(廢話)

被動技:魔導封印
讓他獲得抵抗物理傷害的能力,他會將部份魔法攻擊轉換為物理防禦。(15%)
評價:尼招技前期作用吾大,但到左你600幾魔攻時作用你就會睇得出
可以為自己血量不足做一個填補.

1技:奧術脈衝
發射一道遠距離的能量光束,對所有擊中目標造成魔法傷害。
75/115/155/195/235 (+0.6魔攻)
評價:前期同後期一樣甘勁,但大前題就係要車位準,配合3技會有暈人效果
配合2技就可以加長度,尾人手選.

2技:魔導軌跡
齊勒斯讓自己停止動作並且吸收魔法能量,強化所有技能的攻擊距離,
並獲得10/15/20/25/30% 魔法穿透。持續最多8 秒或直到技能關閉。
當效果結束後,齊勒斯的跑速增加35%,持續2 秒。
評價:我見過有美國人話佢好勁,但我認為佢只要點一點就得.因為
佢招技有個吾好既地方就係行吾到.但係前期既魔法穿透不能睇小.
尾刀/打大波冰先用啦.

3技:幻魔鎖鏈
對一名敵方造成70/120/170/220/270 (+0.7魔攻)魔法傷害,並且使用渾沌魔法標記目標。
渾沌魔法:齊勒斯的下次魔法攻擊,會讓敵方暈眩1.5 秒
評價:齊勒斯最勁既地方就係度.3+1/3+4用既話,尼1.5秒可以話係
打吾打得死人既關鍵.雖然攻擊距離細左d,但係真係太好用.個人十分
推薦.但記住,一定係出3技先再出1/4技先暈到.

大技:秘法彈幕
呼喚一波充滿秘法能量的彈幕,對範圍中的所有敵人造成
125/200/275 (+0.6魔攻)魔法傷害,在技能冷卻開始前12 秒內,最多可使用三次技能。
評價:團戰一定用既1招技,3次可以做成過千既傷害(真係好恐怖)
仲有一個好處,如果新手第一次自問用車位吾好,
尼招技係暈人既第2手選.12秒既技能冷卻前時間,
可以有時間加入戰團.珍惜招技,吾用既話不如吾好用齊勒斯.

點技次序:總知有1點1有4點4(2樣都無就點3),2最後點.

裝備:佢既話我會以魔攻為主.記住一個重點,魔攻
才能硬和輸出.所以坦裝一點都吾重要.所以用你既
智慧出魔攻裝就得啦!

起手:我會出一把多蘭之戒先,因為佢前期既魔力都好有用
回魔率都幾好.比起靴,我認為遲小小出都得.之後就草錢出
巨型魔棒,之後出死帽.等你有足夠輸出去殺人.

中期:之後就可以出法師靴,我諗你哥時可以殺左幾個人,
哥時就可以出把水晶杖(先40魔攻杖>巨人腰帶>20魔攻書/直出)
佢所加既500血同80魔攻都係好有幫助,因為整硬左自己,又可以加
輸出,何樂而不出尼.之後就出把中婭沙漏先.佢撐起左自身物防,
加強左自己係戰場上生存力,同時又可以加100魔攻,好值!
一定合番個.

後期:通常出左中期既野後,你既魔攻可以到400以上,但如果仲未完既話
你可以出一把遠古意志先,(80魔攻+20%技能吸血)出左既話,你招1技會
好正(打中1個+血)如果你打到10隻.基本上你就可以回成條血,甘樣係好jetso既
事,團戰哥時出招大,續戰力就基本上無敵.跟住就可以扔走個多蘭,轉一個
虛空法杖,是但出渣尼個.最後就可以到600攻啦

技巧
佢係一隻魔攻輸出英/副坦(防夠血吾夠).前期最重要就係食得幾多得幾多
(英同冰/冰用1技食最好)同埋齊勒斯吾可以太急進,以為可以一下收工,一定要磨血(磨到30-40%)
先3+1+4技收佢工,遠離危險,搵機會殺人都係肥吾肥得起既最重要因素.到後期哥時
(如果肥到),甘你就同自己友齊齊沖,始終輸出吾夠蠻王勁(下次會講),但團戰你就
可以狂放4技去打.如果你隻英玩左一排而又睇到人地小hp,你可以係塔前
(前提係塔打你吾到)用2技再加1技.可能會有意想不到既收穫.驚死就龜塔啦!

符文
未試過,玩左同大家講

天賦(新板)
9/0/21
(9點)
4點精神力:魔攻加成
4點巫術:減CD時間(因為招3技太耐CD好,一定要加)
1點奧術知識:10%魔穿(打人痛D)
(21點)
1點召喚師的慧眼:回魔更加多
3點擴展心智:+12魔力(每1級/18級加216魔力)中期撐魔用
3點靈巧:加跑速(吾洗多講掛)
3點冥想:加回魔速率
4點認知:加經驗值(肥得快D,好重要)
3點智慧:扣6%CD時間(同上題一樣3技太耐cd)
1點毅力:生命+魔力加3%回復速率(打持久戰的)
1點首腦:召喚師技能扣15%CD(尼招主要係比自己回多幾次魔)

小提示.我見尼排多左人用飛斯我發現左樣野,原來
飛斯招彈彈技可以走到齊勒斯既1技,所以我可多認同
你近身打飛斯,建議佢食冰時磨佢血,之暈左再kill(85%得)
本人試過.同埋記住你既剋星呀卡莉.因為佢招隱身技令到你
招3招搵吾到佢做目標,佢隱身哥時,都係走遠小小好.一係
就可好同佢同路(只係單中).

(更新中,會仲有的)

你篇文有幾個point好gag...

第一,你話你係台服玩左幾耐下,又話到呢隻英幾勁幾勁,但係居然符文方面話未試過玩左同大家講,咁即係你玩左幾耐下都係20lv樓下定係你玩左幾耐下都係唔識買符文架呢?單係無符文呢樣野呢篇心得既可信性已經......

第二,佢招w點1下好似cd18秒,點5下cd4秒,你居然話點1下就夠,去點e,你覺得14秒cd同200魔傷邊樣效益大d丫?

第三,我純粹覺得好戇居既就係,你評價果度話你會玩魔攻型!因為輸出好正,乜呢隻野有物攻裝可以輸出好正架咩?咁如果無既話你洗乜講你玩咩型呢?你話係咪多舊魚?

意見=]

笑傲無雙

話說改廢左之後都冇乜人會用...寫呢篇野真係冇乜人會睇.

回復 kenneth7111 的帖子

哩隻英未改過-.-

不過遲d會重做招天生技

笑傲無雙

冇改過咩=3=..一出果時好多人挽...過一排之後問人點解小左禁多...d人話改廢左= =

雖然招天生改廢左,但係主要殺人既都係佢既技
我覺得無咩所謂.

kenneth7111 發表於 11-12-10 12:36 PM
冇改過咩=3=..一出果時好多人挽...過一排之後問人點解小左禁多...d人話改廢左= =
...

其實我覺得小人用係因為呢隻英既技術成份好高(超高)...
而且連技次序都要好清晰
同埋走位唔可以錯,都算係幾難用
所以冇咩人用得勁( 用得唔勁自然冇人用-口-")
但係用得勁起上尼可以好變態... 因為d技好遠

以上純粹個人意見

玩過星曲WEB

呢隻英其實5錯嫁
有控,又群技
招W技仲幫打超遠
無論係打團戰/追殺都可以確保生存能力

呢隻英比起其他apc都要食隊友..
因為佢要有隊友頂住先至可以安心輸出
其他英就唔洗 因為大多數APC都可以秒人
xerath就要持續輸出先得 同埋佢D 技CD比起其他APC都偏長D
所以 係難玩

xer都唔算冷門....

happypanda65 發表於 11-12-10 08:30 PM
其實我覺得小人用係因為呢隻英既技術成份好高(超高)...
而且連技次序都要好清晰
同埋走位唔可以錯,都算係 ...

要講技術高 呢隻無乜
走位?-_-'
開技打人 距離1300
當效果結束後,齊勒斯的跑速增加 35%,持續 2 秒。
夠你著草呱-.-'

講到技術要求高
一定系豹女 逆命[AP] 等等

呢只小人用
因為
對團隊無太大幫助
輸出
火人/annie: 嗯?
副坦?
科卡斯: 嗯?

多謝分享

回復 月魂滅 的帖子

Xerath輸出同annie同brand有得揮ga
唔好太睇小哩隻英

笑傲無雙 玩過星曲WEB

回復 月魂滅 的帖子

論傷害...呢隻英雄輸出一定勁過ANNIE/火人= =

6lv....E=>大絕*2(加燃燒)=>Q+大絕  可殺任何法師...

Q=over range  磨血一流...

另外=.=其實豹女....嗯  技術高 的確好勁 有d 1400....我係認為佢地控得勁過1800好多好多

只係....呢隻英雄 打又唔係 坦又唔係  又少輔助技

其實1700已經接近完全消失...

逆命  時機感好+唔貪心ge話  新手都可以變神手

回復 閃KANE閃 的帖子

請問邊隻會行中路既法師英6lv果陣有時間比你車曬成身所有既技(計埋點燃)然後對面果隻法師會唔死丫?

前中後3個時候都輸出很強 值得1玩

Q=over range  磨血一流...
識走位都唔會食到應啦下嘛-_-''
逆命..
唔係你想象中唔易玩
你R技放得好 1個學問
W技抽牌 抽得好 另一門學問
Q技要中  +多一門學問..

有d 1400....我係認為佢地控得勁過1800好多好多 ------------認同-_-'

全文字睇到眼花
呢隻打mid幾好嫁
之前都見NA ser高手都有玩佢

笑傲無雙

吹到輸出好過安妮...一有暈就球奇出哂3招都秒啦= =

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 08:39 AM , Processed in 0.044595 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存