2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [求評]悟空 Wukong 血坦 大幅修正;血劍--->無盡之刃 ...
go

[英雄心得] [求評]悟空 Wukong 血坦 大幅修正;血劍--->無盡之刃   [複製鏈接]

前提

悟空開始給人一個感覺就是....糟,不是送死就是單機(誤
其實他爆發力一流,在團戰又有欺騙能力 (可以與敵隊玩打地鼠遊戲...
例如在混亂間在戰場中分身給敵人集火後反擊
悟空可算是一個半坦... (好像沒說過話似的
以他能力可以當坦或是高物理輸出

當隊友Jungle時 悟空單路最好不過!
即使面對着整容了霸氣已失後的船長也不要怕!(細聲)

圖是偷官方的

http://lol.garena.tw/champions/champion-detail.php?ctitle=Wukong
介紹這些東西不用copy吧?自己看!

悟空優劣
‧所有英雄中武器最長的 (可以按Shift+1 看看
‧Q技能有降低敵人30%防禦效果 而且CD短
‧在團戰中被動技能增加雙防!
    附近每多一位敵方英雄,悟空的物理防禦與魔法防禦上升 4/6/8。  8x5 = +40
‧範圍大絕且有擊飛一次效過
‧E技衝前追殺 / 保命
分身保命能力
‧um....前期缺魔

技能都是單一向的,基本上上手難度跟蓋倫沒分別

技能介紹
熱鍵:Q
        定海神兵悟空的下次攻擊造成 30/60/90/120/150 (+1.1物攻)物理傷害,並且減低目標物理防禦 30% ,持續 3 秒。

消耗:40 魔力
    冷卻:9/8/7/6/5 秒

熱鍵:W
        神行百變悟空進入潛行狀態 1.5 秒。一個無法控制的分身會留在原地,於 1.5 秒後對周遭敵人造成 70/115/160/205/250(+0.6魔攻)魔法傷害。

消耗:50/55/60/65/70 魔力
    冷卻:18/16/14/12/10 秒

熱鍵:E
        觔斗突擊悟空乘作觔斗雲衝向敵方,並發出分身同時攻擊最多 2 個鄰近敵人,造成 70/115/160/205/250(+0.8 額外物攻)物理傷害。當打到目標時,悟空獲得 30/35/40/45/50% 的攻速加成,持續 4 秒。

消耗:45/50/55/60/65 魔力
    冷卻:8 秒

熱鍵:R
        無極風暴悟空將棍子伸長並且旋轉攻擊敵人,造成每秒 20/110/200(+1.2 物攻)物理傷害,並且擊飛敵人,持續 5 秒。

消耗:100 魔力
    冷卻:120/105/90 秒

被動
        仙山石猴附近每多一位敵方英雄,悟空的物理防禦與魔法防禦上升 4/6/8。

技能配點 (都是這樣配

主要靠Q技破防後靠攻速一直揮

召喚師技能

‧鬼步方便偷塔後逃走

‧個人喜歡用點燃...
‧虛弱方便剛開始殺首...團戰先放在高輸出的敵方再集火!

符文

‧黃色 物防符文+1.41 x 9 - 初期物理防衛較低,若遇上汎等高物理輸出角色的話很易被壓
‧紅色 物穿+1.66 x 9
‧紫色 物穿+3.33 x 9
總物穿 = 25  剛開始配上多蘭之劍 初期輸出可觀! (同樣單路可以壓制對方
‧藍色 +0.15每級/18級+2.7 x9 - 魔防同樣重要,因為一般後期才買魔抗備 (對吧?

物空可以玩物理輸出向 和坦向

---------------------------------------------------------------------------------------

坦向悟空!

坦向悟空優劣
‧前期追殺能力比較低 (在下試過很多次...沒帶鎚子一直給敵人跑走了
‧厚厚的 (對真是厚厚的
‧能坦能打  (後期攻擊力有300多 雙防都抗約59% 生命達4千2  (-1
‧比較後期 (廢話
‧如無意外死數不超過5  在下試過一直0  最後為了保隊友 + 反殺就破0了 (哭 
‧攻速較輸出向的悟空低

天賦

看了這樣其實不用擔心輸出問題的 (拍肩

裝備 (同樣圖是偷官方的)

出門裝 (經過多番測試,原本多蘭之劍--> 再生墜飾

再生墜飾
+15 生命回復/5秒

‧個人心得是  再生墜飾 有助單上續戰力,特別能在六等前抵抗船長。六等後用你的技術打他刪掉再刪掉。
‧生命水是來應急
‧直接跳賢者之石
‧單上恩物
初期

‧跳錢是必備的,確保你殺不夠人來填保。加上初期及中期缺魔...

水星之鞋
‧之前是CD鞋,不過最後也修正為水星鞋。因為主要它的[韌性]屬性
‧把受控場技能時間減少,有助你逃命/追殺
中期

最後經過多番測試,最後修正為無盡之刃。
‧事關會員提醒,末日的暴擊加成再加上無盡之刃更可觀的輸出。

後期
如果敵隊有多過1位玩AP的或帶綠爪子的..

讓你更厚之外,也有8%跑速加成。總共429跑速

‧正因為你是坦和攻擊數字可觀,讓你的獵物逃不了你的...五...指...?金剛棒!
‧因為我的玩法是堆血坦,所以不出三相轉為冰鎚
‧冰鎚有助團隊追殺效應
(本人試過很多次 真的很爽快...一直給你玩弄致死再奪ACE yeah!

血量達4199

齊裝後可以買
打掉對方的守衛眼

和出那3色藥水更有霸氣  

(完

***影片後補***
如何將Replay轉成影片檔?

我就是說這可悲的死1

最後...我再一次強調 這只是我心得而已,我心得是"能坦能打",如果再在其他方法改動就不是我的意願了 :)
***如有建議,歡迎發表***

喔,有關輸出的我要再三思一下。因為我見到別人的簽名出裝比自己優勝 (抱頭  呵呵
已有 1 人評分威望 收起 理由
hommgood + 40 活動參與

總評分:  威望 + 40   查看全部評分

出多蘭不是不行 如果對方是 gp/kennen那些 q幾下就沒血了。

如果出了龜殼 上這個也不錯
主動技配合大技 有血有防 也很坦。

hohoktp 發表於 11-12-28 05:10 PM
出多蘭不是不行 如果對方是 gp/kennen那些 q幾下就沒血了。

主要係隱定番個物攻 因為中期都係出好戰者...所以....ㄎㄎ

回復 samlaw‧_‧ 的帖子

我會比較喜歡出門回血牌

我在寫一篇wukong的攻略 還發不發好?

hohoktp 發表於 11-12-28 05:13 PM

我會比較喜歡出門回血牌

發好

沒所謂的其實

主攻ge wukong 我比較中意出guardian Angel 同 藍弓(last whisper) 5要藍甲同紅槍
但前提係自己友夠硬.

召喚師技能要cleanse 都5錯(解係解除cc果個, 5g中文名)
solo top ge 話要exhaust (減速減傷害果個)加 ignite (火手) 都ok. 咁樣單挑會好勁.

*仲有, 悟空一定都5係廢角, 屈機到飛起

samlaw‧_‧  巴哈講到佢好似垃圾感 :(  發表於 11-12-29 02:28 PM

擊劍@雷系 發表於 11-12-28 05:28 PM
主攻ge wukong 我比較中意出guardian Angel 同 藍弓(last whisper) 5要藍甲同紅槍
但前提係自己友夠硬.

但前提係自己友夠硬.

召喚師技能要cleanse 都5錯(解係解除cc果個, 5g中文名)
solo top ge 話要exhaust (減速減傷害果個)加 ignite (火手) 都ok. 咁樣單挑會好勁.

cleanse淨化
exhaust虛弱
ignite點燃

Press S 的確幾好玩 (偷笑

hohoktp 發表於 11-12-28 05:13 PM

我會比較喜歡出門回血牌

寫好就發吧
只是個人心得,不用太介意發出來的效果
比多d玩家試下多一個玩法都好
已有 1 人評分Good 收起 理由
samlaw‧_‧ + 1 對對,成日玩同一個出裝好悶

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

wukong都係我其中一隻最愛ge英之一
話說我會主e副q,我覺得咁樣會好d..不過都係個人感覺
我就會回血牌出門,補支血水
第一件好多時都係細冰槌,順風會出埋殘暴之力(唔合上去),不過真係好順風先出
之後睇情況3相先定血甲+阿堤瑪
有時對面ap早期就好勁果陣我會第一件小件出wit's end...姐係+攻速+魔防,打人一下又有40魔攻同+5魔防果件
反而跳錢裝我好小會出,藍控制方面還好,wukong farm又唔係太大問題

p.s:wukong神技是s同w
會激死人的

J.辛尼迪 發表於 11-12-28 06:09 PM
wukong都係我其中一隻最愛ge英之一
話說我會主e副q,我覺得咁樣會好d..不過都係個人感覺
我就會回血牌出門, ...

要考慮到有d新手未識控制藍
有時我都揀生命牌出們直接跳到賢者石=.=

不過初頭S  d人一樣打落去 orz

十週年勳章(賀詞)

samlaw‧_‧ 發表於 11-12-28 07:51 PM
要考慮到有d新手未識控制藍
有時我都揀生命牌出們直接跳到賢者石=.=

分身其實要你個人本身有小小硬咁會易fake d..
見你小血係唔係都照打你-,-理得你係咪分身,成日都係咁 囧

J.辛尼迪 發表於 11-12-28 07:55 PM
分身其實要你個人本身有小小硬咁會易fake d..
見你小血係唔係都照打你-,-理得你係咪分身,成日都係咁 囧 ...

咁又係,我學 spotlight咁做
不過團戰 衝埋去 分身 比人集火好爽
之後d人CD係咁團隊追殺

不過我岩岩玩好場好慘 係咁比人溜走 囧

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

我 系防符 加攻速符 加3多蘭之劍

點解 因為 Q技 系扣左防 重要穿 其實唔洗 反以要打得更快 去殺人 E 有加成 再加上 攻速符 放血咁放

天賦 玩曬防 整系留點去 點3力  加強化召喚師技能 4%速 +10穿
已有 1 人評分Good 收起 理由
samlaw‧_‧ + 1 不錯

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

penta kill的WUKONG penta kill wukong.jpg

悟空根本唔應該出血劍, 無用

應該一早出閃耀->再出好戰+終未,然後再出三相,
其餘2個位就睇你自己,撐5千血又得,撐300防又得,再撐高攻又得,
剩係燈籠+三相,吸血+攻力都已經多過血劍多多聲
仲有好戰+終未+三相配合Q技同R技威力多2倍以上,
E技再出Q技,已經可以秒殺後排

悟空後期出綠爪根本無用,傻仔先會企定定同悟空單挑
仲有出得兵槌,不如留番個位出三相,三相都已經有減速功能,仲要攻擊多一半

笑傲無雙

我近呢一個月 , 都係全玩悟空
場場都係單上... 係上路打盡所有單上 前/後期壓路英  ((狗公/船長/塔龍/泰達 之類....當然有勁有廢
其實悟空玩法真係好多全坦 / 半坦 / 全攻
不過個人認為都係半坦好 .. 打得上路 , 通常都係ad英 ~ 初期 甲+5水係絕對 ~
如果上路遇泰達米爾既壓線英 . 我建議再出2布甲+鎖甲  , 2甲布 可以分別合燈籠同防鞋 . 鎖甲可以後期少少要黎合 終戟 ~
其實閃耀劍唔應該一早出 .. 因為悟空主要力度 , 係Q技 -防  然後普攻 或者技能輸出 打既傷害 ~ 而唔係Q技扑落去 果下傷害+成

通常我悟空合裝 > 布甲 5水  > 燈籠  殘暴之力 > 之後通常就3相之力 > 好戰 / 終戟   (( 大多數我都係順風階段 .. 如果逆風 建議留意自己上路既對手係AD / AP  配甲 或者岩唔岩自己行緊 全坦 定半坦路線  去調整裝備 0.0

笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實裝備呢家野..好睇對手..
基本上可以場場都唔同裝備="=
我就認為過2000-2300血到就己經夠坦嫁拉

《細乂軒║ 發表於 11-12-29 12:11 PM
其實裝備呢家野..好睇對手..
基本上可以場場都唔同裝備="=
我就認為過2000-2300血到就己經夠坦嫁拉 ...

其實唔夠
因為我拿尼單挑3個 XD

加上我放棄其他甲去揀個終未因為我玩法係能打能坦

如果配三相+閃耀根本係另一樣野 - -"
你未試過又點知

btw
我想試下玩 +75物防果件盾

十週年勳章(賀詞)

samlaw‧_‧ 發表於 11-12-29 02:16 PM
其實唔夠

果件勝在合成平滑
但係講要物防,佢又唔係最高..係招主動有d用
我以前成日出,但係宜加玩副坦就好小出呢件野了,因為副坦實在要出d攻守平衡小小ge裝備..

笑傲無雙

samlaw‧_‧ 發表於 11-12-29 02:16 PM
其實唔夠

三相同閃耀劍效果可以重疊咁神奇?

samlaw‧_‧  唔明bo 閃耀劍 唯一被動 : 暴擊傷害200%轉成250% 三相 都無 :(  發表於 12-1-1 06:29 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 01:10 AM , Processed in 0.066700 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存