2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 兔仔問題請教一下
go

兔仔問題請教一下

本人已養家中的兔仔大約有一年半

不過重係唔係好熟兔仔既野

雖然我知每仔兔仔都有自己既性格 有d鐘意俾人抱有d就唔鐘意

不過我屋企個隻兔 由以前開始就唔鐘意俾人抱 (除左我之外,其他人抱10秒以上佢就會咬人)

我近期發現 佢都已經2歲仔 旦係好似太過活潑  成日都噴尿牙 橫衝直撞 (似足哂我d野) ?!

而且脾氣都好似我  成日發人脾氣 , 而且重愈黎愈惡  (成日蝦我細妹同牙媽,成日咬人)

有咩方法可以教下佢 變得溫順d ?!

重有就係..佢細個個時好鐘意食草

旦係大約到左2歲之後.. 佢就寧願係零食同食糧都唔食草

俾佢食草..佢就將d草掉入自己個wc 到  , 有咩解決方法 ?!

錦多位大大請教一下小妹 .. 我好鍚佢 唔想佢因為唔食草病左 ..

寵物大使 十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界

食得多兔糧, 當然唔肯食草喇~食糧都塞飽在佢loo…
如果佢唔食草, 你應該將糧既份量減少, 佢肚餓就自然會食草,
千萬唔好因為佢唔食草而心軟俾糧佢食...會養成壞習慣嫁!

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

你已經寵成隻兔偏食習慣 你要減少雜禁 一定要兔食多D草

因為兔同天竺一樣 都係靠食草時既磨合黎控制牙齒生長

如果唔食草會好大件事

我有俾佢食個d 咩兔仔專用磨牙零食...
我真係好擔心再係錦佢會出事 我會盡量試下 迫佢食多d草!!!

我之前果隻都唔鐘意人地抱,一抱佢對腳系咁踢人0.0

支持支持~~~~

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 10:25 PM , Processed in 0.028940 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存