2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AKB48 專區 五天東京日本行[完結](2/2更新) 大部份收獲巳於第九頁 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 五天東京日本行[完結](2/2更新) 大部份收獲巳於第九頁   [複製鏈接]

本命朱古力巳開於P.8
大部份收獲巳於P.9

試打BLOG分享
放棄了今個生寫日
決定去日本潮聖一下 感受一下akb既發原地係咩地方
1/26
今日係成田機場一落機就係登機大堂見到走7既廣告
只能說akb48係日本真係好強大 : ]
一出到去坐車得2-3度 orz
由於第一日到酒店check in都巳經夜晚8點
所以都係去左新宿同歌舞妓町行下就返酒店
沿途中見到7仔都family mark 都有AKB周邊野買 (好葡萄)
行過幾個地方發現最多見到既廣告就係虎牙
我就買左少 少野 其他留番秋葉原用
今日休息一陣再戰

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1/27
琴日好似未講我住邊間酒店
我搵幾間都係住係池袋比較平
今日主要既地方都係行上野,池袋,淺草
今日一起身大約9點左右 一開電視
就做緊pon! 咁岩又播緊akb既新聞

睇到咁上下去食早餐出發
一落樓下行幾步就見到yuko >3<

由於時間關係快快手手食左個飯就走人 出發去淺草
去到淺草就梗係去雷門 基本上係出名既旅遊點

不過真係好多人 加上又有中小學生

去到拜下神 求下簽 行下都唔錯
行到咁上下去番上野
買番d手信比同事 我就買番d私人野

行完都差唔多7點 就番酒店放低d野
食晚飯再行池袋ug買衫
入到去又發現到akb成員幫ug做代言人

行到咁上下就番左酒店
沿途既廣告

影番今日既小小收穫

ske48 都係160港幣
之後既就應該係今日出既akb48情人節朱古力 入面好似有張本命既卡仔
因為未開所以唔知咩黎 同埋係日本7仔買
如果去日本一定要去7仔 因為去到基本上會有akb週邊
今日要早小小休息 聽日一早出築地食魚生  再去聖地秋葉原

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1/28
今日一起身7點就出發去築地食壽司
去到大約9點左右因為都幾遠都埋要搵路
去到排左我4個鐘 不過又真係好新鮮

去完差唔多點幾 之後梗係出發去秋葉原
去到大約2點幾左右

我自己就覺得去到跟本唔駛拎住旅遊書跟住行
因為去到基本上都係akb同動漫野混合
我一出閘去右邊一行原來巳經係akb cafe 都係行一分鐘左右

Cafe 入口 keep住都有人排
因為我都係岩岩食完野無耐 都係決定夜晚再去食
不過都係要行下akb cafe shop 又無咩人排隊
可惜入面唔比影相 當大部份既都係毛巾,衫,電話繩為主
而最緊要既係新出既akb情人節週邊
我都買左幾樣: ]
而價錢方面大約由50-150 hk 不等 而相既就最後先post
而門口既右邊會長期播住akb 既演唱會

之後既就梗係去akb48劇場la
位置就係akb cafe 右上行前大約10分鐘左右

基本上一入到去巳比個環境吸引左
一上電梯巳經係akb 既圖

一上到8/F巳經係akb劇場入口

劇場入口 一見到真係好似發緊夢咁
估唔到會有機會黎到 : ]
走廊牆身既相 應該大部份人都知

神推優子既我 又點會唔影
再入面就禁止攝影
入面會有個大mon show入面公演既直播
我去到岩岩開始就係team B既公演
其實都幾多人睇個大Mon 我就係其中一個
同埋想抽公演入場卷都幾難中
呢一場我都有抽 不過抽唔中 SOSAD
【出演メンバー】
石田晴香・河西智美・柏木由紀・小林香菜・近野莉菜・大森美優・加藤玲奈・サイード横田絵玲奈・佐々木優佳里・鈴木里香・高橋朱里・田野優花・平田梨奈・藤田奈那・武藤十夢・森川彩香
我全程睇足 其實可以咁樣睇巳經好開心 : ]
同埋可以聽到直播既成員介紹同mc位 very good
去到最尾encore左三首 其中一首係team b推 真係好正
睇完大約5:30 之後就周圍行下 睇下周邊同生寫

大黑屋都有幾多生寫 不過都真係幾貴
而大部份既2手cd都會有生寫同週邊 價錢方面
top既就真係好貴 好難買到落手
另外唔係top 既就ok平 10-20 hk 都有張
唔可以唔提既就一定要去格仔店
入面好多人放生寫 隨時有驚喜 當尋寶都得 價錢個個唔同
睇到咁上下 都差唔多8點 決定再去akb劇場行下
點知上到8/F 做緊SDN48公演 要夠18 先比入
咁岩我又唔記得拎pass port 入唔到 / w \
咁唯有行下5F 竟然發現到 原來有個akb shop
入到去 如果想買野 就講個商品 no. 比佢就ok
我自己就買左team k 應援捧 同3張 電影卷 有生寫送 咪試下 中左咩慢慢睇落去就知 xd
行到8點幾決定出發去akb cafe食野
沿途買左本指原同眼鏡寫真 我發現同指原好有緣 一陣就會明
去到巳經無咁多人等 不過都要等好耐 = =

cafe入面又係唔比攝影 - -
不過可以一路睇住akb dvd 食野真係正到爆炸
我睇果陣就播緊 藥師寺dvd
最緊見到咁多位成員既簽名 gd
我自己就梗係點優子推薦既 野菌蜆肉意粉 加埋特飲 約200 hk左右
同埋叫完野飲會 比個杯墊你隨機抽 我就中左菊地

有樣野幾特別 原來有部份人會為抽杯墊 剩係飲野
坐我左邊果個就剩係叫左2杯可樂 就走人
食完就再行下akb cafe shop

有樣野要留意 akb cafe shop 有兩邊 但係買既野係唔同
另一邊有cd/dvd, A4 file 等等 所以最好就睇晒兩邊
睇完走人就梗係買番個 akb外賣冬甩番酒店食 4件 價錢大既100 hk

之後貼戰利品

指原同眼鏡寫真+one piece

akb shop 情人節限定週邊

電影卷+生寫(指原 xp)
打到咁上下休息下先

1/29
到左第四日差唔多完結既時候就梗係要把握時間去埋剩低關於akb既野la
所以第三日既夜晚巳經預約左去原宿既akb shop

而時間方面就可以預約10:00-20:00 任何一段時間去都得
登記成功會SEND番封e-mail比你
到時只需要係手機SHOW你封E-MAIL 內容比佢睇就得
由於起身都巳經9點幾 所以一起身食個m記就出發(一個餐約 60 hk)
去到原宿就差唔多10點30分 同埋諗住要搵路
點知一出原宿既JR線巳經見到akb原宿店 搵都唔駛搵 : ]

最緊要既係入面可以影相 留個記念
首先一入果層係唔洗登記 買既都係衫,DVD,CD,週邊等等
不過可以見到yukirin同咪既COS服都好正

而之後上層同下層就要登記先比入
SHOW完封E-MAIL比佢睇之後就會比張紙仔你 上面寫左今日既日期
只需要有張紙仔就可以係果日無限次進出
底下果層係最無野買既 都係A4 生寫,筆,衫同電話繩 款都唔多
不過都一定要去睇 點解? 睇相就知

最後既2/F係最多新款原宿限定同季節限定加埋零食等等
而最令我興奮既就梗係可以見到PV中優子著果套裝

買左咩野 就之後拉去睇下 : ]
行到大約11點幾左右就行下原宿
沿途中都有好多買相既店舖如女裝衣物等
相既店舖大部份都係J家同自己曬既相 有興趣可以睇睇
我最主要既目的梗係買番d日本出名既袋
因為行到中間轉右 都有好多出名牌子既店舖
買完大約1點鬆d 都要行下附近既名勝 香港人旅遊多數都會去
就係明治神社 位置就係JR車站行前小小就到 有埋指示教你行

得閒拜下神都唔錯 最入面會有巫女賣平安符
我就買左一個平安符 價錢大約80 HK
拜完之後都係3點 而我睇果場DOCUMENTARY of AKB48 Show must go on 少女たちは傷つきながら、夢を見る
19:40先做 當中咁多時間就梗係行埋中野(第二個秋葉原)

入到去其實係個大型既商場 出左去之後都無咩睇
而買AKB生寫同動漫周邊主要全部係晒2F-3F
去到搵下格仔店普通CD/DVD店 睇生寫
而有一間最特別既野叫TIRO 入面好多二手書,CD,DVD
特別之處係店內有好多生寫 可以比你自己慢慢搵
平既5 HK 都有一張 印象中某幾張菊地劇場都係5 HK
所以想買平既生寫必黎 我自己就無買生寫
因為始終搵唔到岩心水 行下行下都夜晚6點幾 開始出發去新宿戲院
由於未去過同埋離新宿車站都有一段距離 所以決定早少少去搵下
好彩都無咩行錯路大約7點左右就到戲院
去到比左張前賣卷佢同佢講睇邊場同場幾點咩位就OK

去到比我發現到有得買電影限定既周邊商品 真係好靚 >3<
終於到左19:40 可以入場睇
DOCUMENTARY of AKB48 Show must go on 少女たちは傷つきながら、夢を見る
由3月既地震打氣活動->總算->西武->TEAM 4成立->大場事件->最尾既地震打氣活動->唱片大賞
真係一套極好套既記錄片 同埋有d位真係好感動
特別係總長,咪,優子,敦子飯必睇
我自己都感到眼濕濕 唔識日文都絕對唔會浪費時間 gd 片長約2個鐘左右

睇完坐車返酒店訓 因為真係太累 orz

1/30
一起身9點左右梗係開電視睇新聞
又係咁岩有AKB既新聞

主要都係講返DOCUMENTARY of AKB48 Show must go on 少女たちは傷つきながら、夢を見る
10點要拎埋行李離開房
之後可以KEEP埋d行李係酒店大堂
我就再行下池袋睇下重有咩買同食下早餐
行到12點終於要拎埋行李去成田機場返香港
去到點知行李過重 要加錢= =
有一點要留意坐車時間同留番約2000日完搭車
加上MISS左一班都要等幾耐
真係好唔捨得 : [

到香港拎埋行李都11點
返到屋企決定休息下打埋旅程日誌 行李就聽日先搞 到時再更新UP左一張先

見到都唔想執 orz

用錢方面大預
機票 今次用左2000 (因為有屋企人做機場職員)
如果平日去既話預3500左右來回機票(只限淡季去)
住酒店我就用左2500住5日 雙人房 (同屋企人share 一人1250)
食野就用左 1500 (都係食d平野
買衫褲鞋袋用左 3200
買AKB野用左5000左右
雜項500(零食,野飲,交通果類)
手信500
總數2000+1250+1500+3200+5000+500+500
用左1萬4千左右 我自己本身預加晒用1萬1鬆d

簡化版行程
day1 池袋->新宿->返酒店池袋(因為去到酒店巳經夜晚8點所以行左好少野)
day2 淺草->上野->池袋
day3 築地->秋葉原->東池袋
day4 原宿->明治神宮->中野->新宿->池袋
day5 池袋(其實最尾一日基本上唔洗點行 因為時間太少)

其實如果plan 好少少應該可以去多次秋葉原 不過算la

之後其他資料同注意事項會再慢慢更新
多謝咁多位花時間睇晒既朋友!!
已有 18 人評分Good 收起 理由
×混沌mx× + 3 路過,雖然唔係akb迷(被Hit吸引..希望放多啲.
rockytea24 + 3 好葡萄
alanip2003 + 3 鼓勵
卍金日香卍 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
ppc557 + 3 你用心分享,我深受感動!
10669 + 3 去日本個陣一定搵你^^
拉‧魯‧古魯謝 + 1 淡季3k5= =我諗我淨係買野都預成萬.....
希文一族 + 1 太精彩了!!!感謝分享!!
zZJohantahnZz + 2 正!!一定要加分!!
long6707 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 41   查看全部評分

支持下先=]
好羨慕呀...
祝樓主旅途愉快!!!
仲有想問下機票買左幾錢@@?

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

好葡萄aR......what's that in second picture?

回覆 terry4203 的帖子

因有屋企人係機管公司都做
所以折左都係2000左右

如果這段時間在日本可以去看akb套新電影
建議不好在電影院買票,
因為之前套電影有出前賣卷送生寫,所以在大黑屋應該可以買到平票

回覆 嗚人!! 的帖子

咁抵
樓主就好啦...

回覆 Loveyan4ever 的帖子

微甜㗎啡
上面果個係護身符黎

回覆 9413kin 的帖子

我都諗緊去唔去睇好
不過有生寫送架咩@@
已有 1 人評分Good 收起 理由
miniandrew + 3 您的資料對我計劃去日本來說十分有用!.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

want to buy護身符......
can u buy tkmn/someone for me ? T.T
I give You $ back T.T

雖然是AKB的帖子..我卻更喜歡第一幅圖中間的紅髮
ps. 玩得開心D~~~

我要揾下 同埋top既唔多
我未必買太多因為太卡位

回覆 嗚人!! 的帖子

前賣卷先有生寫送,
但電影上映左便無前賣卷賣的了
但因為有生寫送所以會有人為生寫而買左很多張票
之後拿去大黑屋賣,
所以在大黑屋應該會有的特價的票賣會比去電影院買平
就算不看套電影都一定要去有上映的電影院看一看
有時小賣部會有的特別的野賣
套電影剛剛上映應該未有甘快賣晒

嗚人!! 發表於 12-1-27 03:07 AM

我要揾下 同埋top既唔多

0k thx :)
pm when u ok

遙想 發表於 12-1-27 03:04 AM
雖然是AKB的帖子..我卻更喜歡第一幅圖中間的紅髮
ps. 玩得開心D~~~

頂~同我想講既一樣~

我最有興趣既係撒古斯對襪~

記住去中野
有好多平生寫

好想去呀~

2-5日去左邊:)

我都計劃緊聖誕/出年新年/暑假去日本,
等你番黎我一要請教下你

咁樓主努力,我自己過左3月先有時間去

笑傲無雙

樓主真好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 07:56 PM , Processed in 0.041730 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存