2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 新手養兔仔 有幾個問題想請教
go

新手養兔仔 有幾個問題想請教

想問有養兔仔幾耐洗1次兔蘢(我的是底盤可以拉出來清理那種 日日都會清理)和飲水器?
洗蘢要用什麼清潔劑嗎?
要幫兔仔洗澡(乾身粉)嗎?(因為看網上有些話要 有些話不用)
牠經常吃東西/接近草打噴次(鼻是乾身沒分泌物)我抱他出來梳毛是不會 店舖職員說是因為我的兔子很年幼(2個月大左右) 草的草粉刺激到牠 所以先會這樣 要等牠習慣 所以先會這樣 真的嗎?
牠很喜歡吃提摩西草 要限制嗎 ?(另一種乾糧我早晚都給1次份量1個匙水平面)
還有的是由於兔蘢底一個個格子 短的草會給牠踏到掉下去我想在上邊放什麼(兔子不會咬)盛往 兔浪費(7成都吃掉3成就掉下去) 有什麼好提議?
最後兔子有什麼喜歡玩具?(己裝一塊跳板 跳板上放了一隻草鞋<===牠的休息地方(很聰明 第一晚己知那是拿來睡覺 )

感謝各位指教

我屋企4隻兔,2-3日換1次底材,籠就咁用水沖,直接養草/菜,飯有煮多都拎黎喂,塊格子唔好要會整親兔隻腳,玩具唔洗要,多d放佢出黎仲好

感謝 昨天帶了牠看獸醫 醫生說初步檢查正常 但預防還是開了2種抗生素 但很難用一反轉牠就反抗 花了30分鐘左右先完成 今早還想試咬我的手不讓我反轉牠(如果讓牠站住餵藥 可行嗎?)

我d兔兔反轉當bb抱隻隻都唔反抗,養左咁耐從未帶佢地睇過醫生,一直健健康康

有時間1日換1次 平時2日左右

我養既係獅子兔~

想問有養兔仔幾耐洗1次兔蘢(我的是底盤可以拉出來清理那種 日日都會清理)和飲水器?
好似近排天氣濕 ,盡可能一日換一次。夏天更加不在話 , 都係每日換~
冬天我本人就兩日~三日先換一次,真係食太多野既就一日換一次都要。
飲既水我見冇就會比, 唔理飲唔飲得晒, 每晚都會換一次水比佢。

洗蘢要用什麼清潔劑嗎?
用清水沖乾淨就可以~ 但我習慣性一個星期會有一次係用滴露洗 , 只不過用後一定要用清水沖得好乾淨先得~

要幫兔仔洗澡(乾身粉)嗎?(因為看網上有些話要 有些話不用)
當然要啦~ 用乾粉沖係最基本~ 如果天氣唔凍(20度up)的話, 我會用乾粉同佢沖完,之後再用手巾仔濕d暖水同佢抺身。
由其係個屁股- . -我哩度毛好長,尿尿點都會有d痴左係屁股,所以我會抺, 抺完再用風筒吹返乾。
大前提係一定要天氣唔好凍。

牠經常吃東西/接近草打噴次(鼻是乾身沒分泌物)我抱他出來梳毛是不會 店舖職員說是因為我的兔子很年幼(2個月大左右) 草的草粉刺激到牠 所以先會這樣 要等牠習慣 所以先會這樣 真的嗎?
我哩隻就從未試過話食野打噴次, 但係我試過屋企有人噴香水, 都唔係話近佢噴, 但佢係有打左兩下噴次。可能同氣味有關啦。
如果真係咁唔好彩你果隻係感冒既, 聽人講都唔洗食藥, 係比返正常佢食既野比佢食,放佢係通風地方(係通風地方, 唔係食風既地方=.=)
如果都係咁既,就唔好放佢個籠係地下, 搵隻放返高好似就會冇事。

牠很喜歡吃提摩西草 要限制嗎 ?(另一種乾糧我早晚都給1次份量1個匙水平面)
提摩西草係佢地既主糧~基本上係冇就要加, 人地同我講叫我唔好比佢食太多因為兔仔唔識得咩叫做飽,食太多唔得。
但係我咁耐都係一個做法,見冇就比。
至於乾糧我都係每次比唔係太多, 都係啦~冇就比。點解?
因為我哩隻比較串嘴... d乾糧放超過一日食唔晒,佢又見我唔同佢換,佢就會all屎all尿係d乾糧度,即係要我幫佢換d新鮮既。

還有的是由於兔蘢底一個個格子 短的草會給牠踏到掉下去我想在上邊放什麼(兔子不會咬)盛往 兔浪費(7成都吃掉3成就掉下去) 有什麼好提議?
我估你係講緊果個鐵既格仔網? 如果係既你就拎走佢先, 因為兔仔太細隻~佢隻腳太嫩, 對鐵好似話會敏感~
我開頭養係由佢直接踩木槺的。大個D先再用返個網。

最後兔子有什麼喜歡玩具?(己裝一塊跳板 跳板上放了一隻草鞋<===牠的休息地方(很聰明 第一晚己知那是拿來睡覺 )
比野佢玩都係草球果D野~不過應該會好快咬爛晒,因為我果隻...$25買個草球比佢,兩日就KO左...直頭個草球係會唔見左...因為已經爛晒- . -
所以我都係比佢出籠玩多,去邊玩? 就係我本人張床=0=

我d兔兔反轉當bb抱隻隻都唔我d兔兔反轉當bb抱隻隻都唔

推6樓專業.....

支持支持 !!!!!!!!!!!!!!!!

飼主不一定要幫兔子洗澡
沒處理好會著涼 容易生病

多謝你既分享呀
我學左好多野
令我了解左好多
多謝你呀

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-16 04:37 PM , Processed in 0.035017 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存