2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 蓋布蘭德帝國 分享~~我在v團的日子~~~(字海, 慎入)
go

分享~~我在v團的日子~~~(字海, 慎入)  

前言:
由於v團及f團的核心隊員因某些原因, 已甚少在紫國出現
而眼看紫國暫未有一些團隊可帶領紫國人民走出現時的陰霾,
故此, 我想將我在v團的日子和經歷, 和大家分享一下, 希望可以讓大家對v團多些認識, 也可讓一些新玩的朋友知道fez的樂趣......

v團並不是大團, 但v團的而且確是一個有實力的團,
源於佢地有一個很好的管理和訓練制度, 國戰意識. (如閣下睇到呢句後感到反感的話, 請按上一頁離開)

數年前, 當我開始玩fez時候, 曾加入了幾個細團,
但因為同啲團友去打國戰, 幾乎場場都輸,
再加上, 團員之間甚少技術交流, 幾乎都是喜歡吹水聊天,
曾經有一次活動(過三關)時, 我方團員更因為被v團踢出場(主要係話佢箭雨破冰)而在黃頻與v團嘈交,
我就開始覺得, fez, 都冇咩特別好玩啫, 又冇咩嘢可以學到ge,
咪又係小朋友嘴炮亂打自high的一個遊戲....

我將我呢個諗法, 講左俾我的一個朋友知,
佢就同我講, 想學嘢, 就入v團啦(佢並不是v團人),
於是, 我就膽粗粗自薦入v團, 當時, 我仲要俾舊團員鬧: "入其他團都好過入v團啦".......我無理佢地, 照入......

v團, 改寫左我對fez的睇法
當我入團之後, 並唔係只係好似以前咁, 日日只係識得去打國戰,
首先, 幾乎每日, 都需要我去教學戰場接受1vs1或2vs2的基本技術訓練,
以我玩雙手戰為例, 要學習個人連技技術及與隊友連技技巧, 以及在戰場上的正規國戰意識,
例如: 不要巨龍打冰/暈人, 要等集火秒殺, 不要亂出巨龍蓋技......等等.

當掌握到一定的個人技術後, 就會入訓練場或競技場玩團隊訓練, 作為上戰場時的磨練,

跟住, 就要開始學卡位跳山, v團團網有一個龐大的資料庫,
除左可以睇教學片之外, 仲要求你一定要學識在任何地圖都要知道點樣卡位跳山....

噢! 正! 真係好多嘢學呀....

之後, 開始入戰場了!
入戰場, 會有兩個選擇: 學習正規擴建出召和打前線, 而我就比較貪心少少, 所以兩樣我都去學,
我相信, 無人會否認, v團的擴建是絕對有一手的, 直到今時今日, 只要明白, 擴建做得好, 上去打前線就會更加輕鬆.

開始的時候, 新人係唔會被帶去打主線的,
v團會有專人帶去打副線, 學習意識, 配合等等,
直到自己了解和糾正一些很容易犯的錯誤後, 就可以直接上前去打主線, 享受打國戰的樂趣,
亦成為我今日仍然繼續玩fez的原因.

尾聲: 上面講左咁多嘢, 只係想帶出一個重點, 搞團容易, 但要真正留住啲新手玩家, 係需要有管理同埋有嘢俾佢地學, 唔好話踢新手出場就係會令新手放棄玩fez, 個新手玩國戰玩到場場都輸又學唔到嘢, 俾著我, 我都會玩其他game啦, 係咪?
已有 1 人評分Good 收起 理由
禧尐 + 1 精品文章

總評分:  Good + 1   查看全部評分

你係邊個-x-?  冇玩fez好耐既v團人路過

djdennislai  雪刀亂舞  發表於 12-4-5 02:09 PM

路過///依家好少有團真係咁正式教新手了/__\

waiy.01 發表於 12-4-5 01:40 PM
路過///依家好少有團真係咁正式教新手了/__\

有正確的訓練和國戰意識, 才不會在戰場上做錯事.
我一共開左11隻分身, 全部都冇入到v團,
其中7隻已40lv, 另外幾隻都3x,
我隻隻由16lv自己一個開始入場打, 就算入第三國幫打也好(可能係入左烏合場或c團場或其他大團場),
我從來都未曾被大團啲人踢過出場, 佢地唔識我, 我又唔識佢地,
我入場只係協作, 只要我將我學到ge嘢配合佢地去打, 大團, 根本唔會亂踢人的.

djdennislai  我只得一隻正身人仔在v團  發表於 12-4-5 02:55 PM
djdennislai  果11隻分身, 我係自己開個分身團的.  發表於 12-4-5 02:49 PM
waiy.01  200個位比你佔左11個位=.=  發表於 12-4-5 02:30 PM

教新手ge 團= 好ge團~

ar月乂 發表於 12-4-5 02:40 PM
教新手ge 團= 好ge團~

所以我希望藉著呢個分享, 讓現時在紫國有心搞團隊的玩家,
可以去思考一下, 如何去增值團內的及培訓新玩家.

我之前 都有玩過下紫國~ 不過 我其實係~ 藍國 嫁~

而眼看紫國暫未有一些團隊可帶領紫國人民走出現時的陰霾,

食花生算啦

依加啲團太散

djdennislai  最重要係, 佢地有冇心想去搞好團隊; v團也不是一朝一夕的團隊  發表於 12-4-5 06:20 PM

只求紫國有團可以20人到主場已經好足夠了, 本團努力中

djdennislai  加油~~~~  發表於 12-4-6 04:04 PM

紅花之會 發表於 12-4-6 02:36 PM
只求紫國有團可以20人到主場已經好足夠了, 本團努力中

工欲善其事, 必先利其器!

人數多, 並不代表會有國戰意識和默契去打.
有時, 10人小隊, 如果都有意識和默契的話, 所發揮出來的力量, 遠比其他40人更厲害.

紅花之會  收到!  發表於 12-4-7 04:17 PM

日服仲好玩啦 日服d街人仲勁能過曬港服d大團 日服d大團 唉...

無錯, v團大部份主力確實去了日服玩, 皆因日服的人合作意識較高而且比較願意聽取意見....
反觀港服紫國, 唔好講話教導, 俾多少少意見都已經一句'質'埋黎:"大團大x晒呀, 大團實啱架?.."
fine, 所以佢地都對港服紫國意興闌珊, 費事再搵氣嚟受.

回覆 djdennislai 的帖子

好少咁有心既玩家

送閣下一句 人數係同道理成正比
所以唔需要理會有幾多人話你 因為大團真係大撚曬
如果你手持既係歪理 試問點可以服眾 你有咁既團隊証明你有留住人心既原因

加上代理商既唔進取同埋打咁耐都不思進取既玩家 仲有新事物既吸引
先係令到各位離開既原因

保重

djdennislai  yo~~~幻影月回歸....快啲帶隊!!  發表於 12-4-9 02:57 PM

我都一直練緊又玩得開心又合拍又聽話既隊友
一直都冇...喝系上石打天下
何來有性趣
btw 好少黎紫國版

雪刀sir wwwww
f團d人走我就知咩事姐
v團走又咩事啊?

只可以話有D團, 當有大團係度果陣, 佢地會覺得係大團打壓佢地, 但係到大團都走哂, 佢地仍然係細團, 打國戰唔係人數多就叫做勁, 而佢地好多都朝著錯誤的方向發展
大部份人只係覺得自己好好抽, 1打10, 但係係咪你1個殺10個就可以贏到國戰?
技術當然唔可以無, 但意識就係技術既基本, 基本功都做唔好, 好打極有限
呢排玩緊LOL, LOL5個人都已經好講究合作, 更何況FEZ50人呢
國戰優勢係慢慢逐點逐點累積成大優勢, 亦都因為好多人既小錯誤而慢慢將小錯誤集合成大錯誤導致輸

路過留名

djdennislai  所以我出呢個post, 都係想依家仲喺紫國ge團, 努力求變  發表於 12-4-17 12:07 AM

halo._.雪刀大伯._./

djdennislai  yo~~小米  發表於 12-4-17 12:05 AM

最近, 我間唔中都有返紫國, 亦都知道有人睇過我呢個post,
因為, 佢地都有問過我關於一啲意識問題, 亦都同佢地組隊一齊打過國戰..

我覺得, 最後碎片, 你地係做得到的, 你地合作係無問題, 你地ge10人小隊, 令我睇到你地ge合作能力,
但要記住, 人頭人傷, 並不代表你們會贏國戰, 要明白何時壓, 何時退....何時拆塔, 何時出召~~~才是王道!

共勉!

紫國現在有一個比較有趣的現象, 人照樣依舊, 但團就日日新, 月月改。
由莉講得岩, 唔一定要人數多為主導的團先係「大團」(係咪回應緊我上一個回應帖?-0-) , 反則一場由幾個9-12人的團一齊合作效果會更好
合作? 我 (純粹本人意見) 就覺得紫國團與團之間分歧都頗大 (勿插)
唔同團有唔同特色, 比如有某團鐘意行QML戰術的, 行QML戰術唔緊要, 爆到都唔緊要, 當然最好tim啦
但係唔好因為爆到幾次就話自己係乜野紫國_世主, 仲要差唔多數次「主場」的情況下都行同一樣的戰術, 「過程美妙, 但結果輸掉」的情況經常出現, 有幾次同場打都發覺爆到QML都倒輸, 感覺會好無奈。「戰術係死, 人係生」呢D道理無理由唔知, 例如: 我地團幫手偷塔引人, 某D團頂主主線, 某D團又可以趁機去爆QML, End Game! (超級完美的FF), 希望紫國各團都可以繼續努力啦! ^^  

有邊個睇完唔gur要插我都無所謂, 反正小弟係紫國都兩年多了, 唔似有D人可以咁有心機時間五國角色都齊晒 - -", 以上評論只係希望幫到紫國玩家, 包括自己xd!

本團而家好多人都玩緊LOL, 體會到合作意識, snowball effect真係好緊要, 另在此招(美服) 團綀xdd 有意請add id: BlackPotato

p.s: 雪刀兄? 搵次得閒同我地團打下小隊戰啊! 俾d意見都好! :)

djdennislai  唔敢話俾意見, 大家交流下就可以了...  發表於 12-4-17 04:23 PM
djdennislai  "過程美妙, 但結果輸掉"~~~我鍾意呢句....呵呵!  發表於 12-4-17 04:21 PM

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:57 PM , Processed in 0.446054 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存