2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝 [重玩心得]認識水幣/原礦/鼠裝
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] [重玩心得]認識水幣/原礦/鼠裝   [複製鏈接]

細佬係2011年4月因為火柴而重玩

見到呢排咁多人想重玩,就想將細佬重心既心得分享出黎

希望可以你地魔力條路會好行d

===============分段線===============

認識水幣
水幣 全名水藍鼠金幣 圖片如下

先講下呢舊野點黎先
係魔力寶貝官網入面有樣野叫紅利兌換
而紅利就係由玩家係魔力消費既點數得黎既
每消費100點就可以換到100點紅利
而係紅利兌換入面 , 可以楝兌換紅利
每100點紅利=5火焰鼠銀幣
兌換完之後係遊戲入面就會出現叫火焰鼠銀幣既野
而每100個火焰鼠銀幣,就可以換1個水藍鼠銀幣

咁點樣用火幣換水幣呢?
咁大家可以去亞諾最城既旅館入面個2位紅利兌換員
如果大家身上有水/火幣既話呢,就可以進入既
入到去入面就可以用火幣/水幣換你想換既 ( 包括100火換1水 但係唔可以1水換100火咁解)
一般大家都只會換寵/將火幣換成水幣

題外話 - 女神蘋果 , 火幣 , 水幣
而我建議大家,如果唔係好多火幣既話,就唔好換成水幣住
因為魔力入面又有樣野叫女神蘋果

呢樣野既用途就係每1個女神蘋果,可以增加1-3點名聲
而大宇會係唔同既時期開放npc比玩家用火幣兌換女神蘋果

所以,如果大家千奇唔好一有100個火幣就去搵npc換成水幣呀
因為一旦換成左水幣,就冇得換返火幣架啦
除非大宇公告有得換,如果唔係都冇得換

水幣的價值
講左咁耐,到底水幣係依加魔力既價值係幾多呢?
只能說,係唔定既,就好似炒股咁,
一到鼠幣火柴個陣,水幣價就會漲得好西利
一到火幣可以換女神蘋果個陣,就可以用30個火同玩家換1水tim

更新日期為:
2012/05/03 雙子 水幣價格 為 1:26-27萬

===============分段線===============

認識原礦

原礦係逆星產物 戰系係逆星殺怪後得原礦卡片
然後要進入迷宮 將卡片兌換成實體

原礦 可以分為

種類: 鈦礦原石 / 純銀礦原石 / 金礦原石 / 白金原石 / 鋼騎原石 / 魔族原石
價格: 200x耐久 / 300x耐久    / 400x耐久 / 500x耐久 / 600x耐久 / 4耐1-2萬

只限礦工職業可以使用
原礦 佔物品欄1格 耐久為30-50
每雙點一下原礦 會出現 5組 (40個x5) 既礦石  ( 鈦 鋼騎 魔族原石除外 )
當然 , 點一下原礦 原礦就會扣一耐
而點出黎既礦石 , 可以賣比npc / 玩家 / 自用
一般戰系玩家打出黎既礦石都會照以上既價格賣比礦工
而礦工每一粒原礦點哂之後賣比npc會賺6000G以上 (魔族原石除外)

所以好多人會用呢一招黎賺錢
呢一招亦好岩重玩既人賺魔幣用!

題外話 - 逆星
進入逆星係無條件
但打寶的話,大家都會用多體技最
最常見為 追月 / 亂射 / 氣功彈
而一般玩家打寶既等級都會約100以上 鼠裝+q武
跑迷宮時用既閃裝(60閃左右就夠)

認識鼠裝
鼠裝 係指裝備入面加入左鼠寶既裝備

而鼠寶分左2種
鼠王寶石的碎片 ( 1鼠 )
破損的很嚴重的鼠王寶石 ( 2鼠 )

如圖示

加左鼠王寶石既裝備 會大幅增加攻防敏精必反命既數值

而魔力現時加鼠寶既做法大致都分為2種
1. 單精
2. 雙精

單精 = 製作裝備時 使用精靈之卵4LV + 精靈變身 + 鼠王寶石 + 材料
雙精 = 使用精靈之卵4LV + 精靈變身 製作裝備後 再 使用精靈之卵4LV
            + 精靈變身 + 裝飾技能 加入鼠王寶石

單精同雙加入鼠王寶石能力都會有差異

單精 + 1鼠 能力 : 攻擊 防禦 敏捷 精神 反擊 命中 +35 必殺 +30
雙精 + 1鼠 能力 : 攻擊 防禦 敏捷 精神 必殺 反擊 命中 +34

單精 + 2鼠 能力 : 攻擊 防禦 敏捷 精神 反擊 命中 +41 必殺+35
雙精 + 2鼠 能力 : 攻擊 防禦 敏捷 精神 必殺 反擊 命中 +40

玩家會組合鼠裝 令修正值 既必殺 去到100 ( 打怪100%必殺 )
而現時魔力入面 鼠裝 已經成必高LV玩家升LV既必備品 ( 例如114之後既採葉都會限鼠裝 )

如圖示

取得方法
得到鼠石既方法有3種
1. 於魔力官網既大宇商城入面用 200點購買
     鼠王寶石的碎片 ( 只有得賣1鼠 )

2. 於逆星打寶中打到 破損的很嚴重的鼠王寶石的卡片
     然後找迷宮內NPC兌換

3. 向玩家購買 價格同水幣一樣唔穩定

咁應該入加邊D裝備度呢?
最一般就係加入5C/11AB防具
原因?係魔力入面 有一樣野叫 特殊防具魔布

特殊防具魔布
係可以令 5C / 11AB 防具 既耐久值 恢復100
而防具總耐久係 不會扣減 最重要 平
市價唔太穩定為15-20萬
當幸福一刻館開放個陣 幾萬蚊就可以買得到
如果唔知道5C / 11AB 防具係咩 咁就要去御劍軒度惡補下啦

講左咁耐 相信大家都好精楚明白重玩既路到底要點行

細佬衷心希望呢各位重玩既玩家可以快快樂樂開開心心咁玩遊戲

多謝收睇
已有 2 人評分Good 收起 理由
源~☆ + 2 精品文章
tamkamho + 3 鼓勵

總評分:  Good + 5   查看全部評分

很詳細,感謝分享。
對脫節人士很有用!
有幾問追加
水鼠幣可以換到啲咩?
逆星打原礦卡大概要幾多lv?
出原礦卡既機率係幾多?

kkeeny2424 發表於 12-5-3 05:54 PM
細佬係2011年4月因為火柴而重玩

見到呢排咁多人想重玩,就想將細佬重心既心得分享出黎

果個叫水藍鼠金幣 , 唔係銀幣

另外今年火柴(火幣版)推出日期為2012年5月14日
所以家下個價係不斷升緊 , 如果到時知道獎品係好野應該升得仲勁
相反獎品都係前幾年既垃圾 , 個價就應該會大幅下降至20萬 / 個

另補充火柴推出時極大多數會出多個npc比你將水幣換返做火幣

剛追post看到寵種
寵種貌似是用來改造寵物
但實際是甚麼來的?如何寫獲得?
另外是怎用的?隨機?還是可以自己分配點數?
任何寵也可以用寵種?

keithfung 發表於 12-5-3 06:39 PM
很詳細,感謝分享。
對脫節人士很有用!
有幾問追加

其實文中都有講

逆星最好就100LV左右去
多體技經常為追月/氣功彈/亂射

不過最好有鼠裝
唔係既話有時會比人話

概率唔清楚 不過我打左咁耐逆星 有好多時都係會比1-2個人吸哂D礦

keithfung 發表於 12-5-3 07:02 PM
剛追post看到寵種
寵種貌似是用來改造寵物
但實際是甚麼來的?如何寫獲得?

寵種 係碩鼠任務 同埋 想要有個家 既獎品
就好似人用既重來種子一樣
種子既種類,同人用既一樣
會係 -X +X
所以有好多人想自己隻寵勁D都會拎一堆比隻寵食
不過首先要有大堆資金
同埋食過寵種既寵係計唔到掉檔
所以要做好心理準備

鼠裝部份有小錯~
單精1鼠係攻擊 防禦 敏捷 精神 命中 反擊+35    得必殺同耐久係30

而單精2鼠係攻擊 防禦 敏捷 精神 命中 反擊+41    得必殺同耐久係35

回覆 叻叻song 的帖子

唔該哂@@

太好了!
已經大概掌握了現時魔力狀況!
實賴各位的熱心幫助!
搭單一問,有沒有重玩的CHING要由1LV升起?我好耐以前賣左帳號了。
可以一齊升LV、打王、解任,始終ONLINE GAME有伴好玩D嘛!

keithfung 發表於 12-5-3 08:58 PM
太好了!
已經大概掌握了現時魔力狀況!
實賴各位的熱心幫助!

玩雙子既話

可以去雙2 3.0 搵 Cross Gate 族

香港族黎架 , 升lv可以係個度搵下人幫手

我都係個度d打手黎

我仲未開始玩,未買點,哈哈
不過如果玩比較想玩獅子,但又怕少人,
買裝買mp果啲都無得買,哈

打得好有心機呀~ 支持你

令回鍋老玩家可以快D適應番新環境

唔知係我計錯定點 呢排見親d人賣原礦都好貴
釱礦46耐賣13000蚊 係我計錯定係原礦漲價阿?

回覆 河智苑 的帖子

咁應該係條友亂咁賣

知道價錢唔買就好鳥~

打得好辛苦,唔想比佢沉

扣我分都好我推-_-"

跟本2KF個魔力版就冇咩人

有D人都去晒巴哈啦~.~

加上E+有板主同冇板主差唔得幾多~.~

回覆 叻叻song 的帖子

唔會掛
定係我呢篇野太垃圾,冇得入精華?_?

好詳細呢多謝

又沉底...

話說我開左交易post,推返呢個post上去加下自己名聲都好~~

打得很好呀
我想問一下幸福一刻館是什麼?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 02:56 AM , Processed in 0.047020 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存