2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇英雄傳 【集思廣益】瑪英Q&A問題召集、歡迎接收問題 及誠招解答 ...
go

[閒聊討論] 【集思廣益】瑪英Q&A問題召集、歡迎接收問題 及誠招解答 (長期加分活動)  

玩過星曲WEB 笑傲無雙

話說小妹我正在弄一個瑪英Q&A帖子 ( 主要是台港版為主 )
(..在這裡希望大家集思廣益完成他)
http://www.2000fun.com/forum.php ... ;page=1#pid82146889
暫時未完成 ( 只有Q1-Q3X )

我希望是全面性  希望初步是有大約Q1-QXXX 還差XXX題 ? 
或者將來會有更多
給新手掃盲 或者一些小技巧  所以開帖長期召集問題~

各位覺得新手需要問 的問題在此回覆 我會一直加上去
當然我希望 有問題 與 答案....... 如果只有問題我會自己找答案加上去。
另外 2KF朋友開帖的新手攻略我也會加上去 (在此感謝)        
如果帖子有錯誤請一定要告訴我!! 不然誤人子弟(?)

最後 精華心得攻略索引 也在置頂了  也長期接受所有心得攻略!!

~~~~~~~~~問題召集獎勵~~~~~~~~

提出問題: +10-+15分
有問題答案: +5-10分

該問題入選Q&A帖子裡:     另外再+10-20分

PS、必須是沒有提出的問題。
還有我希望問題 一句就問完
答案最好能詳細。
一個會員只加一次分。   但也歡迎一直提供問題QQ

~~~~~~請注意問題是否跟現有Q&A重覆~~~~~~

笑傲無雙

推推~~~不過版主如果可以係問題後面括住來源更好~~
可以表揚下D回答問題既會員~~~

玩過星曲WEB 笑傲無雙

gold3gold3 發表於 12-7-15 06:15 PM
推推~~~不過版主如果可以係問題後面括住來源更好~~
可以表揚下D回答問題既會員~~~ ...

已更新~另外已更新回答/提出問題的獎勵~

我想問用手柄去玩係米要PS3果個手柄,同埋係USB連電腦定係藍芽?
勞煩師兄們解答了~
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 + 10 求答案希望能詳細說明

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

Q:鐮刀屬於物攻還是魔攻?
A:主要是魔攻。鐮刀的普攻(即S)是屬於物理攻擊,重擊是偏向魔法攻擊,技能方面現時均為魔法攻擊。

Q:利士塔幾級才可以用雙槍?
A:24級並通過村口邊悲泣的花副本。

如有錯誤請指教-w-
RECALL.凌 + 45 已更新!QQ

總評分:  威望 + 45   查看全部評分

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

RECALL.凌 發表於 12-7-15 06:04 PM
話說小妹我正在弄一個瑪英Q&A帖子 ( 主要是台港版為主 )
(..在這裡希望大家集思廣益完成他)
http://www.20 ...

在Q 31內

烈士塔唔係要用綠色既 靈光板甲腿鎧 同靈光板甲手 咩

破碎好似唔岩wo
RECALL.凌 + 10 已更新QQ

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

有部份想更正或者加
Q17:  邊到可以裝備染色?
A:  雜貨店

唔止雜貨店 螢幕右下角嘅形象沙龍/村口嘅貓仔入商城都可以轉去染色 比較方便

Q21: 強化保護石係咩黎? 有咩用?
A:   姐係我地平時既防爆石,強化失敗消失但會保留強化值,但唔可以用+11以上,只可以用+4-+10裝備
最好+6後使用。

只有失敗先會消耗強化石 成功唔會

Q24:  附魔失敗會點?
A: 有機會扣耐久 ~~~~~~~有機會爆裝!!!!!!

只有rank9以上嘅附魔先爆裝 rankA以下只會扣耐久

Q25: 附魔係咩黎?係邊到附魔?
A: 打英雄模式有機會卷軸,卷軸有屬性,可以上係武器/裝備到。   找布林兄。

任何模式都有機會得到卷軸 只係英雄模式機會大D 某D卷軸要打特定副本先得到 例如後期既RAID(狗/四合一)

Q30: 強化石點先有?
A:    副本入面打怪隨機獲得,  有分 中、高、特、最初、四種強化石。 每種強化石既等級都唔同。

強化石除左打副本 可以去布林到合成

另外補一條
Q: 輔助武器有幾多種?
A: 8種 尖鈎鎖鏈 初級長矛 小型炸彈 採礦爆破彈 初期可用
         閃光彈 輔助武器大師F級可用
         高級長矛 E級
         高級小型炸彈 D級
         黏性炸彈 C級
        F級以上都要完成任務先用得
RECALL.凌 + 50 已更新QQ

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

我想問下,我係用弓手黎玩的...初頭要合裝,咁我見有任話合酋長裝...咁我就合喇,
但點解我見唔到有頭裝合的?我見其他弓手一半有合一半冇合,係咪要有特別條件先可以合架?=.=

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

ppufo007 發表於 12-7-16 12:41 AM
我想問下,我係用弓手黎玩的...初頭要合裝,咁我見有任話合酋長裝...咁我就合喇,
但點解我見唔到有頭裝合 ...

你打決戰要爆隻王個頭

之後就會跌個問號出泥

戈個就係個頭

笑傲無雙

我想知其實打副本係咪少人會多經d,因為我見幾次都係咁

回覆 ppufo007 的帖子

我無克意去打爆個王個頭
不過出頭套裝果次 個王掉左4樣野比我
其中一個係頭

玩過星曲WEB

Q: 點解有時玩好LAG 好卡定哂格有時好順既? 係咪我部電腦問題?
A: 可能係地區問題, 入到去LAG唔LAG係睇船長(場主)而定的 如果台灣玩家開的戰船香港玩家就可能較LAG

Q:瑪奇英雄傳要咩配備?點知自己玩唔玩到?自己係有咩配備?
A :基本上官網有講  但係唔識睇既玩家可以上http://www.systemrequirementslab.com/cyri/
   點Vindictus <-呢個係英版瑪英 配備基本一樣

Q: 貓眼石點拎?
A:

Q:點解人地D裝有紅光/藍光既?係咪改造個D呢?
A:有一D特殊指定既裝先有

Q:點解要掉D野洛營火度燒?有咩用?同埋點掉?有咩掉得有咩唔得?
A:

Q: 怎樣使用暗影武士/聖騎士技能?
A: SP儲滿之後先按X 之後按Z  
RECALL.凌 + 30 求貓眼石答案

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

笑傲無雙

我想知如果Z制有個技能係度,知唔知點拎返走,我用唔到暗黑騎士個技能

賣冰裝 發表於 12-7-16 12:48 PM
我想知如果Z制有個技能係度,知唔知點拎返走,我用唔到暗黑騎士個技能

禁x鍵就可以轉換技能

笑傲無雙

Chun(!) 發表於 12-7-16 12:56 PM
禁x鍵就可以轉換技能

十分感謝,岩先用到暗黑騎士了@3@

賣冰裝 發表於 12-7-16 12:59 PM
十分感謝,岩先用到暗黑騎士了@3@

唔駛咁客氣-_-

另外有冇人知...點解我較極畫質/其他SETTING 都唔得既- -

Q:[釘鎖_革戰裙]係邊合/打?

RECALL.凌  _ =?  發表於 12-7-16 02:39 PM

玩過星曲WEB

回覆 Chun(!) 的帖子

有時係咁=_=
你重開game試多次

Q:點先可以打怪果陣D血係紅色..?

hilly123456 發表於 12-7-16 08:01 AM
Q: 點解有時玩好LAG 好卡定哂格有時好順既? 係咪我部電腦問題?
A: 可能係地區問題, 入到去LAG唔LAG係睇船長 ...

A: [港台服] 關卡由創建船隊的房主IP做Host,而並非遊戲伺服器,所以線路會時lag時順,取決於房主的線路品質。所以大家單機的時候會很順暢,但組隊的時候間中會lag。

Q:點解要掉D野洛營火度燒?有咩用?同埋點掉?有咩掉得有咩唔得?
A: 起完營火之後執起木材(例如一般木製品、船上的木桶掃把),然後行近火爐,就會自動扔下手中的木材去生火。

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 04:27 PM , Processed in 0.038665 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存