2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 說夢、解夢區 對呢個夢完全無解..偵探 靠你啦-_-
返回列表 發新帖 回覆
go

對呢個夢完全無解..偵探 靠你啦-_-

今次夢既內容好「散」
但係主要圍繞兩樣野
「初戀男友」&「(夢既全程)feel到心痛」
-
1.一開始個夢都吾係好記得
但係好記得見到同學A(又係小小憎佢果個同學)係MTR車廂入面
坐左落初戀男友個大脾度(關係:契兄妹 而私下吾知會吾會...因為我契過佢做兄妹..但係初戀男友係比較「石」我可能會甘做)
跟住我吾知同邊個講(或者自己發脾氣)
話:坐係大脾上面 多數都係男女朋友架啦
契兄妹邊有可能甘做?!?
我好記得我係喊住甘講 但吾記得有冇崩潰 記得我有「心痛」

2. 我吾記得果陣有冇著衫
我係一個黑黑地(?)既地方
見到草(近shot)
見到寺廟既「入口」(類似呢種http://www.youtube.com/watch?v=ZFAC2Wa8eYg)
我係甘跑
見到個白色既地方
出左去
勁多松鼠跑過黎
係甘叫「救命牙」
我好驚
但係就吾記得「初戀男友」有冇救我
係夢入面(?)我係甘諗住佢黎救我

3.
之後出現吾知係邊個屋企
我記得果陣冇著衫 但係有用毛巾遮住自己
我同我初戀男友面對面(佢後面有個房門山埋左)
有一秒彈出我第3者果個樣
但係之後變番初戀男友個樣
然後吾知點解我會坐左佢個肚上面(吾肯定 因為我feel到佢個肚有吸同呼)
吾知點解佢會訓著左= =
但發左一下鼻郵鼾之後醒左

最後 我好記得 吾知點解我會趴住吾知邊度可以近距離望住佢
吾知我講左d乜 個夢甘就完左

(p.s.我個初戀男友 係我中一果陣講分手 中三果陣契兄妹果陣差d食左回頭草「重點係果陣我有男友」 點解會契?因為fb我打左吾知乜 之後我現任男友話做咩同佢講野我就del左佢 佢就入左我黑名單 之後就冇來往啦 講真佢陣體味真係好特別 係吸引到我...XD 再話埋比你知 我呢加升中四= =" 我真係吾知自己究竟係自己對佢既情未了定係點)

(呢個吾解都冇咩所謂 同上面冇乜關聯). 我剩係記得自己係度sell衫(定畫衫)
最後搭巴士見到出面有某位我識既人等車

回覆 Yungbabii 的帖子

大致上本偵探都推理得出發生什麼事了。
可是如果不介意的話可否問您一些問題?

1.您在第一個場景,請問是您還是同學A坐在初戀男友的大腿上?

2.您在夢中有沒有感覺到自己是『愛』著初戀男友,但請注意,本偵探並不是說現實的感覺,而是當時的感覺。

3.您有沒有在造這個夢前見過、交談過或者因某些事而聯想起初戀男友?若沒有,是否只在夢中突然出現呢?

4.之前解夢時見過『現任男友』和『第三者』,其實您的感情生活中是否加上『初戀男友』,即三人呢?

5.最後,您現在的戀愛情況是如何的?因為您常造的夢都是關於戀愛‥‥‥

當然,您有權不回答這些問題,只是若果回答後可能令本偵探更堅信自己的推斷。
近幾天,本偵探亦想說一些話:
「您的戀愛色彩絕對是七彩的,但請勿忘記您的身邊亦有重要的朋友和親人,請好好珍惜於身邊的人生活,為生活的色彩變得更美麗。」

1.係同學a坐左係初戀男友大腿上
2. 夢入面應該有「愛」既感覺 (p.s.現實完全冇-_-)
3.有 當我睇緊某資料夾既某張相既fb圖果陣見到 初戀男友既頭像(過程吾夠5秒)果日就發埋d甘既夢
4. 初戀男友呢加已經冇來往 起碼幾個月
5. 呢條問題orz...考慮緊同吾同現任分手...初戀男友就..應該吾愛架啦..都冇諗過佢...

玩過星曲WEB

太厲害...點靠一個夢講成咁既樣..

對於樓上既回復我表示O咀= ="

頂你頂你頂你阿阿阿

回覆 Yungbabii 的帖子

您好~怎樣說,本偵探真的成了社工般的存在
本偵探確實有點感動,因為本來到說夢、解夢區為人解夢時,並沒有想過會有人要求本偵探解夢。
所以感謝您再次光臨。

然而,您還記得自己在造夢之前見到初戀男友的照片,更有Facebook,即是『有機會是這影響到您的思想』。
而正就是這個機會,就證明您並不是『餘情未了』。

接下來,本偵探直接推理了
【】<----推理出來的關鍵詞句

首先,同學A在您的心目的都頗討厭的,她在夢中依然做出令你討厭的事,即使同學A阻礙您的戀愛
不過,人物還是虛構,所以即是【有東西曾阻礙您的戀愛】
再者,您亦吃醋了,即是【您非常重視戀愛】,其證據就是『心痛感覺』

之後,您在一處黑暗的地方,即是『不明白』,而見到草,代表您非常受歡迎,因為您的身邊有很多『校草』(男性),所以您【比較受男性歡迎】,而您不明白的地方就是【因要選擇而困惑】。
寺廟‥‥‥總之就是造成黑暗的空間‥‥‥(抱歉,本偵探一直觀賞東方影片

在通用解夢知識來說,夢見松鼠:對於正在戀愛的人來說,則是將會出現情敵的前兆

而本偵探則認為您對於現在的情況感到恐懼,想得到解決,而您只叫救命和很驚,即是進退兩難,想有人帶您離開困難,就是【不願作出選擇,讓上天作出安排】,就像如果有人來救您,就是您好運,若沒有人來救您,就是您沒有運氣。

最後一個場景,就是一個房間,即是內心世界,在初戀男友面前以親密似的以毛巾遮住。
而您再閃出第三者的樣貌,再回來初戀男友的樣貌,即更突出『戀愛問題』
您望著他在睡覺,完全是為了『第一個場景的吃醋』吧~
輪到您坐回他了‥‥‥可能代表您的【佔有慾很強】
但出現『初戀情人』並不是代表還愛他,而是【比較之用】。
比較的對象就是『現任男友』!

【有東西曾阻礙您的戀愛】【您非常重視戀愛】【比較受男性歡迎】【不願作出選擇,讓上天作出安排】【佔有慾很強】【比較之用】

看清楚了,真相之光!

推理結論:在夢中就是同學A阻礙您,但現實中就是您自己阻礙了自己,老實說,您對於抉擇肯定是兩難關係,導致您寧願不願作出選擇,是好是壞,也等由上天作出安排,而正就是因為您重視愛情,所以不敢莽下判斷,而您比較受男性歡迎,當然是指第三者及現任男友,而您的佔有慾很強,可能因此而害怕失去而被搶走的心痛。現在,就是您抉擇應否與現任男友分手,所以您就以初戀男友在夢中比較,因為初戀男友曾是分手的對象,可以從中對比出初戀男友和現任男友分手的原因及共通點,從而分析出自己的抉擇。

建議:其實‥‥‥本偵探對於戀愛這門子的東西還是有點兒那個,不過本偵探能夠說的是,愛,並不是單方面的,當您有所動搖之時,就代表您與他的感情並不穩定,關心對方,互相照應,一起快樂,亦是雙方的付出,那就應該愛,當然,這只是基本而已,因為還有更深奧的地方存在‥‥‥而本偵探就中伏了多次 ,所以請正視自己的戀愛問題,別以為真的等到殺出個程咬金才行動呀,因為可能您遲了抉擇或做錯抉擇,就會失去一輩子很重要的東西,而失去的東西可能是一輩子也找不回的。如果就煩惱就找信任的人談,這不僅是為他人好,亦是為自己好。

還有,本偵探不是『只靠一個夢』,而是靠著夢中的線索加上當事人的心情、現實狀況推理出結論,而結論並不是未來,而是現在的問題和性格的透露,讓真相的光芒展露於造夢者的眼前。

社工哥哥(揍XD
但我諗吾明點解
「佢有可能影響我思想但係可以藉呢個機會証明自己吾係餘情未了」
至於校草果方面..
我的確係男性朋友居多-_-
女性..嗯..小貓兩三個
但寺廟係係黑色入面出現
吾係形成個黑色既洞既野...
最後...初戀對象係佢叫我散..而呢加果個係考慮同吾同佢散..兩者係解夢上有冇分別...
p.s. 我真係覺得自己佔有慾好強你仲強過一個社工你似心理專家= ="

哈‥‥‥叫我偵探哥哥啦(打飛XD

『影響你的思想』是指『從外界因素導致影響夢中角色分配』,而且在現實之中的您是『肯定』沒有愛,那就可以放心了,因為即使夢裡如何浪漫的二人世界也好,只要現實沒愛也不會因夢的潛意識而激發,因為您只愛夢中的他而不是現實的他。

寺廟那面呢‥‥‥其實本偵探有註明【因要選擇而困惑】
不過亦沒有將【因要選擇而困惑】放進推理結論處,都是因為不太明確的關係而沒有作為推理關鍵。
因此,寺廟並不影響推理結論。

可是,您說是初戀對象提出分手的話,那就有少量推理結論要修改一下,不是『對比出初戀男友和現任男友分手的原因及共通點』
而是『以夢中的初戀男友佔據了現任男友的全部』,即是忘記現任男友而鑽進夢裡去的感覺。

簡單來說,不是抉擇,又是逃避‥‥‥

戀愛‥‥‥加油啦

P.S.本偵探曾修讀犯罪心理學‥‥‥不過自行了斷=_=",現在還是讀配藥去了,推理結論:『偵探夢』碎

偵探..........(果兩個字叫吾出XD)                            (迷之音:我的夢碎了)
噢...即時明解左好多...
簡單黎講我好鐘意逃避..
杯具@口@...
初戀果然是美好..
剩係鐘意夢入面既佢...
甘樣講潛意識入面會吾會變成將來選擇情人既標準/指標...
或者會從不自覺之間對對方既分析
然後係潛意識之間作出選擇 進而作出行為(溝佢or吾要)
上面當廢up算..自知分析力吾強=.=

p.s.-0-...吾係掛..放棄左...讀完之後可以幫警察洞察心理XDD(亂說一通
配藥..你加油吧-.-...
我覺得配藥好悶= ="
偵探夢可以係呢度實現xD
暫時滿足一下你(博打MODE-,-?

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 10:33 AM , Processed in 0.037322 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存