2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 說夢、解夢區 個夢好怪 =口=.. 再求偵探解夢..真係甘多次以黎最怪=.= ...
返回列表 發新帖 回覆
go

個夢好怪 =口=.. 再求偵探解夢..真係甘多次以黎最怪=.=" [複製鏈接]

首先..係我樓下果個中心...
成班人(?)圍住唱歌????
雖然話成班人..但係只係知道自己 我牙麻(?) 同埋另一個吾知邊個係度
之後唱完行出商場
吾知點解行番轉頭
同個人喊住甘抱(我吾知果個人係邊個)
之後又係番商場入面
好似有成班人集埋一齊
好似導遊既人就話 「吾好行呢條路 入到去你個身好似羽毛甘輕 之後會跳到4年後 信不信由你」
果個導遊好似著果d飛機裝甘-,-
之後出去商場出面
吾知點解行左陣 同朋友一齊行 (我都吾知道個朋友係邊個)
之後佢話行個迷宮(可能係佢無啦啦係果度 總之最後去左行)
就一齊行
個朋友吾知點解 佢識行...=.=
我一直跟住佢-.-
之後每次入到全黑既地方我會叫(係夢入面)
因為黑既地方我完全睇吾到野(夢入面睇吾到)
但迷路入面有好多地方都有光
之後我朋友慢慢可以帶番我出黎= ="
最後果度有個好長既滑梯sir落去...
一邊sir果陣(吾肯定?)見到鬆弛熊= ="
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=459165690770451&set=a.421592034527817.93454.421580944528926&type=1&theater
同呢張一樣但冇隻雞係度= ="
之後吾知點解好似又自己同個fd入去(?)
總之身邊有個人=.=
之後係迷宮入面有架機..係挽遊戲既-,-
跟住我話..呢隻game係巨商...(其實吾係巨商 連我都吾知咩game= =")
我記得個遊戲某句野係:請選擇兩個項目作永遠顯示的選項
類似啦= =

之後挽挽下就同我同學講...呢個遊戲都吾好挽既..彈game啦...(完全吾知點解講左呢句)
又sir滑梯落左去=.=

之後好似導遊既人話 「已經跳左3個月」
跟住果陣我個心(夢入面)就諗「xxx會吾會吾等我」(xxx=第3者)
但係我完全吾知中間(果3個月入面)我(或者出面)發生左咩事
一直吾知呢加係幾時...
但係個夢入面又自己諗:可以問人架姐=.=

but最後又冇問-,-

我知既資訊係:好多人行左果條路跳左四年後(我睇吾到)
最後地點係番商場好似導遊果個人聽住佢講話吾比行果個位
知道果個「彈game」搞到出錯誤 跳左去3個月後(都係吾知點解知道-,-")

笑傲無雙 忍影世界

咁長篇大論會唔會自己講到1999?
之後吾知點解好似又自己同個fd入去(?)
你入左2次迷宮?

應該係= ="

回覆 Yungbabii 的帖子

Ciao~其實長篇大論是沒問題的,反而可以令人更加了解當中的內容,效果當然顯著‥‥‥
不過,本偵探倒希望句子的名詞弄清晰多點‥‥‥例如滑落滑梯是跟誰、朋友跟同學有沒有關係之類,否則真的變得混亂。
當然,要想像出『地方』的概況亦是本偵探的責任了,同時要找出『幾個唔知點解』亦是本偵探的工作。

接下來,本偵探要開始進行『推理秀』了。
【】<------推理出來的關鍵詞句

今次主要的關聯詞是『時間』及『遊戲』。
初時,只不過是頭盤,但依然是重點。樓下的中心,一堆人圍在一起唱歌,以本偵探的記憶,您應該是參加了合唱團』吧?
說到合唱團,除了唱歌之外,亦是一堆人一起唱才稱得上合唱,換言之,您們這種合唱形式卻在樓下的中心出現。
現在,應該是『放暑假』,即在現實之中是減少了合唱團的練習次數,而您不就是【懷念合唱團時的唱歌日子】嗎?
本偵探很久已經懷疑,您是否很喜歡讓嫲嫲聽您唱歌?逆轉思維一下,您的嫲嫲是否喜歡聽您唱歌呢?
因為不時見過您所說的夢,當您跟唱歌拉上關係時,您的嫲嫲多會在旁邊出現。
不過,今次的夢境應該是說明『旁觀的人』吧‥‥‥受歡迎似的。

之後,就出現了個『唔知點解』的夢境,您無故地抱著一個陌生人哭起來,正常應該不會這樣做。
之前是跟一堆人唱歌,即是有大可能性是『為了唱歌的事』而哭,而可能性有以下三種:
1.因為羞恥之心出現而哭起來
2.因為唱歌讓您有極度喜悅之心
3.因為唱歌讓您有極度傷心之情

首先,可能性1是會導致出現淚水,但正常是不會抱著陌生人激動行為出現。而可能性3亦不會出現抱著陌生人,因為正常的極度傷心是不想讓人知道,若被得知,自己會感到害羞,即使是熟人,除非是感同身受,否則盡量都不會表現出抱著別人哭的情況,多是獨自哭泣便罷了。所以得知是因為唱歌讓您有極度喜悅之心,因此抱著別人,從而推斷出【您對合唱生活是極度渴望】。

之後,類似導遊就說:「別走這路,進入之後會讓你的身體變得像羽毛似的輕,之後跳躍時間至4年後,信不信由你。」
他是一名領導,而說出這種警告之話可能是『曾經發生過在自己的經歷』、『聽過別人的傳聞』或者『只是亂編出來的謊言』
若是前面兩個可能性,那即是『有機會回到現在』或者是『此導遊或說傳聞的人是4年前的人』‥‥‥
而得知資訊是『很多人已經跳躍時間至4年後』,即是以上兩個可能性都有機會成立。
如果要解答這個答案,就要等本偵探說到『Game』那處就會自然出現答案。

接下來,就是去迷宮,一開始您是跟著那位朋友走著,但同時亦證明您是不懂怎樣走
迷宮,顧名思義即使令您迷失方向的地方,而您正在迷失方向之際是需要朋友的協助下才能走出迂迴曲折的迷宮
加上迷宮黑暗,令您對前路更加迷惑,即是您【對於失去方向感的事情完全沒自信】
換句話說,您【對別人的依賴程度極高】

之後就開始滑落去了,其實滑梯代表【每況愈下】,即是情況一次比一次惡劣的意思。

說到鬆弛熊,本偵探的女性朋友們生日都要求『鬆弛熊』作為生日禮物,本偵探就問為什麼,就是彈回一句「可愛嘛

回到正題,之後再一次出現『唔知點解』了,但這是跟朋友一起進去,那就像剛開始跟朋友一起進迷宮的時候,今次再次進入迷宮。
而眼前就放著一台專用遊戲的機器,而您卻說『巨商』‥‥‥怎會潛意識說出『巨商』?難道您或身邊的朋友很愛玩巨商!?
然後,您隱約記得遊戲中提到『請選擇兩個項目作永遠顯示的選項』,這是內容之中最『書面語』的一句。
正正就是這一句,本偵探就能夠解答之前的問題,究竟是否能夠『有機會回到現在』呢?
答案:不能夠

本偵探以您的夢中的時間邏輯來推理,由於『彈Game』出錯只跳躍至3個月,即是Game是影響時間的重要程式,而那遊戲所顯示的是指明『一但選擇後是永遠確定的意思』,即是不能夠改選其他選項,換句話說,當您抉擇一件事情時,是不能夠回到過去,只能夠繼續向前,您可以選擇某個選項的結果或讓時間白白流走,所以您【一但抉擇就不能後悔】。從而明白您不知道三個月內發生的事情,因為您【把時間白白浪費掉】。

您對Game的抉擇並感到困難,所以打算『彈Game』,即是想放棄抉擇,想【逃避】。

最後導遊所說的『跳躍3個月』就是您的逃避而白白浪費掉3個月的時間。

看來真相的碎片都集齊了,當然要說出本偵探的名言(不知羞

【懷念合唱團時的唱歌日子】【您對合唱生活是極度渴望】【對於失去方向感的事情完全沒自信】
【對別人的依賴程度極高】【每況愈下】【一但抉擇就不能後悔】【把時間白白浪費掉】【逃避】

看清楚了,真相之光!

推理結論:首先這個夢雖然怪,但這是本偵探解釋得最開心的夢,因為非常有趣及疑點極多,但配合了您的生活倒是解釋得到,尤其是懷念及渴望合唱團時的唱歌日子,若不知道您參加了Choir,真的不會想到一堆人圍住唱歌會跟合唱團拉上關係‥‥‥然而在夢中表示出您現在正面臨失去方向感的事情,想依賴朋友幫忙解決,而自己卻沒有過多的自信解決,更不想自行作出抉擇,因為您明白一但抉擇之後就不能後悔,但您則決定逃避,令事情每況愈下,更把時間白白浪費掉,而在夢中出現第三者的樣子,從而得知這是說明戀愛問題吧‥‥‥究竟您已經將事情解決了沒?像夢的提示一樣,如果遲遲不作出抉擇,對您亦沒有好處的喔。當然,您有種性格是夢中出現的,就是您不敢於問人的意見,正如您在夢裡想知道現在是何時,您知道自己應該問別人的,但您卻沒有問,所以本偵探建議您諮詢一些愛情專家的意見,好讓您解決這些問題,總之‥‥‥加油啦

最後,本偵探再宣傳一下~(謎之聲:欠揍的偵探!)
若支持本偵探,歡迎於以下網址按下讚好+1
http://www.facebook.com/DetectiveIC
http://plus.google.com/110031221964724763875/posts

我講句的確經常一舊舊
但係吾知點解諗吾到其他字去表達自己既意思

唱歌果度我記得唱唱下同人係度唱和音=口=...
之後先同果個「朋友」抱+喊

滑落樓梯既人...
有兩個吾識既人...
滑梯吾只一個..仲有幾個..
p.s. 代表我呢加發生既所有野都每況愈下!?!?
自己有冇sir落去就吾記得啦
就算有sir都肯定係自己一個人sir 但係我吾知果d「朋友」去哂邊
但係果d朋友...我可以話吾識...什至陌生人...

巨商果度 自己 或者同學 都冇挽過
細個果陣(真係好細..大約5,6歲度)..好似...睇過人挽
彈game 係我好似話悶先要彈= =

而我麻麻...
嗯..講鐘意聽我唱歌既話...
我諗ok掛-_-.
起碼佢記得第一首我學識既歌...

p.s. 我真係吾敢問人野 仲因為試過甘樣而比人話

玩過星曲WEB

夢. 其實可以吾需要理會..!

感謝分享

我成日都發埋宜D奇怪夢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-23 03:44 PM , Processed in 0.033839 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存