2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA ~~~疑難排解貼~~~(持續更新)
go

[疑難雜症] ~~~疑難排解貼~~~(持續更新)  

我見好多人對TERA既設定都唔太清楚,所以開個POST集中下D問題,等其他新手都可以參考一下

各位有任何疑問都可以發問,我會盡我所能去解答

首先回應一下版上其他人的問題

1.人物的大少,跟攻擊/ 給攻擊有沒有影響如果人物比較大隻,是不是比較易給打中呢??(BY:Peterlau)
答:打怪時沒太大影響,但PVP會有小小影響,因為模組細,比較難瞄.

2.公測時間
答:官方未有公佈,但預購包會在10月中先發貨,所以推斷10尾會開始CCB

3.要玩一定要買 cd 先可以玩 ?唔可以上會員網申請game,ac?下載程式?(BY:水名月)
答:;都可以,不過CCB只有之前99位同買左預購包既人可以玩,CB就開放給全部OMG會員.另外網上可以下載,不過TERA主程式大小為26GB...

4.有人話收費制又有人話商城制,邊個先係?(BY:水名月)
答:月費+商城制,執行長暫定商城會推出加倍卷和鑑定卷及時裝,不會推出其他破壞遊戲平衡的道具.

5.如果玩的點數卡 hk 有得買?(BY:水名月)
答:可以去GAME店(如2000FUN)直接買OMG點卡,亦可以用Gash+或 MyCard點數轉為OMG點

6.e間代理會唔會理外掛問題?(BY:水名月)
答:未有外掛既代理仲未係呢個地球上出現,不過OMG打擊外掛效率比一般代理高

7.唔同職業要選咩種族比較好?
其實無所謂,因為種族技能CD好長,唔實用...而被動都沒太大作用
所以自己鐘意就得

8.新手應該玩咩職?
看你遠攻還是近攻,不過TERA技術要求較高,建議玩打手職業(狂戰,大劍,魔導,弓手)

9.如果買左6000果個包....玩開SER1PVP 轉去SER2PVP,開新人會唔會有C子?
有,獅子係綁帳號,每個角色一隻

10.我想問下 3大法系 邊個PVP會勁d
3大法系是指元素,魔導和祭司吧.
PVP其實就睇技術,不過元素同祭司都係補,攻唔高,所以魔導略有優勢

11.邊個比人偷襲保命會勁d
元素同魔導都有瞬移技能,裝左鉻文如果好彩可以閃幾次,一定走到
不過如果唔好彩,咁祭司係保命最強,祭司是最高血的職業

12.反擊又邊個會易贏D
如果你比3個以上既人圍,都好難反擊...如果得一個,睇返第10題~

13.多數係組隊升定獨行?
冇太大分別,不過組隊做任會快d,同埋解精英任易好多

14.其他服出左攻城未?
tera未有攻城系統

15.MAC機玩唔玩到?
要係MAC到裝返個MAC版既WINDOWS 7玩
起碼MAC POR E類大機先好諗玩TERA
(感謝"不滅的靈魂"解答)
已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
花濺淚v3v + 2 如此熱心既會員 抵比骨
ungpokseng + 3 不錯喔!解答我一些問題~
RECALL.凌 + 30 實在對我太有用

總評分:  威望 + 30  Good + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

新手應該玩咩職...
如果買左6000果個包....玩開SER1PVP 轉去SER2PVP
開新人會唔會有C子?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

【太史慈】 發表於 12-9-5 11:07 PM
新手應該玩咩職...
如果買左6000果個包....玩開SER1PVP 轉去SER2PVP
開新人會唔會有C子? ...

開1隻...送1隻!!!!!

十週年勳章(賀詞)

我想問下 3大法系
1.邊個PVP會勁d
2.邊個比人偷襲保命會勁d
3.反擊又邊個會易贏D
thx

SA姐 發表於 12-9-5 11:18 PM
開1隻...送1隻!!!!!

我知~但轉左SER會唔會再有~係唔係永遠跟帳?

【太史慈】 發表於 12-9-5 11:07 PM
新手應該玩咩職...
開新人會唔會有C子? ...

終於有人回-.-

8.新手應該玩咩職?
看你遠攻還是近攻,不過TERA技術要求較高,建議玩打手職業(狂戰,大劍,魔導,弓手)

9.如果買左6000果個包....玩開SER1PVP 轉去SER2PVP,開新人會唔會有C子?
唔同SER我唔太清楚,但同SER就開可以每個角色一隻

ken456654 發表於 12-9-5 11:23 PM
終於有人回-.-

8.新手應該玩咩職?

我覺得新手近戰既話應該玩雙劍..最易上手
另外獅子方面就算轉左SER應該都有 因為係帳號綁定

mahou 發表於 12-9-5 11:19 PM
我想問下 3大法系
1.邊個PVP會勁d
2.邊個比人偷襲保命會勁d

PVP其實就睇技術,不過元素同祭司都係補,攻唔高,所以魔導略有優勢

11.邊個比人偷襲保命會勁d
法系都有瞬移技能,裝左鉻文如果好彩可以閃幾次,一定走到
不過如果唔好彩,咁祭司係保命最強,祭司是最高血的職業

12.反擊又邊個會易贏D
如果你比3個以上既人圍,都好難反擊...如果得一個,睇返第10題~

hihihi2468 發表於 12-9-5 11:27 PM
另外獅子方面就算轉左SER應該都有 因為係帳號綁定 ...

雙劍其實唔太建議新手玩

第一,身為打手,輸出唔及其他打手職業,如果要追上其他職業輸出,就要KEEP住攻擊姿勢,唔可以比怪打倒

第二,如果要去做坦,技術要求好高,身為最薄皮既近戰,好易死...而且劍鬥坦不太受歡迎

hihihi2468 發表於 12-9-5 11:27 PM
另外獅子方面就算轉左SER應該都有 因為係帳號綁定 ...

近戰最難上手好似係劍鬥喎....
因為劍鬥要壓低血先有高輸出
而且要熟識D怪既招式作出迴避
如果唔係好易瓜柴

槍騎就易好多,本身防高,再加上格擋,想死都難
不過升得比較慢

咁又想問下...多數係組隊升定獨行?
我有諗過玩槍騎坦...但唔知咩種族....
同埋其他服出左攻城未?

【太史慈】 發表於 12-9-5 11:47 PM
同埋其他服出左攻城未? ...

13.多數係組隊升定獨行?
冇太大分別,不過組隊做任會快d,同埋解精英任易好多

14.其他服出左攻城未?
tera未有攻城系統

第二題請睇返文中第7題
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 + 30 感謝幫助會員一次過加分比你~! 繼續支持~.

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

【太史慈】 發表於 12-9-5 11:47 PM
同埋其他服出左攻城未? ...

30級之後解任務好快升到,之後組隊解任先會快D
種族影響唔大,因為種族技能CD好長,冇乜作用,揀你睇得順睇既種族就得
TERA冇攻城戰

十週年勳章(賀詞)

ken456654 發表於 12-9-5 11:30 PM
PVP其實就睇技術,不過元素同祭司都係 ...

>>法系都有瞬移技能

我只知道 元素(精靈) 有招瞬移
但 魔導 同 祭司 係邊招?
唔會係後退牙麻.... (超唔好用

mahou 發表於 12-9-6 12:54 AM
>>法系都有瞬移技能

我只知道 元素(精靈) 有招瞬移

就係招後退...

ken456654 發表於 12-9-6 06:54 AM
就係招後退...

魔導Lv22有招瞬移同元素一樣架

帳號已被刪除 發表於 12-9-6 08:57 AM
魔導Lv22有招瞬移同元素一樣架

祭得後退

如果淨系得後退真系無乜用
如果可以好似天龍_部甘
縱雲梯 點地傳送 保命同追殺一流

唔該..我想問下MAC機玩唔玩到?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB 忍影世界 笑傲無雙

31001625 發表於 12-9-9 12:21 AM
唔該..我想問下MAC機玩唔玩到?

唔係無可能既MAC機 係MAC到裝返個MAC版既WINDOWS 7 係返WINDOWS 7果邊玩ONLINE GAME囉
另外 你部咩MAC機黎先 MACBOOK AIR唔洗諗 88   
MACBOOK POR 新果部貴既RETINA都唔建議去試
起碼MAC POR E類大機先好諗玩TERA

MAC始終唔係打機用......

不滅的靈魂  未過保養玩壞部機換過部都抵A_A   免費vpn唔係專線一定玩唔耐 你上網搵d每日有幾粒鍾試用vpn果d玩吧 果d比專線你試用幾粒鍾  發表於 12-9-9 07:44 PM
mahou  同埋我玩日版用免費VPN 玩一個鐘又停半個鐘sosad  發表於 12-9-9 12:04 PM
mahou  有事返apple搞 apple售後服務很好  發表於 12-9-9 12:01 PM

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 10:57 PM , Processed in 0.040447 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存