2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

[問題] GF3同J1 [複製鏈接]

我系一個新手
之前一直都用卡片機架咋

但我最近想換臺微單玩下,
於是睇咗
結合翻外形同性能,我睇啱松下嘅GF3同尼康嘅J1。
當畢竟只可以買一台,所以問問大家點睇?

單就單 唔會有"微單"

J2都出左2個月 點解仲要買J1 價錢又差唔遠

回覆 =.=NEO=.= 的帖子

唔系話唔會有 系大家叫法唔一樣!
咁我以後改單電得未???????

一個新型的詞語,微單被賦予了兩個意思:微微型小巧,單單反相機的畫質,也就是說這個詞是表示了這種相機有小巧的體積和單反一般的畫質。 2010年6月,索尼首推“微單”相機——NEX-5 和NEX-3。 “微單”相機具有便攜性、專業性與時尚相結合的特點。 “微單”相機所針對的客戶群主要是那些一方面想獲得非常好的畫面表現力,另一方面又想獲得緊湊型數碼相機的輕便性的目標客戶群。此外由於18mm的法蘭距以及和現在的主流單反的CMOS傳感器面積大小相同的緣故, 非常適合轉接早些年流傳下來的大量手動鏡頭. 所以NEX微單在攝影發燒友中也非常有市場.

gf3同j1系我系咁多選擇入面揀嘅我比較中意嘅同適合我嘅。

石頭碰雞蛋 發表於 12-11-4 04:26 PM
回覆 =.=NEO=.= 的帖子

唔系話唔會有 系大家叫法唔一樣!

好老實講 真係唔係想駁你 朕只係想駁寫呢段野條傻西

微微型小巧(咁我點解唔買DC,小巧得過DC咩?) 單單反相機的畫質(如果呢D不男不女相機都做到單反畫質,咁全部單反都收得皮啦 仲有人買咩)

根本呢段野只係一味SELL甚至老作呢D相機既好處

岩唔岩聽唔緊要 朕只係講事實

=.=NEO=.= 發表於 12-11-4 06:53 PM
好老實講 真係唔係想駁你 朕只係想駁寫呢段野條傻西

微微型小巧(咁我點解唔買DC,小巧得過DC咩?) 單單反 ...

哀家笑咗。皇上陛下你刪帖啦。

陛下你咁嘅見解,哀家完全唔知陛下你系點做到版主嘅。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:58 PM , Processed in 0.027906 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存