2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 說夢、解夢區 可以解夢咩?
返回列表 發新帖 回覆
go

可以解夢咩? [複製鏈接]

D度系唔系可以解夢葛?我有一個疑問。
我發葛夢好似電視劇一樣 系連續落去的 一個月大概可以睇度1、2集  到依家 已經夢左7年幾了··

內容系話一個女仔去捉鬼葛  仲有好多個唔同的故事
佢同爺爺相依為命 媽媽就系出車禍變左植物人葛 爸爸很早之前就失蹤左

隻夢就系 將D個故事編排落去一樣 一個月俾我睇兩集左右

仲有一D其他葛夢 就比較短 不屬於上面各個女仔葛故事

有一D系我自己 夢到有鬼同我講野
一次系一個男仔  大概小學度  話佢俾人殺左 但系冇人知道 要我幫佢挖出佢條屍 仲要我幫佢搵出兇手
一次系一個老太太  同我講左一個國民時葛故事 好似系佢葛一生  佢講完 我就醒左了
一次系一個二奶  佢話被個大婆殺左 佢老公唔肯幫佢 要我幫佢報仇 我唔肯 就用手箍我葛颈 我透唔到氣  逼醒左

仲有一次 個次嚇到我了
我夢到有人扯我葛腳 我系訓系床 醒唔到 就系知道有人拉我 想拉我落地下
我用左好大力  唔俾佢扯走
後面我醒左  全身都系汗  D被鋪蚊帳全部扯開嗮  
有時候 我葛颈或者腳 會出現莫名其妙葛手指印··發夢個時  偶爾會好大力,自己箍住自己葛颈

就系甘

回覆 亞特蘭提斯 的帖子

你好,本偵探是於這裡為各位解夢,不過近幾個月愈來愈少人要求解夢,而且本偵探最近非常忙碌,減少了上線時間
其實本偵探都有一段時間熱衷於解夢,歡迎遊覽近期的帖子回顧本偵探的解夢過程。
如果有任何關於解夢或者推理之問題,歡迎找本偵探問個究竟。

今次不能用夢中的零亂片段來解夢,因為問題不在於夢的內容,而是夢引致的問題

首先,本偵探從7年來連續造1、2集的夢來剖析一下
夢是潛意識引發的,這是不少人提出的結論
但時至現今,無人可以證明或證實該結論,始終人腦還有很多謎團並未發掘出來
不管是怎樣的夢也有一點關聯性,那就是「自己」
只要跟自己有相關的事都會出現於夢中,更有人覺得從未見過、試過便出現於夢中
之後出現於現實之中,所謂的『預知夢』
以下是一點點的解釋:
http://www.2000fun.com/forum-red ... romuid-2129628.html

不過一集又一集,正正就是那種關聯性連接起來,雖然依然沒有標準答案,但本偵探確定這是由你的生活積累而成的記憶
在此,本偵探亦分享一下自己的連續夢經驗
http://www.2000fun.com/forum-vie ... romuid-2129628.html

最後,不同的夢自然就有不同的感受和結果,本偵探看你都有不少的夢都是緊湊
加上扯開了被鋪蚊帳及有手指印,這些現象都是證明了你有一定程度的壓力
特別是箍住自己的頸部是非常嚴重

你並不是『肌肉間歇性抽搐
詳情如下:
http://www.2000fun.com/thread-5048401-1-1.html

你那種情況是用力傷害自己,而且活動範圍頗大
亦不是夢遊,否則你不會感受到自己箍住自己的頸部
根據各種資料,你應該是『過度緊張』
正常的睡眠是安心及放鬆,而造夢時的過份緊張,使你的肌肉活躍

其實怎樣也好,只要涉及影響你與家人的睡眠,請盡早尋找專業的醫生診斷
或許你可以嘗試一下睡前做一些放鬆的事,如聽較舒緩的音樂、做些舒展運動等
希望令身心都健康,願優質的睡眠與你同在。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 08:40 AM , Processed in 0.026684 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存