2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 讀書推介&讀書報告 [真心分享]無聲的旅遊闖蕩
返回列表 發新帖 回覆
go

[真心分享]無聲的旅遊闖蕩 [複製鏈接]

唔知大家仲有無睇書既習慣?

果日我等我個fd等足兩個鐘,返屋企又唔係

咁就無無聊聊行下 OK便利店,宜家OK唔似OK除左雜誌仲可以有玩具賣,我當然就係去睇下書喇

見到有本叫"無聲的旅遊闖蕩",封面都OK!又唔係好貴,咁就買左黎睇喇!

其實我都無諗過有iphone之後仲會睇書不過電話唔係好捱得,睇本書可以睇個幾兩個鐘,

如果連續咁禁住部電話,肯定一下子就無左我30~40%電不等。呢本"無聲的旅遊闖蕩",

原來係由一位弱聽人士去畫既漫畫,係講緊兩個弱聽人士去旅行既經歷,佢畫d野都幾好笑!

睇完先覺得原來我地健全人士真係好幸福,相反弱聽者有好多野要避忌同埋有時因為聽唔到野而處於

危險狀態,佢地兩個仲要自由行。真係佩服佩服!原來佢之前都出過好幾本書,全部都有關弱聽的趣事。

其實弱聽又有幾多人去了解?如果身邊無接觸過弱聽人士根本就唔會將呢兩個字放入記憶入面,

我曾經係小巴上遇過一個弱聽人士,佢同我講佢每次搭小巴都好驚,因為弱聽人士由於聽力

有問題好多時都影響講野既發音,搭小巴有落車鐘按還好,如果無就要大大聲咁嗌"有落"。

多數架車d人都會望住佢。睇完呢本書其實好想知個作者-方包係點解弱聽?

係一出世就聽唔到定咩原因??好奇想知,所以就去左佢facebook度(我的無聲世界)睇!

一睇之下,原來佢網上面d漫畫都好好笑   

有其他散文,我自殺了,有誰明白? - 呢d文章既主題多數都吸引到人睇,有無料到一睇就知!

但睇完真係有d感動位…我覺得佢真係好有才華,而且係好正面既!

佢畫畫都唔錯…可惜佢係個女仔。而且有報紙訪問佢,

我就係度諗其實上天真係好公平,當佢拎走你身上一樣野既時候,就會賜予返一樣野俾你!

正所為 "天生我才必有用"!

呢個係我的真心分享,對於一個唔係好鍾意睇書既人,其實漫畫真係不錯!原來佢果間既出版社(浩恩文博)

係一直為d有夢想既人出書,我都好想實踐一下出書既夢想,可惜我無咁既文筆同才華,

唯有我好好咁支持呢位作者-方包啦。

除左OK便利店應該其他書局都有嫁,睇完本書打完呢篇野 我個fd都未到,有無搞錯呀!!???

蒂夫一  上海桃丝乐上门按摩,足不出户高品味享受,我们全天候为您服务!把轻松`舒适`快乐带给您!无需任何押金订金!官网taosilespa.com电话/微信1:13370271997微信2:shanmo12580,务必同时加,qq:806746818[   發表於 16-10-10 12:16 AM
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 01:38 PM , Processed in 0.039985 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存