2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 2ser 開始有d悶
樓主: godhdgary
go

[閒聊討論] 2ser 開始有d悶 [複製鏈接]

回覆 天馬行空 的帖子

叫你開game名又九唔撚搭八 講其他  成個傻仔咁

估唔到華山32強扮掛機唔入去既狗劍都有FANS

回覆 天馬行空 的帖子

你自己都識講勝者為王,敗者為寇
你呢個敗者係到講咩經

回覆 天馬行空 的帖子

項羽是自己找死的,不知人不善任.自以為是.項羽不是有個優秀謀士.言不聽.計不從.孤獨死在回家的路上的范增就是錯在目盲跟隨項羽.

最後項羽不是沒船走,是他自己不想走而自殺.明顯情緒智商低.曹操三敗有三笑,雖然最後都是要向關羽討人情而過骨,相比之下曹操才算是人傑.要學人做奸雄,唔該先學下做能臣!

一人之力殺敵三千又如何?屠夫而已!佢講野太直,唔夠圓滑?你睇電視學的嗎?

劉邦一樣滿口仁義道德,但笑裡藏刀出爾反爾?你又是看電視學的嗎?

天馬行空 發表於 14-2-13 10:28 AM
當年洛劍食言轉同魔塚上同盟向紅塵宣戰呢個決定,有咩問題? 同仇化敵為友又有咩問題?
正所謂勝者為王,敗 ...

好老實講   無法無天無可能反到魔塚
講魄力  講領導能力  
洛劍都同X有一段距離
X可以係一個幫打全SER既情況下都維持到幫會既完整
而洛劍   只因區區一個唐小峰
收左皮
試問 點反?

回覆 tianyufenxin 的帖子

如果以名字黎講既話

凌小花其實係可以作為男人名架

係古代,名字基本上與人既性別關係不大,猶其是在中流以上社會

大家而家覺得有問題,其實係因為今時今日個審度眼光唔同左姐

舉個例,古龍先生既小說人物有,陸小鳳,楚留香,

呢兩個名一個係小鳳,以現今大眾角度黎睇,大家應該都會覺得佢係女仔

又例如楚留香,容易比人諗到楚楚同香香,變左覺得佢都係女仔

事實佢地兩個都係男仔,由此可見所謂既審度眼光,係幾十年前仲係跟返古代架

又例如宋朝有位大詩人,名叫李清照,某些人見到呢個名,

尢其係個照字,帶日伴四點,火意重,大家可能會以為佢係男仔

其實佢係極之著名既女詞人。

老實講,凌小花呢個名可以講係靚架,點解,

因為小花小花,用作女人係溫柔可愛,用作男人係文雅風流,

就好似楚留香,可以講處處留香,形容風流既意思

由此可見,名字基本上係同性別關係不大

而凌小花呢個名係冇乜問題

P.S.(此貼只是學術討論,而對於大家提到佢對女仔做出極大侮辱,我亦極之反感,

百思不得其解一個如此粗鄙賤格既人係點諗到呢個大方得體風流文雅既名)

回覆 散人劍客 的帖子

睇黎大家講到作埋宋詞,一定並非等閒之輩

小弟就拎兩位所作來學術交流一下,見諒,見諒

天馬仁兄

江湖恩仇何時了 往事知多少
白龍昨夜又叫雞 鳩魂不堪回首百草中
令狐鮑魚應猶在 只是名字改
花火能有幾淫蕩 恰似一江西水向東流

我地從天馬兄既詞,不難可由第一句睇到,呢首係李煜既《虞美人》,出自宋代

點解咁易睇到?因為太明顯了,天馬兄對原詞既保留太多了,例如何時了,

往事知多少更是原封不動地保留,可能這是出於對李煜的尊敬吧

跟住我地講講立意,佢立意應該係想鬧人既,

尤其係白龍,令狐同花火小姐,估計係因為敵對幫會所致

以佢既內容黎睇,完全符合立意,但係極之鄙惡,仲亂引用,呢到會大大失分

跟住我地講講押韻同平仄,大既就係以下咁既樣

押韻存在4個問題。平仄存在9個問題。
第4字仇應仄
第18字叫應平
第21字魂應仄
第27字草應平
第32字魚應仄
第39字字應平
第41字花應仄
第42字火應平
第47字盪應平
第3字恩可平可仄,建議用仄
第13字白可平可仄,建議用平
第36字只可平可仄,建議用平
第50字一可平可仄,建議用平

如果一百分係滿分既話,我會比10分,係咁

到散人大俠

風雨生死何處來,流年往日在。
凌霄一殿風雷雨,少主依舊對窗淡雲處。
花落紅飄不可居,然而莫想追。
行人到無何自苦,宛如四面楚歌笑今古。

散人先生係對住天馬兄而回的,加上字數一樣,故也是同一首詞

講講立意,立意於最後一句完整表明,這首詞是想說無奈之情,且帶有空虛,

應該是講對方想做一樣事,但不成功,到頭來眾叛親離,只剩下自己一個,如同四面楚歌,

一個走一個,得返自己孤苦零丁

整體來說不俗,用詞較佳,文雅而帶有氣勢,大方又得體

跟住講講押韻同平仄,大既係以下咁樣,我覺得問題較大

押韻存在2個問題。平仄存在29個問題。
第2字雨應平
第6字處應平
第7字來應仄
第9字年應仄
第10字往應平
第11字日應平
第17字風應仄
第19字雨應平
第23字舊應平
第25字窗應仄
第28字處應平
第30字落應平
第31字紅應仄
第32字飄應仄
第34字可應平
第35字居應仄
第37字而應仄
第38字莫應平
第39字想應平
第40字追應仄
第43字到應平
第44字無應仄
第45字何應仄
第46字自應平
第47字苦應平
第49字如應仄
第51字面應平
第53字歌應仄
第56字古應平
第3字生可平可仄,建議用仄
第8字流可平可仄,建議用仄
第20字少可平可仄,建議用平
第22字依可平可仄,建議用仄
第24字對可平可仄,建議用平
第50字四可平可仄,建議用平
第52字楚可平可仄,建議用平

評分:散人兄既文筆不俗,內容甚好,惟押韻平仄錯得太多

但整體平分我會比50

好,對兩位既評價大概係咁,望諒望諒,祝君筆耕

P.S.此貼純屬學術討論,不存在任何幫會立場

我登入只為左留1個字

山水閒人 發表於 14-2-13 06:31 PM
回覆 天馬行空 的帖子

項羽是自己找死的,不知人不善任.自以為是.項羽不是有個優秀謀士.言不聽.計不從.孤獨 ...

咁X真係講野太直唔夠圓滑,鐘意吊爆你就吊爆你,話你狗仔廢柴。
唔似九九咁成日係公頻或大眾面前扮到明白事理、好有風度咁,但私底下係RC就係咁爆粗吊鳩人地。

劉邦唔係出爾反爾? 一邊同項羽講和,但另一邊就追擊項羽將佢迫上絕路。

wongsword 發表於 14-2-13 07:45 PM
回覆 散人劍客 的帖子

睇黎大家講到作埋宋詞,一定並非等閒之輩

2K FUN 真係一個臥虎藏龍、潛龍伏虎之地! 呢位仁兄真係高深莫測!
既然大家討論得咁開心,咁不如小弟再獻醜一次,求兄台接對,請!

我屌你老豆!
我屌你老母!
我屌你全家!
我屌你! 我屌你! 我屌你! 我屌你!

(** 在此謹向 勝記太子爺 唐小峰 致敬!)
(另此貼只為學術研究,不存在任何惡意辱罵成份)

十週年勳章(賀詞)

天馬行空 發表於 14-2-13 03:35 PM
講仁義道德? 你覺得紅塵又好好咩?

X 就好似 項羽一樣天下無雙、無人能敵,但係最終都輸係點解? 因為佢講 ...

嘩屌
中哂

回覆 天馬行空 的帖子

坑殺降兵.廢義帝.不守信義.無視先入關為王的約定的是項羽.項羽失信天下人.劉幚就算是個騙子都只騙了項羽一個.

就算是最後呂后謀殺韓信都得依照劉幚對韓信許下之諾而設計所殺.(見天不殺.見地不殺.見刀不殺)呂雉是用布圍起

長樂官的鐘室,(不見天,不見地)再用竹做的刃手去刺死韓信.罪名是叛亂.而當時劉幚正在外平亂,有不在場証明.可見.

劉幚是流氓小混混出身.但不至於出爾反爾...

看看同是面對大量降兵,糧食問題的曹操,他把強壯投降者收篇軍隊.老弱者給與農田,解決問題,更篇就了他的作戰主

力部隊青洲兵.

你要用x去比項羽,叫佢打架倒地有個鯉魚打挺的動作先ok?項羽是沒有開加速器的呵!

要借古喻今,先諗諗書.不要老爹姓咩你就姓咩?

已有 1 人評分Good 收起 理由
wongsword + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

☆無賴★ 發表於 14-2-13 06:47 PM
好老實講   無法無天無可能反到魔塚
講魄力  講領導能力  
洛劍都同X有一段距離

精彩不亮麗 起落是無常
世事難料 往事只能回味

一堆問題無答過, 一味吹捧洛劍
巴打你話你同狗劍完全無關係我真係唔信

項羽 同 X唯一相似既地方就係佢地都係失敗者
不過我諗魔塚應該洗腦成佢地統治左2 ser
反正追殺令輸一千個人頭都當勝利

自稱唔會亀百草, 的確唔會亀, 不過T 返自已幫地扮掛機
笑鳩人地用自爆. 點知而家連X都用自爆

pokajai 發表於 14-2-14 12:35 PM
一堆問題無答過, 一味吹捧洛劍
巴打你話你同狗劍完全無關係我真係唔信

兄弟我有咩問題未答? 可能太多人屌鳩我,所以未能及時一一回復。
同埋一陣我落得太多post,俾版主封我 IP 話我惡意灌水就唔好啦。

我無吹捧洛劍,佢都已經無玩,再如何吹捧又有咩用。
我只係還佢一個公道,唔好信晒鳩魂d反骨仔亂up屈佢。

公道自在人心, 當日反口令到自已兄弟無地自容。
你(or 洛劍)覺得偷襲紅塵係好重要, 重要到個人誠信都可以唔要, 無問題.
但唔代表個個都咁諗, 更唔好話事前一句都無同自已兄弟傾過,
你唔係皇帝, 個幫人人有份。

當日如果真係堂堂正正咁正面宣戰打, 我諗根本唔會有O魂
個戰局會發展成點都仲係未知之數.

而唔係用人地比你張地宣完人地霸王令後,
比人追究就好似小學雞一樣, 咩你鐘意就羅返去
咁樣同一個小學生無分別.
你唔醜, 你D 兄弟覺得醜ar

幫會大事都處理得咁差, 憑乜野做一幫之主?
人無信不立, 不守誠信的人,
即使可“贏一時之利”, 但一定會“失長久之利”。

這個決定唔止失大勢,令到當時仲無諗住插手既幫會迫住參戰
仲失民心
呢個, 就係一個"公道"
唔係鳩up 幾句就可以胡混過去

笑傲無雙

以將一個高峰也不過幾百人網絡遊戲中的無品輸家與一代傳奇項羽相提並論,
我只能說,對不起,我笑了。

pokajai 發表於 14-2-14 01:25 PM
公道自在人心, 當日反口令到自已兄弟無地自容。
你(or 洛劍)覺得偷襲紅塵係好重要, 重要到個人誠信都可以唔 ...

當時 紅塵 vs 魔塚 一打一,無法無天的確無諗過幫任何一邊,而佢地自己都有另一條戰線打緊,所以先接受紅塵塊洛陽幫地而唔參戰。但係慢慢 魔塚 處於下風,九九經常係公頻叫囂"出來面對"。正所謂唇亡齒寒,假如 魔塚 真係倒下,咁紅塵既下一個目標係邊個? 一定係 仇 OR 無法無天,洛劍就係睇中呢點先有個偷襲 紅塵 既決定。
咁紅塵又要執著拎塊地黎講,咁咪拎返塊地返去囉,有何不可? 賣同盟? 係同盟咩? 大家只是利益合作者罷了。

一個咁有先見之明既幫主,咁為個幫著想,可惜幫員唔理解不特止,仲要聽紅塵某人既片面之詞、斷章取義俾人分化。搞到宜家輪落到幫人奶袋底,做人隻狗,真係叫人情何以堪。

牙~杰仔 發表於 14-2-14 02:35 PM
以將一個高峰也不過幾百人網絡遊戲中的無品輸家與一代傳奇項羽相提並論,
我只能說,對不起,我笑了。 ...

笑吧... 等紅塵俾百鬼食左後就退game 轉game 玩囉。RIGHT? HAHA
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 05:40 PM , Processed in 0.054667 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存