2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 九陰真經:天龍八部比較
樓主: wongsword
go

[閒聊討論] 九陰真經:天龍八部比較 [複製鏈接]

建議樓主開隻ac 去睇下天龍d ser 除左南ser(好似係)其他ser 都係一盟獨大 完全無交打
加上而家天龍發展到差唔多後期 我認為新手要追上進度 仲難過九陰
因為心法 修煉等等 都要大量經驗 暗器武魂龍紋裝備竉物等級 諗起都頭痛 而且對於玩左幾年打怪既game 實在開始厭倦 懶
唔洗打怪都係鐘情九陰既原因
而家我都無乜時間on 每個月買個名俊 簽個到 入千幾蚊搞裝 都唔算落後太多既

無外掛既金庸最好玩
佢個系統設定呢家大把game跟唔上
而且最緊要一點係佢做得「仔細」過呢家d遊戲
GTA5最大既優點就係做得仔細

同一個NPC你係唔同背景會比唔同對話你
門派完全唔相同既武學編排 基於要求唔同 所以渣正牌武學唔平衡
(當年3仙劍威 但去到3階9劍要求高左好多)
戰鬥系統就的確及唔上呢家好多遊戲既 舊GAME麻

但我覺得金庸(舊版)反而「真武俠」好多...
裝備只佔30%左右 一般都係100攻左右既武器
大俠有咩恩怨1ON1多 唔會有大俠6~3X條友圍人(九陰D副本A_A)

唔同門派唔同玩法
生死符 毒撚 醫療 速成魔刀 3仙劍
最記得丐幫做乜9都要比左10兩先SO9SAD

笑傲無雙 玩過星曲WEB

simsboy 發表於 14-3-19 09:46 PM
無外掛既金庸最好玩
佢個系統設定呢家大把game跟唔上
而且最緊要一點係佢做得「仔細」過呢家d遊戲

宜家既大俠係錢財同人數堆砌而成
人品!? WFC

放眼天下,真係暫時得九陰最似武俠遊戲。。。

九陰:初期好玩,天龍:有錢先好玩

個人認為冇一隻online可以重現到真正嘅江湖,已對武俠遊戲絕望

liuyifeifans 發表於 14-3-19 10:39 PM
九陰:初期好玩,天龍:有錢先好玩

個人認為冇一隻online可以重現到真正嘅江湖,已對武俠遊戲絕望 ...

因為絕大多數既人都唔會玩真武俠既GAME
若果真係做到真武俠
好多玩家都會唔慣而唔玩
除非係武俠迷先會享受到果種樂趣

回覆 tszlok 的帖子

好似星哥你講 ge
"d人要玩到日日都華山論劍"
大佬 , 人地九陰天龍個d可能一年先得個一次咁大個event (冇咩點看武俠片)
d大幫就想日日血洗敵幫
現實返工都要放假 la
最勁係 明明只係打機識對方都可以升到咁高仇恨值 ....

其實大幫打大幫 , 最慘個d反而係d細幫
d大幫 , 為左win 到敵幫 , 九陰d 資源 就比佢地霸左 (世王 , 幫地 , 奪護書等)
霸住都冇問題 , 起碼都唔好有人來搶就講d說話好似d 資源係隻game 一早留比你架 lo
護書打奪書個陣 " 係唔係想同xx幫作對 ar!? "  
想話拿塊幫地 大家開開心心升下幫地 , 跟手就話 " 呢個幫係xx幫分身幫來 ga"  (即係連地都要開分身霸 ? 唔見你拿分身幫開追殺令/攻敵方d地 ?)

所以 , 真係要玩真武俠game , 即係你要叫班人做返現實ge自己 ,  邊有人會理你ar .....

回覆 tomkan39 的帖子

第一次華山論劍同第二次相隔25年
第二同第三次又大約隔左3X年
九陰既華山論劍
人選hea到爆,排行榜有名就派
到頭來又係打錢打勢力
冇咩代表性 同埋果5個稱號就轉下佢啦
東邪西毒南帝北丐中神通 人地係有意思
九陰就亂咁黎

大幫d問題就唔講啦
主要都係香港玩家既質素問題
咩都老馮咁,所有野都用活動/江湖去做擋箭牌

“真係要玩真武俠game , 即係你要叫班人做返現實ge自己”
認同!~但係香港既打機文化唔知點解要做第2個人...
現實同虛擬係相對 所以打機都要做返相對既人格?
大部份game 唔打交 唔殺人就=冇野玩!?

講真,我自己就玩左十四年online game (我相信都有唔小人有過十年既資歷)
由差唔多第一代既game玩起 <~~天堂
果陣既打架同宜家既打架 真係差幾皮
果陣雖然都係爭執開始 但大家都係真性情咁玩
唔會有咁多機心 打完交仲有可能做到朋友

但宜家果d....我真係唔明點解打機又玩到放針,離間,假惺惺
鎮風記唔記得當年某人(某幫之主)曾經同我地講停戰唔打
但係洛陽見到362定唔知邊個女玩家就圍死佢
仲可以話自己從來冇講過停戰/休戰
最搞笑係黎左rc 除左爆2句粗 比風千講到閃退rc
宜家仲上哂神枱咁既款
可惜我換左電腦 如果唔係果條聲帶實好好收藏

回覆 藍魂 的帖子

九陰最公平之處就係你投資幾多都冇可能持續1個打10個   1個人要對抗3-4個金裝具一定經驗既99金中流玩家 係冇琴冇陣冇藥既情況下是勝算極微

九陰最唔公平之處唔係內功既差異而係網速既差距 同樣2招沖鋒 如果你永遠接唔實而比對手擋到第2招
相反佢沖你就次次連1套
對手反沖鋒就9成機會中你
你反沖鋒9成機會送擋格送怒

若果2個人既打鬥與上述有6,7成吻合既話
呢個就係網速既差距 網速真經既真相
放係技術手法完全對等既客觀條件下
輸左網速既玩家就算用多10倍錢搞裝升經脈都彌補唔到呢種差距

假如加速外掛泛濫既話
就係呢隻game既真正死期 各位有心人切記

十週年勳章(賀詞)

destinreality 發表於 14-3-20 03:44 PM
回覆 藍魂 的帖子

九陰最公平之處就係你投資幾多都冇可能持續1個打10個   1個人要對抗3-4個金裝具一定經驗 ...

我唔讚成你講法都唔得
網速受害者.... 根本我沖鋒到人 沖完再搏第二招100%俾人反沖鋒.. 根本冇得打 追魂爪人地又捉到你
利申 澳門上網

我玩過天龍,講真~天龍喺上一個時代的(偽武俠)遊戲
同九陰冇得比

如果硬要比我就比下:

玩家人物:九陰你可自己做而天龍就唔得,而且天龍D人樣本身都喺好睇,得個大波冇野好

裝:
你玩天龍冇勁勁勁勁勁的裝你根本唔洗玩,有勁裝者就一個屌幾十個,而九陰你盲算冇裝你都可用技術來汁生

PVP系統:
天龍喺用MOUSE行路,原地出招~有招就出有得連就連~D死人控技又單一又白痴一招技控4-6秒,幾招控技就十幾秒,而九陰就用w,a,s,d行路,玩虛,實,架~D技又多元化,又有輕功玩(天龍都有輕功,不過冇咩用,同九陰冇得比)

畫質:
唔多講~九陰好過天龍2-3倍

副本/禁地:
天龍D副本故事唔好睇又悶唔洗用腦~仲要個個副本都喺咁,九陰D禁地就好好多,故事唔錯,每個禁地有番佢特色,,起碼你都玩得冇咁悶(天最好就喺唔洗RE王)

門派平衡:
天龍的門派平衡鴞佢唯一好過九陰GA野

其他:
你天龍話自己喺武俠GAME知解會有得捉條龍來養,捉條龍都算~你仲要捉隻GO仔(GO仔喺GAMEONE吉祥物),平時又要打怪升級升技,一打就打十幾粒鐘,D坐騎又PK~武俠GAME你騎隻雀仔我都算,你仲要騎條龍,騎人呀笨!

wongsword 發表於 14-3-19 06:16 PM
相信呢度有唔少人曾經玩過天龍

係九陰出之前,天龍一直係主流既武俠GAME

對吾住 樓主既帖令我反思 我外賣愁係九陰結下甘多仇怨 搞到甘多戰爭 生0逃坦 真係好不該 我決定向大家道歉 對吾住

喂愁仔 你真係好撚ON9
講句對吾住就可以扮無野?
你幫我含下狗撚先

隻GAME遲幾年出.邊有得比.
不如攞貪食蛇同LOL比啦

我天龍南服5566石119天山 玩既係1隊56石天山去突擊3-4隊都秒到 放左之後玩9陰 玉裝打輸金裝-.- 天龍投資有回報d

回覆 thth6604 的帖子

其實我係比緊個人流,遊戲壽命

我講緊既係九陰呢隻咁好玩既game都唔夠兩年就合服

相反過左時既天龍不斷開新服,話汁又未汁

其實係討論緊九陰咁快合服,之前又爆ac,尐人愈來愈少,比人有種感覺就汁

以前玩天龍,之後轉左玩九陰,後黎又想玩返天龍,但習慣了九陰的操作覺得天龍用滑鼠進行遊戲的操作覺得好笨同勁唔慣,但又因為九陰完全追唔上人地D進度就冇玩,個人其實港服,華服,美服都有玩過下,華服因為人多所以都重撐得住,港服就開左一年之後已經流失大部份玩家,美服都好遲先開所以唔太清楚,九陰其實遊戲本身個操作,畫面都好好,但內容就真係一般,基本上就係焗你一定要打副本如果唔係就升唔到上去,一大堆任務卡住左等,問題就在於一個副本打好耐,可以打足幾粒鐘都未打完,邊有咁多時間?主線任務又要升到勁高先有得再做同埋遲遲都唔更新,出得黎都唔鬼記得個故事講咩...照目前情況,一有新作出九陰真係隨時拜拜係咁先喇
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 09:14 PM , Processed in 0.047170 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存