2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 原創小說及文學 抱歉,不會出文的了。
返回列表 發新帖 回覆
go

抱歉,不會出文的了。 [複製鏈接]

笑傲無雙

抱歉,各位,我搞錯左神比我既啟示,雖然無神比既啟示我一樣可以作呢個小說,但係我知道如果無神參與在其中既話我一定會堅持唔住,所以係未開始之前我不如唔好開始,免得自己又再次開坑。

其實我自己係好鍾意寫小說,但係因為個人學識淺薄,寫唔出好既小說,自己睇番都覺得好好笑,所以都係等我搵度新既創作靈感先再開始寫小說啦,要寫宗教為題材既小說我真係無咁既資格去寫,自問對聖經既認識又不深,一陣曲解左聖經原意只會誤人子弟。

有好多事情原來想像原意係好,但係到實質出左黎係咪如你所想咁好就真係值得深思,都係果句啦,做事之前都係要深思熟慮清楚先好行,係度向大家講聲「對唔住」,好唔好意思,要大家白等,如果我真係要創作新故事,我諗我呢次唔會再事事但但咁推出黎,多數會作好晒成個故事先推出啦,唔想再有頭無尾啦。

不管是什麼樣的路,堅持走到底你總會明白什麼來著。

儘管失去所有,但信念應當存在,最少在你失意傍惶之際,上帝總會成為你最後的依靠,所以做什麼也好,放心做吧!上帝就在你的心中,一直與你我同在,心靈疲憊時他就會張開雙手,成為你的依靠。

笑傲無雙

我得到的夢是這樣的,我係夢入面見度一d字,係我唔識既,背景我無留意,係果行字之中有一個字係我明既,仲特寫鏡頭埋去比我睇,係一個「作」字,發完呢個夢我就醒左,我就諗,唔通係神比我既啟示?於是我就自己解啦,有一堆我唔識既文字,我解釋成「文」的意思,加上我唯一睇度既「作」字,就成為「作文」啦,咁我諗到呢度就好開心啦,唔通神要我作小說?
於是我就開始構思一個與聖經切合既題材寫小說啦,諗諗下就彈左《星之魂》出黎,之後我又諗,唔通神叫我完成番呢個故事?
但係到左琴日,我去查經堂查考聖經既時候,我問我地教會個傳導人,我發呢個夢點解,佢都話佢唔係但以理,唔識解夢,但都比左d答案我,咁有個可能就是「作」字,意思就係工作,而我唔識既文字可能代表一d我唔識做既工作,意思係叫我就算幾難做,唔識做既工作都要去「作」,咁岩我無啦啦辭左份工,呢個解釋都行得通,我就接受左啦,之後我就諗,嗄,點解我成日都咁衝動,辭工又係,寫小說又係,唔問清楚人地意見就自把自為去做,可能呢個就係神要我學習既功課,做事之前要思前想後,諗過度過先好做,於是我就公開話比大家知我唔再寫呢個文啦,就係咁樣。
我真係好鍾意寫文架,但係好多時堅持唔到底,得三分鐘熱度,無人氣,無人回就放棄,我究竟係為左麥野而寫文呢?為左得到人家稱讚?定係為左自己開心?我明明係好鍾意寫文架嘛,我鍾意幻想,又幻想自己係呢個世界既主角,寫小說咪可以滿足度我既方面既慾望囉,但係點解我又要在意人地點睇我篇文呢?
有時候我真係好憎自己,做事堅持唔到底,得三分鐘熱度,成日諗埋d歪野,好野又唔諗,我既人生難道就要咁樣到尾?我真係無得改?有!

但難!

靠著神就可以了,我要相信神先得,信神係我唯一一樣做得岩既事黎,一個我咁樣既人都可以得到神既愛,神真係好有愛既神,神啊,我愛你。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-23 09:45 PM , Processed in 0.029865 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存