2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 數碼暴龍 【討論】你認為香港官方應不應該進一步更新及調整支援新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: commander2620
go

[閒聊討論] 【討論】你認為香港官方應不應該進一步更新及調整支援新玩家政策?! [複製鏈接]

回覆 monkeymko 的帖子

其實真正既改善

唔係整係官方提升機率 , 而係玩家同官方一齊出手

同 >  老師識教學生白痴 一樣道理 , 最後學生都係唔會識

藍蛋生蛋機率多左 , 毫無疑問獲得既寵物多左

咁同你全程拎住2隻寵 性質已經唔同左....

你有寵 , 同時玩家變成良心玩家 , 其實進化 我覺得唔難

雖然我唔敢肯定 , 但只少如果可以獲得唔同既寵係身

我會付出一定真實金錢令到佢進化 ,

就算唔用真錢 我都會慢慢草遊戲錢買進化器 , 當全部係良心玩家

價格仍唔會高得去邊 , 你都有講到隊友 , 咁互相幫助既情況又點會少?

其實重視既野唔同姐 , 你可能日日拎住同1隻寵 同朋友打 同1隻王就得 , 唔洗追求其他寵 .

但係我覺得既然佢出得 跌蛋 生返出泥既系統 目的就係比我地獲得唔同既寵物

享受佢既背景---數碼世界有唔同精靈既特色 , 咁佢整係比1-2隻我地 , 又點會享受到

享受唔係對敵人 , 而係朋友 , 劇集都有做 有好多都會成為好朋友 .

所以我覺得 冇話吸唔吸引到新手

而係

為官方自己原意應該去做

henry0619 發表於 14-6-14 10:06 PM
其實我覺得呢隻GAME玩乜係見智
有人鍾意儲寵物
有人鍾意升LV

我一直都係討論緊應唔應該幫新手...
你識為要唔要幫先??
我上面就講左參考GDMO方法,不過可改D...因如果一下子官方變到禁好死..可能玩家都受唔住
但最少俾到新手有足夠的進化器開滿一隻

針對返個題目 , 其實我真係冇咩意見 ,

因為要改善唔係 靠政策 再加 政策 再加 政策咁樣 貼加上去

官方佢e+就好似用政策去惡補 失敗既地方

所以我認為真係有心既人係直指官方同玩家問題

新手好似生活唔到wo , 等我比d支援佢先!
百姓好似生活唔到wo , 等我比d糧食佢先!

遊戲好似冇人流wo , 等我出d活動先!

官方同玩家都要醒目 先會改善到
感覺唔好意思 , 不過都要講

官方做左野 , 某部份玩家唔識做 都係無用

小伯 發表於 14-6-14 10:13 PM

其實真正既改善

你都係唔明= =
個問題一直問要唔要出活動幫新手

1-2蛋只係俾新手開頭用
唔係叫你只係用1~2隻....
加左生蛋率,之後個個都有5階蛋(仲有人買249蛋嗎?)...官方食咩??
進化器需求加到你古唔到........因為個個都有4~5蛋所以錢只係主要買進化器......2T~3T(可能會仲高)一個你叫一個新手點打???   
到時未個個叫進化器好貴= =(幫到人嗎??)

玩家同官方一齊出手??點一起出手
係唔係你大量俾真錢買進化器之後賣俾大家先?? 良心玩家

老師識教學生白痴?? <<唔明講咩= =

唔回你la   
我去作番的700字的英文作文

回覆 小伯 的帖子

我冇同人比過 我由開服個陣已經係懷住 儲齊寵既心態玩
但有d野唔係你努力就話一定拎得到 , 基層既人根本連買都買唔到
又點會係 推動物價急升既人....佢地儲錢買
但過程會有 有錢既玩家整高個價 , 你唔買 唔代表 其他人唔買
你唔買 唔代表 個價就秒速跌

直接d就係 本來個市場已經被有錢人佔有左
d金整係係有錢人同有錢人之間流動

我唔係講「單獨」,而係「整體」

有錢人又好、新手又好
又有邊個唔想「平D」?
但係個個都「不甘心」咁同意去買
1T8 推到 3T以上既爆裂就係好既例子

努力你又知唔知有幾多人默默努力過
我話你知 我打過幾萬隻小妖獸蛋 朝早刷到凌晨
晶片唔夠 , 就算夠 都生唔到 ,
而且我都會將藍蛋低價1m / 直接1蚊賣出去
希望可以有基層市民留意到 , 可以幫一幫佢地
反正我有多 , 點解唔益下人?(試問有錢人又會唔會咁做?)
個個整係為自己 , 但係我覺得遊戲互動好重要

好心幫人係好事
但當「水魚」就係另一回事
我唔知我係咪你心目中既「有錢人」
但我送出去既野有幾多你問下人就知
CASH、4階、進化器、寵倉、T我都送過
藍蛋更加送唔少
但前提係:你自己要保障好自己先
藍蛋賣出去,再換隻249指定階既,先係上策

之後金錢   vs    努力+時間
我唔認同可以獲得同等代價既野

人地出錢 , 我地出力
正常一隻game 都有只出錢同只出力既人 , 但點解唯獨e隻有咁多聲音?
因為 出力既人 同 出錢既人 得到既野失衡
我地基層既人認同出錢係可以獲得更多 , 但係唔認同可以獲得過多/佔有
我都係抱住開心既心情去玩 , 但係平衡唔到 同 有錢人獨大既遊戲
我認為就算幾中意 都唔會 開心

如果真係咁 IMBA
就唔會連有錢人都屌到柒彩啦
我識人賣左號
個號幾隻雙12、5階、人7X
佢花左幾奈?
2個月,0蚊
不過佢岩岩好撞上復活節活動就真既

另外一提 , 當你買唔到野 儲唔到寵 , 日日重複搵錢 打藍蛋
冇左社會/企業現今最需要既野 : 新意

一隻game比人一種冇新意既感覺 , 佢既死期都差唔多到
點解技術遊戲比人推祟? 因為技術係冇止境
每同 唔同既人對打既時候 , 冇左 裝同強化外來物影響戰局
只有技術既存在 , 充滿未知數 , 所以先會咁多人中意玩
而唔係咩系統問題同界面 , 雖然都佔好重要位置
但一隻有新意,高技術既game 就算 係紙上玩都會多人玩

呢隻GAME,最重要既係「人品」
有錢人又好,無錢人又好,分別就只係「易D」同「難D」
呢個係大部份OL都有既野黎 (LOL個D就算啦)
如果唔係咁,黑橘點會係黑橘?

其實E+官方每5日都送緊一個進化器,都算有良心手掛

爛game一隻

那些选绝对不应该是什么人

針對返主題 , 個人表示無意見<<<

我不嬲覺得 官方既收入 係取決於你隻遊戲好唔好玩

你好玩又公平 自然會有人入點 , 你唔好玩又唔公平冇新意 鬼會扔錢落去?

以咁既理想情況 就係打蛋>生蛋>入點 > 進化器 > 進化>官方收錢+儲寵 = 2者有收益

過程更係有交易 , 咁有多進化器既有能力玩家以合理價出售 , 想要既自然買 既理想狀態

咁出錢更係多冇出錢既人 一分收獲 , 但係係合理 , 而唔係e+e種情況

玩家既 出一定既錢同時間 獲得 成功感同開心 , 官方既 出ser同系統 活動 獲得金錢

個個都唔出錢 諗住交易交易 , 咁舊金就係幾個出錢既人愈炒愈貴

咁個價更係升.

作為長玩既玩家 無錯你係可以唔出錢 , 但係如果個個唔出錢

個ser 早就冇左
, 理想狀態既形成就係玩家同官方一齊做野 做乜野岩岩已經講左

我點解冇出錢 係因為佢連生蛋既過程已經失敗 , 冇咩理由再去出錢

所以到最後其實大家都係想食免費午餐 , 帶返出人總是貪婪的既訊息

之後我想講 玩家同官方一齊出手 , 玩家唔剩係指要變成良心玩家

而係有能力既出一分力 , 冇能力唔出得 就冇計

作為一個長玩既玩家 非新手/新加入, 如果係理想情況下 我係絕對會出錢

不但係支持官方既力量 , 仲係維持ser運作既動力

所以出錢出得多既人 , 自然有一定權力 , 但係權力過重 咪出現e+咁既情況

俗d講句 :
隻遊戲就官方出 , 官方話汁就汁 , 反正係你地冇遊戲玩 唔係佢冇野做

個個都諗住唔出錢 等人放 唔出錢 等人放既心態 , 唔汁就奇....官方搞咩都冇用

官方見無收入 仲點會營運隻遊戲 , 如果係收返泥營運 , 佢一到合約期 話汁就汁

官方既野唔熟 , 好似係咁<

我唔係叫你地買點買點買點 , 玩到就得既心態 . 而係你覺得值得玩落去

又值得扔錢落去先扔 , 記住一個人既力量好渺小 , 一個人係扔唔起官方

營運隻遊戲既錢 , 玩家自己識做睇情況 , 真係好中意既話 又有能力你想扔就扔

表示個人對技術遊戲扔錢比較多 , 多數冇強化屈物品既情況 < 純粹扔錢買時裝

純技術支持者路過

解決新人進化器問題 最好的就是再來次像復活節那樣的活動【喂

小伯 發表於 14-6-16 06:12 AM

針對返主題 , 個人表示無意見入點 > 進化器 > 進化>官方收錢+儲寵 = 2者有收益

點解你成日都講生蛋= =
如果生蛋係王道..我真係唔知呢隻games玩咩= =
儲寵係後期高等(封頂)玩家做的事...
事問新手一開頭儲寵有咩用???加上開頭儲寵好難儲錢
你都睇過數碼暴龍加la  你見到入面D人物有儲寵嗎..
本身隻game的設定都係又唔係只得儲寵>>儲寵留俾高等(封頂)玩家玩
不如正正常常玩幾隻仲好= =

講真港服儲錢係無用...
如果真係物價降番落泥..D外掛又回出泥...

仲有事問外掛多到連官方都不管的games仲有新手一開始就課金嗎??

算la 值唔值得都係睇人地

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

官方終於都出手

親愛的玩家:

為迎接下星期改版,歡迎更多新手加入以及老手回歸,官方特別準備了連串活動助大家輕鬆升級,以更快的速度追上進度、更快融入《數碼暴龍Online》一起體驗更多精彩遊戲內容!

初心者奮力出擊 勇闖數碼世界!
活動時間:
2014.06.01 00:00 – 2014.7.01 23:59
活動內容:
活動期間新開通《數碼暴龍 Online》且已創立角色的新帳號,於7月02日例行維護時可獲得精選現金道具,讓你更快展冒險,成為馴獸師之王!
活動獎勵:
經驗加速器+100% [7天] x1 、數碼光環[7天] x1、背包擴充+1 x7
派發日期:
2014.07.02 例行維護當天下午6點前陸續配送至Web倉庫

甦醒吧!燃燒你的數碼之魂!
活動時間:
2014.06.17 00:00 – 2014.07.01 23:59
活動內容:
所有於2014年5月16日前註冊且馴獸師等級達20級,並由5月17日起至6月16日期間沒有登入的玩家,只要於活動時間內登入遊戲,即可於7月02日例行維護時獲得現金道具作獎勵,快回來再與您的戰友一起冒險吧!
活動獎勵:
帽子猛鬼獸之帽 [7天] x1、數碼光環 [7天] x1、進化器 x3
派發日期:
2014.07.02 例行維護當天下午6點前陸續配送至Web倉庫

注意事項:
1. 上述所有活動之獎品均為獲得後綁定狀態,不可交易。
2. 活動時間以伺服器時間及記錄為準,或許會與玩家電腦時間有所差別,請玩家預留15分鐘時間差距
3. 活動期間如因不可抗拒因素、系統狀況或其他任何問題導致活動無法進行,官方保留終止、修改活動內容及相關規定條款之權利,變更事項將於遊戲官網公告說明

此致
《數碼暴龍Online》營運小組

我5月初創角,
一直不間斷每天登入,
反而,
沒獎品0.0

monkeymko  唔係講笑,甲蟲獸好強  發表於 14-6-20 11:45 PM

uno2008 發表於 14-6-17 01:34 PM
我5月初創角,
一直不間斷每天登入,
反而,

不是沒有喔~ 其他活動會配合更新在下周開跑

因為配合宣傳時間,所以新手開通及老手回歸的活動才會先跑一周

uno2008  嗯~靜待好消息  發表於 14-6-17 04:11 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
commander2620 + 1 鼓勵

總評分:  Good + 1   查看全部評分

應該!最好送新手五隻249金蛋!同30個進化器!寵倉10個!背倉20個!貨倉10個!咁就最好

wingpk19  食藥+1  發表於 14-6-19 04:58 AM
fatwa362  最好你入10萬點入去,然後你想要咩自己買  發表於 14-6-18 08:12 PM
30kelvin  你食藥啦好無  發表於 14-6-18 05:54 PM

"經驗加速器+100% [7天] x1 、數碼光環[7天] x1、背包擴充+1 x7"
講真如果我係新手0動力= =
最少俾個垃圾Cash蛋la
暑假都到= = 大把games出
不過都好過無

究極辣椒獸  粉絲團的新老手都可以領的~~還沒領的趕快 剩不多了  發表於 14-6-21 07:14 PM
uno2008  facebook粉絲團嘅迷蛋, 我掃到3階"甲蟲獸", 唉*.*  發表於 14-6-20 04:52 PM
koujiwolfmon  因為大部份玩家,主要留意你們的"初心者奮力出擊勇闖數碼世界!"送出的禮品,其他地方送的,不會太感受到,包括我 XD  發表於 14-6-20 03:53 PM

所以GDMO咪快人一步有蛋送,活動又有爆裂換,而HKDMO就只停留在人家構思嘅起點

究極辣椒獸 發表於 14-6-16 10:48 PM

因為配合宣傳時間,所以新手開通及老手回歸的活動才會先跑一 ...

其實我知道經營港服的困難
Chinese 本身係比較會計的一群
我都係禁
如果活動什麼都送,隻games收入會好低
不過支援新手方面我覺得可以參考gdmo,
不過可以把等級要求大幅推高和加一些繁復的驗證<可以防止外掛大量刷,防止大量玩家洗寵
一粒強化蛋(可以係指定幾隻,如礦石,奇鳥,v仔之類<加上機率╮(╯_╰)╭)/迷蛋和加小量的進化器
還有可以限制ip一天註冊的數量

究極辣椒獸  小編已閱 禮拜一再跟他們討論一下 ٩(。・ω・。) ((其實要顧及的不只活動的獎勵...更多的是老手玩家的感受 中間需要有一個比較好既平衡點  發表於 14-6-21 07:18 PM

究極辣椒獸 發表於 14-6-16 10:48 PM

因為配合宣傳時間,所以新手開通及老手回歸的活動才會先跑一 ...

出推薦者活動,
禁就可以有平行點,仲可以令老手叫佢地的朋友玩
還有唔係只得新手還新手玩活動,老手還老手玩活動
我都知如果只出新手活動
老手可能覺得官方偏心
直接把上面的新手活動轉到推薦者活動中or分開﹋o﹋
不過個人覺得港服如果出最好把老手的等級要求提高
因為如果同gdmo一樣,就會出現一班新手刷ac刷到之後再用新ac當老手拿雙重禮物
都係把人物拿獎勵的等級要求推高會好D,最好控制到一個人在活動期間最多開到一至三個ac左右可以拎到所有獎勵,不要太難←_←

至於game錢回收最好出個NPC可以買加buff的物品≧﹏≦控制一下物價

推薦者活動下面有長寫
http://m.gamer.com.tw/forum/C.ph ... ;snA=1530&last=
不過個人覺得不要全跟,因為美服games一向都係大方好多,可能係服務對像唔同的關係。
就算在其他games都係O_o所以沒需要全跟。
如果全跟會有反效果

monkeymko  MC卡加在出推薦者活動都唔差XD....  發表於 14-6-22 12:42 AM
monkeymko  不過最重要就係控制到不出現百足蟲的外掛場面.... 呢個問題真係好難攪= =  發表於 14-6-22 12:24 AM
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-23 10:54 PM , Processed in 0.051934 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存