2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 之前唔夠房屋又屌,而家發展新市鎮起樓又屌 ...
樓主: 寂寞傀儡師
go

[疑難] 之前唔夠房屋又屌,而家發展新市鎮起樓又屌

BB精 發表於 14-6-30 03:42 PM
香港本身係官商勾結成就出嚟???
真係未讀完書小學雞???

你一年交幾多錢税呀? 官商唔勾結唔通同你勾結咩?

太多人啦

十週年勳章(賀詞)

KA2837 發表於 14-6-30 04:11 PM
你一年交幾多錢税呀? 官商唔勾結唔通同你勾結咩?

心諗你係到拗乜鳩,九唔撘八
同d維園阿伯唔夠人講之後話食鹽多過你食米有乜分別

斧乂之魂 發表於 14-6-30 05:17 PM
心諗你係到拗乜鳩,九唔撘八
同d維園阿伯唔夠人講之後話食鹽多過你食米有乜分別  ...

唔通話人維園阿伯或者小學雞之纇就係九搭八?

十週年勳章(賀詞)

KA2837 發表於 14-6-30 05:22 PM
唔通話人維園阿伯或者小學雞之纇就係九搭八?

e加我係獨立回應緊你九唔撘八既言論,所以我不存在九唔撘八既情況
其實亦都難怪話2kf多小學雞,睇言論就知有幾唔成熟
冇point,冇證據,亦冇合理懷疑,就提出一樣論點,仲要咁堅持
人地砌你你又剩係識得用反問法,但同時成個留言都係空虛到不得了
就例如你呢句 "唔通話人維園阿伯或者小學雞之纇就係九搭八?"
言下之意即係閣下有好充足既論點,但我完全唔覺得你表達緊d乜
大佬呀,你話自己唔係九唔撘八你都提出下點解唔係九唔撘八啦
就咁一句就完? 唔係下化?
咁既回應真係自我中一中二後都未再聽過

回正題,根據我係咁多頁睇番黎既總結,閣下既思想:做官就為左痴埋d商人到貪污, 同埋, 有福利就攞到盡
有高少少人工既工唔做, 為左間公屋, 有伴侶, 打算兩公婆去供樓, 又話一個做野一個睇家就得, 又係為左間公屋
咁不如全世界都一齊咬老綜啦,仲講乜野自力更生, 同d蝗蟲思想真係好相似
加上,你回果條友係納稅人,有份養班廢柴(唔知閣下係唔係啦,不過感覺好似)都仲要比你咬兩啖
我真係心諗:做乜鳩呀?

減少大陸人就好了

斧乂之魂 發表於 14-6-30 05:37 PM
e加我係獨立回應緊你九唔撘八既言論,所以我不存在九唔撘八既情況
其實亦都難怪話2kf多小學雞,睇 ...

你冇理據之下話人乜乜柒柒仲要人俾證據證明自己清白, 你真係同中共土匪冇分别!

好聽就官商合流, 唔好聽就官商勾結, 根本就同一樣嘢, 同貪污冇關~  

話我似蝗蟲思想? 我諗你攪錯囉~ 真正蝗蟲思想係你所謂俾我咬兩啖嘅人!

喺呢個社會生活唔使付出呀!? 交少少税咁大意見?

佢係咪冇享受過任何呢個社會帶俾佢嘅福利先?

講到我好似有咩福利都攞到盡... 事實我冇資格攞盡所有福利喎~

你要攪清楚咩係責任同權利先!

我盡咗我嘅公民責任, 囉翻應得嘅權利有咩問題?

冇錯! 我係為咗公屋為咗唔使交税而有高薪嘅工唔做~ 但我覺得冇問題吖~

我犧牲多咗私人時間去做份低薪工時長嘅工, 犧牲咗好多娛樂, 犧牲咗好多物質上嘅嘢etc.

而事實呢個社會又真係需要我呢啲咁嘅基層打工仔!

講嚟講去咪又係為咗利益~

忍影世界

返屋企睇火影吧  樓主

十週年勳章(賀詞)

KA2837 發表於 14-6-30 06:37 PM
你冇理據之下話人乜乜柒柒仲要人俾證據證明自己清白, 你真係同中共土匪冇分别!

第一,我唔明你第一句up乜柒, 無啦啦證咩明自己清白

第二,我就想請你解釋下 勾結,合流同貪污既各自既定義, 既然當中都有利益輸送,咁唔係貪污係乜
你就話覺得香港係因為官商勾結勾出黎,咁又有冇事例可以講下? 我就真係唔知你係點諗出黎,仲要講到好似渾然天成咁

之後, 敢問閣下盡左d乜野公民責任呀仆街?
你根本連稅都唔撚洗交, 你有乜撚野資格砌鳩一個納稅人呀?
你應得? 你應得乜撚野姐? 你咪又係幫d公司打工, 你盡撚左乜野力姐?
仲要講話 "喺呢個社會生活唔使付出呀!? 交少少税咁大意見? "
我屌你你未交過稅都夠撚膽死講呢句野,無恥到不得了
e加個庫房一直比大陸人同共產黨食呀,係幾百億幾百億咁食呀
你講呢句野既時候有冇諗過d納稅人要由自己個銀包到不停比錢大陸人既感受呀冚家剷
如果連納稅人都唔可以表達自己d意見,我覺得你直頭應該趁地淋啦

再講,你話 "冇錯! 我係為咗公屋為咗唔使交税而有高薪嘅工唔做~ 但我覺得冇問題吖~我犧牲多咗私人時間去做份低薪工時長嘅工, 犧牲咗好多娛樂, 犧牲咗好多物質上嘅嘢etc."
請問關我地叉事呀? 呢樣係你自己選擇, 係你要揀做蝗蟲, 你犧牲咗好多娛樂? 收皮啦, 納稅人犧牲緊自己條命黎養你地呢d蝗蟲呀
另外有一點我覺得你真係鳩鳩地,雖然話你冇娛樂係唔撚關我事, 但你既然講到你有得揀去做一份"低時薪,長工時"既工
咁點解你唔去搵一份"高時薪,低工時"既工呢

最後, 我真係好撚希望你自己檢討下你點解可以咁諗野

我又講我又講  其實呢..
係D隨想黎.
係有官商勾結,睇下而家既金鐘PACIFIC PLACE當日係點BID番黎就知.
講公民責任,守法係其中之一. 稅務法要你交稅,交左,就係表現公民責任. 咁稅務法會唔會唔洗人交稅?
而家香港有二萬幾億元係政府度, 被大有大食細有細食.

斧乂之魂 發表於 14-6-30 08:05 PM
第一,我唔明你第一句up乜柒, 無啦啦證咩明自己清白

第二,我就想請你解釋下 勾結,合流同貪污既各 ...

第一, 睇翻你自己45#嘅言論

第二, 詞語呢樣嘢你自己上網查

咩係公民責任有讀過書嘅都識!

我係冇交直接税, 但係間接税我走唔甩~

賣嘢嘅交嘅直接税咪又係轉嫁喺我呢啲買嘢嘅身上!

我打工間公司冇我呢啲人打工, 又點賺錢交直接税?

你要知道咩係蝗蟲, 我冇唔做嘢攞綜援~

我呢家唔使交直接税唔代表我未交過!

庫房一直比大陸人同共產黨食? 但係一日比一日多囉~

港英政府時期, 啲錢就真係去晒英國同流晒入大陸嚕...

老老實實, 我犧牲咗啲咩去换住公屋嘅資格真係唔關你事,

但係你有冇諗過冇晒我呢啲基層勞動人口香港會發生咩事?

咁我住公屋都係無可厚非吖~

呵呵.2字.含意思千萬.哈哈~~~~~~~~~~~~~

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

唔怪得 2KF成日俾人講小學雞論壇

見到有人講依句野 我有好多問題出現

因為叫2KF小學雞論壇既人 就上黎講野

算唔算做賊喊賊 自己都係小學雞呢

如果係忍唔住D小學雞嘈 自己又出埋聲 自己係唔係小學雞呢

點解自己有份又要鬧人小學雞呢

係唔係話完人小學雞 就代表自己唔係呢

做人真矛盾 好費解
已有 2 人評分Good 收起 理由
cheung189 + 3 關你咩事,唔好多事,齊睇戲
寂寞傀儡師 + 5 小學雞齊9up

總評分:  Good + 8   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-30 11:21 PM

因為叫2KF小學雞論壇既人 就上黎講野

咁講 你又變左小學雞

死火我都變埋小學雞

☆魔鬼皇☆ 發表於 2014-6-30 23:21

見到有人講依句野 我有好多問題出現

因為叫2KF小學雞論壇既人 就上黎講 ...

「超級版主」 講明先無意冒犯
因為素聞2kf同香討版主重小氣過另外果邊既方丈

身為12年前2kf jy online起家果陣既會員
出身之後都差唔多十年無上黎留言

最近香港發生咁多事
走返黎望望譽為五毛同小學雞基地既香討同2kf
見到某班連毛都未出齊既小學雞
唔知頭唔知路就盲罵反東北計劃人仕

但香港又唔係大陸有網絡牆城掩藏真相
要查究事情起因 同示威者反對理據很困難嗎?
見到班小朋友被政府操控既電視台剪輯片段洗腦
連批評性思維都無 係到人云亦云
真係忍唔住要搭幾句

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

poon2701 發表於 14-6-30 11:23 PM
咁講 你又變左小學雞

死火我都變埋小學雞

係囉 係囉 大家都小學雞  我地同唔同班嫁XD

BB精 發表於 14-7-1 12:22 AM
「超級版主」 講明先無意冒犯
因為素聞2kf同香討版主重小氣過另外果邊既方丈

我唔覺你有冒犯 大家傾計咋

請真係串我鬧我 我又唔痕唔痛 我笑笑口仲激死你啦

更何況 你又唔係突然無啦啦屌我 無啦啦屌我 我禁你 都唔係叫小氣

係叫勞氣啦  哈哈.....講完笑 入正題

唉....意見每人都唔同 睇法唔同 又何必講人意見係小學雞呢

正所謂 你有你意見 佢有佢觀點

有時D野唔一定俾某樣野洗腦

好多時都係一D主觀

睇完你之前講既 我覺有道理嫁

但可能又有D人申請公屋好多年 真係一直上唔到樓 東北發展

就算得3成地起公屋 有2成俾內地人住 都仲有1成可以搏上樓呢

客觀睇法 等抗爭革命成功快 定係 有機會上樓快 大家價值觀唔同

時勢既野 有時迫到埋身 有好多人順來逆受 唔一定佢地思想比較單純 稱為小學雞

家家有本難言的經 岩唔岩先

政府講好處可以講政府用洗腦方式 反對人士係不同渠道發表反意幣處 又算唔算洗腦方式呢

討論既野 根本冇一定答案 大家講出自己意見同感受 唔岩聽咪當睇唔到囉 或者繼續講出論點

希望得到更多支持 但我認為唔應該開口就講人思想小學雞

十週年勳章(賀詞)

KA2837 發表於 14-6-30 09:05 PM
第一, 睇翻你自己45#嘅言論

第二, 詞語呢樣嘢你自己上網查

你第一同第二同冇答過我有咩分別姐
其一,我就係唔知你無啦啦up乜鳩證明自己清白,我根本冇清白需要證明, 定係你曲解左我既段意呀?
其二,叫我查定還是你唔識又同我玩詞語遊戲

之後又耍維園阿伯d招式, 乜野讀過書就知咩係公民責任
咁又一樣同冇講過野有咩分別
e加我係屌緊你稅又冇份交,仲要屌鳩納稅人
再加上你d乜柒野買野賣野所比既稅根本多撚餘,請問全港有邊個唔需要交呢d稅?
只要係需要買野既人,都一定會比過呢d稅,尤其係師奶比得最多tim:em012:

再講, 蝗蟲定義廣闊, 唔一定係咬老綜既先係蝗蟲架
http://evchk.wikia.com/wiki/%E8%9D%97%E8%9F%B2
今次網典都幫你搵埋你自己睇啦

之後你又唔同意我話庫房一日比一日少, 仲要愈黎愈多
你有冇計埋通漲先? 雖然我未有實質數據係手, 但隨手一個濕鳩高鐵都搞成千億, 再整埋d乜柒關愛基金, d錢幾百幾千億咁去
英國佬留低係香港既萬億儲備仲剩幾多呢?

最後, 我時時刻刻都諗如果全港都冇人做基層工作,班商人會點死
但我諗到既只係: 到底係有薪金,定係有基層工人先呢?
只要一日有人肯出糧,一日就有你地呢d基層既員工
尤其加上好似你呢d為左公屋而甘願降人工,或者係搵過另一份低人工既基層工作既人係到
所以根本冇可能出現"冇晒我呢啲基層勞動人口香港會發生咩事"既問題:em012:
而且最重要既係,呢個亦都冇可能係住公屋既原因囉
你住公屋唔係無可厚非,而係你既選擇,甘願唔往上爬,所以我先會話你係蝗蟲
即使係長毛,佢月入五皮幾野以上,但住居屋,我都一樣屌,根本就係蠶食社會資源:em012:

p.s. 點解我會咁激動屌你, 其實我本人都仲係一個學生, 係2kf只係做cd-rom, 但今次見到d咁驚人既留言我真係忍唔住想出聲
講到稅,就真係仲未有機會比我交
但同為冇稅要交既人, 我就真係唔明點解你可以講到避稅上公屋係一件咁光彩同天經地義既事
香港今時今日搞到咁,唔多唔少都同你呢D思想既人有關
例如離一離題講醫療政策,如果再進一步資助得多錢比人去睇醫生,你估有呢d諗法既人會唔會郁d就睇丫拿?
到時輪街症分分鐘等成個星期都真係唔出奇
而其他議題就自己腦補啦。

十週年勳章(賀詞)

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-1 12:39 AM
我唔覺你有冒犯 大家傾計咋

請真係串我鬧我 我又唔痕唔痛 我笑笑口仲激死你啦

其實罵人小學雞,純粹只係開場白黎

斧乂之魂 發表於 14-7-1 12:43 AM
其實罵人小學雞,純粹只係開場白黎

咁都唔好啦 對人對自己都唔好麻

一開口就鬧人先 一定自己岩咩

傾傾下有火藥味 開火鬧 我反而覺得合情合理多D

不過人人習慣同方式都唔同 唔一定要人人學我

只係傾計咁傾

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 09:07 PM , Processed in 0.040353 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存