2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 係日服手機game好心唔好打中文
樓主: monkeymko
go

[討論] 係日服手機game好心唔好打中文 [複製鏈接]

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實想講日本人英文都唔係好得

就算打英文 佢地都好多人唔識睇

而且係日服打英文 人地一樣知你唔係本地人

所以封唔封海外IP 打繁體同英文都一狗樣

只係官方做唔做野咁解

但洗頻就唔多好勒

monkeymko 發表於 14-7-8 01:50 PM
我只係話去玩別國家既game就唔好用自己既語言

唔通大家都想港服一堆簡體字?或者其他自己睇唔明既字?

以前玩龍珠ONLINE(繁體服),剛開服時好多繁體人,無玩一排再玩返就變一堆簡體人侵佔左,好勁,裏面個個都係簡體人,
不過果D簡體人都好友善,同佢地吹水都好好吹

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

其實如果唔係太過火,我都接受到
因為我有時都會咁做,
姐係我連上海外SER,遇到本地人
都會忍唔住打番中文吹下水

monkeymko  如果係電腦可能會用為密頻,電話就唔會←_←  發表於 14-7-10 01:48 AM

不知不覺的 發表於 14-7-9 03:13 AM
以前玩龍珠ONLINE(繁體服),剛開服時好多繁體人,無玩一排再玩返就變一堆簡體人侵佔左,好勁,裏面個個都係簡 ...

不過我想講係,如果個d簡體字的人去台服就會打繁體。
我玩台服games佢地都係要打繁體字
港服我就唔知點解要打簡體

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-8 08:36 PM
其實想講日本人英文都唔係好得

就算打英文 佢地都好多人唔識睇

英文就算唔明,佢地都唔會知到呢班係咩人
成班小學生洗頻睇到都煩
仲有手機games主要味加求好友,我覺得日本人最少會明朋友的英文

最重要係尊重當地文化

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

monkeymko 發表於 14-7-10 01:43 AM
英文就算唔明,佢地都唔會知到呢班係咩人
成班小學生洗頻睇到都煩
仲有手機games主要味加求好友,我覺得 ...

玩GAME不論手機定電腦 唔洗有咩尊重唔尊重

真係要講到尊重 日本官方就應封日本以外 IP

佢地唔封 就係想賺埋海外既錢

既然日本官方都唔會尊重返佢地國內玩家

海外玩家仲講求咩尊重

只要自己玩得OK 喜歡隻GAME咪算囉

何必理會其他玩家丫 老實講  又唔同你管既

日本就算大學生好多英文水平=香港既中學咋

朋友既英文佢地可能會知道 但亦會好多日本人唔識

你有去過日本就知道勒
已有 1 人評分Good 收起 理由
monkeymko + 3 你說的內容我非常同意!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-9 10:01 AM

你玩港服你見到一堆簡體接受到?
仲要個D簡體不停洗頻賣錢(淘寶之類)
不停洗頻打同一句野...

monkeymko  可能唔同人接受的野都唔同....  發表於 14-7-10 02:25 AM

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-10 02:01 AM

不能認同
  唔封ip=唔尊重本地玩家?
佢想搵多d 依樣就一定
   但有無諗過人地系唔想國外玩家無得玩呢?
比得你入得=比你搞破壞?
       原來大人咁諗野  唔怪得d蝗蟲咁
monkeymko + 3 你說的內容我非常同意...

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

都係果句玩得日服既請自重
唔封海外已經叫 好彩
monkeymko + 3 你說的內容我非常同意

monkeymko 發表於 14-7-10 02:22 AM
你玩港服你見到一堆簡體接受到?
仲要個D簡體不停洗頻賣錢(淘寶之類)
不停洗頻打同一句野...

接受到 因為改變唔到

唯一可以自己選擇 玩定唔玩

但就一定控制唔到其他玩家

咁諗咁多做乜

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

笑わない猫 發表於 14-7-10 03:36 AM
不能認同
佢想搵多d 依樣就一定

上一代就是製造荒謬的兇手

你知道嗎?

不過.他們總會有不同的藉口去粉飾那種堂而皇之令人不禁以為是絕對的道理
令人咋舌並感到可悲的感覺

變成理所當然的存在
到底是誰為了保障自己的時代角色去撕裂新一代之間"道路.發言權"
我相信.大部份人已經明白

但不會有人敢認
他們就是那群人

monkeymko + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

不能認同
佢想搵多d 依樣就一定

你所講既野 其實有D矛盾

慢慢答你

佢想搵多d 依樣就一定

(答:我意思 與其有香港玩家講我地香港玩家唔尊重日本遊戲係到打中文
騷擾到日本玩家 如果真係騷擾到我肯定日本玩家絕對會投訴 但又唔見日本官方封海外IP
等日本玩家有個清一色環境玩樂 鐵一般事實係想賺埋海外玩家錢 )

但有無諗過人地系唔想國外玩家無得玩呢?
(答:唔想海外玩家冇得玩依D係客套向外說話 事實係點就係"賺錢" 冇官方唔睇錢嫁
人地做生意 你同人講偉大 太天真勒 你都唔係第一日玩GAME勒 認命吧)
比得你入得=比你搞破壞?
(答:我冇講俾得海外IP入 就等於可以搞破壞 但何謂破壞準備呢
官方認為唔算破壞 你吹得佢漲咩 你知唔知官方係可以除封海外IP外
依個辦法外 官方有心為日本玩家問題 係可以封文字嫁 將中文既繁體字同簡體字的變成口
但係官方冇咁做 官方係可以控制到但唔做 最終有玩家叫玩家尊重日本玩家 唔去叫官方尊重玩家
個腦有問題咩
原來大人咁諗野  唔怪得d蝗蟲咁

(答:遊戲入面好明顯中文字都係香港玩家 佢地打繁體有白話 亦見到有文言 唔排除有台灣人之類
簡體亦有可能大陸玩家 見洗頻既似香港或台灣玩家 你就咬定全部蝗虫 ?? 你幾時變到咁嫁

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-10 01:37 PM
你所講既野 其實有D矛盾

台灣係打繁體同注音的,有玩開台SER一眼就分到國服

打簡體多數都係所謂同胞.台灣人都係同香港人一樣.對強國人一樣反感

至於當台灣人同強國人講國語GE時候
就真係唔知邊個係邊個地方GE人
除非.佢有重濃的台音.如果唔係真係當佢地強國人都唔出奇

至於封海外IP.其實都係日本慣常做法
就好似之前PSO2.因為有人講太多中文簡體同日本人嘈交
激進說話.涉及政治話題.日本一度有意封殺海外IP
根絕這種事件.但因為官方諒解呢D問題.先繼續俾海外人士一齊玩
但對於講中文通常係大廳講太多次.就會封
(因為俾人檢舉)

所以玩日SER果陣都係打番日文.唔曉唔緊要
講D普通回應好過打中文回佢

雖然都係入面識左D明中文GE日本妹
~_~

  ~_~  發表於 14-7-10 04:18 PM

講真.出得game就預左人玩,人地洗頻又點-_-?

KaRL-BoYS 發表於 14-7-8 02:07 PM
我都識簡體

咁所以呢?

條友好9,怪唔得我睇唔明啦
重以為你ON撚99食賓州!!!
簡繁都唔撚識分的低能仔
點知再睇落D,"喂,你改左標題WO"
九唔塔八,都唔撚知你講咩
點知再睇落D,"喂,你刪左蝗虫WO"
即時明晒,樓主正仆街,誤導人

cheung189 發表於 14-7-10 04:30 AM
條友好9,怪唔得我睇唔明啦
重以為你ON撚99食賓州!!!
簡繁都唔撚識分的低能仔

你睇清楚D好...
"蝗蟲"唔係單指一個地方既人..不過係香港人眼入面..都係指果D人
5識野就好心上網查下先串人...
我從來無講過咩繁簡體..係D人無啦啦話..佢5解就要串人..
咩野5導人...好似得一條友講呢D野...
網上發言有責任...當字眼帶有歧視..咁5通要留住俾人睇?
加上,我無罵過佢喎....你都好搞笑..我邊有當人低能? 當人低能既係"你地兩個"
一開口就一堆粗口...我地係有文化既人..5該請尊重你自己同別人
佢一開始就只係睇果2個字...又5怪得我嫁..
原來,睇文章只需要睇2個字,之後就可以當睇哂...中文水平果然超高,,我遠遠追不上
我開頭想打個D破壞game的香港人係蝗蟲
但我覺得好像太過份左D,因為自己都係香港人
講真個句如果係攪破壞既...咩人都可以叫蝗蟲
我係美國見唔少香港蝗蟲 <<<唔做野在美國拿政府錢的港人大有人在...
你好心就睇清楚D好唔好@@
又5係你本人,,都過左好耐..仲搵返黎講...你都好無聊

呢篇就係話..澳門網民形容港人是「蝗蟲」
https://hk.news.yahoo.com/%E7%B6 ... B%BE-220016116.html

monkeymko 發表於 14-7-11 03:16 AM
你睇清楚D好...
"蝗蟲"唔係單指一個地方既人..不過係香港人眼入面..都係指果D人
5識野就好心上網查下先串 ...

又有道理WO,講得好

不能認同
佢想搵多d 依樣就一定

路遙知馬力,小流民既特質點掩飾都掩唔住,今次真係鬼拍後尾枕

lee111 發表於 14-7-10 01:30 PM
上一代就是製造荒謬的兇手

你知道嗎?

你既曲線好抽得

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

KA-ar 發表於 14-7-8 09:44 AM
咁點解用英文啊
尊重下日本啦!用哂全日文

英文國際語言~吹9漲
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 10:50 PM , Processed in 0.042080 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存