2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 係日服手機game好心唔好打中文
樓主: monkeymko
go

[討論] 係日服手機game好心唔好打中文

玩開GAME嘅人見慣不怪~

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-12 07:50 AM
咪係囉 官方唔理唔代表唔尊重 又冇玩家投訴

又冇文明規定海外玩家唔可以唔俾用自己文字

你神f lo?
  我幾時有話ge海外玩家唔尊重日本玩家呢?
遊戲冇規定就冇違規=]?
   有樣野叫做常識   系咪話間鋪無寫唔比打劫=可以去打劫?  
      唔系ar嘛
  我無對號座 系你理解錯我ge想表達d咩
樓主講海外玩家唔尊重旦本玩家似蝗虫  但我無講過<   只系你神f
  我重點唔系蝗蟲到   我重點系 玩家應該要自制  不論乜野國家ge玩家

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

笑わない猫 發表於 14-7-14 07:56 PM
你神f lo?

如果講我理錯你意思 你咪又一樣理解錯我

我一直同樓主講緊尊重問題同蝗虫問題 你插入黎

我緊係當你對號入座啦  點知你原來9唔搭8講其他咋

唔通次次要我講到好白咁入人你先明咩

咁咪唔好玩囉 緊係先甜後苦先入得盡嫁麻

笑わない猫 發表於 14-7-14 07:56 PM
你神f lo?

笑撚左,唔好意思....

呢樣野係法律黎,基於法律,香港人都應該要遵守
唔係常識更簡單

同埋法律應該有寫明
冷飲另加3蚊就係間鋪寫的

KA2837 發表於 14-7-14 04:32 PM
玩開GAME嘅人見慣不怪~

就係,代理商咩都做得出
玩GAME的人咩年齡都有,咩人都有,咩行為都做得出

cheung189 發表於 2014-7-14 21:26
就係,代理商咩都做得出
玩GAME的人咩年齡都有,咩人都有,咩行為都做得出

我認為,

一個會標籤人「蝗蟲」的人,

只會選擇性地尊重有限的人而不會尊重任何人,

或者可能根本就不會去尊重所有人……

所以,

我覺得,

這種人沒資格批評其他人不尊重人!

monkeymko  所以我好快del左  發表於 14-7-16 04:52 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
cheung189 + 3 精品文章

總評分:  Good + 3   查看全部評分

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-14 08:43 PM
如果講我理錯你意思 你咪又一樣理解錯我

我一直同樓主講緊尊重問題同蝗虫問題 你插入黎

1我無份玩唔關我事=]
  2  我唔會因為依d野為嘈 咁白痴
  我一路都無當你戈幾句系話我
我只系睇唔過你講到 錯ge只有官方  國外人士唔自制好似無錯咁

cheung189 發表於 14-7-14 09:21 PM
笑撚左,唔好意思....

呢樣野係法律黎,基於法律,香港人都應該要遵守

我ge意思系話
  有d野 唔洗人人講(寫)到明
  大家都知到系唔做得/盡量唔好做
同樣 玩國外ser 就要盡量打番戈個國家語言
   入鄉隨族    玩得國外ser唔該跟番當地禮儀同語言
已有 1 人評分Good 收起 理由
monkeymko + 3 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

笑わない猫 發表於 14-7-15 07:36 AM
1我無份玩唔關我事=]
  2  我唔會因為依d野為嘈 咁白痴
  我一路都無當你戈幾句系話我

消費者或非消費者玩GAME 用自己國家言語進行 但官方又唔壓制 又冇文明規定

如果冇玩家投訴 就大家都冇錯

但有玩家向官方投訴 官方唔受理 就係官方錯

受理意思唔係一定要向海外玩家即時作出任何有關行動

但官方如收到有關投訴 其實可以先係官網公告向海外玩家作出勸勉

但官方冇做囉

玩家方便 你開得SER冇封海外 我就入得嫁啦 既然俾我入得

緊係用返我地語言聊天嫁啦 更何況遊戲本身語言字體又出到繁體中文字

咁何來玩家錯呢 係要講出一方錯 隻GAME又官方出 就一定係官方錯嫁啦

不過你真係幾好笑 點解你會當係嘈嫁?? 你中二勒 應該學識討論同嘈架既分別先得嫁

但係又參與左 又當自己唔係參與 唔好咁啦 你咁俾人睇到見晒底勒

笑わない猫 發表於 14-7-15 07:38 AM
我ge意思系話
  有d野 唔洗人人講(寫)到明
  大家都知到系唔做得/盡量唔好做

邊個講唔做得同盡量唔好做先

邊個黎介定呢 你呀???

點解唔俾做先???

入鄉隨族??咩黎嫁 邊個一定要??

我去日本玩 一定要食日本拉麵唔可以食熱狗??如果唔係俾人趕出境 因為我唔係入鄉隨族??

我去法國玩 一定要食法國餐唔可以食印度菜??如果唔係俾人趕出境 因為我唔係入鄉隨族??

入鄉隨族 係人家有文明規定或不文明規定習俗 外人必須跟隨意思 你讀多幾年書先啦

學人拋書包

官方冇講明唔比架
到最後多人投訴>>觀察到明顯生態破壞>>封殺海外IP
有部份一開始就封晒直接say good bye

日本野呢就有"好多不明文規定"
當出到"明文規定"已經話緊唔歡迎你

最好知道當地人生態習慣先

唔好要搞到濟洲良心cafe咁

  錯字抽插  發表於 14-7-15 03:11 PM
  將心比已唔好拋呢樣果樣啦  發表於 14-7-15 03:10 PM

KA2837 發表於 14-7-15 01:29 AM
我認為,

一個會標籤人「蝗蟲」的人,

有GOOD再比你,講得好有道理,聽落好似係

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-15 09:35 AM

聽落佢都講得好有道理
不過你點醒左我

冇寫明又點知應唔應該做呢?
你話殺人放火都好D...一聽都知唔做得
係其他國家講咩話呢D我就真係唔知啦...
攪到我都唔敢旅行...一陣去日本玩,講左中文比人打死點先
一陣去左大陸玩,講左日文比人打死點算= =

入鄉隨俗係好事,但冇寫明又點知入鄉要隨咩俗?

比佢講到我連人都唔敢做啦....一陣有D野你地知,我唔知...做左D唔應該做的點算

玩個遊戲姐,用左中文都攪成咁= ="我都唔敢上2FK了
一陣你地話香港係國際城市要用英文...我點算...

最後送樓主一句:去旅行時建議用當地語言溝通,請尊重當地人民,國家,文化

去非州部落唔該用石頭吻屎

 發表於 14-7-15 03:09 PM
官方冇講明唔比架
到最後多人投訴>>觀察到明顯生態破壞>>封殺海外IP
有部份一開始就封晒直接say good bye

將心比已

我玩GAME時好鐘意見到簡體字
日文,英文,幫助我判決對方係咩人
認識各國的人,理解各地文化
我認為網絡係應該世界性的,唔係國家更小的範圍
所以我討厭大陸上網,都上唔到其他國家的網
將心比已
你希望香港人只能上到香港網嗎?

為什麼我要 將心比你個已?
你自認為 將心比已
你問過我嗎
你一定岩嗎

小事一單,官方又未作出反應話唔好講中文

你地就已經咩咩咩啦,自以為高人一等,有文化,有禮貌
又話官方作出決定時已經唔歡迎你啦
OK,咁官方接到投訴未,決定左未?
財政C夠日日話未來赤字啦
你班香港仆街當年又迫人派6千蚊?
收錢時你唔講??
重點係未赤呀MA!!得個講
我夠話人人講中文,官方留意到海外好多人鐘意呢隻GAME
於是係其他國家開SER,搵好多錢,然後又創作好多好GAME出黎益大家

你話得唔得呀??講??我夠識啦

公有公說,婆有婆理
呢D野,邊有岩唔岩,係你接受唔到姐,講撚到人地好似錯撚晒咁
我挑,

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-15 09:27 AM
消費者或非消費者玩GAME 用自己國家言語進行 但官方又唔壓制 又冇文明規定

如果冇玩家投訴 就大家都冇錯 ...

玩家方便 你開得SER冇封海外 我就入得嫁啦 既然俾我入得

緊係用返我地語言聊天嫁啦 更何況遊戲本身語言字體又出到繁體中文字
  同現實上ge大陸人有咩分別?
你比我黎得hk  我當然用番我大陸戈陣ge方法黎解決大小便

ol game好多規矩都系玩家一齊定ga la 你緊系玩得小
你唔跟咪唔洗成日比人踢/無人同你玩姐

我無嘈系實事  這只是討論而已

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-7-15 09:35 AM

你咁講你一定講曬ga
  我都有例子la
hk個個地鐵站夠無話明一定要 左行右企la   咁都系大多數人跟住做
  點解?  因為 大多數人都咁做你唔跟住做會阻到人
樂器鋪夠無話唔可以 試樂器 足幾首歌full la  又唔見有人咁做?
   因為知到會阻住人ga嘛

笑わない猫 發表於 14-7-15 07:44 PM
你咁講你一定講曬ga
  我都有例子la
hk個個地鐵站夠無話明一定要 左行右企la   咁都系大多數人跟住做

左行右企?
樂器鋪??
你UP咩9姐
得你知,我都唔知
阻咩姐,我都完全唔知
樂器鋪都算啦,我都唔玩
地鐵站左行右企???我都未撚聽過
真係有日企係左邊我不成了千古罪人
就係唔知道左邊唔企得
話說我成日都企左邊WO
地鐵邊個位左邊唔企得呀??

笑わない猫 發表於 14-7-15 07:44 PM
你咁講你一定講曬ga
  我都有例子la

你講更撚多做咩姐

你想講有D野唔講唔代表可以做

我地冇話唔係呀!!我地好認同

但你條友夠唔夠膽死講所有野唔講都代表唔撚做得呀!!!?

你夠膽死講,.我都懶得同你講

人地而家問緊你呀!!你點界定唔講D野,咩係做得,咩係唔做得呀???

你唔撚接受就係唔做得呀??

不如法律比你黎寫啦,好唔好

野蠻人,自以為是,世界以你為中心
你唔係好有修養,這只代表你好冇品

小朋友,打機姐,唔撚鐘意黑人名單LOR,
人有人玩,你有你玩,人地冇嫌你樣衰一齊玩
你就係要針對人黎抬高自己,算點姐,博出位定想嘈交
呢個世界就係多你地呢D人LOR
黑名單功能都唔知要黎做咩

正如個LEE咁
又話唔開POST又開返,又話離開2KF又返黎
即係點博吊LOR!博出位LOR!

要就學我,話唔撚理條傻仔,我就未撚回覆過佢,任佢吊又佢抽水,我都無視
男人就應該如此,踏住人地黎抬高自己品德,呢D叫缺得

只係係GAME度用左中文就被講成唔尊重日本玩家,我呸

重要舉一大堆歪理出黎證明自己岩,駛唔撚駛更小氣呀!!關頻玩LOR

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-16 01:26 PM , Processed in 0.044242 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存