2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 比老師針對可以點做?屌
樓主: tsuncheung
go

[討論] 比老師針對可以點做?屌   [複製鏈接]

秘月十六劍 發表於 14-11-10 05:36 PM
屌  咁老實講 中五畢業姐係咩??

咪又係全部零分 我身邊都無FD會考多過3分 讀到書既都去進修 或者上左中6 ...

即係將讀完中五都統稱中五畢業?

Muzik::) 發表於 14-11-10 06:35 AM
你目前為止既人生真係悲傷www

怎樣說才好......

小時候我會認為怎麼天,命運這樣捉弄我,要我從小到大就過著這樣的生活。小時候過著這樣的生活真的很想死,只是我不會去自殺的人,所以現在長大就算遇到再多這樣的混蛋,依然生存在世上,只是已經感覺這樣很厭倦。

就像那位幫過我的鄰居大叔(雖然之後有一次看見他,發生了一點事令我無奈,不過還是感謝他這樣主動幫我),在晚上罵他們時說的:

個天真係冇眼!點解好似你地(指的係其他欺負我既鄰居)咁既仆街由細到大條命都咁好,未俾人蝦過咁樣好開心過完童年,大左搵工又搵到一份唔錯既好工又一直平穩咁做落去冇事發生,亦都冇其他無聊既仆街日日走黎蝦你地搞到你地既日常生活好煩,之後又有男女朋友(甚至有D係倒追)到最後成家立室連仔都生埋可以有D坐係屋企唔使做,有傭人用,日日自己都可以去行街飲茶。但係好似佢(指我)咁細個但就已經係難得既好人,細個就成日都俾屋企人打罵長大,大D又俾其他人蝦,人地由細到大屋企既環境都唔好,人地之前三餐都成問題重要俾同學笑,有時重要幫同學做跑腿去小食部買野食黎搵錢,返到屋企又幫手做家務,試過做曬家務都俾屋企人無故教訓,邊有好似你地呢D人咁幸福三餐無優又有傭人可以用,要學咩,去邊到旅行,搞好多次活動吃喝玩樂都得,返屋企唔使做家務,出入又有私家車坐,人地出入都係坐小巴渣,人地生活邊有好似你地呢D人咁嘆,重要成日遇到好似你地咁樣既仆街去蝦佢,你地重好意思話自己大過人地,係幾十歲心智成熟既人,真係一個天大既笑話。

佢睇到唔岩既事唔理係邊個一樣會出聲,唔會好似你地幾十歲既人只係識扮睇唔到唔出聲重去蝦D睇落弱過你地既人,佢既唔會以貌取人,亦唔會欺善怕惡,幫人都唔會好似你地係咁日日掛係嘴邊四圍唱自己幫過邊個邊個咁無聊幼稚,你地似係要人地讚你地咁先會去做好事,而佢係根本就唔想亦唔需要人地知道自己曾經對邊個做過好事咁樣,係打從心底自己想去幫人而去做好事,連人地一句唔該或多謝都唔需要咁就直接走左,完全唔要任何形式上的報酬,我係街都見過佢係對面街好多次都係到幫人,重要有時一日幫幾個。

人地小學既時候就主動同阿媽講要成日去圖書館借書睇,到依家二十二歲都依然成日去圖書館借一堆書返屋企睇,你地咁多個幾十歲既人加埋你地既小朋友主動要求去過幾多次圖書館,睇過幾多次書?你地班人玩就叻,吃喝玩樂就最多,去酒吧既次數多過去圖書館啦。人地不知幾乖,放學,放工就返屋企唔會周街蒲,酒吧呢D咁既地方一次都未去過,人地細細至依家連耳洞,刺耳,染髮都未試過亦完全唔會想去試幾堅持幾有原則,屋企缺左D野都主動買又唔使屋企人俾返錢,平時返屋企之前最多就係去買D小食返屋企同屋企人一齊食,我成日經過睇到佢係屋企有時先會睇電視,大多數都係到睇書,畫畫,寫野,上網答人地既問題,上網學野或睇下短片娛樂下,人地都係安靜咁坐係到做自己野,唔會好似D細路係屋企跑黎跑去大叫咁樣嘈死人。

人地細細個就已經係咁識諗,答人地既衣著,心理等方面既問題既詳細又專業,大部份都拿左最佳回答。重要DIY第一件衣服著出街就已經俾街上所有唔識既人都讚件衫好好睇想買返一件,平時屋企壞左電燈膽等都係自己換,電腦鍵盤又可以自己拿工具好快就開左外殼清潔裡面又再重新裝返用得,平時自己肚餓或者需要咩都係自己搞點,一個女仔完全唔怕黑,鬼,小強,人地心地又好,又鐘意睇書,聽歌,畫畫等黎增加自己既知識,內在,氣質,人地個樣同身材又生得唔差,識著衫又有品味,買其他野都幾好一D都唔差,出親街都有唔少人不同望同讚佢。就算你地個樣再唔好或衣著再差,就算你係蝦過佢既人,人地都尊重你地係一個人而冇作出任何批評,但係你地呢?人地細細個就明白樣貌比唔過內在重要,人地從來都冇以靚行兇過,認識朋友都係真心,但係你地就成日死話佢係虛情假意又鐘意搵D比自己醜既人做綠葉襯托自己之類,就係好似你地呢D人搞到佢連朋友都唔信佢冇埋,佢知道外在再好都遲早會老化變醜,人死左個個都係一樣既道理,但係你地依然不停咁去以貌取人,挑剔批評人地及其他人,幾十歲人都不及一個二十幾歲既人既思想,價值觀。真係...唉。

講真你地咁細個既時候都唔知係到做緊D咩,睇你地咁大個都做呢D咁仆街既野就知咩事啦。但係佢由細到大條命都咁差,幾乎遇到既每個人唔理識定唔識都會誤會,欺負我,而蝦佢既呢D人重一直當自己一D錯都冇完全唔識去反省下,重好意思周圍唱佢唔好,好好地一個咁好既女仔俾你地無時無刻咁破壞形象,佢重注意自己既形象做咩,反正都係俾你地破壞曬架啦,出街都重要有人指住佢黎笑黎話又話佢瘋,你地呢班咁既人都重好意思係到做D咁既小動作之餘,重扮曬好人咁既款,真係令人作嘔,好心你地都幾十歲人,又有D做人老豆阿媽既反省下啦。人地咁多次都忍住唔出聲就係希望你地自己知道錯識反省唔再做,但係你地就愈來愈過份重當自己咁樣做好型好威咁白痴既想法都出現,如果俾我一次都忍唔到就出黎罵人找人教訓你地,佢咁既想法,觀念等真係我呢個幾十歲既人遠遠都比唔上,我真係好想去真正的認識佢,想知道佢到底係一個點樣更好既人,識得D咩野,佢睇黎識既野真係好多,比我識既野重要多。

唔係我偏幫佢,而只係把我睇到既事實都講出黎,唔好話要你地做到好似佢咁既地步,就算叫你地做到佢既一半都冇可能。我真係好佩服佢,佢可以咁細個就已經咁堅強,人地咁樣無故俾人蝦既生活過左二十幾年,叫你地過三個月都已經頂唔到去自殺,但係人地一次都冇去自殺過,更加冇去吸毒之類,X賭飲吹人地一項都冇碰過,你地至少中左兩項。如果唔係佢由細到大都鐘意睇書,係書到學識好多野既話,真係唔敢想像佢依家變成點,可能已經一早死左。
已有 1 人評分Good 收起 理由
KA2837 + 1 真係有我當年嘅影子...

總評分:  Good + 1   查看全部評分

KA2837 發表於 14-11-10 06:44 AM
我相信佢只係將啲唔好嘅嘢擺晒上嚟,

現實中嘅佢係好正面嘅人!

先謝謝你這樣認為。

我嘛...亦正亦負,亦正亦邪。

我沒小時候那樣的思想負面許多,但說是很正面的人嘛又不至於,不過我心中認為公平,正義,品德是滿重要的事。如果人沒了這一些或其程度過低的話,那樣的人不太算稱得上是一個好的人。

對我好的人自然會對他好,但對我不好的人嘛...我只能說我不會好像以前那樣。

缺心情 發表於 14-11-11 04:31 AM
先謝謝你這樣認為。

好彩你唔係回字海, 唔係我真係唔知覆唔覆你好!

我以前唔使做唔使養家嗰陣, 都係郁啲都回字海嘅...

呢家唔得嚕~ 懶嚕~ 嫌攰嚕~

真的嗎,真的有你當年的影子?
請說說你的當年往事吧

KA2837 發表於 14-11-11 04:39 AM
好彩你唔係回字海, 唔係我真係唔知覆唔覆你好!

我以前唔使做唔使養家嗰陣, 都係郁啲都回字海嘅...

我也不是經常回字海的,偶爾而已,呵呵^^~

我本打算孤獨終老至老死,當一名獨居老人,所以就不用多養一個家,只需養原生家庭則可。

缺心情 發表於 14-11-11 04:40 AM
真的嗎,真的有你當年的影子?
請說說你的當年往事吧

我意思係我以前都好鍾意回覆字海~

經歷呢樣嘢, 可以話係好好嘅武器~

但隨時可以係自暴其短, 俾人揾到機會去攻擊...

所以唔可以濫用!

字海都係一樣...

缺心情 發表於 14-11-11 04:45 AM
我也不是經常回字海的,偶爾而已,呵呵^^~

我本打算孤獨終老至老死,當一名獨居老人,所以就不用多養一 ...

你好老咩?

回覆 缺心情 的帖子

咁我15歲又真係好多人老過我嘅~

我又不是很老,人是二十二,三歲左右,但內在年齡老吧。

的確有可能會有這樣的人,會如此卑鄙的做出這等事。

不過對我而言,我的經歷既然都留言在網上,就準備被人看見。而我說的亦沒甚麼好被別人拿來攻擊的,當然不說理的人來攻擊就算我甚麼都沒說沒做一樣可以被攻擊,所以擔心不了這麼多。反正攻擊,欺負我的人,我一定會經常遇到。

回覆 缺心情 的帖子

就如上次有個PO講有婦女遊行有男人參加,

你嘅回覆非常中肯, 又唔使好長, 一矢中的,

咁先係最好嘅回覆~

我鍾意你嘅思維, 唔會從自己出發,

當然都有自私嘅時候...就係出字海嗰刻~

不過冇傷害人, 所以真係好值得欣賞嘅!

缺心情 發表於 14-11-11 05:08 AM
我又不是很老,人是二十二,三歲左右,但內在年齡老吧。

呢啲咪叫睇化囉~

廿二三歲有咁嘅能耐, 遭遇肯定唔會少...

KA2837 發表於 14-11-11 05:15 AM
回覆 缺心情 的帖子

就如上次有個PO講有婦女遊行有男人參加,

謝謝^^~

KA2837 發表於 14-11-11 05:23 AM
呢啲咪叫睇化囉~

廿二三歲有咁嘅能耐, 遭遇肯定唔會少...

幾乎無時無刻,天天如是=....=''

有時真的想自私一下,如果我有能力接觸那個人,把過往的痛苦轉移給別人讓其感受一下的話,那附近的三戶一定是對象。

現在就算想一覺睡到自然醒也難,對著馬路的汽車聲還不會吵到我,因為已經習慣了。可是樓上有時就會選擇在早上6點幾至11點幾這段時間(當然更晚的時間亦會有)隨機的在上面有小孩玩,就會發出大聲叫,用力踏地的砰砰砰,在上面拖拉,丟東西在地的''答''聲或把一堆小東西倒在地上的''沙沙''聲之類的。現在最常就是大聲又吵得很的拖拉聲,可以不停持續的幾分鐘(有幾次可以一小時半都斷續是這樣的聲音),要是我醒來有時還是會繼續,但大多數都是把我吵醒就不怎樣會有這樣的聲音,有兩次還聽到上面有人說:「哈哈,她醒來了」,感覺相當故意。這裡是超市嗎?老是有這樣的聲音。但是當我同樣用類似的聲音表示不滿時,拉得就會更長更吵,而且每次來回拉都是在我客廳一部份的上面,也就是我睡覺的位置上的天花板在響。而且今天還有一有年紀的女人聲大笑說了一句無聊話。

他們很久之前都要求我凡是使用電腦播放短片都要用耳筒,那怎麼明知小孩這樣玩,家中玩樂的地上又不弄一些小孩用的軟地墊,用來減輕他們這樣的聲量?真的是要早上吵醒我嗎?那我晚上至深夜就不太會客氣。

缺心情 發表於 14-11-11 10:34 AM
幾乎無時無刻,天天如是=....=''

有時真的想自私一下,如果我有能力接觸那個人,把過往的痛苦轉移給別人 ...

佢地真係壞鄰居既模範榜樣www
點解你會比人針對既?wwwwww
我冇第二個意思,我都係現實中俾人欺負果啲黎(捂臉wwww

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

操行根本就係迷利版既辧公室政治

Muzik::) 發表於 14-11-11 04:52 PM
佢地真係壞鄰居既模範榜樣www
點解你會比人針對既?wwwwww
我冇第二個意思,我都係現實中俾人欺負果啲黎 ...

沒關係,我知道你沒甚麼別的意思,我看得出來。

為甚麼我會被人針對,請看這個我開的主題貼:
http://2000fun.com/thread-5529458-1-1.html

我認為想社會變得更有人情味,就要人們都提高品德,可是其品德卻快速的不升反降,難怪現在社會愈來愈沒人情味的感覺居多。

tsuncheung 發表於 14-11-11 08:19 PM
操行根本就係迷利版既辧公室政治

這是農夫的一首歌的歌詞,是他們眾多隻歌裡最好聽亦最有意義的其中一隻歌。
最鐘意果句歌詞既意思是講述 老板最煩,沒任何能比得上。

如果你遇到有一個星座既老板就真係幾煩,會令你想發瘋。

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 06:56 PM , Processed in 0.036322 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存