2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 意見收集~一人一個最唔希望消費活動出現的物品! ...
樓主: 官方小雲
go

[閒聊討論] 意見收集~一人一個最唔希望消費活動出現的物品!  

心願與你 發表於 15-1-17 01:03 AM
回覆 sck123 的帖子

其實小雲都已經解釋得好清楚。

自問一下玩家咁多意見都係無路呻,講又吹唔脹,唔講又好似老馮咁
見到D咁無奈既情況之下真係比唔到咩有建設既建議
唔通我要去學韓文同人溝通/學左人地都未必show我
就GC既做法/處理手法,我相信都一定有唔少人,包括我在內都比過唔少建議
建議D乜活動呀,出唔出番積分商城呀個D
結果派人出黎溝通:有關問題已經向上頭反映,請等待回復,跟住就see you next time
GC唔係無GM,做唔做既野GM我地根本唔知,充其量都係小雲都會回post
有時一村都會見到有GM上水,一係就吹兩句,一係就做自己野唔應機
GC:互動?彩你都傻啦,仲哂錢請人wo
之前出過既玩家捉GM活動,我做左頭5之內啦
結果呢?圖都cap埋出黎,到最後咪又係變左做其他人跟住不了了之?

十週年勳章(賀詞)

合SER啦~ 唔好煩

小雲非常感謝各位玩家的意見,
因為有玩家的意見,小雲才能夠完整的把意見向開發傳達消息。

正如上一個由玩家所整合的意見,小雲也把內文翻譯成英文再轉交開發進行評估。
當然,這些評估並非一朝一夕,因為開發也需要考慮很多元素,而開發所考慮的內容亦不是小雲能夠參與。

sck123 提到 「係唔係負責反映既人辦事不力」
其實小雲相信原廠也有不小有心人願意為Nostale的未來而努力
至於,開發不把有關更新套用到國外伺服器,有很大機會是因為當韓國更新之後,該伺服器的玩家產生了不良的反應,因此讓開發卻步。
試想像一下,假如開發某個版本更新套用後,導致部份國家的玩家表現反感,後結是不堪設想的,再加上技能調整是深層次的更新,一個技能的改動可能會讓很多沒有受惠的玩家感到失望,或者你可以認為開發沒有膽量作出對外更新的決定,但決不應抹殺開發人員對Nostale的熱誠,小雲對於原廠的決定有著絕對的信心。

或許你會認為代理商、開發商「意見接受,態度依舊,毫無改變」
但實際上,小雲對於玩家所反映的意見也會加以研究,並一一轉交原廠作出最合適的決定
正如此Post向玩家查詢「點品」的意見,
有部份玩家反映「寵經、雙經、七日衫、解固、低s」的時候,
難道小雲就把這些物品一一刪除,然後推出只有防爆、永久衫、永久坐騎的活動嗎?
答案是不可能的,因為當只有「防爆、永久衫、永久坐騎」的活動推出後,
玩家就會反映「防爆、永久衫、永久坐騎」沒有價值,然後說出「道具沒價值,賣不出,遊戲要倒了」的傳聞,這並不是小雲希望見到的結果,
因此小雲能夠作出的決定便是「寵經、雙經、七日衫、解固、低s」之間對於玩家的價值高低,
然後評估哪一些物品應該增加機率、減低機率等,
從而增加玩家對於消費活動的滿意度。
但是這樣的調整,對於某些玩家而言也產生了「意見接受,態度依舊,毫無改變」的想法,
因為最後這些玩家並沒有因為官方的調整而獲得了「防爆、永久衫、永久坐騎」,甚至可能連活動也沒有參加,卻認為代理沒有作出改變。

至於玩家表示「稀符」的出現導致「傳裝犯濫」的情況,小雲早前也收到了相關的意見,
因此針對「稀符」的相關設定也會加以控制,盡量避免出「傳裝犯濫」的情況,
但也需要考慮到部份玩家的意願,不可能完全刪去「稀符」的設定。

「失雞無神幾多號無上線就派永久衫既活動」小雲也有留意到了,
玩家認為這個活動對於一直支持雲歷的玩家不公平,
所以之後才會出現「事後登錄活動!」,讓所有支持夢歷的玩家能夠受惠。
但結果卻出現玩家說「防爆跌價,遊戲要倒了的」傳聞…

「點數」此一商品作為交易貨幣之一已經被官方搞到毫無特色,
官方是絕對不希望玩家透過現金進行遊戲交易的,相信玩家也會知道。
但虛擬與現實之間的交易,官方又有何辦法可以杜絕呢?
因此交易與否就變成玩家之間的自由,玩家可以透過以物質與其他玩家交易,但卻需要承擔某程度上的風險。
官方某一可以做的,便是提供一個安全可靠的方式讓玩家透過遊戲活動、任務、打怪或是商城獲得這些物品,
而相對的,玩家需要付出時間、個人能力以及金錢以避免與其他玩家交易的風險。

至於「節日遠征團變成限制特定職業,裝備先會被其他玩家接納」
小雲是絕對希望玩家能夠提供更多的意見,讓小雲能夠把有關資料整理再轉交開發研究(當然,小雲更希望玩家能夠以遊戲完整的道具名稱、怪物名稱等內容,好讓小雲能夠容易理解以便進行翻譯,這樣開發才有辦法進行研究…如果小雲都看不懂,開發又怎會明白呢…)。

而作為一個會玩遊戲的小雲而言,
「特定職業/裝備先會被其他玩家接納」小雲會視之為讓小雲有遊戲目標,
正如某些遊戲某個關卡需要特定寵物才有機會能夠突破,
因此小雲便需要想辦法去獲得這些寵物、或是把等級提高,參考別人的心得,繼而把關卡完成,
希望以上回覆能夠讓你對夢歷有更深入的體會。

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
轉達開發解決方法,小雲亦不厭煩向各位作出解釋,之前收到玩家表示,
「海戰既守疊」會讓「野熊之魂」/「防禦禱文」失效,

之後小雲需要做的是解理【「海戰既守疊」會讓「野熊之魂」/「防禦禱文」失效】的意思,
之後需要整理異常出現的步驟:
1. 步驟1:職業「劍士」裝備「武之神卡片後」
2. 步驟2:角色使用對目標玩家使用「護法心得」
3. 步驟3:該角色身上出現效果狀態「金剛護法」
4. 步驟4:其他玩家對出現「明王護法」狀態效果的玩家使用「金剛護法」的技能
5. 步驟5:玩家身上的「明王護法」狀態效果會被「護法心得」狀態效果取代

繼而作出分各種不同情況下的分析以及實証
情況一:
玩家A變身「武之神」
玩家A使用「收心入道」技能
玩家A獲得「悟道-疾」狀態
玩家A獲得「悟道-守」狀態,同時HP變為23266
玩家A獲得「悟道-攻」狀態,同時HP變為18613

情況二:
玩家B變身「森林守護者」
玩家B使用「野熊之魂」技能
玩家A獲得「野熊之魂」狀態,同時HP變為23613

情況三:
玩家A變身「武之神」
玩家B變身「森林守護者」
玩家B使用「野熊之魂」技能
玩家A獲得「野熊之魂」狀態,同時HP變為23613

之後再加入可行的解決方法,再讓開發作出決定以及研究
1. 把「悟道-守」的技能效果分拆為兩個buff「BUFF A」以及「BUFF B」
2. 把「BUFF A」效果設定為等級2的正面效果,增加HP上限
3. 把「BUFF B」效果設定為等級2的正面效果,
4. 當玩家獲得等級3「悟道-攻」的正面效果時,取代等級2的「BUFF B」正面效果,
5. 把「野熊之魂」效果設定為等級3的正面效果,
6. 當玩家使用等級3「野熊之魂」正面效果,會取代等等級2的「BUFF A」正面效果,
這樣的做法可以讓玩家在使用「悟道-守」技能時,因為「BUFF A」的效果等級較「野熊之魂」為低,
因此不會造成逆向取代的情況。

當然以上的解決方法,並不一定能夠實現,因為小雲並不清楚是否還有其他可能出現的異常情況,因為小雲並不知道其他技能的效果等級設定…所以修改上會有著極大的困難,所以後繼調整便需要原廠作出決定以及研究。

這樣的解說,希望能夠讓你明白到…事情並非如你所想般的簡單,小雲能夠做到就是整合玩家意見,研究,分析,繼而把意見轉交開發,再讓開發作出研究。雖然到最後結果可能是「沒辦法作出這樣的調整」,但事實上代理是已經盡了最大的能力讓原廠了解情況…這一點希望你能夠理解。
雖然決定權、讚成以及否決的原因小雲並不知道,但小雲仍希望大家能夠提供意見,把能夠修改的都盡量修改,好讓夢歷有更好的發展。

sck123  係咪我太蠢,我睇到既係,攻取代B既效果,A既效果依舊?剩係開攻變相會有加血既效果?  發表於 15-1-18 07:23 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
ericfung91213 + 3 從回答中已看到小雲,代理商的對玩家的重視,.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

要求合SER(天空+海洋)
如果唔合SER 我覺得緣家狗好可憐 ~D AC 放唔出(笑呵呵)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

wowNwow 發表於 15-1-17 03:46 PM
要求合SER(天空+海洋)
如果唔合SER 我覺得緣家狗好可憐 ~D AC 放唔出(笑呵呵)

十分同意

小雲JJ千字文

最不希望出現的物品:守護天使之祝福
原因:希望官方不要辣招插手、干預市場、影響生態,令頻臨絕種動物無法生存…(下刪3000字)

十週年勳章(賀詞)

回覆 官方小雲 的帖子

1. 把「悟道-守」的技能效果分拆為兩個buff「BUFF A」以及「BUFF B」
2. 把「BUFF A」效果設定為等級2的正面效果,增加HP上限
3. 把「BUFF B」效果設定為等級2的正面效果,
4. 當玩家獲得等級3「悟道-攻」的正面效果時,取代等級2的「BUFF B」正面效果,
5. 把「野熊之魂」效果設定為等級3的正面效果,
6. 當玩家使用等級3「野熊之魂」正面效果,會取代等等級2的「BUFF A」正面效果,
這樣的做法可以讓玩家在使用「悟道-守」技能時,因為「BUFF A」的效果等級較「野熊之魂」為低,
因此不會造成逆向取代的情況。

悟道-守分拆做兩個 buff 唔係問題,只要獲得悟道-攻嘅時候,所謂嘅 BUFF ABUFF B 會消失就 OK。

同樣地,我之前都有喺官網客服回報過狙擊者隼卡片嘅技能 bug:

攻擊範圍效果唔疊加 bug
1. 變身狙擊者隼
技能石弓射擊實際射程 8 格

2. 使用技能森羅萬象,獲得 buff 猛禽之目
作用中 buff:猛禽之目 (攻擊範圍增加4)
石弓射擊實際射程 12 格

3. 依次序使用技能快速裝填螺旋一擊彈螺旋連擊彈,獲得 buff 預備伏擊-1
作用中 buff:猛禽之目 (攻擊範圍增加4)預備伏擊-1
石弓射擊實際射程 12 格

4. 使用技能伏擊,獲得 buff 伏擊態勢-1
作用中 buff:猛禽之目 (攻擊範圍增加4)伏擊態勢-1 (攻擊範圍增加2)
石弓射擊實際射程 10 格
攻擊範圍效果唔係疊加,反而係被後者 buff 取代;應該要兩個 buff 嘅效果疊加為攻擊範圍增加 6,石弓射擊實際射程應該要係 14 格

5. 一段時間後伏擊態勢-1結束;
作用中 buff:猛禽之目 (攻擊範圍增加4)
石弓射擊實際射程 8 格
猛禽之目嘅攻擊範圍增加效果應該要恢復返

正面 buff 被負面 buff 取代 bug
1. 玩家 A玩家 B 處於 PvP 狀態,玩家 B 帶有同伴櫻花公主

2. 玩家 A 變身做狙擊者隼櫻花公主裝備同伴卡片維京奧麗加卡片並變身做維京滿薩奧麗加

3. 玩家 A 使用技能森羅萬象,獲得正面 buff 森羅萬象

4. 維京滿薩奧麗加玩家 A 使用技能奧麗加的嘮叨玩家 A中咗負面 buff 發嘮叨森羅萬象消失,而奧麗加的嘮叨發嘮叨並無說明具有消除正面 buff 嘅效果。

我已經回報咗好耐,結果係而家都未 fix。
我都唔知而家係 GC 未回報吖?原廠未去理吖?原廠諗住 fix 但未 fix 吖?定原廠根本唔打算 fix?
GC 嘅反饋處理進度咁唔透明化,畀人插真係無可厚非㗎。

sck123  海弓有回報過,但係無乜反應  發表於 15-1-18 07:26 PM
sck123 + 1 精品文章

總評分:  Good + 1   查看全部評分

最不希望出現的物品:寵經
原因:因為我次次抽野都中寵經!@#$%^&*()_+|

回覆 官方小雲 的帖子

小雲姐姐
仲要封7K吸攻BUG丫

我都覺得天同海要合S.你若幾個同盟打到67咁真係好好笑.你地係AC廢到冇人想要--

最不希望出現的物品:稀符
原因:鼓吹玩家大量消費,令老婆大人狂暴化

官方小雲 發表於 15-1-17 03:32 PM
小雲非常感謝各位玩家的意見,
因為有玩家的意見,小雲才能夠完整的把意見向開發傳達消息。

咁大篇千字文下次應該回復嘛,我無提醒好難會成日跟post
(WTF?小雲打千字文?你2KF AC比邊個盜用左 )
咁大篇野真係嚇親我,不過我都逐一回應一下

其實小雲相信原廠也有不小有心人願意為Nostale的未來而努力
至於,開發不把有關更新套用到國外伺服器,有很大機會是因為當韓國更新之後,該伺服器的玩家產生了不良的反應,因此讓開發卻步。
試想像一下,假如開發某個版本更新套用後,導致部份國家的玩家表現反感,後結是不堪設想的,再加上技能調整是深層次的更新,一個技能的改動可能會讓很多沒有受惠的玩家感到失望,或者你可以認為開發沒有膽量作出對外更新的決定,但決不應抹殺開發人員對Nostale的熱誠,小雲對於原廠的決定有著絕對的信心。

好簡單一句,點解唔叫各代理商既GM學我地一樣開post投票,或係遊戲內查詢意見呢?
我相信玩家唔係死,對於可以影響到佢地既野一定會比反應
好,下一個

小雲你搞錯左,唔係要求del「寵經、雙經、七日衫、解固、低s」以上道具
而係希望可以提供實用性既道具,上面個D根本用唔哂/用唔著
例如話,寵物次元倉/冒險家背包/同伴倉/友翼/全頻/固泡,等實用性道具
呢D又用得著,又有消耗量,唔怕唔等洗,至於數量可以根據消費量而決定

稀符活動次數應該下降番,可以推出稀有既寵物取代:冰晶夜鷹,維京夢古,布雷登等等作為特殊獎勵
或者係擁有特殊效果既稀有/絕版時裝:兔衫?陰陽師?三本等等

事後登錄活動!如上,同埋會傳出防爆過多係因為官方設定領取既Lv 唔合理
無留意到現今升lv有幾易,點知知道左之後轉番80又可以拎多次
好明顯呢個係官方既行動失當啦....唔係活動問題
同埋我想講既係,永久衫同個小小防爆根本無得拎黎比……
或者可以推出打夠一定數量既怪/完成任務次數就可以換取獎勵等活動

而作為一個會玩遊戲的小雲而言,
「特定職業/裝備先會被其他玩家接納」小雲會視之為讓小雲有遊戲目標,
正如某些遊戲某個關卡需要特定寵物才有機會能夠突破,
因此小雲便需要想辦法去獲得這些寵物、或是把等級提高,參考別人的心得,繼而把關卡完成,
希望以上回覆能夠讓你對夢歷有更深入的體會。

所有類似女王雞,種團之類需要清小怪,扣血按%扣既大多數都係火弓擁有自走炸彈技能既優先
原本茶茶丸既技能並未禁止之前,其實都係個個平等有茶茶就打得
自從改左之後,就變成咁樣既情況,試問下好地地既技能點解會無啦啦禁用?
除非係其他有利用價值既卡,否則其他職/S卡無利用價值就完全無人要
唔通你叫90戰轉職做90弓90咒?
至於裝備唔好講,打機既多數都係學生,裝,S卡,樣樣都係貴野4位數都有
如果係頂點既話更加無法負擔,就算係一般既都要百幾蚊~幾百蚊
你叫人點樣達成?

就算可以用時間取代金錢,結果要用幾多時間先達成口中既要求?
做得黎活動都分分鐘完左個陣又點算?see you next time?
同埋掉番轉頭講,唔係應該活動配合玩家程度咩?做乜加陣變成玩家配合番活動咁搞笑
玩活動係要享受唔係要黎辛苦自己,為左某D活動又要影響其他野
更何況唔係個個都有時間去達成因官方而令其他玩家產生出既條件

題外話:
特定寵物:勁/實用寵全部都係"比錢"抽/收既商城寵
等級提高:除左"弓手"有呢個自帶能力之外
.................戰咒都係要靠人帶,一齊打死地先升到lv
心得:全部都係玩家自己開既,官方做過D咩呢請問?
作為一個會玩遊戲既小雲,真係唔多覺你有幾常玩
我唔知你有無除GM之外既AC,但至少睇你講既野都知道你並不了解玩家行情
請你唔好講得咁輕鬆

聲明一點:無人係GM,玩家一直都係自食其力
新團心得全部都係玩家自己用命換番黎,職業心得靠既都係自己既經驗寫,我就係一個好例子
所有新手都係搵人帶升,靠自己一級一級咁上已經接近無可能
到後期都係要去狂刷死地打古斯,如果唔係根本就升到2046
係夢之pve既世界,戰咒既獨立生存力係出左六七轉之前係無限地接近0
出左之後咒既情況有大幅度改善,但係戰無,戰係pve既世界一係就做坦
一係就自己半坦半打,變相浪費既時間,升級既速度慢過其他職好多
以15人團為例:10隻弓3隻咒2隻戰=現今 12隻弓2隻咒1隻戰=以前
點解弓戰咒既需求可以偏差到咁多呢?更何況加陣弓手已經可以自引清,甚至組隊連戰都唔洗
可以講一句,如果唔係pvp既話,戰咒既生存比例一定大幅度下降到一個7:3既程度7弓:2咒:1戰
以上小雲甚至可能唔知tim,不過呢樣唔怪得佢
怪既就怪開發商根本就無解決過三職問題,用________根本就侮辱左呢句粗口
以我玩開既戰黎講
技能設定根本就唔岩打pve,CD過耐,威力不足
仲有裝備既設定問題,點解近戰既命中可以咁撚悲劇??
92劍同72弩傳稀既命中竟然相差一百都無??
技能動作設定戰下下都係慢到牛龜又無其他野補番
舉例:火戰三連斬,我係現實中斬三下都用唔著咁__耐既時間啦係咪呀?
招招技都好似專登慢鏡左咁,自封左圖bug之後點解會變成弓手天下??
咪拜你地開發商既設定所賜

相反,其他弓卡以光弓為首既設定得太過威能,6秒一招範圍技不單止
仲有強大既光屬性,扣抗+致機既debuff,自身buff加命中攻致機移速血魔上限
除左打死地有煙之外,我諗唔到pve上光弓仲有乜缺點
同埋弓手卡一律都係一樣,技能動作一定快,跟住又有移速補正
有人係度話光弓少血,我呸,你睇下D裝威力差幾撚遠??
加埋有大量速移效既裝飾護住,就黎打都打唔撚到啦
弓卡輕易增傷5位數,增爆更加唔洗講,重點係遠攻
以往其他game,威力大既代價一定係命中低
你睇下弓手邊忽命中低你黎答我??未出六七轉之前都好地地
出左之後D技加命中高撚到可以無視埋士氣
你叫中意玩舊世代既卡既人仲點生存落去??
結果舊世代既戰卡除左火戰仲有士氣同埋要黎打火戰之外,其他卡根本pvp常用率得番40%都無
點解夢之明明有成"21張S卡",但係p場見到既永遠都係個幾張呀??
咪就係班開發商所做出黎既好事囉,難聽D講句,
如果戰張海戰唔勁既話,差唔多有八成玩戰既人都唔會再用其他卡去同弓手/咒隻揪

E家仲有冇大SP水抽? 有既話我揀SP水

最不希望出現的物品:守護女神的祝福/等級固定解除護符

其實而家有高級寵食 其實我而家D寵一收番黎已經有某程度上既等級
同埋我高LV用寵經升低LV寵 都唔知打幾多場死地先升得個DD...
其次 解固 真係無乜用 又放唔太出 真係太平啦- -.............

最不希望出現的物品:四章可以轉陣營
搞到兩邊唔平衡,玩毛?
已有 2 人評分Good 收起 理由
~星~ + 1 你說的內容我非常同意
心願與你 + 1 的確,我諗而家冇人再會無限解族再開新族.

總評分:  Good + 2   查看全部評分

回覆 乂霆 的帖子

要架啦要架啦
改變做今一個月隨機改變陣型
冇得用粒蛋改變
改為一個月自動隨機改
好似角鬥場咁樣

有冇得調返轉個箱可以抽下寵珠/同伴珠咁

十週年勳章(賀詞)

sck123 發表於 15-1-18 08:19 PM
咁大篇千字文下次應該回復嘛,我無提醒好難會成日跟post
(WTF?小雲打千字文?你2KF AC比邊個盜用左 : ...

辛苦晒打千字文
我都覺得廠方對卡片,甚至係職業上係0調整
自從出5轉弓開始,成隻game偏向弓手
每個職本來既特色越黎越唔突出

而劍士既低命中係本來就係咁設定
劍士高攻,防,抗,弓手高迴避,命中,爆擊,咒師100%命中,多負效
90裝之後弓手就係低機率增傷高,劍就高機率增傷(但增加傷害低D)
出左之後D技加命中高撚到可以無視埋士氣

其實唔多覺,可能只係你個士氣低lv,打番對應差唔多既lv一樣神miss
就算相差幾lv可能已經相差好遠
我99lv打99士氣都係係咁miss(6/7轉弓開技都係)

舊世代既卡,基本我覺得係咁定位
火戰(單P),水戰(單p,但D技硬直咁大基本上無人用),光戰(加技/打團),暗戰(打團破防)
水弓(單/大p),暗弓(單p),火弓(打團放氣油彈),光弓(打怪)
2-5轉咒(加技 )

新世代既卡
6轉劍(單P),7轉劍(全能型),8轉劍(基本上垃圾,無錯果一擊係痛,個普攻慢劈到一下,人地都打左3下)
6轉弓(全能型),7轉弓(全能型),8轉弓(比較單p向,又無左弓手最自豪既高命中)
6轉咒(全能型),7轉咒(全能型),8轉咒(除左幻視果招,我唔知張卡仲有乜用)
*全能型指打怪,單p,大p都唔算係廢

新世代既卡片,我覺得8轉全部都要再調整
舊世代,咒卡全部都要大執,其他卡小執就得

廢是打太多,怕小雲無心機睇
心願與你 + 1 2-5轉咒(加技)

總評分:  Good + 1   查看全部評分

最不希望出現的物品:寵經
原因:抽親箱,最多係佢出現

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 07:51 PM , Processed in 0.040232 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存