2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [....................] 我想請教有關家庭暴力問題! ...
樓主: 吳受坤
go

[疑難] [....................] 我想請教有關家庭暴力問題!   [複製鏈接]

吳受坤 發表於 15-5-31 09:36 PM
其實一還拖就收唔到科,
唔還拖就一直俾人㩒住黎打,
真係兩難,

的確,家暴的確是有一就有二,以前睇我樓下既惡鄰就知咩事,我聽到既聲都已經係第二次,不過佢地死都唔認。開頭話係意外,之後又話我老作黎蝦佢,再之後又話自己係有打,不過係打小強(原來小強有成人的人形咁大隻架,真係世界奇聞)。到依家都冇親口認過有做過。

就係有女人咁犯賤,唔單止唔把事實講出黎,重幫住曬個男人,幫個男人蝦返我轉頭,同其他人講到個男人係世界上最好的老公之類=...=....真係聽完都毛骨悚然,原來在愛情裡可以完全失明到呢種地步,真係都唔知笑好定憤怒好。講真,如果我係黑心既,一早就好似其他人咁知都扮唔知,係到扮傻扮冇野,冇良心咁去做人。如果當時我係咁既人,我就等佢一係打死她,一係打死果D狗(佢唔係唔知咁樣打狗就係虐待動物,最高可以罸20萬同坐三年監),把整個過程都拍片放曬上網俾曬D八掛雜誌之類,再黎報警拉左條仆街(佢條友蝦我做左咁多賤格野,都重好意思講件事只係我小器,重話好耐以前要報警又唔報。佢早講呀嘛,佢想我報警既,咁我果晚睇到佢同其餘果幾個幾十歲既男人老狗係鄉公所拍桌講歪理又話要報警趕我出村既時候,就直接去借電話打,第二日就乾脆工都唔返,同佢係警局玩足一日。)。

吳受坤 發表於 15-5-31 10:21 PM
唔係打手呀!
我順便提一提咋,
因為受害人其實都同我提過沉默就等於幫兇依樣野,

我同意你講既「沉默就等於幫兇」,但係呢D人永遠都唔會認為自己係幫兇,我住既呢到已經一堆咁樣既人。又或者有時出街D人明明睇到唔岩都唔出聲,甚至係到笑受害者,我唔明點解人變成咁,香港變成咁,係唔係除左錢係最重要,內在既道德等方面就一D都唔重要?

缺心情 發表於 15-6-14 01:25 AM
我同意你講既「沉默就等於幫兇」,但係呢D人永遠都唔會認為自己係幫兇,我住既呢到已經一堆咁樣既人。又 ...

D人無讀書,大X哂,發窮惡。

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-6-14 01:20 AM
的確,家暴的確是有一就有二,以前睇我樓下既惡鄰就知咩事,我聽到既聲都已經係第二次,不過佢地死都唔認 ...

手都分不起

Roc720 發表於 15-6-14 05:59 PM
D人無讀書,大X哂,發窮惡。

D人有讀等如冇讀,有D係學歷比我高,已經讀完大學畢業再讀落去做野多年,年紀做得我老豆或阿公之類,不過佢地做既野完全睇唔出佢地有受過咩野好既高等教育。如果好似佢地咁樣就係受到高等教育,咁真係令人好失望,都不過如此而已。從眾在他們心中就是最重要,只要從眾到要他們做到這種地步都沒所謂,沒自我沒思考能力也可,這是一個受過教育的人該做的事嗎?

佢地唔多會認為自己窮,只會認為我好鬼窮,係好好笑既野。有兩三次係我出入屋企行過,又或者係知道我係樓上開電腦睇短片,就有一D幾十歲既惡鄰係附近既時候超大聲係到講(係我屋企樓下左邊既主謀之家都有過一次),講佢自己買左一款新車幾錢,引擎點點點幾好幾快,內籠點點點幾靚,有架車代步係唔同D既,好過D人連二手車仔都都冇一架啦,就好似二樓果個仆街女(指我)咁囉。

講真,我係認自己係窮,但起碼我做人唔似佢地咁冇良心,亦都唔會因為人地窮就去笑人。真係要講既話,佢地又唔係有錢果堆(我睇過有D有錢既,做人方面都好過佢地好多,唔會認為自己有果少少錢就大曬),又唔算係中產果堆,再講果架車既錢可以去銀行借返黎既姐,因為佢之後細細聲講左一句其實我都重未供完架車,D錢係我好辛苦咁儲返黎同埋去銀行借左D先買到。其實我認為咁樣都唔係問題,不過你自己又唔係可以一次過拿一大舊錢出黎買,重要有D係問人借,之後又要笑我窮之類,佢唔會認為自己咁樣太好笑咩?有次佢把架車泊係我睇到既地方,我只係望左外面同入面兩眼,就感覺完全冇咩特別,周街都有既車,之前係附近都有好多同色或同款既車好多。如果呢架車叫好同叫靚,咁我真係懷疑佢既審美觀程度到底有幾高。

吳受坤 發表於 15-6-15 03:26 PM
手都分不起

用AA超能膠整住左,點分?

玩過星曲WEB

缺心情 發表於 15-6-16 03:24 PM
用AA超能膠整住左,點分?

分手依家野都係不甘心作祟,
因為不甘心,所以就唔肯放手,
唔肯放手就係咁拖住拖住,
拖到自己青春都冇埋,
到頭來更加痛苦,
係分就斬釘截鐵,
趁自己還有青春可以浪費,
不過又有云:寧教人打仔,莫教人分妻,
但我始終認為一旦感情破裂,點都係要分開係最明智嘅抉擇
開頭可能唔習慣分開,
但當時間一耐左就會適應

吳受坤 發表於 15-6-16 10:02 PM
分手依家野都係不甘心作祟,
因為不甘心,所以就唔肯放手,
唔肯放手就係咁拖住拖住,

我同意你的說話,不過又有多少人會明智的分開,少之又少。

至於那兩句,要看甚麼情況,如果是家暴的,我不認為適合繼續保持這兩句說話。許多人都因這兩句說話而繼續留在一個傷害自己的人身邊,到最後可能連命都沒有(案例太多了)。

蠟筆小新001 發表於 15-6-19 02:56 PM
有好多性格方面好難講,

例如呢?

玩過星曲WEB

而家佢離家出走左,
唔知點?……唉……

缺心情 發表於 15-7-7 08:28 PM
看到家暴會怎樣做
https://www.youtube.com/watch?v=QrjI5eRVVRs&spfreload=10

又遇到你啦,我係你個貼留左言,得閒去睇下啦。

你呢條片我有去睇,其實你D主題貼我都睇曬,你話你阻止左樓下既仆街打人打狗,姐係阻止左呢條友家暴,但係可惜你咁有正義感,但係對住呢班咁既仆街鄰居,唔幫你重要蝦返你轉頭。

呢D片最後係D人都忍唔住對家暴既人反抗,重有人推家暴既人轉頭,可惜你住係黃泥墩係唔會遇到呢D事,D人只係會繼續當你係痴線既黎睇。

玩過星曲WEB

約翰福音 15:4-7 RCUV

你們要常在我裏面,我也常在你們裏面。枝子若不常在葡萄樹上,自己就不能結果子;你們若不常在我裏面,也是這樣。 我就是葡萄樹,你們是枝子。常在我裏面的,我也常在他裏面,這人就多結果子,因為離了我,你們就不能做甚麼。 人若不常在我裏面,就像枝子被丟在外面,枯乾了,人撿起來,扔進火裏燒了。 你們若常在我裏面,我的話也常在你們裏面,凡你們想要的,祈求,就給你們成全。

玩過星曲WEB

唉……我唔想見到咁樣另類分戶的結果
事過境遷,所有事都會好起來!
唔開心嘅日子都已成過去。

願主祝福你們各人,叫你們得喜樂,
叫你們傷痛的心得治愈,叫你們行在義路上,
叫你們靠主得勝,得主懷安慰,
以上嘅祈禱係奉靠主耶穌基督得勝嘅名字祈求,
阿門!

玩過星曲WEB

我明白咁多年佢對家人嘅不是令你地生活喺惶恐之中,
你對佢嘅怨恨仇恨係絕對可以理解,
你亦可能曾幾何時咒詛佢亦絕對可以理解,
如今事件終於得到了解脫,
只是依個方式係大家都唔想係咁,
你對佢嘅諒解同寬恕真的已經給予佢最好嘅安慰,
而佢最後得到你嘅原諒同諒解,
佢已經可以老懷得以安慰,
要你一下子面對咁複雜嘅心情,
我呀!……真的不知可以再講咩好……,
我除左為你同家人祈禱之外,
我希望你想喊就盡量喊好了,
不過悲傷喊過之後,你就要好起來,
記住唔好喊咁耐,未來仲有好多美好的日子,
我仲想聽你唱歌呀!

笑傲無雙

我細細個果時老爸又係成日飲酒,之後拎我地發洩,我啊哥先慘,打到夜媽媽走落街,我老爸著住條底褲追出去,我啊媽叫住先停,D隔離鄰舍話,麥你老公打仔打到好似打賊咁架?嗄,唸番起都好得人驚,我又同老爸打過幾次交,果時十六七歲,搞到入警局住左晚,我啊媽為左忍到我地大個,忍左我老爸幾十年,到五年前佢先過左身,成個家先靜番晒,但係我覺得自己已經缺少左樣野,就係父愛,所以我先信耶穌,信天父,咁樣先可以感受到父愛。

玩過星曲WEB

藍羽臣 發表於 15-7-13 09:50 PM
我細細個果時老爸又係成日飲酒,之後拎我地發洩,我啊哥先慘,打到夜媽媽走落街,我老爸著住條底褲追出去, ...

浪子回頭的比喻 (路加福音 十五章:11-32節)

11 耶穌又說、一個人有兩個兒子。
12 小兒子對父親說、父親、請你把我應得的家業分給我。他父親就把產業分給他們。
13 過了不多幾日、小兒子就把他一切所有的、都收拾起來,往遠方去了。在那裡任意放蕩,浪費資財。
14 既耗盡了一切所有的、又遇著那地方大遭饑荒、就窮苦起來。
15 於是去投靠那地方的一個人。那人打發他到田裡去放豬。
16 他恨不得拿豬所喫的豆莢充飢。也沒有人給他。
17 他醒悟過來、就說、我父親有多少的雇工、口糧有餘、我倒在這裡餓死麼。
18 我要起來、到我父親那裡去、向他說、父親、我得罪了天、又得罪了你。
19 從今以後、我不配稱為你的兒子、把我當作一個雇工罷。
20 於是起來往他父親那裡去。相離還遠,他父親看見,就動了慈心,跑去抱著他的頸項、連連與他親嘴。
21 兒子說、父親、我得罪了天、又得罪了你。從今以後、我不配稱為你的兒子。
22 父親卻吩咐僕人說、把那上好的袍子快拿出來給他穿。把戒指戴在他指頭上。把鞋穿在他腳上。
23 把那肥牛犢牽來宰了、我們可以喫喝快樂。 24 因為我這個兒子、是死而復活、失而又得的。他們就快樂起來。
25 那時、大兒子正在田裡。他回來離家不遠、聽見作樂跳舞的聲音。
26 便叫過一個僕人來、問是甚麼事。
27 僕人說、你兄弟來了。你父親、因為得他無災無病的回來、把肥牛犢宰了。
28 大兒子卻生氣、不肯進去。他父親就出來勸他。
29 他對父親說、我服事你這多年、從來沒有違背過你的命。你並沒有給我一隻山羊羔、叫我和朋友、一同快樂。
30 但你這個兒子、和娼妓吞盡了你的產業、他一來了、你倒為他宰了肥牛犢。
31 父親對他說、兒阿、你常和我同在、我一切所有的、都是你的。
32 只是你這個兄弟、是死而復活、失而又得的、所以我們理當歡喜快樂。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 01:50 AM , Processed in 0.033375 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存