2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

求2m既list [複製鏈接]

電腦都用左5年左右 開始追唔上而家d大作
想砌一部1.5m左右連windows 5k就係用黎買mon
有冇大師可以指點下?

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

mccutcheon 發表於 15-9-1 08:10 PM

玩野嗎 z97係LGA1150
I7-6700K係LGA1151
你想人地點用

另外建議用WD好過東芝

ufo00000566 發表於 15-9-1 12:33 AM
電腦都用左5年左右 開始追唔上而家d大作
想砌一部1.5m左右連windows 5k就係用黎買mon
有冇大師可以指點下?  ...

我個既介紹係以下
睇你想玩4代定6代U
同window7定10 (千奇唔好玩8)

隻牛可以轉其他都OK
唔想要SSD黎淨裝WINDOW /隻HDD 想大D可以自行加減

4代

6代

×咖啡..◇貓! 發表於 15-9-1 08:45 PM
我個既介紹係以下
睇你想玩4代定6代U
同window7定10 (千奇唔好玩8)

有2M緊係玩新野,
下面個list
CPU散熱換隻勁D(睇你想風定一體水)
SSD轉
Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm

獨孤雲龍 發表於 15-9-2 10:59 AM
有2M緊係玩新野,
下面個list
CPU散熱換隻勁D(睇你想風定一體水)

我見佢話留5k買mon
唔敢去咁盡

Intel Haswell-E Core i7-5820K (3.3GHz,15M Cache,LGA 2011-3) CPU BOX 盒裝 w/o Fan        HK$ 3058               
MSI 微星 X99A SLI PLUS X99,DDR4,LGA 2011-3,USB3.1,SATA3 6Gb/s ATX M/B        HK$ 2050               
Inno3D iChill GTX980TI X4 Ultra 6GB GDDR5 顯示卡 (四風扇版本)        HK$ 5899               
Cooler Master Seidon 120V Plus (RL-S12P-20PB-R1) Liquid CPU Cooler 水冷散熱器        HK$ 378               
Kingston DDR4 2133MHz 8GB Ram KVR21N15D8/8        HK$ 500       
Kingston DDR4 2133MHz 8GB Ram KVR21N15D8/8        HK$ 500
<SSD>ADATA Premier Pro SP920 256GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-256GM-C SSD 固態硬碟 7mm        HK$ 689               
WD Black WD1003FZEX 1TB SATA3/64MB HDD        HK$ 535               
CORSAIR CS750M CMPSU-CS750M (Modular 模組) 750W 80Plus Gold Cable Management 火牛        HK$ 820               
NZXT H440 H440W-M1(黑紅色) ATX Tower Case        HK$ 999               
總數:        HK$ 15428 (不含window)

回覆 ×咖啡..◇貓! 的帖子

其實我成條數係2萬
我都唔知5k買個mon 可以幾大??
如果個mon個價唔太高可以再轉落去條機數度
4代同6代分別係快d 定係咩??
window一定要用7~
唔該曬~

同埋而家我用緊 geforce gtx 570

係咪唔可以再循環再用張卡??

狂~雪龍 發表於 15-9-2 06:56 PM
Intel Haswell-E Core i7-5820K (3.3GHz,15M Cache,LGA 2011-3) CPU BOX 盒裝 w/o Fan        HK$ 3058               
MSI 微星 ...

勁底板用ASUS啦,真係唔好用MSI同屎眼石(個人認為)
回樓上問題
I7 4790K 同 I7 6700K
新野就快少少(唔敢講快好多) 核顯勁D(雖然你唔會用)
你可以上官網自己睇下效能
同埋新CPU無散熱器跟

window自己諗

GTX570用係用到,不過就真係唔係咁好,出新機緊係用新卡,
放落新機都驚快壞

CPU        Intel Haswell-E Core i7-5820K (3.3GHz,15M Cache,LGA 2011-3) CPU BOX 盒裝 w/o Fan
Motherboard        MSI 微星 X99S SLI PLUS X99,DDR4,LGA 2011-3,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
RAM        G.SKILL Ripjaws V Series F4-2800C15D-16GVR DDR4 2800MHz 16GB Kit (2x8GB) 連紅色散熱片
HDD        Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
SSD        ADATA Premier Pro SP920 512GB 2.5" SATA3 ASP920SS3-512GM-C SSD 固態硬碟 7mm
Display card        Gigabyte GV-N980G1 GAMING-4GD GTX980 G1 GAMING 4GB GDDR5 OC 三風扇顯示卡
PSU        Corsair RM 650i/650W Cable Management ATX PowerSupply,7 Years Warranty (80PLUS GOLD)
Case        Corsair Obsidian 450D透明側板Mid-Tower Case with Window & Ultimate Cooling
CPU Fan        Noctua 貓頭鷹NH-U14S CPU Fan

今時今日系統碟緊係用SSD啦
你會裝大Game的話,256G一定唔夠。
你呢個筆直,Ram 冇理由少過 16G。
其他野我冇意見。

dboat 發表於 15-9-5 12:23 AM
今時今日系統碟緊係用SSD啦
你會裝大Game的話,256G一定唔夠。
你呢個筆直,Ram 冇理由少過 16G。

裝大game既話
又用ssd既話 梗係另外買多隻512以上放game啦
256淨放win , 512以上放game
本身ssd壽命已經唔太好
仲要win同game一齊燒壽命
加快左個gg速度

個人意見

ufo00000566 發表於 15-9-3 11:22 PM

其實我成條數係2萬

window一定要7既話
真係建議用老翻算
買個正版win返黎都係想有佢支援
但win7開始慢慢退出支援
所以你問我 老翻算

mon果邊無研究
你睇下其他人答啦

4同6分別 架構唔同左
上面都有人講左
新野當然會快少少
但價錢都貴d囉

display到樓上都講左570
玩而嫁大作真係唔太推到
我推俾你既inno3d 980ti
而嫁已經咩game都推到晒
inno3d 980ti本身己經超頻左速度基本上已經快過太坦x
只係ram唔夠太坦黎而己

ram 其實我想行 32g

邊隻系統碟我又真係無咩所謂
聽人講i7仲差過i5 (只係聽fd講)

大約10月尾先砌機  會唔會出左d咩新野 可以變動??

ufo00000566 發表於 15-9-5 01:22 AM
ram 其實我想行 32g

邊隻系統碟我又真係無咩所謂

如果淨講 i幾 i幾
咁拎廢果堆i7 同 勁果堆i5比
拎6代 i5 同 2,3,4代i7咁比
又或者拎NB既I7 U版低耗版 同台機既I5比
咁比既話i7實有機會廢過i5既
都係無得比的

ram想行32gb既話 好簡單
win最少要有以下呢2個條件
1. 唔可以係home版 最少要pro或以上
2. 要64bit版
唔知你清唔清楚 係到講定實無死

10月尾先砌啊...
應該就無咩變動啦
新果到u都出晒
最多係6代u 減少少價咁啦(真係少少可能百幾咁)
同SSD再降少少價掛

Core i7-5820K 以現時黎講都幾低玩  DDR4 RAM 又跌至去合理價錢  但玩SLI 或 CF(雙卡)效能會差o的

但我就唔得 2011-3 係今年又更就還是下年更新

大鐵 發表於 15-9-5 06:24 AM
Core i7-5820K 以現時黎講都幾低玩  DDR4 RAM 又跌至去合理價錢  但玩SLI 或 CF(雙卡)效能會差o的

但我就 ...

所以我都諗緊1151好定2011-3好
但1151後面太少usb頭...
唔夠我用

但我知想2011-3會更新d咩

只知道更新,多數都係 制程 但有可能用唔番現時X99版

大鐵 發表於 15-9-5 10:21 PM

只知道更新,多數都係 制程 但有可能用唔番現時X99版 ...

月尾就砌機啦..
仲諗住5820K 同 X99
有諗過Z170 但實在太少USB頭...

如果真係用返唔返而嫁既X99既話..
真係2頭唔到岸 遲D想升級都難..

但現時2011-3   6核都夠玩一段時間  隔一至兩代升級(出部新機) 我覺得問題不大
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 12:58 PM , Processed in 0.037619 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存