2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 活動構思
go

[閒聊討論] 活動構思  

基於有玩家「想當年」的活動討論
小雲想了解一下大家對這兩個活動的意見
A.「夢之歷險 萬聖狂想曲獎賞全面睇」
B.1「拍賣魔性盾」
B.2 怎樣的魔性盾才有吸引力

十週年勳章(賀詞)

出返以前D平民活動咪算
B1.
B2.
又係賺錢活動?>

拍賣d盾咩級別先

怎樣的魔性盾? 相信91lv以上的傳說盾 鑑定出來 會有意想不到的效果

武出2粒 服出4粒啦
武:扣抗攻防/A攻攻防
服:全抗 全防 再生 負效各一粒
最好效靚數值高啦 應該好多人拍

十週年勳章(賀詞)

a.以今時今日既玩家,你覺得唔會刷到有幾百個鳳梨頭同爆炸頭?
仲有入面堆點品,唔通你真係想做低晒全game個市?
唔該慎重考慮下活動一出,D野會量產到咩程度
b1.無所謂,反正拍賣就係土豪既玩意,唔關我事
b2.傳說中的90lv戰鬥魔性盾,如果有更高等級既盾當然越高越好
(原廠應該覺得完美盾最好,其實玩家覺得根本=垃圾)
定係你打算拍賣d開左既盾?

官方小雲  了解~謝謝  發表於 15-10-2 01:34 PM

十週年勳章(賀詞)

A: 抽獎唔錯,但就唔好買點抽喇... 我一定唔會玩... 相信玩嘅人都有限...
最好就做每日任務拎啦,麻煩啲咪當樂趣。難搞嘅話咪掛機 N 個鐘囉。
出啲嘢唔該唔好太垃圾,嗰啲乜「守護天使之祝福」就真係等畀人插。
最好就係一啲相對罕見嘅嘢。
例如話:
*「萬聖節塔羅卡 [幽魂]」、「萬聖節塔羅卡 [傑克]」、「萬聖節塔羅卡 [伯爵]」,但係永久嘅,唔限使用時間、活動後又唔回收嘅;
* 無限次使用嘅「哈囉喂變身護符」;
* 爆炸頭、鳳梨頭;
* 稀有嘅限量版寵物:跳荳、福鼠妖球、偵測儀,等等等等...
* 充滿萬聖節氣氛嘅特殊寵物:「哈囉喂變身護符」可以變到嗰啲,又或者死地入面嗰啲怪物都唔錯。

如果話怕啲人開好多人仔嚟刷嘅話,又真係唔係幾好,一係抽啲嘢全部都無法交易。

B1: 都係嗰句啦,搞拍賣又係土豪嘅世界。從中得到樂趣嘅又有幾多個人?
幻想下喺現實世界搞公開拍賣,拍賣遊艇跑車、珠寶名錶乜乜乜,你自己作為一個爛鬼打工仔受唔受落先?
自己都唔係細路仔啦,用個腦諗一諗都明...

B2:「傳說中的 戰鬥魔性盾」就最有吸引力,武器服裝都得。
但最好就已經鑑定咗,否則貴一貴拍返嚟,一鑑係垃圾就真係好笑。
至於魔性盾有乜效果先唔係垃圾,就睇你問唔問埋落去喇,每個人嘅答案都會有啲差異。
坦白講,可以自己度身訂造嘅傳說中的戰鬥魔性盾就肯肯定係最高吸引力。
不過都係嗰句啦,土豪專享嘅嘢,搞嚟只會多怨氣。

P.S.
我唔知量產咗爆炸頭、鳳梨頭嗰啲得個睇字嘅物品有乜唔好處...
正如話,當初睡衣+15十個土豪都未必有一個會有。睡S一出,量產咗又係咪對嗰啲土豪唔公平先?
定係話呢個世界就係得嗰少部分人有,周圍個個都冇、個個都羡慕自己、個個都要高價同自己乞賣先叫公平?
如果話乜搞壞嗰市,咁唔該自己就以身作則,唔好用啲睡S雞S海S同埋衝出嚟嘅卡。
嗰邊廂幫手搞冧人哋個市叫好,呢邊廂自己個市畀人郁一郁就嘈。雙重標準,賊喊捉賊。
同埋,隻game係為所有玩家而存在,唔係為咗嗰少部分玩家所霸佔住嘅所謂「市場」而存在。
你可以有人哋冇嘅嘢,你有錢你任性係你自己嘅事,冇人需要為咗你嘅自私虛榮心而去遷就你。

A.算啦抽獎ED野係比你CAP水用,你自便啦下

B1.最好唔係用拍賣,而係好似玩家參加一個淘汰賽,頭三名先比盾果類咁

B2.90LV傳說中的戰鬥魔性盾(武器/服裝)啦當然,開埋盾效就更好啦。
比兩個盾效示範下:

90LV傳說中的戰鬥魔性盾(武器)     
C-(棒子除外)致命打擊傷害增加55%/C-(棒子專用)施展魔法時不受中斷/可無
B-攻擊時冰凍/暈厥4%
A-SL 攻擊力/防禦力/屬性/能量狀態增加:16
A-攻擊力增加:180
S-攻擊力增加:16-18%
S-PVP時對方抵抗力減少:16%
S-PVP時攻擊力增加:30%
A-PVP時對方防禦力減少:20%
A-PVP時對方火/暗/光/水抵抗力減少:15%
B-PVP時對方火/暗/光/水抵抗力減少:10%

90LV傳說中的戰鬥魔性盾(服裝)     
C-近距離/遠距離/魔法防禦力增加:100
B-致命打擊遭受機率減少15%
A-近距離/遠距離/魔法防禦力增加:180
A-近距離/遠距離/魔法防禦力增加:180
S-全體防禦力增加%:20-22%/S-全體屬性抵抗增加24-25%
S-PVP時所有攻擊迴避:18-20%
S-PVP時全體防禦力增加:35%
A-PVP時無視魔法攻擊/遠距離攻擊迴避/近距離攻擊迴避:12-14%
A-PVP時無視魔法攻擊/遠距離攻擊迴避/近距離攻擊迴避:12-14%
B-PVP時無視魔法攻擊/遠距離攻擊迴避/近距離攻擊迴避:10%

(所有數值參考本服/馬來西亞服之90盾)

咩野話  個人黎講緊係想更屈機,就算唔論個人家陣個個傳裝,都要搵啲野玩下,官方自己搞淘汰賽(隻抽/角鬥)咁先比玩家覺得你有心經營夢之  發表於 15-10-2 04:54 PM
心願與你  如果係講 PVP 淘汰賽,咁咪令到屈機嘅人更屈機?(齋talk)  發表於 15-10-2 04:36 PM

靚盾真係好少 與其搞魔性盾拍賣 得益既只係一部分人
不如搞活動 系某時段香水既使用量減半仲好 受惠更多人  又會吸引更多人買點買香水

TT媽  唔用香水過D點算+e  發表於 15-10-2 05:22 PM

咩野話 發表於 15-10-2 04:19 PM
A.算啦抽獎ED野係比你CAP水用,你自便啦下

B1.最好唔係用拍賣,而係好似玩家參加一個淘汰賽,頭三名先比盾 ...

RE B1 姐係又係得全SER第一弓第一咒第一戰挽晒???

官方小雲 發表於 15-10-2 10:26 AM
A.「夢之歷險 萬聖狂想曲獎賞全面 ...

A1 其實依類活動真心 好多玩家都受益 應該係搞多D 抄番熱隻GAME 吸引番多D人黎挽 而唔係一味出消費活動
我諗呢 真心果句我都唔洗講啦 自己睇下你地官網D總體活動公告 出活動團/有得打怪拎獎既活動既數量係少於你出新點箱/消費活動既數量 唔講咁多啦 去圖

B1 不如都係你拍賣咁 限定一定LV以上先算啦 或者一人限買一粒 固定價錢E.G. 10防爆 但係未鑑的盾 睇玩家邊種需求多D 但如果真係挽咩PVP獎品 我好肯定咁講 廢既人繼續廢落去 勁既人會更加勁 係到時冇野好挽 冇晒人流汁撚左就唔好啦
B2人人定義不同 賣未鑑盾算啦 唔信你賣多D傳未鑑盾 全Ser(1001粒(?))都中唔到自己想要既盾 最多係數值低少少姐

十週年勳章(賀詞)

心願與你 發表於 15-10-2 03:04 PM
A: 抽獎唔錯,但就唔好買點抽喇... 我一定唔會玩... 相信玩嘅人都有限...
最好就做每日任務拎啦,麻煩啲咪 ...

唔知a活動果陣你有無玩,果個活動係打怪收集任務物品換番黎
唔會係點箱抽咁樣

我無話量產左係唔好
我唔知佢點看待鳳梨頭同爆炸頭呢類"得個睇字既物品"
我只係表達今時今日呢類活動出左
就百分百會量產幾百個出黎
佢覺得無所謂咪無所謂,人人都擁有"得個睇字嘅物品"

同埋做林個市我想講個活動箱入面既點品
如果都係可交易既
人人刷幾百粒都唔係問題

再講,咩叫"個個都要高價同自己乞賣"
你用既雞卡/睡衣卡做例子,請問未出卷果陣
有無人真係高價去收一張15翼番黎?
鳳梨頭呢d最多咪又係有人收彩色
佢個價值又係咪真係有你眼中既"高價"?

所謂既"公平"

sck123  其實個量都會限制番,同埋都係抽囉,再唔係盡量擺一防左右價值既點品囉,同埋個D野本身就係比人拎黎用既  發表於 15-10-2 06:31 PM

A.上面都差唔多講哂我想講既野
所以我都係補充番小小,如果係考慮推出點品又驚市場會散
可以考慮番所有點品不可交易+數量下降,同埋限制帳戶獲得數量
EG:簽到一樣咁,??號之前開既GC先可以參加,每隻AC每日只可以領取一次
同埋最好可以設立D特殊抽獎去鼓勵一下參加既意欲
EG:簽到完/做完任務幾多次就可以參加一次可以抽永久時裝既機會
同埋限制埋該帳戶裡必需有一隻超過??LV既角色人物等等

B.拍賣盾真係唔建議,少數人得益,而且入完就無
但係可以考慮下推出D捉唔到既稀有寵物或者係好似之前拍裝備咁
EG:雪地既惡魔寵/主線任內既NPC(?),傳英雄裝(主武),93lv或78lv飾品一套
3S既少見同伴卡
EG:抽箱既百年虎王/青兵衛/白女巫/惡魔監督者/流亡者/九尾妹妹
最好就考慮番每樣野都有兩樣拎出去拍賣咁
而且呢D本身都係接近無市場/流通量極少,所以亦唔多怕嚴重破壞平衡

官方小雲  官方無辦法改不可交易的情況下呢0.0....  發表於 15-10-2 06:47 PM
blackdeath  點品果方面真係好麻煩,就算不可易,大福神果D易件裝過去都係一樣效果  發表於 15-10-2 06:28 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
blackdeath + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

sck123 發表於 15-10-2 06:22 PM
A.上面都差唔多講哂我想講既野
所以我都係補充番小小,如果係考慮推出點品又驚市場會散
可以考慮番所有點 ...

謝謝你的回覆
A. 考慮過眾多玩家的意見,再加上原廠有自定義的萬聖節活動以及GC無法修改道具為不可交易,所以暫時舉辦的可能性不大。
B. 正如大家所說,拍賣盾能夠受益的人只有較少數玩家,也不會舉辦。
而由於原廠警告過我們不可以賣捉唔到既稀有寵物,所以也不會考慮。
---------------------------------------------------------------------------------------------------
傳英雄裝(主武),93lv或78lv飾品一套
- 可否提供有關裝備的全名

3S既少見同伴卡
- 會考慮一下

aailkypsc753
A1 其實依類活動真心 好多玩家都受益 應該係搞多D 抄番熱隻GAME 吸引番多D人黎挽 而唔係一味出消費活動
我諗呢 真心果句我都唔洗講啦 自己睇下你地官網D總體活動公告 出活動團/有得打怪拎獎既活動既數量係少於你出新點箱/消費活動既數量 唔講咁多啦 去圖

如果唔出消費活動…你真心覺得大家可以有遊戲玩嗎…?

babylucky  唔洗錢先玩到遊戲既姐  發表於 15-10-3 01:26 AM

官方小雲 發表於 15-10-2 06:53 PM
謝謝你的回覆
A. 考慮過眾多玩家的意見,再加上原廠有自定義的萬聖節活動以及GC無法修改道具為不可交易, ...

卡頓部米倫之腕輪
克拉托斯之項鍊
克拉爾米迪倫指環

利泰爾德項鍊
利泰爾德之戒
利泰爾德手鐲

傳說中的 被遺忘的英雄之劍
傳說中的 被遺忘的英雄之弓
傳說中的 被遺忘的英雄之杖

加陣D女神友翼都可以有(活動用)呢三隻字
套用唔到落防爆護符/低S/高S/解固個D度?

blackdeath  叫佢整過樣新道具唔得咩,設定做不可交易唔得?所以話靠原廠真係食得屎  發表於 15-10-2 07:10 PM
官方小雲  無辦法…如果整到小雲一早整左…道具只能用原廠設定的  發表於 15-10-2 07:04 PM

十週年勳章(賀詞)

回覆 官方小雲 的帖子

如果唔出消費活動…你真心覺得大家可以有遊戲玩嗎…?

消費活動:其他活動 = 1:1,我諗少咗好多人嘈。

而由於原廠警告過我們不可以賣捉唔到既稀有寵物,所以也不會考慮。

跳荳、福鼠妖球、偵測儀 <-- 至少呢幾樣絕版嘢 OK 喇啩?雖則我已經有跳荳。
我諗係因為 N 年前亂咁派大菲菲嗰單嘢,你哋先會畀原廠警告嘅啫。

回覆 官方小雲 的帖子

真心體諒你地出消費活動
無可否認出消費活動係可以推高人買點數意欲
唔係出依種活動 話唔定GC一早執左
啲員工唔洗出糧咩

TT媽  唔會掛 目測佢今個暑假都搵唔小啦  發表於 15-10-2 08:45 PM
極JJ  可能係唔夠糧出 炒左個marketing 依家先要係2kf討論  發表於 15-10-2 08:39 PM

blackdeath 發表於 15-10-2 06:21 PM
唔知a活動果陣你有無玩,果個活動係打怪收集任務物品換番黎
唔會係點箱抽咁樣

突發奇想

活動三:8週年集字樂(預告)

活動時間:2015-10-13 ~ 2015-11-03(預定)

活動內容:

於活動期間,玩家於遊戲中成功收集各種道具,即可與NPC兌換「8週年記念物品」一份。(預定內容)

呢個活動中既「8週年記念物品」
可以有2周年活動一樣既活動徽章(姐係同時開背包格個D野)
跟住維期14日入面加入埋人/寵/卡經驗加乘50%既效果(但係可以同女神既效果並存)
同時發放一下老手獎勵禮包吸引回流,EG:該帳戶有角色係1年前~8年前創立既話
獎勵就用番自己可以揀既S卡石,EG:1年前創立就10粒,2年就20粒等等
可以派埋最高級寵物食糧/同伴補藥(數量以越耐之前創立既角色越多)/
寵物DHA/天使或者惡魔翼/大福神??粒(同上)/任屬新精一隻/
S卡重置重水/自選商城420永久時裝一件/越耐之前既角色可以揀選到既範圍越大

注*以上所有獎勵只屬建議,相信GC有權揀派邊樣比咩程度既玩家
拿我相信以上都已經盡量考慮番市場既平衡揀出黎,越值錢既自然係越耐之前既角色
咁自然都越少人拎到,對市場影響都會越少

回覆 官方小雲 的帖子

我諗小雲誤會左我意思 我係指你普通GC出既活動既公告 同埋你 洗錢活動既公告 個數量差太遠
我意思係想你平衡番少少 唔減消費活動都得 但係搞番多D普通既活動啦

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

稀有嘅限量版寵物:跳荳、福鼠妖球、偵測儀,等等等等...

喂喂
呢位仁兄伏到一個點囉好冇

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 05:16 AM , Processed in 0.041556 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存