2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 大家點睇一張火戰可以點屌打海弓
樓主: 收皮啦:)
go

[閒聊討論] 大家點睇一張火戰可以點屌打海弓 [複製鏈接]

真利害
作文咁既字數

十週年勳章(賀詞)

回覆 sck123 的帖子

啲字真係多到呢...
我估堆字你唔係用嚟覆我嘅(我估),所以我走馬看花望一望就算,有誤會請指出 / 見諒。

我問你有冇玩弓手,
第一:如果你有隻 90up 唔太廢嘅弓 AC,我開隻 90/92/93 裝大 P 型火戰同你玩幾場。可以屈死我隻劍我咪認同你講弓手屈囉。
第二:如果你都冇弓 AC,你又知弓手打劍士真係咁屈咁愉快?

首先講明,我同你冇乜恩怨,亦對你冇任何惡意。
只係我諗返起,你隻劍疑似比我隻全身古 +7 嘅垃圾劍更豆腐,令我覺得有啲想笑。
我冇意嘲笑你,只係件事真係好搞笑。
都係嗰句啦,我唔知你隻 AC 係咪畀 GC 搞過嚟喇。
你話劍士好劣勢乜乜乜,就我個人而言,真係冇乜說服力。

十週年勳章(賀詞)

咁你地講緊火戰既問題
我都係用番自己玩開既卡打火戰舉個例子姐
如果用7轉戰玩緊係比依家暗弓集思2下重傷
又無士氣玩迴,又唔似3轉可以超短CD吸攻半無敵

你覺得水弓打火戰最有用,其實不嬲都係..
但就算係60攻防打火戰真係打岩岩好4位數出頭
起碼要幾下冰先可以有得嬴,好彩頂到盡真係五五波
火戰暈到1下我諗除非係個火戰RJ到仆街
唔係正常都劈左個水弓差唔多半血

我用番弓手角度同你講個撞暈10格
係會全程追住你黎打,唔負效根本係硬食劍士D攻擊力
我仲要跑鞋都拉唔開距離
莫講係水弓/7轉弓呢d無吸攻當無敵既卡,識解陷阱根本唔會踩中

係屌原廠既立場上我地一樣意見
但今次我都by個心願XX
你覺得弓手好屌,其實只係你太弱
硬得起根本就唔會怕弓手D垃圾攻擊力

心願與你 發表於 16-9-14 11:58 AM

啲字真係多到呢...

真係唔係回你,我只係回上面個位順時針

我隻弓手人仔只係拎黎打怪/加buff技用/完全無pvp既成份
所以都係可以慳下啖氣
至少我用火戰同人打個陣真係比人屈得幾愉快下,埋身鎖腳埋身煙
得閒借你件古+7甲黎玩下得唔得
1038近防:768近防
135暗抗:59暗抗
傳93甲+8:古90甲+7
打我係6291打你係6194
我自己睇番都覺得好好笑
有無邊位大神可以解釋一下點先做到咁既情況

blackdeath 發表於 16-9-14 11:59 AM

咁你地講緊火戰既問題

姐係好似我上面咁講,海戰同樣係戰目前最勁既其中一張卡一樣有缺點,可以破
同樣道理都可以應用番係火戰既身上,好似正如你話咁
以水弓為例:其實我覺得只要中到紅點/冰其中一樣火戰已經輸左三成
兩樣中哂隻水弓可以話係贏左八成,除非都係垃圾架姐
利申:我係玩負效甲,半放棄火戰呢D比人夾硬拖住黎打既卡

邊有火戰唔係追住水弓黎打 ?
火戰同樣都係硬食緊水弓既力水,只係個攻擊頻率既差距
水弓唔射剩走場火戰照樣無哂佢符
請問閣下係點樣做到[假設]差唔多速度既情況下開風步都走唔到一隻火戰
(如果對面係白虎速翼你只係得一件三本既話咁好明顯....)
對面隻火戰係玩bug走定係bug技bug到曉飛

已經係官網度SD信搵GC既人幫手檢查下
古+7既90戰甲都硬過傳93戰甲+8係咪真係我AC有bug
幾時得閒去s2拎你隻弓黎試下,9596高石既話就算了

心願與你  佢海ser㗎喎,點同你去s2試?  發表於 16-9-14 02:58 PM

十週年勳章(賀詞)

你都話負效甲,仲有乜好解釋
單抗有無160?玩得單p最少都有件雙防甲,單抗160up啦
大把戰士可以硬食冰+紅點都唔死啦
講緊用60攻防既弓打落去
搵件垃圾負效黎單p比...
晒時間回覆,唔怪得知話弓手單p打戰可以有優勢
真係得啖笑
大家一齊用無盾裝20job卡,咪知戰弓職業同卡片上既差距囉
你呢d叫實力上既差距,唔係弓手卡片職業優勢

唔好話我無用過水弓
我有2369轉+15
578轉+15賣左
咩卡都玩過晒
我用過100石7轉15都輸比40石火戰15啦
係到講經

blackdeath 發表於 16-9-14 02:43 PM

你都話負效甲,仲有乜好解釋

「大家一齊用無盾裝20job卡,咪知戰弓職業同卡片上既差距囉」
講真你肯我又唔介意同你咁試呀,利申我人仔91lv,無任何大翼勁卡
同「心願與你」試既時候大家都係15裝,只不過係佢實在無低job既火戰卡
我用41job+0既海弓打佢火戰+5全血(3m8血)都可以打到黃近紅

附上卡既sl,但係點睇佢都唔會少sl過我,就係咁,或者你可以搵佢post下出黎既
「利申重點多一樣野:為左補正番佢pt既差距,當時既測試係雙方同意下容許食mp水」
咁如果大家都係用番20job卡既話我相信贏唔係贏唔到囉
我仲要係除左光弓之外係無乜玩任何弓手卡既
或者真係要岩岩好20job既話我好樂意哂兩三日時間去準備多張

有無人有水母甩手影片~

十週年勳章(賀詞)

張卡係 3攻 2防 80能。

至於「15裝 30攻海弓」對「15裝 80能火戰」係咪可以反映到平日嘅情況呢?
我就有啲保留。

心願與你 發表於 16-9-14 08:35 PM

張卡係 3攻 2防 80能。

上面咁多樓都係講緊
只要係對等/差唔多裝卡石抗既情況下火戰係可以壓倒性海弓既
海弓係完全無生存空間既
照咁多位講既意思解釋或者係理解做
引用好耐之前唔記得左係邊度睇到既一句說話*(接近既意思

以後火戰同海弓pvp係只要易套裝出黎,show埋卡石之後
跟住係火戰個邊勁D既/差唔多既話
海弓就等於比火戰屈機到唔洗打直接投降係咪?
如果係勁到咁既話咁,我係咁既差距下都做到呢種效果
唔係我既幻覺,唔通你同我夾份去fake其他人咩

我記得原文好似係:
咁以後pvp含家都直接去艾美易套裝出黎睇啦,邊套勁就邊個贏左啦洗撚要p場咩

簡單D問句借問魅影~ 同sck123 未改之前問心果句 火戰對海弓既勝率 同改完之後既勝率   

同埋你話裝備既差距唔影響結果 咁樣就冇人收9596裝新既AWLV裝 個個用909293
卡石差距影響係可以好大 好似某個人賣緊4X攻石 4X能石既100石卡海戰  同你加加埋埋先4X石既海戰黎比 輸出血量都高你一大炸    PVP既結果相信唔洗打都知(運氣無錯 的確可以--66羸幾場 但之後?!)

海弓係完全無生存空間既 我一直都講緊海弓對火戰 全完無話無生存空間 我第1次回應你都講有7K盾 隱身 陷阱 自保

你都唔理我既  都話條件要接近先有比較正常既結果   唔好一直話睇裝就知高低(15裝係咪真係可以代表9293裝 真係未知 戰士輸出明顯要有88上裝備先明顯增傷打出黎既數字  15劍輸出明顯係好低 唔足以代表到所有人,同埋海弓招陷阱個效扣血 你明我意思?就算15弓打唔入火戰 對住冇輸出既火戰慢慢放陷阱好似出血咁)

順時針方向  借問你打既 3:7 對手係9093? 而現在3:7 對手又係9093?  發表於 16-9-14 11:16 PM
sck123  我火戰同海弓未改之前就火戰3:海弓7,加陣海弓3:火戰7  發表於 16-9-14 11:04 PM

十週年勳章(賀詞)

或者無我吹鳩到咁大差距
但都唔會有你講到仲有得玩下咁
就算嬴都一定會係苦戰,條血一定會見底
火戰10格100%暈+65盾無疑完全係弓既剋星
對任何弓卡都勝率一定有50%up
最少差唔多實力既人會係弓3:戰7
再打唔出五五波呢D成績

你講果個7轉屈台問題
反映無數次都無咩回音
根本無真正用心平衡過卡片

我炎弓都就黎2個1200防
你會唔會低左d
用過炎弓都知炎弓有咩缺點...
唔中扣抗就等比人秒 哪裡來的強勢

blackdeath 發表於 16-9-14 11:19 PM

或者無我吹鳩到咁大差距

苦戰我覺得對住加陣既平衡係正常
見唔見到底就真係要睇番打既情況
差唔多裝既情況下戰係有50%↑或者都仲做到弓3:戰7
仲起碼都叫做可以創造/人手方法整高些少勝算
有得打仲贏到,同完全無得打係差好遠既兩回事黎

引伸一下題外話:同樣都係話緊剋星既問題:
至少個情況比起咒VS水戰係好好多
咒加強比人buff成點,你同我都有眼睇
就算係高石咒卡或者係9596既八轉咒都係咒3:戰7
對等裝既話更加唔好提,直頭話係咒0:水戰10都唔過份既情況
甚至有9字頭既15翼八轉咒見到我水戰都直接投降
(可惜因為咒係大p既戰場上大放異彩所以我一D都唔想同情佢)

加陣所謂既平衡都係一個笑話黎
但係好明顯無咁多位吹到既咁誇張咁無希望
見到就即刻崩潰既節奏

利申笠頭盔:我無暗示想火戰搞到咁既撚樣既意思,唔好FF(to想抽水既花生友們)
想對比一下咁多位一直都講到加陣火戰>海弓係全GAME最悲劇咁

順時針方向 發表於 16-9-14 10:55 PM
簡單D問句借問魅影~ 同sck123 未改之前問心果句 火戰對海弓既勝率 同改完之後既勝率   

同埋你話裝 ...

我係用英雄劍7293 對面係929293
另外呢句唔係我講「大家一齊用無盾裝20job卡,咪知戰弓職業同卡片上既差距囉」
而係會員blackdeath講既,唔該下次你睇清楚我回緊乜水,或者認真些少爬番文
好明顯討論緊既情況一直都係假設緊裝備/卡石/雜項係雙方都係差唔多
既情況下,海弓直頭係比火戰壓住黎打,無得反抗

所以我亦都用最少差距最公平既裝黎粗略測試下,另外我個隻就係專業既人仔
所有既飾抗全部都係低性能既替換後產物(正身轉完抗飾之後用剩既比人仔)
所以係肯定絕對唔會夠個隻戰靚,唔知咁樣你滿唔滿意
同時「海弓打火戰完全無生存空間」呢句係總結緊你地咁多位既回文既內容入面我理解到既意思
如果你話引伸到「海弓打火戰完全無任何生存空間」係我get錯哂所有人既意思既話,咁係我錯
你自己係#10都話左裝備差距係最大既問題    我上面講既野全部都係裝備+卡石情況接近既討論
原來係我一直講緊睇裝就知高底
唔係咁多位講緊既裝石雜項差唔多既情況下火戰可以完虐海弓引伸出黎既意思

爆傷同增傷同樣屬於運氣既一部份
所以我先直接選擇最少運氣干涉成份既15裝
15劍既輸出係好低?係你睇唔到我講緊既齊齊15裝既情況/定係我個句係我幻覺無打出黎?
再者我地係講緊火戰改版完之後減傷盾減65%太勁呀,關佢15劍輸出底咩事呀??
洗唔洗比你拎把34劍/25劍去打15弓甲呀??咁都唔叫做差唔多裝既情況呀??哥哥
對住閣下呢D完全唔爬清楚任何文既人我表示好撚頭痛
31攻既S卡效係+188攻 獎勵能力值係
命中+20 攻擊力+10 致命一擊機率+2
但係相反80血既S卡效係 +110%血 獎勵能力值係
攻擊力+130 減少近/遠/魔傷害+45 水/火/光/暗抵抗+2
弓手既定位係高輸出 戰士既定位係坦,
但係佢既力水同我既力水係無任何技下都係佢大過我既
請問閣下滿意未?聽唔聽得明我係度表達緊D咩意思?
「佢係完全over我既情況之下,海弓都可以打到咁樣呀」
我仲要用緊隻我完全無點練過既人仔AC黎同人地打
我記得我係打到佢大概仲剩1M~1M2血左右 佢仲要有9字頭既士係度呀
你同我講佢15劍+9字頭既士打15弓甲既輸出底....我到底睇緊D乜野呀
每個人本身就係完全唔同,根本就無代表唔代表呢回事
呢個測試既目的就係表示緊最底限度既公平or對等
6秒效,每2秒燒182血對住1M2:3M8既差距你都可以拎出黎講咁
我對狗眼今日真係盲撚左,有無邊個有相熟既醫生介紹

15裝對15裝 同9293對9293既結果一定唔同  
所以我一直講緊9X既裝備
至於點解  你應該都清楚
9293弓 正常係得2萬幾血(2萬4-7左右 視sl石效)而戰換左9X裝開始 單純增傷 已經可以打到5千甚至更多  對1個只有2萬血左右既弓  條血可以用用一格格黎形容
唔爬清楚任何文我邊一句講係15裝/低等裝差距   我一直都強調緊9293(因為最多人用緊會容易理解)我係講緊9090909293同9596打+低石同高石 既差距 咁樣既討論無意思

岩岩我再測試左多次 比確實數字你知   我強調緊個盾有幾勁
而95弓打93甲我亦測試左  弓打戰11xx(唔上盾可以打到3xxx)  戰打弓26xx (海弓+15 99job 攻屬血卡 72石)(火戰+13 99job 攻血卡 14石)
咁好啦 用15裝對15裝 (我未測試都知結果)  弓打戰1xx   戰打弓1xx  (海弓+9 70job 70屬 已落精 因為無+0卡)(火戰+0 20job 0pt) 而我換左把90神+5弓(有盾 8%pvp攻) 打15甲白字  傷害亦都係只有3xx   

6秒效,每2秒燒182血對住1M2 雙方都係只得1xx輸出既時候 e個陷阱,追迹影響好大 無視miss e個問題    好啦6秒 姐係182x3=546  同埋上次唔記得講既追迹   e兩招對面15甲+0卡20job  係羸面好大
追迹招技直接扣46xx +埋546既傷害 已經無左3分1 未打已經分左高下 (裝備都係15劍甲 15弓甲
所以用15裝+0卡跟本代表唔到d咩  

十週年勳章(賀詞)

首先我相信係喺雙方認為公平嘅情況下進行嘅。
今次係用傳 9x 裝。

由於 sck123 冇傳弓甲所以我就拎咗「傳說中」嗰件古 90+7 嚟。

另外由於張火戰係 80 血,所以消嗰陣係用返 1 轉嘅血量,大概 2 萬 2 開打嘅。

本身係打咗好多場嘅,但由於我唔記得換甲,所以實際計數嘅得 5 場。(如果我冇 cap 漏嘅話)

測試完,發現問題最大都係中鎖腳。
如果加埋防負甲,火戰嘅贏面會提高好多。

sck123  係人都知p場不嬲都係所有攻/2,唔通佢99lv15弓既個招追迹打15甲就做到46xx?  發表於 16-9-15 03:23 PM
sck123  好明顯傳裝個陣係我低攻你唔低攻,你係比我拖住黎打only:face_l_16:  發表於 16-9-15 02:23 PM
心願與你  補充:由於大家都太低攻,每場都係打得好慢,變咗自回嘅影響大咗好多。  發表於 16-9-15 01:48 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
sck123 + 1 唔該交代番你小丑比人解個陣既血量,同埋你.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

順時針方向 發表於 16-9-15 04:06 AM
15裝對15裝 同9293對9293既結果一定唔同  
所以我一直講緊9X既裝備
至於點解  你應該都清楚

補充:「15VS15同9293VS9293結果一定係完全唔同架
有增傷又有爆傷呢D大幅度影響戰局既運氣成份,變相贏可以係運氣,輸都一樣可以係運氣
然而呢個post講緊既係火戰同海弓既S卡,所以我先將其他方面既運氣干涉壓到最底」
可能我個張0攻既火戰D力水有得同30攻既海弓fight掛

仲要未開士

未測試結果都知道呀,15打15剩係得1xx我睇緊D乜撚野呀
而我換左把90神+5弓(有盾 8%pvp攻) 打15甲白字  傷害亦都係只有3xx
你個把弓可唔可以扔撚左佢或者交比GC叫佢檢查下有無咩問題咁?

優稀83弓+0都打到22X~25X,你同我講神+5既90弓8%pvp攻剩係扣3XX,勁
(我實在係無咩法子即刻搵到把廢既90弓黎試,唯有粗粗地買住把垃圾先)
注*我海弓係有30攻pt既,我用番水弓只係公平起見,而水弓亦都無任何加遠攻既buff

追迹招技直接扣46xx?我又係睇到D乜撚野呀,15裝打15個陣追迹做到46xx?!
46xx+546=38000既三份之一我真係學到好撚多野呀
你講咁多野至少都要拍條片出黎證明下啦,未打分高下你黎搞笑?

另外幫樓上貼番佢話佢把劍既盾效

如有疑問請向心願與你本人查詢
附上本人當時用既裝

心願與你  同埋雖然鷹技係紅字,但喺 pvp 地圖都係會減半。  發表於 16-9-15 03:00 PM
心願與你  火弓自走、海弓落鷹、闇咒 20 技,呢三招都唔係計武器,應該同 lv 或者角色嘅基本攻擊力有關。  發表於 16-9-15 02:57 PM

我都唔知點解你同我唔一樣 我諗我2隻AC都受gc惡搞  對唔住囉  我ac中邪 我決定同GC反映
飾品等我都全脫
我把90弓打上左盾既15甲火戰3XX(唔上盾我夠打到1xxx左右) 有咩出奇 我唔覺
你所做既證明更加可以講到火戰個盾有幾過份 比我講既野有用@@

e張係用水弓+9(2石都係攻石) 15弓 而72攻pt 帶來既攻擊相等於90弓  (用15弓 方便影圖 廢事增傷)

15裝互打

而你都識講之前3:7 變左你7:3對手(舊時既卡本來就比6,7轉打壓 所有職都一樣  而改左之後本來羸硬既你人 突然輸番哂 除左個盾同招暈 點解可以羸咁多? ) 現在個盾65%已經睇得出火戰係比海弓有優勝點  你打番相同既對手 大比數7:3  咁樣重回答唔到最開始既主題?

同埋你講野文明d 發惡唔通就會岩哂?
我同你理性討論(大家都係關心nos)

順時針方向 發表於 16-9-15 04:03 PM
我都唔知點解你同我唔一樣 我諗我2隻AC都受gc惡搞  對唔住囉  我ac中邪 我決定同GC反映
飾品等我都全脫 ...

係個場測試既時候雙方都只係更換左裝備做15裝,無其他任何改動
係唔會出現你口中所講既四千幾五千幾一下
所以用追跡拖死人屈人15甲呢D情況更加唔存在
可能我件15甲天生神力或者好似你咁把15弓比人詛咒左啦
無盾無爆無上飾先得3571 p場度仲要係攻/2

你都可以講到呢個「直接扣46xx +埋546既傷害 已經無左火戰38000血既3分1」偉論出黎
開番招盾都剩係扣到3308 緊係我眼花啦

我張海弓仲要係30攻既,睇面版都知個傷高過你

我一直都話普通火戰係>普通海弓,只係未去到個種水戰>>>>>>>>咒既分別
然而海弓係仲有方法可以逆轉下呢個劣勢/差距咁解
更何況就算係平等既情況之下海弓都可以創造到勝算呢樣野睇番上面就知
我仲要係用海弓打pvp分分鐘連一兩個禮拜都無既超級RB
#5「如果剩係打普通既海弓應該仲可以做到勢均力敵
但對住識得走場+拖自回既海弓反而剋極有限」
我玩海弓玩到咁既樣都叫做做到一勝二殘血,二滿炒
唔通玩得比我耐咁多又勁咁多既各位唔會玩得好過我咩?

海弓會同火戰站椿互嘔你擺張圖出黎真係好有趣
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 05:23 AM , Processed in 0.040667 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存