2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 更新建議 小雲請入
go

[閒聊討論] 更新建議 小雲請入 [複製鏈接]

夢之歷險係少數仲有咁多玩家玩以及願意投放金錢既舊online game
不經不覺已經十年 玩家一直減少 由少左大地>海洋變死城..天空人數亦不知不覺減少
近期雖然多返老玩家玩返 但而家巔峰人數果陣都仲係同以前冇得比
有見及此 以下係一位老玩家既小小建議
與其新增啲野 (如AW 只有小數玩家玩得起 未能惠及普通玩家) 不如改下舊野仲實際

1) 生存遊戲
相信玩夢之既玩家對老生一定唔陌生 但到左而家 你就算咁岩到生存時間又坐係電腦面前你會唔會禁入去玩?
我諗大家都同我一樣 失去左對生存遊戲既興趣..

建議修改:如果改成個人生存 團隊生存 家族生存會唔會多啲人玩呢? 只係將分隊調一調 有機會可以吸引玩家玩返生存遊戲

2)即時戰役
即戰既情況大致同生存一樣 但較多玩家玩既原因係因為有野汁..

建議修改:而宜家新增左aw LV 裝備 即戰最強既怪仲係巨人火鳥 如果再分一個aw LV既即戰 會唔會有多啲人有興趣玩返呢?

3)時空鬥技場 (P場)
大把人已經講提過..最令老玩家流失既原因之一就係時空鬥技場..由於有大量玩家利用上落安全區黎打交 令不少老玩家失去興趣守安 捉海弓隱型落台..

建議改善:1) 安全區冷卻時間 - 落台之後要隔啲時間先比上台 要CD
                2)無限死鬥場 -無安全區,基本上係P場但冇安
                3)家族爭霸場-無安全區,相同家族成員自動組隊,強水限制跟雪地一樣
                由玩家自行選擇所進入既戰鬥場所 還我舊NOS大P!

4)新手啟蒙&老手回歸
一個遊戲缺乏新血 離死都不遠... 之前好似做過老手回歸但成效不大 大多數都係上黎拎一拎獎品/送比仲有玩朋友 而家又多左aw 令老玩家返黎既機會大左 如果可以新增aw經驗加成比回歸既老手令佢地快速咁跟返個進度 我諗應該都多老手回歸..

建議改善: 新手於1-80LV期間將享有經驗加成 始終冇90LV..好似玩緊另一個遊戲咁 團又冇得打 裝又唔勁 當然太
                升又唔好 所以到80LV差唔多.. 多左新手玩/海洋玩家既過檔 可以令夢之多啲生氣
                老手回歸於aw1-5 其間可享有經驗加成 太高又會對現有玩家唔公平..當然都可以照舊送防爆大福獎勵
                但其實成效認真不大

講左咁多舊野既修改 以下係建議新增既有趣更新
大多數玩家都中意夢之歷險既戰鬥系統 可以話冇族戰冇PVP=冇NOS 依句說話應該冇人反對?
而提及打交 以前玩過其他既online game 係有得野外對戰(開紅) 唔知有冇人知係乜野..開紅 姐係於野圖(打怪地方)對其他玩家進行攻擊 而主動攻擊方將會增加邪惡值 被攻擊方則不會 睇到依度係唔係心諗..咁點升LV呀?一定有敵族搞啦.. 冇錯 所以紅名系統可能只限頂LV玩家之間既戰爭 或者可以開紅攻擊安全區?(係呀我對安全冇好感! 還我舊NOS大P!) 而開左紅名 多數game係設定入村/城會比NPC攻擊 但我建議 新增賞金獵人系統 玩家可以自行到賞金獵人公告板接任 係任何時候見到紅名人物都可以自由攻擊 擊殺後唔會有紅名 反而會加正義值(可以換野?) 死左就扣分 分數計獵人RANK.. 高RANK先可以接高紅名值既邪惡玩家既獵殺任務
而消除紅名可以靠打怪(買點?紅名水??) 亦會有心魔(隨時會出現一樣裝備數值既自己OR高啲 會攻擊自己) 擊殺可以減啲紅名/有啲野跌? 直至紅名冇左 唔知會唔會有人覺得有興趣呢? 歡迎討論

玩過星曲WEB

多謝你為NOS諗咁多野 小雲:已閱
已有 1 人評分Good 收起 理由
aailkypsc753 + 1 屌 唔好咁傷害人 人地好傷心

總評分:  Good + 1   查看全部評分

1) 生存遊戲
相信玩夢之既玩家對老生一定唔陌生 但到左而家 你就算咁岩到生存時間又坐係電腦面前你會唔會禁入去玩?
我諗大家都同我一樣 失去左對生存遊戲既興趣..

其實85級以上 有時只係默默無名既新玩家 都係被逼卷入D族P 打敵之類既鬥爭中 我覺得其實80後每5個10去分一個LV反而會多D80-90區人既去挽囉 你知啦90上區都係亂到乜

2)即時戰役
即戰既情況大致同生存一樣 但較多玩家玩既原因係因為有野汁..

你肯定5係比人汁晒D新手入去冇野汁咩

建議修改:而宜家新增左aw LV 裝備 即戰最強既怪仲係巨人火鳥 如果再分一個aw LV既即戰 會唔會有多啲人有興趣玩返呢?
mo lo

3)時空鬥技場 (P場)
大把人已經講提過..最令老玩家流失既原因之一就係時空鬥技場..由於有大量玩家利用上落安全區黎打交 令不少老玩家失去興趣守安 捉海弓隱型落台..

建議改善:1) 安全區冷卻時間 - 落台之後要隔啲時間先比上台 要CD
                2)無限死鬥場 -無安全區,基本上係P場但冇安
                3)家族爭霸場-無安全區,相同家族成員自動組隊,強水限制跟雪地一樣
                由玩家自行選擇所進入既戰鬥場所 還我舊NOS大P!

依點無意見發表

4)新手啟蒙&老手回歸
一個遊戲缺乏新血 離死都不遠... 之前好似做過老手回歸但成效不大 大多數都係上黎拎一拎獎品/送比仲有玩朋友 而家又多左aw 令老玩家返黎既機會大左 如果可以新增aw經驗加成比回歸既老手令佢地快速咁跟返個進度 我諗應該都多老手回歸..

建議改善: 新手於1-80LV期間將享有經驗加成 始終冇90LV..好似玩緊另一個遊戲咁 團又冇得打 裝又唔勁 當然太
                升又唔好 所以到80LV差唔多.. 多左新手玩/海洋玩家既過檔 可以令夢之多啲生氣
                老手回歸於aw1-5 其間可享有經驗加成 太高又會對現有玩家唔公平..當然都可以照舊送防爆大福獎勵
                但其實成效認真不大

日日有死地 假期又有雙經 要80有幾難 點解反而5係85-90(其實85開始講緊2H女神+雙經+死地可能3日6場先1lv)or 90再上 or AW???
85-90期間我覺我係最痛苦
冇死地之外既升LV方法(其他圖EXP太少 CP值太低) 90開始先可以古C 90上就無予至評 始終我挽到93就88了

講左咁多舊野既修改 以下係建議新增既有趣更新
大多數玩家都中意夢之歷險既戰鬥系統 可以話冇族戰冇PVP=冇NOS 依句說話應該冇人反對?

PVP5反對 but族戰真心看淡了 其實有時只係鬥氣/小學雞嗌交之後就唔動口改動手咁(or e.g.darkness專亂打人撩交打除外)
而提及打交 以前玩過其他既online game 係有得野外對戰(開紅) 唔知有冇人知係乜野..開紅 姐係於野圖(打怪地方)對其他玩家進行攻擊 而主動攻擊方將會增加邪惡值 被攻擊方則不會 睇到依度係唔係心諗..咁點升LV呀?一定有敵族搞啦.. 冇錯 所以紅名系統可能只限頂LV玩家之間既戰爭 或者可以開紅攻擊安全區?(係呀我對安全冇好感! 還我舊NOS大P!) 而開左紅名 多數game係設定入村/城會比NPC攻擊 但我建議 新增賞金獵人系統 玩家可以自行到賞金獵人公告板接任 係任何時候見到紅名人物都可以自由攻擊 擊殺後唔會有紅名 反而會加正義值(可以換野?) 死左就扣分 分數計獵人RANK.. 高RANK先可以接高紅名值既邪惡玩家既獵殺任務
而消除紅名可以靠打怪(買點?紅名水??) 亦會有心魔(隨時會出現一樣裝備數值既自己OR高啲 會攻擊自己) 擊殺可以減啲紅名/有啲野跌? 直至紅名冇左 唔知會唔會有人覺得有興趣呢? 歡迎討論

依個等小雲睇 畢竟已退夢
by曾經的小符文
but其實我可以講緊真心係 依家D舊game不如手機game 好多公司係用時間開發一D只係受歡迎幾個月~一年左右既手遊去賺錢 係好過咁樣比個心出黎整online game
你上面打既好多野(e.g.生存 大P) 其實其他game都有類似3v3 4v4之類PVP but好認真係越黎越少人入坑 越黎越多人退坑/掛機 依個已經個仲未死既online game面對緊既問題(e.g FFO Elsword)
當然有部份例外就係例如 跑跑卡丁車 跑online 依類主要係等待房>準備好>挽 唔同
畢竟形式上又唔同 依家都係RPG類GAME先有依類問題 到最高LV/卡著LV上5到去 同FD挽既時間相就5到
反正好多主因係引致依D情況出現 如果真係想改善既話我覺得係真心要引到依家一人一機係手既細路唔會挽手機而去挽online game 真心有難度 其實係可以見到個年齡層都大約係00前D人 00後好多都係挽手機 就算依家再賣番廣告 都未必可以吸引到好多 再者我5會覺得GC再有能力去賣廣告......
其實最後依段我都唔係好知自己想打D咩出黎 主要應該係想打番個現況掛
畢竟有D事 汁5汁依D野 5係我地可以控制既範圍內囉 只能說享受依家一分一秒既時光 現階段所有RPG online 既數量係慢慢開始減少
依家果D多人挽果D多數都係選角入場都係1LV開始果D e.g.絕地求地 LOL 依類囉 唔理係槍game定打塔game 個賣點都係一開始全部都係1LV咁挽???(利申:兩隻game都冇挽過 講錯5好插我)
反正我會enjoy埋我同我既符文最後唔知可以到幾時既時光

回覆 5ingle 的帖子

其實我覺得有部份野好似UK服咁樣整都唔錯架
好似商城/家族P場呢2樣啦
商城就遲遲都無改過....
而家族P場呢樣就真係希望GC會加落去啦

其實你所講既野…小雲一直都有反映…(每次Send Report都有提…尤其是PVP場…)
黎緊出既萬聖節活動…小雲都好想吐嘈…不過小雲唔方便講開發太多壞話…
已有 1 人評分Good 收起 理由
aailkypsc753 + 1 小雲表示:已閱owob

總評分:  Good + 1   查看全部評分

玩過星曲WEB

官方小雲 發表於 17-10-24 10:15 AM
其實你所講既野…小雲一直都有反映…(每次Send Report都有提…尤其是PVP場 ...

我講下笑 小雲BB

小雲:一切都要睇原廠既決定,小雲話唔到事

edwin89198 發表於 17-10-24 09:16 AM
回覆 5ingle 的帖子

其實我覺得有部份野好似UK服咁樣整都唔錯架

商城呢樣野 轉做uk 果d
gc就搵唔到錢啦
利申香港nos 課左4k$
1樣箱上面既野都抽唔到
最多得同盒

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 ken321471 的帖子

我指佢商城個樣
如果好似UK果D商城咁 咩都有得買咁制 GC可以變GG

小雲:一切都要睇原廠既決定,小雲話唔到事
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 04:53 PM , Processed in 0.034831 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存