2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 小雲請入 有關P場安全區事宜
樓主: 5ingle
go

[抱怨專區] 小雲請入 有關P場安全區事宜 [複製鏈接]

回覆 愛仔。﹏。 的帖子

其他服都無左時空競技場9年啦...

官方小雲 發表於 18-7-4 03:47 PM
回覆 愛仔。﹏。 的帖子

其他服都無左時空競技場9年啦...

上網睇其他服 好似仲有家族pvp  

回覆 官方小雲 的帖子

其他服叫 Family Arena
係Enter Private infinite arena選擇既下面
但係完全無人會入既

回覆 官方小雲 的帖子

唔係時空競技場
係家族p場
其他服都仲有

回覆 pizza30 的帖子

你自己用下腦諗下隻GAME最貴既野係咩啦好唔好呀?
全部都有關提升戰力事既物品
幾千幾萬蚊收隻帳 收件裝 收張卡返黎同你打怪?
冇人打交你估有冇人比咁多錢玩呀?
而家人人抽箱都係瞄住黑龍 稀符黎抽 點解呀?
有冇生活玩家係入黑龍翼打怪嫁?
升隻AC洗幾錢呀?
大把AC都係因為果陣上手升 玩玩下退黎放既
有幾多隻AC係整出黎 升出黎 用黎放?
我唔係否定生活玩家 強水攻防水果D真係要佢地打 大把勁野都係佢地打
根本隻GAME根本係靠2班人黎維持住 打交既 打怪既生活玩家
是但冇左一邊隻GAME都執啦 靠我地打交既就死?
你呀媽生你出黎拎傷殘津貼嫁? 同腦諗下野啦唔該

移除安全區 只係比返個機會D非弓手有返還手既機會 唔洗下下捉班友上上落落
對抽箱機率既惡性循有冇幫助我唔知
隻GAME既設定根本就係弓手大力 但軟
戰多血 有力 坦
咒就拎MP幫手頂傷
每個職業各有特點 理應係好事
但而家安全區就係補左弓手既弱點 已經唔再理硬唔硬 頂唔頂到
隱身落去打一套都仲未現身又上返安全 只係追攻擊力 唔夠力就加技 加夠2行技
移除安全區 最少一定會多返人玩戰咒職(黎緊出既拳職?) 而唔係一味玩弓
到時會唔會多返其他職既新玩家玩返我唔敢包
起碼唔洗好似而家咁一面倒大量弓手 其他職既野既價值都會回升
幾多人係因為劍士太廢而唔玩自己中意既職? 我就係其中一個 :)

回覆 5ingle 的帖子

移除安全區或無左無敵效, 唔係一個良好既解決方法
其實導致呢種情況 唔係個安全區同系統有錯
P場作為一個自由對戰/切磋既系統同地圖 只係比部份玩家濫用隱射上安
舉多幾個例子.
雪地被濫用為刷名譽/績分
角鬥被濫用為刷翅膀
3開被濫用為多開角色加技PVP
唔通要移除埋雪地,角鬥,3開?

你提既解決方法 我覺得會演變成咁
海弓隱身>入p場>射幾野>走P場 (離開P場既傳送點變為新既安全區?)
邊個仲會敢入P場
挽戰士既只會死得更加慘
隨時比海弓殺完走佬
到時無人夠膽入P場 或者如你所說無大P會執笠
2000FUN要求復原番安全區 一定會多過而家要求移除安全區/戰鬥中無法進入安全區既人

或者"進入/離開安全區時移除玩家全部BUFF" 都係一個好既方法

pizza30 發表於 18-7-4 02:16 PM
回覆 官方小雲 的帖子

港服既家族PVP地圖好似叫

說服力?食得架?佢地既所作所為就算我加唔加粗口都已經夠哂證明佢班人係咩一回事啦下話?

可唔可以解釋下 就算真係移除安全區 但對你提出既惡性循環有咩幫助?

事實擺在眼前
弓手不論係pve同埋pvp既實用性都係輾壓其他職既最強勢既職業
移走左個台只係將成個pvp(大p)既天平比較公平
實際上弓手本身強勢既地方都係咁強勢,只係削弱左弓手自身之外既優勢
反正我打死都唔信無左個台會無人玩弓手

夢之所有野都係連結埋一齊
三職平衡同玩家人數有無關係?
移除左安全區之後會唔會影響到玩家既重玩機率?
延伸落去重玩時既選職意欲?
夢之既整體玩家人數增加或者減少既百份比?
承上,移除安全區之後對隻game黎講係好事定係壞事?
增加玩家既人數又可以影響到幾多野呢?
我唔寫到一大段出黎唔代表唔關事架wo

回覆 sck123 的帖子

我同你講
移除左安全區後仲多人挽海弓呀
海弓隱身入P場射 見到既全部可以殺哂 隱身就完即刻出P場
再加上某幾班MK仔 組團打哂全P場既人想做王 普通玩家想吹下水 企係P場入面生存1分鍾都成問題
你到時係未又要喊 罵番支持移除安全區既人?
我睇你都係惱羞 Btw水戰bug技仲嚴重 係台下都打唔撚到 幾時開post嘈埋佢

三職平衡同玩家人數有無關係?
你移除安全區 已經係Boosting海弓做神 係到講平衡?

移除左安全區之後會唔會影響到玩家既重玩機率?
P場入到比班老手屠殺,每次復活完就死 邊個同你挽?

延伸落去重玩時既選職意欲?
仲選咩撚野職 挽咩職只要唔係海弓 就比人屠到復活完即死

夢之既整體玩家人數增加或者減少既百份比?
唔洗我講啦 上面已經好明顯

承上,移除安全區之後對隻game黎講係好事定係壞事?
你話呢?

增加玩家既人數又可以影響到幾多野呢?
係未打錯左 減少呀?

我唔寫到一大段出黎唔代表唔關事架wo
關事呀, 你未減少玩家囉 多謝閣下提供笑話

況且 你拎住把廢劍當寶 廢劍唔會無左安全區 就變做Aw45劍架 醒下啦
個安全區識扣你把玩具劍既攻?

小雲 簡單啲講
刪安全/ 出新pvp場(無安全區) 二選一比啲廢柴選入邊玩
我可以夠疆講 大把有錢玩家唔玩就係因為你個垃圾安全區
就算啲裝級數本身差距好大都好
垃圾果面企係安全加齊技隱身去射人一樣殺得到啲猛裝
你地長期唔理呢個問題 搞到用錢用果班都唔想再整勁
唔再追求 點會有人消費買點數?反正廢同勁都一撚樣 洗咩整?

你夠疆刪 一定多人玩返 好過依家 ,啲廢柴玩唔起 咪逼住整勁
就算班廢柴唔玩 啲有追求既老手都一樣會玩返
再講你收入來源 出親既新野 都係關個pvp 事 你夠疆講唔係咩?
呢隻game好玩在就係個pvp 真係就算係打怪/打團玩家賺錢
最後都係玩pvp 既人去收既
當你再遲遲唔理呢個問題
隻game可以收皮嫁啦 無人玩睇你收唔收皮

唔好一尾話開發點點點 做代理都有錢比佢洗
積極啲啦 以前封bug封得咁撚快
依家懶到咁 唔好當玩家kai 啦 人都大啦 認真少少啦
咁多人等你刪安/出新pvp 好心你就搞搞佢啦
拖撚左兩年啦

pizza30 發表於 18-7-4 09:02 PM

我同你講

「某幾班MK仔 組團打哂全P場既人想做王 普通玩家想吹下水 企係P場入面生存1分鍾都成問題」
知唔知咩叫做客觀,你邊度黎既根據支持緊你講既野??就當你講既野係真既
咁做到未?打得哂全p場既人未?雖然我已經無點常入p玩但我很好奇你口中既人幾時做到
你對眼係咪盲左定係腦殘,樓主講緊海弓隱身你係度搬水戰出黎
係啊,水戰BUG技落台都打唔到好破壞平衡啊
你咪死出去睇下成個版有幾多人嘈緊你講既問題再黎搵我理論囉
自己撳上一頁出去開post無人阻你,好行唔送啦

話時話,你到底明唔明咁樣中間打條線到底係咩意思黎?
你可以繼續慢慢用呢D正論扮討論順便係度撩人嘈架既手段扯我落水囉
你真係咁得閒既你可以認真同CN哥哥討論下wo

海弓隱身>入p場>射幾野>走P場 (離開P場既傳送點變為新既安全區?)
話說呢個諗法的確好合理,但係一樣都有解決既辦法
詳情請參考戰鬥時無法登出既做法
只要修改做pvp"打人後"有一個buff(10秒內不能出p場)
我相信呢個問題唔難解決
(反正都移除安全都係FF範圍既產物,咁唔差在我都FF多D)

"只係比部份玩家濫用隱射上安"
請數出大P落台打既弓手:) 一隻手數得哂未?
睇你D講法都知你個海弓玩家啦 冇左個台保護就乜都做唔到
見到咁多玩家表態要求改安全區就起哂鋼咁反

而家係講緊戰鬥中不能受安全區保護
移除安全區唔係唯一辦法
走P場? 可以塞寵塞同伴比你慢慢點個傳送點 睇下隱身完先又冇安既海弓有幾快死囉
再講 個P場咁大 企傳送點下面打咪得
你講咩海弓做神- -得啖笑
一個隱身既時間夠打哂一套技 都未必殺到一個人啦 仲話殺哂成個P場?
未有人玩安之前 海戰先係最勁呀 增爆大力過弓呀
學你咁講 雪地(S52) 冇安全啦掛? 係唔係又冇人去玩呀? 咪又係一堆人照打 又係海弓最屈機咩?
退一萬步講 真係每隻海弓都入黎射幾下就走 都好過而家D人BUG哂安 上落安全 掂都掂唔到
比500蚊入過囉 我又真係唔介意喎
其實改海弓招技打人就現身/打人冇而家咁耐先現身 就乜事都解決哂添啦
技能/安全區果D改唔到我都明 而家叫你開返本身有既家族P場/整個戰鬥中不能受安全區保護姐

再同你追根究底
點解開始玩安? 以前大P族係出面加技入 有人玩安? D弓咪又係台下打
大天既出現開始改變左 冇人再加技入 弓手坦唔住咪開始玩安
而家AW出左 弓手既坦度都有好大既提升 理應弓手係有更加易打台下
但大天既出現已經開壞左個頭 而家AW既所有提升變左係更方便弓手打台
我記得即時戰役以前係可以隱身 而家點解唔忍得身? 點解咁快改左?
點解官方覺得隱身執錢執攻防水執天毛就有問題 而隱身打玩家屈安全就冇問題?
點解官方覺得暗弓(3轉弓) 無限忍身有問題? 點解要改到短左持續時間? 點解一打就現身?
隱身係冇問題 但打人唔該現身 唔係打哂一套連射放埋大技彈後再上返安都未見到影
官方都一改再改隱身既問題 但就係對海弓隱身屈安全依個點一再視而不見?
職業各有長短 每個職都有佢強既技能 但都有針對既方法
8轉咒既無敵, 7轉戰既明王 都可以用大天使解 新寵都可以防8守咒出無敵
但你出埋D狗屎垃圾睇隱寵 我自己有一隻都唔係成日用啦
人地可以係安全等你招技冇左先落都仲隱緊 根本唔上拎隻狗屎垃圾寵周圍走
CD又唔係快 持續時間又唔係耐 根本冇對應方法
冇左安全區/有限制安全區 起碼可以令玩家有方法去應對 而唔係好似而家咁無聊

所有職玩bug 拍條片就封ac啦
講返個安全區算吧啦
我真係好想知到隻game收皮之前 可唔可以有返啲正常大p
而唔係見住啲安全狗日日加技射 以為自己好勁

小雲快快手做野刪安全
就算我比人屌打我都制  我咁廢都未驚過

佢一睇就知係海弓玩家啦- -
一聽到人講要搞個安全區 就起哂鋼咁
照你咁講 隱入P場>射幾下>"殺哂D人???" 個玩法咁屈 點解而家冇人玩既? 係唔係已經冇人玩P場啦?
安全區可以有 可以比人係上面睇戲吹水 冇問題
一係就改招隱打人就現身 一係就加限制比個安全區
我希望小雲認真咁睇哂D留言 可以去P場坐下睇下D海弓係點樣玩安既
一隻GAME 最找忌就係出現D無解 冇得應對既技能
而海弓招隱型係勁 但未算離譜 只係安全區既配合令到海弓變成咁

指出個方法會帶黎咩問題 就叫起哂鋼?
但開Post教人升aw 但比人講幾句就DEL Post唔講
我無興趣同你嘈呢樣野

其實最理想係同時禁止P場帶同伴
無左大天使既問題
但一定會引黎 用唔到咁我咁貴收番黎做咩
所以港服亦都唔可行

外國玩家亦都有嘈8轉咒太強 又攻得又防得唔平衡
8轉咒招魔攻連射太強, 個mp盾減傷同心眼又強
海弓會比8轉咒連技秒殺(弓手始終係防禦最低既職業)
唔同人對於一張卡既強弱有唔同睇法
暗弓絕對係有吸攻近距離秒一擊秒殺人既能力同技能
(隱身時間改短左 但技能短時間爆發力強左好多, 加強海弓傷害唔係好事)
同一張遠距離狙擊 連續攻擊定向既海弓
要求海弓隱身同暗弓睇齊亦都唔可以比較
呢到亦都唔多講了

安全區既限制我#27一早提出左 但係你無回應姐
呢到再講詳細D 你對於呢個方法有咩意見?
"進入P場或離開安全區時 全部效果/正面效果會清除"
我覺得對比起"戰鬥中不能受安全區保護"

1.唔需要塞寵去傳送點同避開傳送點
   因為無人想等CD幾百秒黎重入
2.重新登入可以即刻唔洗CD問題 我相信嘗試過卡SER既人絕對唔會咁做
3.修正黎講一定會比移除安全區或 無法受到安全區保護 容易同比較合理
   (無法受到安全區保護, 要確保到就一定要修改埋安全區攻擊範圍
    否則 到時安全區入面攻擊 其他沒受保護既玩家一定要企到同一格先得)
   (所以某種意義上 同移除安全區係一樣的)
   (又點樣每次單獨影響攻擊1個玩家既範圍)< 呢樣工程已經夠整多幾張新既變身卡比玩家挽
   *設立安全區本身既意義係無錯架
4.唔洗驚比海弓加成排技 係短時間既隱射秒殺
5.促進落安打既意欲, 長期係安全區下 先唔會無左BUFF (無技既打有技既人已經輸左)
6.同時唔影響原廠堅持安全區既目的, 可以作為一個休閒既PVP場地
7.新手唔會受到影響, 唔洗驚無左安全區會比人恰洗殺
8.因為(6),(7) 原廠會實行既機會可能會大D
9.戰鬥中 或sck提出既打人後10秒內不能受安全區保護 會令到比人打既都要死左先可以上得安
後者: 打人後既海弓最多走場10秒 一樣上到安 影響力唔夠

諗到再加

同埋注意番 更改既P場唔係只你同隱射海弓既地盤
有可能會將另一張卡變成同海弓隱射一樣無敵
亦同時影響整成隻Game既系統同全部玩家
所以唔可以唔理對其他玩家既壞處

唔想同D冇腦既人嘈咪刪囉 有咩問題?
明既見我用6轉打 諗下就明
唔明既咪特登整張卡去打怪囉 仲浪費氣力講?
係果日屎忽痕又有人問 我先SAI口水打篇咁既野
我又冇講過我方法有咩咁巴之閉 只係比較岩我姐 唔岩聽咪唔分享 我又冇錢收既
講返你既提議
你係唔係冇中過鎖視覺BUG? 如果你有中過你就唔會提出咩入P場會冇哂BUFF 依D建議
中左個BUG要入P場先解到 多數打緊怪會中 咁點搞?
新手果陣打古斯都會死 死左叫人殺/非SER1叫隊友殺又解哂D技?
上安CD 10秒? 秒數又係要嘈 10秒係長定短? 隱住落安坐陣 又係一套連技上返安
仲聽講有人改個P場做舊P場(依個唔肯定) 更有人可以係安打人添 (見過有人做到)
戰鬥中不能受安全區保護已經唔洗限咩秒數..好似戰鬥中不能交易咁 放個回流都易唔到野
海弓要打完人上返安自然要開技...要上安?得呀 乖乖地訓陣 比100蚊咪比你上囉
解決辨法一定唔只一種
咩新P場 又話人地未必入
咩刪安全 又話D人冇得係P場掛機/觀戰
學你話齋 暗弓又吸攻 又無視防 又秒殺咁樣 招隱都仲係一打就現身 比你反擊既機會
相反海弓 又遠距離 又痛 招連射又快又多 打人仲可以KEEP住隱身都講得通?
都係果句 點解官方覺得即時戰役 隱身執野有問題 而係P場隱身打人 唔洗現身仲可以上返安全係岩先?
係星期6,日既8轉團入面 大家都冇安全區 海弓一樣隱身射射射都冇問題 因為我知佢遲早要現身比我打
因為有得反擊 我唔介意食強水 唔介意比錢整坦D 唔介意去升AW
而唔係好似P場咁 D海弓縮返上安全都未現身 唯一應對方法就係一齊玩安 一係就唔玩
都係果句 每一張卡強都有對應既方法 (如解技)
你覺得8轉咒過強 解完技都係過強既話請反省自己係唔係冇力
如果你想要例子 睇下小螢BB大P咪知8轉咒係唔係真係過強囉?
以前大P 打打下會轉卡 會轉屬打 唔係而家咁 一味海弓海戰8轉咒咁

"有可能會將另一張卡變成同海弓隱射一樣無敵"
你成日講埋D野而家一樣可以發生既野
點解冇人玩隱入>射完出P場? 因為D人可以企下面果2個P場 唔會企近個門咁傻仔
現有既卡有邊張係無敵? 因為冇左個安全就突然多左張卡係無敵? 咩邏輯黎?
咁講法係S52應該人人用果張"無敵卡"喎 點解玩S52 有咁多唔同既S卡?

冇左屈安全依樣野 最大機會只會係戰士變返主流
因為海戰可以大力過海弓 又可以去到6,7萬血 高其他職萬幾二萬血 坦度力度都強
但首先要AW高..戰士升AW係最難 (個人認為)
再者 你要大力過弓 把劍同張卡係要好勁
付出同收獲係成正比既 冇人會話格

"上安CD 10秒? 秒數又係要嘈 10秒係長定短? 隱住落安坐陣 又係一套連技上返安"
呢個係sck123講出黎支持佢全個安全區刪既 我用埋黎比較姐 你應該未睇清楚

我亦明點解你咁憎海弓
主要打唔到既係類似之前viko 個種bug到直頭係安全區開技
連捉到都打唔到 或係台下但打唔到個種
去拍片封AC吧
對於其他海弓 你拎番你隻海軍夢古出黎就得

海弓最主要痛既 其實係因為加左成排技
又水弓眼,光弓技,光戰技,光咒技etc
咩卡加左咁多技都痛啦
如果只削弱扣哂海弓d技 保留其他職既buff      
又未必咁公平
所以特登用呢種方式
同樣方法對待全部卡同各職業

大天使問題
隻隻職解哂技都係一樣大幅弱左
同樣亦都唔係得8轉咒可以被解技

8轉咒強弱 拎某個玩家黎比較張卡既強弱? <裝備同好多野係最主要既因素
前題如果大家一齊台下 當裝備一樣 無其他角色加技
防禦方面 8轉咒 75%免傷,心眼(10秒內不死無敵)
               7轉弓 7千致傷上限盾,打人後5秒內隱身 同時弓手係作為3隻職之中防禦最差
攻擊方面:8轉咒連射,海弓連射
               咒有魔攻(高命中)
               海弓有致命打擊加成 但較低命中 較易MISS
攻擊差別唔太明顯
但防禦方面應該都睇得出
"你覺得8轉咒過強 解完技都係過強既話請反省自己係唔係冇力"
即係打得入75%減傷, 但打唔入防禦最差既弓手既意思?
平衡去到呢到就唔講了

講番正題.
以我所知視角bug:
首先呢個bug係由client同時處理過多封包(packet)而出現錯誤導致(如過多物品掉落封包)
入P場只可以係短時間內解左 但由於積聚左錯誤 後面亦有好高既機率再中視角bug
最有效既方法係 重開整個Client, 既然都重開 咁清除哂技有咩所謂
*註:P場唔係一個整走視角BUG既地方

其實我覺得改埋青兵/紅兵 P場無得隱仲好
海弓長隱已經煩 仲加埋青兵隱身 根本無限隱咁制
金星之前GC都無啦啦改 搞到打團無得出反技

安全狗又唔係針對晒海弓既
其他職都有人玩安狗
但我見大部份都係海弓囉

基本上杜絕安全狗 都有好多方法
除左刪安全區 樓上都好多人都提到
出debuff、1打人就現身、行左出安全就無返得上返 etc.
係睇GC肯唔肯改
金星都可以無啦啦改 又唔係BUG
不過P場無涉及到GC/原廠利益 睇死佢都唔會理
繼續推返個波比原廠

pizza30  其實無計, GC得香港伺服器 影響力太細  發表於 18-7-5 03:02 PM

如果你都我都一樣覺得海弓屈台係有問題既 我諗唔洗再嗌落去
就算官方肯做任何一樣針對性既改動 都比而家好得多

如果你真係要討論一張卡既強弱只係拎 8轉咒同海弓黎比較有咩用?
咒 血最少 靠MP盾頂傷 冇爆傷更加冇增爆 力量非常睇裝備
弓 血中等(比咒高比戰少) 最大力
戰 血量最高,如果兩者裝備一樣 力同弓差唔多
職業各有長短 S卡都各有屈機技能 點解就係針住個75%減傷盾同無敵效黎講?
暗弓水戰吸攻秒殺 (吸果1秒內一樣無敵) 火戰士氣減傷盾又迴又硬 海戰明王分傷反傷回血 又有解負效技能2招 太多勁既技能打唔哂
8轉咒充其量只係咒卡中最強
計條數你睇 (有錯歡迎指教)
戰職AW50 有大約7萬血 (100攻) 8轉咒AW 50 只有大約 4萬幾 (100能)
當全程8轉咒開住MP盾 你要殺1隻4萬血既咒要打 8萬傷
(X * 0.75) = 8萬
X= 106000 先殺到1隻全程有MP盾-75%傷既8轉咒
你殺1隻AW50戰 都係要打7萬血 P場即14萬傷
咁樣8轉咒都仲係叫過強係唔係?
戰士係任何情況既坦度都比得上8轉咒開住75% MP盾 仲未計火戰有盾-65%遠攻傷
無敵心眼 大P只係比你企多10秒 單P大家都默認左好似隱身/明王咁樣唔出 有咩咁屈機?
相反你100能要打出力度 對裝備卡片既要求一定唔少
如果睇到依度你都仲係覺得8轉咒過強我真係冇野好講..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 12:39 PM , Processed in 0.052339 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存