2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 小雲請入 有關P場安全區事宜
樓主: 5ingle
go

[抱怨專區] 小雲請入 有關P場安全區事宜 [複製鏈接]

回覆 5ingle 的帖子

同我計法好似有少少出入
無mp盾殺一次要80000傷既話
而加左mp盾減75%傷 唔係應該係80000除(100%-75%)=320000? 如果有錯請指出
戰士係高防 低攻
弓手係高攻 低防
最大問題其實8轉咒而家係 高攻(同海弓可以比較既連射)又高防(同火戰65%盾比較既坦)
唔記得AW45杖 但好似有高過戰既吸血效?
咒仲有九尾回CD加魔攻 弓手戰士亦都無呢D同伴

不過似乎有少少離題 所以應該到此為止了職業平衡

回覆 pizza30 的帖子

你又話計裝備一樣? 其實本身兩者既裝備就唔可以拎黎比較
咒就玩高攻防-抗 弓戰就爆傷攻防 點比較?
大P不嬲都係扣抗既卡勁啦 如光弓炎弓炎咒etc

無lu停lu
係個安全區既Post講職業平衡無意思

得 我叻唔切 未訓醒- -

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

回覆 pizza30 的帖子

如果MP量少過血量80000的3倍 就唔需要打出320000傷先殺到
正確黎講係血量同魔量 各以25%/75%比率共同分擔傷害
如果你100能得40000血 P場暗地褢*2=80000血
100能魔量係65000 但P場魔量唔會*2=80000血+65000魔
打出大約145000傷就便可以擊殺

第一次打出傷害為30000
HP:80000-7500
MP:65000-22500
第二次打出傷害為30000
HP剩:72500-7500
MP剩:42500-22500
第三代打出傷害為30000
HP剩:65000-10000
MP剩:20000-20000 超出上限MP歸0
最後剩55000血 魔量為0 只需要打出55000傷就可以擊殺
30000+30000+30000+55000=145000

當然如果你MP真係超越血量3倍 例如:100萬MP量
咁80000血既咒就真係要打出320000傷先殺到

講到尾 呢個POST有隻廢弓一直係度反對
呢樣唔得 果樣又話唔得
咁冇計LA 自己渣手果隻係廢弓 冇左個安 就食哂狗屎咁 (痴住個安搵食)
返屋企食PIZZA啦傻系=.= 廢物^3^
你係有料既 有冇安你都係勁抽架啦 廢弓PIZZA仔^^

pizza30  點解要入黎然後惱羞呢? 我挽咩職洗唔洗同你交代?  發表於 18-7-5 07:31 PM

回覆 tangkaki 的帖子

原來我地好似全部人錯哂
特登查攻略同測試
長知識了

如40000血既咒無開MP盾
亦代表只需80000原傷害就可擊殺
無MP盾既話受到1000原傷害, P場減半後只會受到500傷害HP
如果8轉咒有MP盾 比人打1000原傷害 最先發動既係減免40%傷害=600
然後再35%用MP承擔受到既傷害 = 390傷, 210MP
而最後P場既減半傷 得出 最終會扣195/1000傷
同時P場藍字會顯示390傷(註:該數值未計P場半傷)
而玩家最終會受到40000血中既195傷害 即40000-195HP
受1000原傷害後 最終得到39805HP

至於MP計法我雖然搵唔到D咩詳細資料
所以直接係港服試左陣 用海戰打8轉咒MP盾
殺左十次 結果都係HP歸零後 MP仍有剩餘 <如有唔同既測試結果請帶出

以你提出40000HP 會有約65000MP
以每作出1000傷害 會扣195HP 210MP計算
205次1000傷害 就可以將HP清零
309次1000傷害 先可以將MP清零
亦附合實測結果
如果Mp扣唔到低過血係正確
就唔需要用另一條方式計算無MP後既傷害

承上
以40000血既咒做例子
40000*1000/195
需做出205128原傷害(已計算P場減半傷) (已取至整數)
先可以擊殺一隻4萬血開左MP盾既8轉咒

再以80000除205128
8轉咒招MP盾結論最終係減免左61%全部種類攻擊傷害

再用火戰盾做例子計算
效果減65%遠距離傷害
當戰士同咒師一樣有40000血
40000*1000/ [(1000-650)除2]
只需打出228571原傷害就可即殺 (已取至整數)
再以80000除228571 = 0.35(取至小數後兩個位)
最終得出 火戰既盾係減65%遠距最終傷害 同效果顯示一致

註: 如無任何效果, 80000原傷害就可擊殺一隻40000血既角色

研究左一粒鍾後得出既結論, 如果有錯既話請幫手指出

其實安全區可以留
不過可以參考下冰地咁
如果任何人落安全區,要等10秒-15秒冷卻時間,類似PVP無敵咁。不過果10至15秒係冇任何攻擊力,唔增加任何防禦力,你唔可以扣人血,只可以比人扣血
咁果D海弓落安果10秒,只可以比人打,打人又扣唔到血,咪少左好多偷打LO

仲有個方法,就係整多個冇安全區的P場,咁D弓就留係有安全區的P場自己坐

q15321532  如果真係講到你咁樣 我相信無乜人會玩弓手尼個職業  發表於 18-7-5 10:37 PM

安全區無效化

弓手大把職業可以玩,
"""只係得做安狗 ""
海弓隱身加技 殺人死得小 殺得多姐
冇左個安 你估D人唔識轉玩職咩?
如果弓手講到咁廢 以前就唔會咁多光弓 水弓 暗弓係台下大P啦
咁多藉口都係得一樣 就係自己太廢 想痴住個安全區

又或者咁講 某D垃圾族 因為個安全先可以玩到PVP 成班係到加技係台上上落落射殺自HIGH
真係刪左個安既話 咪要淆底比D老手返黎報仇 /比人清到連PVP都入唔到囉

PVP 不嬲都唔係吹水既地方黎嫁啦 要吹水你出1村吹啦
同埋最緊要既係 你唔黑人憎 冇人會亂鳩咁清9你嫁啵
再唔係你咪整勁D 你咪可以打返人囉 公平嫁啵 你點整隻人出黎 實力就係點
個安全區就係搞到廢柴弓加技 隱身 殺其他職
係人地打唔到佢姐 只係到玩無賴  完全冇公平可言
搞到一大班玩家退夢 人越黎越少 遲早都係收皮
得返D垃圾安狗係安到坐

最緊要GC 都唔撚知 班安全狗就係因為太廢先係到玩加技 唔會再整勁自己
要佢地比錢買點? 食屎啦
真正用緊錢買點果D 小雲你再唔理 走埋TIM啦

其實唔取消安全區,都有好多方法可以防止弓手偷打
不過小雲唔去諗,都廢事做咁解

呀q15321532
如果你覺得冇左安全就冇人玩弓..咁雪地係唔係E家全部都係戰咒職玩???係唔係一隻弓都唔見???

每個職業都有缺點 但海弓就係可以利用安全區去遮蓋住佢防低既弱點 咁樣對其他職黎講仲係公平?
裝備好就另計啦 你比得起錢強化 又打得又坦得你咪叻囉
你玩得輸出既角色 你都預左易死嫁啦 任何GAME都係一樣
GC係唔係只會對直接損害到公司利益既行為作出改動? (如即戰隱身執野)

回覆 5ingle 的帖子

我話相信無乜人玩弓尼個職業 咁唔一定係無人玩(純粹個人意見)
話曬夢之3個職業都有佢本身既好處同壞處

BTW如果無安又真係幾好既

其實外國服一早冇左 P場
全部都係雪地戰鬥
港服應該跟除刪除 P場:smilie_:D

可以甘話 就連CN哥 都要有安先可以掛機掛甘耐啊  
重唔知安全到底有幾重要? 想要快樂既大P? 叫GM開多2-3日8轉咪得  一定要系p場?
你不如望下生存? 以前有2個大族pvp? 生存冇安嫁 有冇人入??

你估冇左安 D人就乖乖地落黎同你打? 唔好玩啦 時代一早就變左啦
冇左安/咩咩開紅開黃 只會流失更多玩家
而家只可以做GE 就係修BUG同搞好個睇懚掛佢    人都大啦 做野醒目D  一味叫人搞D野就你
你估你係神? (唔係話你啊 用左30萬 HKD果條傻仔  比我有30萬我入左GC股做話事人啦 都岩GE 你 入左股咪知代理商好多野都話唔到事)  

條女好清楚 收兵好過嫁人

重會唔會屌人屌得甘口響??????????????????????????

薯B~XD 發表於 18-7-8 01:20 AM
可以甘話 就連CN哥 都要有安先可以掛機掛甘耐啊  
重唔知安全到底有幾重要? 想要快樂既大P? 叫GM開多2-3日8 ...

係囉 快D刪左個安佢 大家早日安樂

冇左個安咪睇下邊個係一舊屎

回覆 Treaty 的帖子

你係咪比我串到傻左?
揾一句我支持刪安黎睇下?
cn打又吾夠我打
道理又吾夠我黎

敢吾敢入冇安既生存呀?  屎

回覆 薯B~XD 的帖子

拎銀行戶口出黎未呀傻閪 聲大大唔係無貨賣下話?

拎就一定拎得啦 但點拎出黎不如教下我?  傻閪

影出黎咪得囉

咁大個人唔係咁小事都要教下話 唔識自己用腦諗下咩?

薯B~XD  銀行結餘我就話比較到姐 銀行戶口比較D咩? 比較銀行戶口號碼數字大?  發表於 18-7-8 04:20 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 12:05 AM , Processed in 0.045175 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存