2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之歷險 [重開][FF討論]如果有一日GC終於發神經肯換另一個伺服器 ...
樓主: sck123
go

[疑難雜症] [重開][FF討論]如果有一日GC終於發神經肯換另一個伺服器供應商…但要等十二粒鐘以上維護…

回覆 官方小雲 的帖子

雪地出王 入分流幾都要等1X~2X min 仲要唔一定入到 會伺服器中斷

官方小雲 發表於 18-7-19 04:51 PM
雪地出王會導致大量玩家移動到雪地,繼而出現「無法登入」的問題。
↑我會再轉交一下比原廠,看看他們有沒 ...

仲有死地時間都lag(卡10-20分鐘) 雪地王只是最嚴重(卡一小時都有)

回覆 官方小雲 的帖子

其實我一直都有留意玩家既意見
第一次發表意見

小雲 卡SER問題 玩英服美服都係沒問題的 完全唔關原廠事
英服美服代理係gameforge
曾經係steam放廣告推廣遊戲 絕對唔係韓服本身
韓服本身係entwell 關gameforge咩事?
gameforge總部係德國 entwell係韓國
卡ser問題以前係無事 除左死地要打多次密碼之外
英美伺服器去雪地係唔會卡ser (係香港連去英美都唔會)
仲要卡一粒鐘會唔會太過份
點解會關原廠事?
呢家卡係gamecyber既伺服器有問題
完全唔係原廠問題 '-' ?
我知我甘講係無用 但我想澄清返唔係咩都關原廠事

再者 論商城 香港物價都係貴過英美nostale
點解人地伺服器會優秀d 絕對唔係原廠問題
無錯 呢個年代發展online game係好貴而且outday
所有問題唔係原廠
而係gamecyber將所有錢發展緊你地果隻馬場手遊
無錢放係nostale伺服器優化緊係愈黎愈卡

再談談好多玩家討論既上安問題
我係有玩英美服既玩家
就我所知唔係得港服有呢樣問題
英美服一樣有
我明白香港人係煩d 好多野都投訴
但都係想個遊戲好d 呢方面gamecyber都係無能為力
所以只有昐望有改變

活動方面
我唯一唔明點解搞活動要向原廠申報
我玩英美服 GM整到成個地圖都係怪好似惡作劇甘
一樣得 而且搞左好多次 仲會有獎勵
有時夜晚
就連競技場都係甘 應該唔係活動黎純粹佢地和玩家交流
而且有任何bug 例如交易bug搞到玩家無晒錢 之類
gm係會上線邀請關聯玩家交流了解事情
作出賠償同補救
我知gamecyber係做唔到因為首先無資源而且唔係新game
只係想指出唔係又關原廠事?

官方小雲 發表於 18-7-19 03:56 PM
回覆 TOMMY@@ 的帖子

一般遊戲續約基本都數以百萬,要回本好困難。

雪地一出王 成個SER就卡
最高峰係 一卡就45分鐘~1小時不等
撞岩死地個D時間 真係成場都唔洗打
希望貴公司真係肯去了解下咩事

另外上面講既 安全區問題 都爭取左好多年
既然無得刪安全 咁有無咩方法限制下海弓?
例如 P場 無得用青/紅兵(鑑於金星都無得打團用反技)
一攻擊人就解除隱身 之類
諗D原廠可能接受到既方案

官方小雲 發表於 18-7-19 04:42 PM
原廠SET左深液某個時間會備份資料,係會LAG

早上7-9點登出都會有卡既情況

回覆 funghokin 的帖子

Steam 個到, 係我攪錯左, Sorry.
------
GM整到成個地圖都係怪好似惡作劇甘
我地之前都有攪,我亦都好想再攪,
但係之前比玩家投訴我地係一村放怪,
之後就禁止左…
又或者只係可以有限度咁放怪…
又或者被迫要改去雪地放怪…

其實我都申請左係八月舉辦一個類似的活動,
係一個大家熟悉既舊地圖到放怪,
不過都係等緊審批~
但如果你係覺得係一村放怪先有感覺既…我諗未必可以滿足到你…
------
至於你所講…點解人地伺服器會優秀d…
其實我諗唔同國家都會有唔同既問題…

小雲完全唔想作任何比較,但你單純覺得佢地好…我都唔知應該點答你。
佢地係大公司,可以獨力營運九個國家~
如果要比較,絕對係實力懸殊…
但佢地遇到既問題真係會比我地少?

我無玩過佢地既Server…亦唔清楚他們的狀況…
不過我就咁睇過下佢地既討論區題目…
"連不到伺服器,什麼伺服器踢人,登錄失敗,無法登陸…"

重有就係…每次都係我地做白老鼠更新先~
有咩辦法唔多問題過佢地?
------
小雲都係打份工~
依家零晨二點二十二分重係到睇緊2000FUN…
應該唔係返緊工,亦唔係活動黎,純粹係和玩家交流

"和玩家交流"都值得比較?
咁好明顯唔關原廠事啦…亦都唔關公司事啦…
------
刪安全區,絕對係一而再再而三咁向原廠要求
------
至於去雪地會卡登入,我唔覺得係無原因。
(以下係我個人既理解)
玩家因為坐完船,隻人個地點就記錄左係雪地,
但係雪地又爆左人,咁玩家好自然就會登入唔到…
玩家要登入返,就需要等到雪地部份玩家離開後,
才能夠正常登入~
(我個人覺我以下幾個都係解決方法,但技術上做唔做到就要睇開發)
1. 玩家係雪地登出/斷線,一律返回坐船前個地圖
2. 玩家坐船去雪地要排隊,按取消/人數滿就返回坐船前個地圖
------
咁都唔關原廠事?如果小雲有能力,小雲依家就幫你整啦~
重係到慢慢同你口水戰?
------
最後我想講既係,你講既野有你既道理,
但我亦唔認為公司無做野、無出錢、無出力

不過都係個句…我同你之間既討論結果係點…
到最後,其實都唔會影響原廠既決定~

因為小雲亦都只係會如實咁向原廠同老闆反映情況,不會引導他們作任何決定。
已有 3 人評分Good 收起 理由
~星~ + 3 自定義
willdiey + 3 小雲BBG好慘
sck123 + 3 陰公豬,只能夠做箭靶

總評分:  Good + 9   查看全部評分

回覆 官方小雲 的帖子

少有呢個時間仲見到小雲
-----
其實平時夜晚開始就已經會卡

雪地冇出王都係一樣

出佐王只係更嚴重

試過有次出王,與伺服器連接中斷

我再上得番,已經係40分鐘之後既事
-------
以前天空S1紅字 爆滿,S2 快爆了

都未試過咁樣卡住登入唔到
-----
然後自動更新速度又愈黎愈慢

官網主程式載點、手動更新檔要用埋其他下載空間先download得快

忘戀 發表於 18-7-20 05:23 AM
回覆 官方小雲 的帖子

少有呢個時間仲見到小雲

自動更新伺服器 同 遊戲伺服器 係兩個完全獨立既伺服
不過小雲亦都留意到下載速度確實比免費空間慢…
因此特意加入GOOGLE/MEGA等下載空間
(我諗GOOGLE既伺服器下載速度應該冠絕全球…
主程式/更新檔下載改為放到GOOGLE空間…應該不容置疑)

其實以前都有其他下載空間,
好似昨日小X…另外重有幾間…
不過叫咩名已經唔記得…
------
連去雪地之後斷線,重新連接卡帳號的情況確認有待改善。
小雲會向原廠反映是否應該加入改善方案~

官方小雲 發表於 18-7-20 01:24 AM

小雲完全唔想作任何比較,但你單純覺得佢地好…我都唔知應該點答你。
如果要比較,絕對係實力懸殊…
但佢地遇到既問題真係會比我地少?

我無玩過佢地既Server…亦唔清楚他們的狀況…
不過我就咁睇過下佢地既討論區題目…
"連不到伺服器,什麼伺服器踢人,登錄失敗,無法登陸…"

重有就係…每次都係我地做白老鼠更新先~
有咩辦法唔多問題過佢地?

佢地係steam,而我地係直接打開夢之,我覺得呢兩樣無得拎黎講
唔好再拉開話題住,講番重點啦好嗎
實際上夢之既伺服器情況到底係
原廠既設定問題
定係你地GC既伺服器供應商問題

如果係前者既話,實際上所有版本既夢之系統都係一樣既大前提下
咁點解其他國家(版本)無反映上去,個問題從未被修復依舊存在?

咁香港只係一片彈丸之地,而玩家由最多既時期至今到底退左幾多你我都心知肚明啦
但係點解玩家越黎越少而個SER都可以越黎越廢你又點樣回答我

香港土地問題嚴重…
換邊間基本上分別不大…甚至可能更差…
而且簽約唔係一個月半個月,至少都要兩三年…
一台機櫃兩年合約係數十萬~
如果搬機之後情況更差…係無得返轉頭

認真你有無得比錢搵專業既人士黎睇下發生下咩事先再作決定?
而且,加陣既夢之既伺服器情況唔通仲唔夠衰?

其實我都明小雲有小雲既難處
官方有無盡力 玩家未必睇到
Steam個面 我無玩外服 所以不作評論
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
近半年/一年 都有卡SER既情況出現
一卡SER就覺得煩 卡45分鐘/1個鐘先入到SER
有完全唔想玩既感覺
所以都明點解咁多玩家會咁嬲係度鬧
希望卡SER問題真係會得到改善吧
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
至於 安全區問題 無得刪安全既話 有無其他方案去改善
好似我上面講過 削弱/限制海弓 改紅青兵等

雨櫻花` 發表於 18-7-20 03:29 PM
其實我都明小雲有小雲既難處
官方有無盡力 玩家未必睇到
Steam個面 我無玩外服 所以不作評論

其實我覺得刪安全區咁簡單都唔整…
職業平衡既問題就更難去說服…
不過小雲都可以嘗試同佢地講下…

但我唔排除原廠突然雙管齊下…削同海弓同時又刪安全區(純粹FF…原廠點整我地無權過問…

回覆 官方小雲 的帖子

海弓隱身改到係p場唔可以用 好似聖咒招傳送術咁

回覆 雨櫻花` 的帖子

P場禁止使用同伴 應該有得諗

禁止使用大天 青紅兵 台下變得更精彩

回覆 官方小雲 的帖子

暑假會唔會試下舉辦登入活動抽獎
送下D無法交易既野支援下玩家
獎品例如:
精靈覺醒(活動) x2
友情的翅膀(活動) x10
創世女神的祝福(活動) x2
強力HP回復劑(活動) x10
強力全體回復劑(活動) x10
冒險家登山背包10日(活動) x1
非常大的全體恢復劑(活動) x50

雖然出左新職 但無物品幫助/其他玩家帶升
新玩家依然好難靠自己升等級

回覆 官方小雲 的帖子

而事實上某外國私服2百幾3百個AC上我都未見過會有呢D彈ser,卡ser問題..而以天ser為例都係2,3百個AC上線都已經會有卡ser/彈ser問題..好話唔好聽我戀唔信外國架私服既平價server/甚至拎自己部電腦架既server會好過你地用唔知幾多十萬既server機..會唔會係真係有改善空間..?我都知你好難做..你都係打份工..但有D野真係已經去到忍無可忍既地步..我亦都知道玩家們都好惡搞,畢竟係香港嘛

雪地一出王 卡撚到上都上5到 點樣屠狗阿!!

下次出拍賣可唔可以早少少出通知呢? 放工番到屋企先知出拍賣 仲要唔夠時間買防爆

回覆 官方小雲 的帖子

除了雪地出王,有時死地11點後也會有LAG的情況,雖然不算太誇張,但影響轉SER的心情。幾日前卡成30分鐘,搞到D玩家都OFF曬第二日先玩,再搞到甘會令老手唔想玩

Kahori 發表於 18-7-21 10:04 AM
回覆 官方小雲 的帖子

除了雪地出王,有時死地11點後也會有LAG的情況,雖然不算太誇張,但影響轉SER的心情 ...

呢樣岩
個ser呢幾日已經好返好多
就係因為啲人唔想再卡ser,所以唔上

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 06:43 PM , Processed in 0.036219 second(s), 17 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存