2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 飲食烹飪 [講飲講食] 第一站 - 五星級酒店之$73元自助餐 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[食評] [講飲講食] 第一站 - 五星級酒店之$73元自助餐 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

大家好 我係2000fun飲食版 版主oO小仙人Oo
由於係我第一次發食評既文章 所以我會係到自我介紹下自己對入廚既睇法
我自細就已經對食物好感到興趣
工人係廚房煮緊野食既時候 我都會嗲佢叫佢比我幫手
仲記得第一次學洗米 D米水洗極都仲係有色 所以不停換水係咁洗
直到工人同我講話洗米如果洗太耐會令到D米無曬營養我先學識點樣洗米

好奇心能夠培養出興趣
我相信大家知道蒸肉餅係大部份小朋友既喜愛送菜之一
我細個既時候有一個肉餅之迷 就係唔明白點解D肉餅會咁好食
煲湯既瘦肉都係肉 但係點解會咁乾又無味
自己既好奇心令到我有一次當工人行左入佢自己間房既候
我偷偷雞拎左少少未曾蒸熟既免治肉黎食
我以為味道一定會一樣咁好味 點知... 食落去又滑又無味 仲覺得有D嘔心既感覺

到左中二 係家政班入面 整左我人生中第一次既曲奇餅
自此之後 我一有時間就會係屋企到整野食
我認為每個人既廚藝係需要用經驗同埋好奇心黎增長
衣家我每一次出街去一D特別既地方去食飯都會帶備相機同埋紙筆
做低個記錄方便作為參考

今次我去左紐西蘭其中一間五星級酒店到食自助餐
我去既原因係由於價錢非常吸引 用紐幣$15 = 港幣 $73 就可以食到好多樣野
當中包括生蠔同埋即叫即煎既牛扒等...

先睇睇環境 簡單得黎都幾舒服

IMG_1971.JPG IMG_1979.JPG

因為有幾個職員係自助餐張檯到預備緊 所以有幾張檯唔方便影
無人企係旁邊既都有影到

IMG_1975.JPG IMG_1976.JPG

IMG_1977.JPG IMG_1978.JPG

IMG_2009.JPG IMG_2005.JPG
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
99111422 + 22 + 3 D野食好吸引呀....@@

總評分:  威望 + 22  Good + 3   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

再黎同大家介紹下佢有咩野食~

有生蠔 三文魚生同埋煙三文魚 食落去都幾新鮮
另外有一個美式菜湯(South American Soup) 個味道酸酸甜甜幾特別

IMG_1978.JPG IMG_1985.JPG

我係一個唔鐘意食沙律既人 但係佢個自助沙律吧真係好正 可惜無影到
不過最後見到有 (左)(Caeser Salad)既材料 就已經忍唔住手去整左一碟黎食 佢菜都幾新鮮 咬落去係脆既
係沙律吧旁邊擺左傳說中既血腥馬利(右)(Bloody Mary) 但係我見到個樣就已經唔想食...

IMG_1982.JPG IMG_1989.JPG

食完D頭盤就當然要試下佢個自選意粉啦! 我意粉揀左(Chicken Tortellini) 配料就揀左磨菇同煙肉
而醬汁就揀左(Cream Sauce Mushroom) 個廚師即叫即整 勁好味! 其實主菜有即叫即煎既魚塊同牛扒
但係我對果兩樣都興趣不大 所以無試到

我最後企埋去既地方就當然係我至愛既西式甜品啦
首先講雪糕同埋(Chocolate Fondue)

佢所提供既生果比"Fondue"有棉花糖/青提子/蜜瓜/菠蘿 我可以話隨左個棉花糖我唔係太鐘意之外
其他果三樣生果都同個朱古力好夾
佢提供既雪糕有三樣味道 After dinner mint/ Triple chocolate/ Vanilla bean
紐西蘭出產既所有雪糕都好滑 所以E 三種亦都唔例外

IMG_1999.JPG IMG_2003.JPG

甜品檯上面有5樣甜品
(左)Vanilla bean pannacotta/ (右)Chocolate mousse cup
E兩樣我都無試到 因為食曬其他野已經好飽 不過我對個pannacotta其實有D興趣

IMG_1990.JPG IMG_1991.JPG

(左)Sherry trifle/ (右)Passion fruit creme brulee
我可以講我全下午最欣賞既食物就係佢個Sherry trifle 個慕絲質感夠輕而且唔會過甜 個果醬唔會太酸 非常好味
而個Creme brulee 既焦糖唔會太厚 但係就封住左個Passion fruit D味 要客人食左第一啖先聞到佢個味

IMG_1992.JPG IMG_1993.JPG

Creme caramel
E個就真係好普通 同埋麻麻地好食 我幾啖就已經停曬手

總結: 我認為佢E個價錢係好抵 D料又新鮮 種類算多 最緊要就係迎合唔同人士既口味 有機會既話我會想再去多次
另外我會想學整個Sherry trifle 顏色令得黎又好味 我覺得每一次去自助餐之前都會有種期待係到 當去到之後就會令自己大開眼界

~ 分享到此完畢 下次再去食好野既時候一定會再同大家分享  ~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 oO小仙人Oo 於 2009-6-25 08:24 PM 發表
再黎同大家介紹下佢有咩野食~

有生蠔 三文魚生同埋煙三文魚 食落去都幾新鮮
另外有一個美式菜湯(South American Soup) 個味道酸酸甜甜幾特別

我係一個唔鐘意食沙律既人 但係佢個自助沙律吧真 ...

嘩 ....今次又到你分享啦....

又有咁多好野食既.... 同埋價錢點解咁好既@@"... 可以咁平食到自助餐....

好多刺身  呀.... 我都好鍾意食的....

睇完好肚餓tim.... haha

遲下到我分享啦...

因為忙緊  一個關於  小小既比賽  菜式@@"...

整好放上黎俾大家睇
已有 1 人評分Good 收起 理由
oO小仙人Oo + 2 鼓勵

總評分:  Good + 2   查看全部評分

真係低食,又平種類又多=.=真係好吸引有d想去=.="

十週年勳章(賀詞)

哇甘鬼平=.="
如果間野係我屋企下面就好

可唔可以比個名來睇下呀?
好正咁wo.....

下次我post澳洲酒店自助餐

十週年勳章(賀詞)

原帖由 883516 於 2009-6-27 06:41 PM 發表
下次我post澳洲酒店自助餐

下次post我係非洲  食牛屎

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

個意粉我有食過
我daddy整過比我食 真係好正!

好正啊xd
我都冇乜機會去到啦..

超正丫!
吃不到的葡萄是酸的,我現在深深地體會到~
仲要咁多甜品,簡直係.......-___-"

嘩,,,,正啊
73$~又平
最重要我見d水準都頗高~~good
香港有d 150幾~200$~~
但d水準低之如仲要選擇少~_~"

十週年勳章(賀詞)

原帖由 pocketmonsters 於 2009-7-2 03:21 AM 發表
嘩,,,,正啊
73$~又平
最重要我見d水準都頗高~~good
香港有d 150幾~200$~~
但d水準低之如仲要選擇少~_~"

香港衣家好少有好既地方食自助餐 就算d野多又好味 個價錢一定唔平

十週年勳章(賀詞)

原帖由 oO小仙人Oo 於 2009-7-4 04:57 PM 發表

香港衣家好少有好既地方食自助餐 就算d野多又好味 個價錢一定唔平

如果香港有呢D質數都要400 hkd  以上啦=0=....

真係好平!!!!!!
樓主個介紹仲要做得唔錯
引死人!!!!

笑傲無雙

嘩 ... 幾抵食咁wo
環境又正
野食又多 ....

抵喎!
睇見都想食.....xd

紐西蘭物價禁平?
好抵喎

仲以為係香港...
邊有咁低- -

等等去試下先
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 12:44 AM , Processed in 0.050914 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存