2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 擴侵教學-絕無廢話(各回覆有用,請看)
返回列表 發新帖 回覆
go

擴侵教學-絕無廢話(各回覆有用,請看) [複製鏈接]

宜用盡,速擴至敵後場
忌分散投資,於混戰中央<<常犯

擴侵如偷塔,搶奪佔領率,引敵兵回後打塔,敵主戰線兵力減少

一般常建法
作為騎士,遠離交戰區,以一直線擴至敵後場
速擴完即回城收滿水(至少44水),再即到插侵相反區域
別人拆左邊侵,便到右邊擴到對方後場
等回拆右邊侵,便到左邊再擴
以此一直重覆

反制方法:
行動力勝於一切
當看到對方有直連兩座侵以上的傾向
便要立即派人拆,當做到速拆侵
對方便不能引你兵力左走右走

不可預計的缺憾:
被腦殘先在混戰中央/過入位置搶擴侵
令擴至對方後場侵塔數量受限,以致發揮不到最大效果

結論:
[因為港服太少人(真的有但很少)做到這麼瞬速的反應]
[所以此擴侵方法好好屈]

補:未必所有地圖有用,請利用自身經驗衡量

已有 1 人評分威望 收起 理由
khsora + 2 鼓勵

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

我都分享一下我對侵既見解

首先第一 好多人當侵塔爆左唔會扣據點血咁樣 其實唔係 爆起上黎 其實個拆左侵塔所扣既 塔血量:據點血量 同ob差唔多 所以唔好以為係侵塔就送比人拆

侵塔 我覺得有兩個作用
1) 制止擴建
2) 非安全占領度

1) 呢個作用 我主要會係開場10-15分鐘用
箭塔同埋ob都必須要係非敵佔領區域度起 時間就是金錢 如果你用一枝侵塔 可以阻到敵方擴建ob及塞化幾分鐘甚至更多 咁就算送枝侵塔比人 都相當值得
另外 亦有機會迫使敵方係唔理想既位置建築 甚至騙使敵方不善擴建既玩家將侵塔起係非前線位置

2) 只為佔領度而建既侵塔 我多數會係雙方既擴建都完成先咁用
主要既分別係 將侵塔放係一個邊緣d 或安全d既位置
兩個好處 第一係你可以擴建係d你唔敢起ob既地方
第二 因為拆侵塔扣國血比較少 所以就算戰線超越左侵塔位置 都未必有人拆 如果放係邊線 要玩家花時間走過去拆 大多數玩家都唔願意 因此侵塔得以保留

無論如何 侵塔一枝 占領度大約有ob既一半 但比拆除只扣ob既1/3至1/4據點血 相當值得擴盡
另外 侵塔唔應該放係絕對安全既位置 因為絕對安全既話 不如起ob

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

比較認同灰灰

原帖由 dennishk001 於 11-2-5 11:57 PM 發表
一般常建法
作為騎士,遠離交戰區,以一直線擴至敵後場
速擴完即回城收滿水(至少44水),再即到插侵相反區域
別人拆左邊侵,便到右邊擴到對方後場
等回拆右邊侵,便到左邊再擴
以此一直重覆

呢個做法我唔建議, 而且我認為起o係戰線中央亦唔一定係腦殘起法,
國戰擴建起咩都好, 我覺得係要睇現場情況而決定,
冇話點係法先係最好, 而點樣去決定個起法係根據幾個考慮因素而定,
大致上起方尖同起侵,首兩個共通條件,

1.  企得夠耐
一定唔可以一起就俾人拆, 至於幾耐先算夠耐, 就係決定係侵定方尖既要素.
根據fewiki資料, lv1方尖被破壞時對主城傷害係5/480格,
而lv1侵係0.8/480格, 而一個上左建a石拳手,
爆一支侵只要3下神拳+幾下普攻, 即係唔駛一分鐘就可以爆左支侵,
如果真係左邊起五支, 俾人爆左即刻去右邊起五支,
只要左右兩邊各有一個拳手, 十分鐘左右就可以到主成造成8/480格傷害,
差唔多等於2支lv1 方尖, 或者有人會覺得8/480格,
相比死人數同敵佔有率黎計只係少數目, 但係我會認係呢個數字絕對唔少,
因為呢8/480根本唔應該被人扣到, 而且敵方只係需要2個人, 真係蝕到爆

2. 用盡佔有率
方尖同侵佔地都係用圓黎計, 唔知點解好多新手見方尖之間,
兩個重疊既圓圈中間有個凹位, 就插多支方尖/侵落去,
其實留心少少就會發現, 咁起法新起出黎支塔佔有率係最低,
如非特別原因, 例如水位/斜坡, 都唔應該咁起法.
另外就係邊位, 大部份地圖A,H,1,8線都唔應該起OB,
除非某d特別地形, 例如艾魯攻方宣左下, 當部隊主打右邊7線,
左邊支方尖就會起去f1附近位置,
(確實座標冇地圖o係手講唔出, 總之斜路另一邊,
山涯上高, 你地明架啦xD)

除左以上兩個首要考慮條件, 其他就好似灰灰咁講,
1. 斷敵人擴建 2. 於不安全區域增加佔領度

補充多少少第二點, 何謂不安全區域?
我會歸納為不安全既地區主要有兩個

1.無人地區而敵方主城距離比較近
即係比較偏遠既副線, 由於敵方城較近,
敵方增援速度比我方快, 一旦敵方主力轉線,
必定一鼓作氣, 勢如破竹, 長驅直進, 直搗黃龍, 恭喜發財!

2.海浪式戰線區
如果發現前線相當唔穩定, 條戰線好似海浪咁,
例如一時壓到上B線, 但係又好快俾人壓返去F線,
跟住又再壓返上B線, 不斷重覆, 咁就起侵好過起方尖

至於前線算係安全定唔安全, 真係要睇情況同經驗去判斷,
有時候為左搶擴, 係有必要搏一搏,
應唔應該起, 起方尖定起侵, 就係經驗決定.
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
灰灰 + 2 想要GOOD既話我比你LO .__.

總評分:  威望 + 2  Good + 2   查看全部評分

回復 3# 光軒帝 的帖子

照返你第1點講如果同時有兩隻拳鬥係兩邊爆侵
其實就如同我反制法一樣
這擴侵方法已經俾人斷左,我也無必要繼續浪費水擴落去
這情況都要睇爆侵個邊有幾多點,而自己將要擴的方向有冇人經過

第2點我同意

而不安全區域方面,我見解就唔同啦
既然[敵方增援速度比我方快, 一旦敵方主力轉線,
必定一鼓作氣, 勢如破竹, 長驅直進, 直搗黃龍, 恭喜發財!]
因為距離對方主城近,如果在這麼近的位置擴侵
有可能引誘對方重生的兵力立即改攻這方向的機會
我反而建議在路途放些跳台作觀察便好

另外我講的腦殘擴侵,是明明被壓戰線中途還會起侵被人速爆
或者侵塔起太入,連一半佔領率也沒發揮的位置(即是侵塔的佔領率其實有超過約4分3在原本OB的範圍內)
這兩種情況不知為何很常見

我此擴侵目的主要都係起係對方後場,搶對方佔領率,位置要同佢地必經之路夠遠
佢地去爆塔都要浪費佢地行幾分鐘咁

上個山爆塔再去返主戰線已經好耐,未必要用到4座,3座都屈到佢地行好遠,留返2座俾主戰線用

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
gogolam223 + 1 我好耐之前咁做 無人去拆=.=

總評分:  威望 + 2  Good + 1   查看全部評分

原帖由 dennishk001 於 11-2-11 08:14 PM 發表
其實就如同我反制法一樣

第2點我同意

而不安 ...

唔知其他人睇明唔明, 照我理解.
其實我同你既觀點係冇沖突,
雖然我話敵方比較近, 但留意我下一句,
我指既係"比較偏遠既副線", SO唔會係敵方去主戰線必經之路,
如果依然我起塔時考慮既首兩個條件去起,
你講既情況係唔會出現, 之所以常見,
因為好多人都冇留意, OR 經驗不足誤判了形勢.

另外個地圖舉既例子, 其實係一個幾特別既場,
好少場可以咁樣連起幾支侵, 然後要上山先會俾人爆到OB.
至於你樓上提到"有可能引誘對方重生的兵力立即改攻這方向的機會",
其實起得塔就有機會引人黎了, 至於有幾大機會&&吸到幾多怪就係另一個議題.

原帖由 dennishk001 於 11-2-11 08:14 PM 發表
其實就如同我反制法一樣

第2點我同意

而不安 ...

字海唔係太睇得明......先講下面

其實呢個三字型地圖 呢個擴法係唔錯既 越麻煩 會去搞枝侵既人就越少
右上方 唔近副水 水工唔得閒同你拆
前線玩家見到 哇 又要跳上又要跳落 人傷重要d

其實有少少似經濟學既gain & loss (謎之聲: 囧)
拆一枝侵既gain都幾少 (尢其對玩家既建傷而言)
如果能夠做到loss好大 (eg. 時間, 人傷, 殺數) 玩家就好少會理會枝侵

除左三字型 仲有d我常擴侵塔既位可以分享下
例如:
霍克高地G線既山上
V字地型(舊布羅登)右下既山谷上
地精C線 (上路既山下)

呢類位置都會減少玩家拆侵既意欲
已有 1 人評分Good 收起 理由
冬螢x飛雪 + 1 代加

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 灰灰 於 11-2-12 10:27 AM 發表

字海唔係太睇得明......先講下面

其實呢個三字型地圖 呢個擴法係唔錯既 越麻煩 會去搞枝侵既人就越少
右上方 唔近副水 水工唔得閒同你拆
前線玩家見到 哇 又要跳上又要跳落 人傷重要d

其實有少少似經濟學既 ...

有圖會清楚D XD
最好拍埋片, D人淨係識拍打人片,
好少見教人擴建 SOSAD
可惜我個ACC 冇得派GOOD

擴建係有心得既...不過擴建經驗要好高 無話3言2語可以速成
OB擴建2年既簡單三詞心法
安全(地形&位置好)  效率(速度高) 密度(平均佔領度高)

明就明 唔明就自己諗到明
唔想打字海 果度500字都未必夠解釋

已有 1 人評分Good 收起 理由
冬螢x飛雪 + 1 代加

總評分:  Good + 1   查看全部評分

加油努力 支持你哦

樓主個帖好有用..
我玩左2年半  都係識死門泰坦同ob
據點我未學得識
侵我係見主線d人衝晒去前面
後面一陣灰黑色  就直線式咁起=..=

感謝分享@@很詳細

十週年勳章(賀詞)

平時我都好少擴
除非係無人肯擴/無人識擴既情況下我先會落手
我多數起ob都會埋邊or拎到個地圖位盡既(出騎擴建係最快a_a)
侵既話,我認為起係夠前就okay...由就由佢折...起碼拖到段時間比佢地擴at之類
至於雙子....我認為有d係無心之失 有d係佢地唔識  (希望有團收納eD玩家去教佢地啦

ps:我覺得起係山上係最好..當然都係果句 要拎盡個地圖位

试试看看看咯

謝謝樓主大大的分享
khsora -1 洗版太過份了

總評分:  威望 -1   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 10:38 PM , Processed in 0.045452 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存