2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 三國演義綜合感想+討論區
返回列表 發新帖 回覆
go

[感想] 三國演義綜合感想+討論區 [複製鏈接]

我的第一隻網遊 - 三國演義Online

三國演義, 這遊戲很老了
是網龍繼網三之後的三國遊戲
喜歡的/有玩過的可以進來看看
亦可以來留言交流一下

第一次接觸這遊戲是在我初中時
那時九月學期剛剛開始
在電視上看到三國的廣告
看見李心潔做代言人, 她扮諸葛亮
感覺頗新鮮的, 又幾漂亮
所以就去買來試玩看看

記得當時 我只是算會使用電腦
玩三國之前只玩過紅色警戒, AOC等等
那時連中文都不會打
剛玩三國時, 我在洛陽城外打田鼠升
不知為什麼可以在洛陽旁升到10幾級...

這亦是我第一次接觸收費遊戲
我玩沒幾天, 新手包的150點就用完
然後才知道這遊戲是月費制, 去買月卡玩比較好

初玩時我沒有錢跟裝備
那時三國有出一種卡, 叫彩球卡
大約港幣10元或12元一張
我放學一有空就去買
賣一下寶物, 算是能養起自己
然後用200元收了一支帳號
名字叫小新女, 職業:美女
等級4X在那時算很高, 連帳的寶物價值800點以上
這支帳號一直玩到我收費版沒玩
到現在都留有點數
有空可以找一下舊戰友們

對了, 我在收費版時的組織叫滅世神族
我2KF這帳號的名字都是取自組織名
版主帳號不能改名,,所以我就用滅世這名字玩下去了...

這遊戲..PK就不用說了, 跟其他遊戲差不多, 即時打的, 很刺激
除了PK以外, 三國的國戰系統, 是遊戲的主要賣點

國戰系統, 是我喜歡這遊戲的原因
玩國戰不是看等級的, 而是看你的名聲, 官職, 而決定你帶多少兵
而每個人在戰場中都有計策力, 限制你一場中可以用多少的計策
每種職業的計策上限都不同的  
猛將/女將的計策力最少, 上限只有5X
聖君/妖姬/聖女就有75
而諸葛的計策力上限最高, 有85
玩國戰時, 要看職業的
好像猛將/女將, 太少計策力, 在國戰中會比較虧

一般國戰是50對50, 每人上限4隊兵, 每隊7千兵
人物等級30以下只可以用普通兵, 30以上可以用重兵/工兵
全部兵種:
步兵/重步兵, 騎兵/重騎兵, 弓兵/重弓兵, 槍兵/重槍兵
工兵/可以變:樓車, 衝車, 投石車/防禦投石車, 自爆車
還有就是 輜重車(糧車)

兵種相克就是: 騎>步>槍>騎, 騎步槍>弓工

而國戰又有分陸戰跟水戰
水戰時有些兵種可以變船:
步兵/重步兵>巨型樓戰船
騎兵/重騎兵>快速戰船
槍兵/重槍兵>樓堡戰船
弓兵/重弓兵>弓箭戰船
投石車/防禦投石車>投石船
自爆車>自爆船

頭3種船, 可以發射魚雷
弓船就射箭, 投石船用投石攻擊
他們的射程距離, 由最遠至近排列:
樓堡戰船>巨型樓戰船,弓箭戰船,投石船>快速戰船

國戰, 有陸戰/水戰, 又不以等級作為戰力的標準
以君主/大將的指揮, 軍師的計謀, 及部將的國戰技術取勝
實在是我當年的學生及上班一族都能跟戰士一較高下的場地
亦是最吸引我的地方

國戰就不說太多了
對了,  隨著我沒玩收費版後
去了玩吞食天地...
突然有一天看到三國免費版推出
就立即想去回味一下...
我又是玩回我熟悉的仙女
然後自己及朋友們開了組織, 凝霜閣, 然後改名:最終幻想
軍團常跟其他組織有磨擦, 每天都在打打殺殺, 洗洞
雖然不是我打, 但是能感受到那種氣氛
那時跟幾個大組織對抗: 東吳, 二樓後座, 鬼剎堂 等等...
PK跟國戰都打了一年多, 最後現在都和平共處

那時放學就去洗洞, 10F洗到1F, 再去另一個洞
有空就要去做4階軍備, 招兵買馬, 做軍糧藥品
現在想起, 都覺得那時有點傻, 不過玩時很高興就對了...

而自己開了組織, 亦招了很多人入組
雖然常有人比敵組織殺到不敢待在我的
但亦有很多人願意留下,
雖然我這團長做得不是很好,
但有你們的支持, 真的感謝

我亦好高興在三國認識一群朋友
名單太長了就不列出, 收費版跟免費版都有
直到今日, 仍有在玩的人已經很少
升學的升學, 工作的工作
不過我仍會有空就上來看看你們!

最後...
璇,
對你永恆不變...

備用
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 999999 才可瀏覽,你當前積分為 0

已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 50 鼓勵

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

這樓作儲存用...
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 9999999 才可瀏覽,你當前積分為 0

我呢隻game一早就玩緊
果陣係我第一隻online game
我呢加老頭玩緊
103lv了
天一
打到好亂
我地呢邊成日pk
不過唔用外挂加血都唔知點打怪
d怪分分鍾秒人
100lv果d怪
放法扣成千幾
我先得個1萬血
放幾野就pk
所以呢加龜速升lv

我當年都係火2既 天道之盟既秋洪 當時組有奶皇包 天道小奧雲 老豆釘 鵬仔 劉某  燕男等等...真係好開心  不經不覺都4.5年

原帖由 TERRY11 於 2008-3-29 09:01 PM 發表
我當年都係火2既 天道之盟既秋洪 當時組有奶皇包 天道小奧雲 老豆釘 鵬仔 劉某  燕男等等...真係好開心  不經不覺都4.5年

你就係武士秋牙CCCC@@

回復 #6 滅世~ 的帖子

甘都估中=.=\

原帖由 TERRY11 於 2008-3-29 10:16 PM 發表
甘都估中=.=\

當我流嫁CC 我都係火2

十週年勳章(賀詞)

我係當年火1櫻花帝國重臣福星仔....哈哈哈哈(1X8FUN 三國版第X任版主)

玩過星曲WEB

依個貼真係睇到我嘆為觀止....

其實....我仲諗住精唔精華...

依個貼真係一個好好既榜+例子

原帖由 善福 於 2008-4-10 10:56 PM 發表
依個貼真係睇到我嘆為觀止....

其實....我仲諗住精唔精華...

依個貼真係一個好好既榜+例子

個帖現在主要講國戰
其他都係粗略帶過
過幾日得閒或考埋試大約5月中
再詳細補充一下其他資料
例如初玩GAME的情況/PK等等

我收費板個陣係玩山一.....
臥龍會GE...其實都同2KF有D關係(以前)
不過我估依家搵唔番呢D人啦
武林字典....炎虎....段天
我只係記得咁多XD

我都認同國戰好玩
我自己玩道士,人物LV唔高,但好鍾意國戰個PART
由物資準備,到武器生產...之後配給兵種等等都幾好玩

鍾意玩PK,可以升人物LV
鍾意玩國戰攪下政治又得
無奈太少人玩,如果唔係一定好過引
個陣感覺上最多都唔過1000人,一個SER
不過國戰最多都好似係50打50?唔肯定

冇我個名既\_/"

free ser我覺得好好玩~
日日都開p @v@"正爆~
由藉藉無名既辯士....升到策士第一名....
用最少既錢...最多既時間咁升a_a"
不斷努力....打敗好多三效佬=-=(ps..我用2倍丹ja-0-)
企左係策士第一名幾日..記得係98lv既時候~
因為升學關係..so冇再玩╤_╤~
好唔捨得.....
最遺憾就係冇升到三轉...
如果有繼續玩..我深信十大高手..第一名指日可代@@"

最後acc就由樓主接手a_a""

收費ser都有玩...仲玩過好多acc..
升到101lv猛將a_a"""但追得好辛苦=-=
見到有free ser緊係轉去玩啦@o@"

鬼剎堂^_^~~~~係我當時的組織~~真係好懷念~

入到呢個板以為應該無人會 提到三國online~~~點知原來係置頂......好感動~~

三國演義online真的確確實實存左過>~<

佢的國戰系統  直到現今  的game 為止都是最好

其 聊天 頻道 同拍賣頻 都整得好好..........相比現在.......人們玩game不再重溝通.........只顧升lv升lv升lv~~果時吹下水都好開心

右可以隨時 係拍賣頻拾到好野= =鬥搶.........好過癮!!!!!!!!!

我係火一既!_!  雖然我果陣唔識你...不過之後九洲英雄online我都有同你一齊玩架@@

@@ 今日無無聊聊 上網睇下GAME點知見到呢個POST 睇左幾睇 @C@ 真係好掛住三國演義online 玩三國果陣仲係小6-.- 三國係我第一隻online 果陣係 係個fd屋企見到,佢係到掛釣魚  之後就好想玩 玩三國之前我連打字都唔多掂 基本上我打字都係玩三國同人傾計(或者嘈)練番黎 . 果陣收費三國玩左幾年應該3,4年 除左頭果1年用自己錢 之後d月卡都係收番黎-o-, 三國隻game 其實我都唔明點解會咁少人玩呢, 到衣嫁為止,我都味遇到一隻比三國更吸引我ga game,pk 國戰 果種方式  (回味) 如果衣嫁三國有1千人長玩 我都實會玩落去,就算係要月卡,不過無咩可能,收費果陣"一開" 就知三國真係吸引唔到人咁,我估人數"最多"去到500 因為太多人掛機 實際升lv同傾計ga我估真係得300左右 計埋掛機先得果1千零-.- 好失望 見到佢開免費ser 等左好耐想玩 希望可以有更加多人一齊玩 點知~~~~~~~,網龍又唔肯合併晒d ser .我3,4個月前入過之後無入過果陣見到個ser得5,6個人-_- 心涼.........玩三國識到好多人,佢個頻道好方便,衣嫁出左好多以三國做背景game 但係玩唔到三國演義果種feel-.- 不過咁多年打左幾十隻online 對打機可能淡左,或者搵唔到一隻可以好似三國果種feel.        三國演義!!!!!!!!永遠記得!        免費我同滅世你打國戰架 不過係我攻你守 或者 你攻我守 @@ 好懷念

我以前玩山1 GA ~~
呢隻GAME真係幾好玩..
唔知收費板而家仲有幾多人玩呢??
FREE板唔好玩...

新女  
我最喜愛國戰的甩碌場面:
所有軍隊準時進入戰場,唯獨做運糧車的,行左去食飯/沖涼/大小便,結果全軍慢慢餓死。
(每天扣10%兵力,即7000-6300-5670--餘此類推)
當時通常都係全個頻道一齊爆粗。
但現在諗番都係愉快的回憶。

火2 末日白愁 正是在下一,一  小新女多謝你幫我地殺組支旗發揚光大, 玩咁多隻game都係 三國 好玩 ,依家個d所謂online 冇咩邊隻可以好似 三國 咁 一玩就玩幾年都唔厭
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 02:53 AM , Processed in 0.032328 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存