2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 [原創] 職業全分析-戰場基本認識
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 職業全分析-戰場基本認識 [複製鏈接]

首先講一講可以用ge技能點
1-5lv,每升1lv有2點
6-35lv,每升1lv有1點
合共40點技能點

右邊ge技能只可以放8種
所以要小心分配

職業主分為3種    戰士,弓手,法師..(好費ge費話..0_0'')
然後再細分8種職業
戰士------盾戰
      ------雙手戰
弓手------主弓手
      ------主刀手
      ------雙修
法師------火(再加一半冰/雷技)
      ------冰(再加一半火/雷技)
      ------雷(再加一半火/冰技)

戰士
睇下個技能表先啦

共通技一定要學哂
基本攻擊---新手技
痛楚剋星---新手技
音爆攻擊---向單體作遠攻(必用)
力量沖擊---向前方作攻擊(可以多人)(攻較少)(比音爆攻擊遠)
粉碎暴風---一招好sm ge大範圍技...攻擊力一般...但係持續時間較其他技長...加吹飛(必用...走佬時效果最佳)

單手技---盾戰必定要學哂
熾烈斬---(過度技能)...基本上學左都唔會用...只係攻擊中加火燒
加強保護---加防...(必用)
盾牌怒擊---攻擊力不錯...可以打暈然後再sm (必用)
猛擊---飛身向敵攻擊...攻擊不高..但快...可以拉近/遠敵人距離 (跳)(必用)
大地之頓---範圍技但不大...攻擊力一般...可以令對方移動力下降(跳) (必用)

雙手技---雙手戰士必定要學哂
碎擊---中等攻擊力..出手時間慢...好容易俾人中斷技能
沖擊斬---和猛擊一樣(跳) (必用)
重壓斬---超高攻擊力..出手時間比碎擊更慢...但俾打中ge人會有1秒定身時間
巨獸傳承---大範圍技...向自身周圍作攻擊(跳)(必用)
巨龍傳承---超大範圍技...向自身周圍作三次攻擊(使用後有半秒定身)(跳)(必用)   (未知香港版有否加入吹飛...未加已經好sm)

我建議:
盾戰:基本攻擊/痛楚剋星/加強保護/音爆攻擊/粉碎暴風/盾牌怒擊/猛擊/大地之頓
雙手戰:基本攻擊/痛楚剋星/音爆攻擊/粉碎暴風/衝擊斬/重壓斬/巨獸傳承/巨龍傳承

但係盾戰好定係雙手戰好...!?
由裝備來睇
戰士大部份裝備都係一樣
只係盾戰個盾多+26防(40lv裝)
武器攻擊力上限係+100
而雙手戰武器攻擊力上限係+125
其實都無咩大分別
係技能方面
盾牌怒擊同大地之頓係盾戰最強ge技能
都係有封鎖對方ge效果
係可以連續sm ge技能
雙手戰士方面巨獸傳承同巨龍傳承
雖然都係同系技能
但係力量超強
而重壓斬可以話係最sm sm sm技
只要兩個雙手戰士分開用重壓斬
1秒ge定身時間會令到你走唔到
最後圍死了
個人來睇...兩者都係超級技術形
一切由你ge技術分高下

弓手

弓技
基本弓攻擊---(基本技)
空襲---以高空扇弧形攻擊……攻擊力一般
熾熱射擊---攻擊中加點火燒
箭雨---射程距離長並且範圍幅度廣的技能而且一次打3-4個數字
雄鷹射擊---射程距離最遠ge技能
強力射擊---向前方作攻擊…有機會吹飛效果
貫骨射擊---向前方作穿透直線攻擊…有吹飛效果…但時間慢(走佬時用一流)
毒性射擊---攻擊中加中毒
蛛絲射擊---攻擊速度慢…攻擊力中等…主要減低移速
精准射擊---命中率非常高ge技能..攻擊力高ge技能

刀技
短劍攻擊---(基本技)
隱身---(基本技)
毒蛇撕咬---攻擊力一般…主要係另對方中毒
懲戒重擊---超超超高攻擊力…係所以技能中最高…
單單1lv就已經打出400以上ge數字..隱身時才可以使用 (跳)
足部破壞---令對方移動速度下降
防禦破壞---減防
腕部破壞---唔俾攻擊同用技
毒霧---大範圍中毒
力量破壞---減攻
漆黑空間---令周圍ge人睇唔到野

大家都見到弓技主要係攻擊...刀技好少攻擊技
所以就有人玩雙修啦(半刀弓)
雙修主要想學懲戒重擊..因為好高攻
其次係高兩大種弓技
咁樣一來可以上前線...又可以後防支援
所以雙修自由度比較大

係防裝方面
弓/刀/雙修係無分別...係三職中間
弓ge攻擊力低...攻擊遠
主要係防線攻擊...幫戰士補飛
刀ge攻擊力高...攻擊近
主要係去敵陣"攪攪震"
雙修當然可以互保不足...但係要浪費時間去換裝
可以係戰場中前幫拖...係戰士ge好幫手

ps.所有(跳)...跳起然後攻擊...都有一定機會被反擊而中斷技能

法師

法師所分ge系列係最多
大約係25-26lv就可以學哂其中一個系列ge魔法
之後就可以學一半其他技

基本魔法攻擊同詠唱係先天技能
當學左一個系列ge技時就要升詠唱
因為要用左詠唱先可以用第二同第二階魔法

雷系
閃雷---攻擊力不錯但超難電中...距離中等..範圍小
閃雷矛---雷系法經常用...攻擊高而距離遠...而且可以穿透攻擊
雷暴---同閃雷一樣...不過遠d同大範圍d
審判射線---遠距離加勁大範圍...再加上高攻...連出3個數..不過好食魔

炎系
火球---唔講你都見...=  ="

火焰槍---即係嘖火
火花連發---大型火炎彈...大範圍

地獄焰火---高攻擊力...攻擊距離近...範圍超大
所有炎系技都帶有火燒效果

冰系
冰暴---(唔講啦")
寒冰
槍---速度快d ge冰暴...攻擊距離遠小小
冰凍波---自身中等範圍冰攻擊...(冰封)
冰雪擁抱---遠距離大範圍冰攻擊...(冰封)
所有冰技都帶有減步速效果

ps.必須學哂同升哂同系一階同二階技先可以學三階技

如果你打算做法師...
咁你一定唔好諗住上前線
因為法師少防到爆
3分鐘就死左...
雷/冰系攻擊距離較遠少少..所以係戰士後方都幾安全
但係如果你想做一次炸死幾個ge火系
咁你就練好退走技術...唔係好易釘

已有 21 人評分Good 收起 理由
鬼整你 + 1 呢個版本幾好^^
tkogss1027 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
天馬座 + 1 辛苦晒 對我有好大幫助 @@ thx man
鳳凰之鱗 + 1 感謝分享!
音姬本命 + 3 有意思
wayneqwe123 + 1 支持你!下次繼續^_^
nono仔仔 + 1 多謝..岩晒我呢d新手
bhonam + 1 睇完你文章,認識多左^^
mesty369 + 2 你說的內容我非常同意
sevenelevn03 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 32   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

講得幾好~
多謝

戰場基本應識

宣佈戰爭(攻者)
首先要進自己佔領地周圍...其他國家ge版圖
而雖要有5個或以上自己國民係個個版圖入面
係敵方陣營5-6個格以外起自己ge據點(小地圖所分ge格)
按z..之後

咁樣戰爭就會開始ga啦...

ps:無法在自己佔領地或遠離佔領地周圍兩個或以上ga版圖開戰

戰場人數上限係50對50
雙方唔可以多過對方5個人
後者就入唔到戰場
如果唔係主要戰爭國ge國民
咁你只可以去較少人個個國家

大部份ge玩家都一定知道上個個係咩來
大個條係據點耐力
無哂就會輸
但係點樣扣個個耐力呢...?
1)直接打人地個據點
2)打死敵人
3)擴張自己領域

耐力條分三個鮮明度
簡單d來講...
只要打敗150個敵人
戰爭就會結束
但當然係無可能死150個人...
因為騎士,死靈,雙頭等等怪物一死
就等同死去2-5個人...所以唔好亂出

細條個條係己方擴張ge%
如果己方ge佔領百分比係100%
咁係一定時間內就會減去敵方一條耐力
即係殺死50人
所以擴張係開戰首先要做ga事

直接打對方據點等同去送死...所以千其唔好做傻事...

而重有一個獲勝ge方法
就係攻方係30分鐘之內進攻失敗
即時間結束前扣唔哂對方耐力
防方就會勝出

ps:如果唔夠人打...可以打/sos 向全國國民要求增援

更正一下,火花連發既飯圍係法師技能中排第2,絕對唔係細。

其實,法師只要係戰士掩護下,追擊/掩護徹退,都係一流。
追擊方面配上戰士,並不建議配弓遊俠,弓遊最好一人追擊一位敵人。
刀遊最好係混戰中果團人既邊緣行,汁雞一流。

再一次提醒

千萬唔好話弓遊勁,其實弓遊想殺一個人都超難。
法師一場打到3千幾傷害都ok,弓遊最盡2千幾都幾勁下啦。

法師:易扣血,放火既話,放完即走,由條友慢慢扣。
刀遊:易殺人,扣血較難,多數殺死人
關於招式詳細資料可參考我的post。

值頂左佢得唔得@o@
十分有用....試玩會前出未好囉!!個日都唔知自己係到做緊乜

FEZ 的強化系統

FEZ ge強化系統係分兩種
永久強化 同 限圖強化

先睇一睇下面張圖

每件裝都有強化上限
就以上面為例
強化上限係125
強化回數係0/3
當強化一次上到125( 入面顯示係120(+5) )
強化回數就係1/3
咁就係"永久強化"

而上面紫色ge (+31血)
就係限圖強化
限圖強化不受強化上限限制
而且有多種強化方式
不過效果唔可以重複(e.g. +左31血上限就唔可以再加血上限)
限圖強化只可以用係武器上(防裝不可以)
以上圖ge強化係1/3
即係可以進行限圖強化三次...而已經限圖強化一次
而上圖ge強化空間上限就係強化最多次數
可以利用永久強化強化3次升到強化4次
限圖強化只可以係有據點ge版圖進行
就好似下圖咁...

而當你離開你版圖後...限圖強化效果就會消失

聽日教大家如何只係用game錢就可以買最強ge裝...

C兄...強化系統死左圖@@搞搞佢....
and 感謝分享=3=

好詳細,,
讚!!!

唔錯唔錯~ e家 dl大陸版試下先

寫得好好,一定要支持下。

加2分...!?
係都幫我頂置佢啦

味見過e隻game,睇完d技有d想玩玩

請問這Game是pvp的嗎??

沒有怪物打的?"

PVP同打怪都有

十週年勳章(賀詞)

原帖由 yyck 於 2008-5-26 10:04 PM 發表
加2分...!?
係都幫我頂置佢啦

我最多加2分.....
我冇咩權力= =

唔該曬 好想玩cb

十週年勳章(賀詞)

大家咁話喇....
我要玩呀@@

十卜十卜
好有用GE資料
我決定好職業LU  HAHA

唔係話教買最強裝咩?
唔會係直燒掛0 0
係既教下都好!!

thq大大既分享....
諗住揀弓手!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 09:25 AM , Processed in 0.044397 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存