2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 旅遊點滴 [台灣發問區]
樓主: 雪之精靈
go

[疑難] [台灣發問區] [複製鏈接]

我有個MAPS SOFTWARE WOR~

有150個FREE MAPS..你去DL 下睇下岩唔岩用..LINK HERE
已有 1 人評分威望 收起 理由
雪之精靈 -1 請勿再post與主題無關既野 你已經唔止一次 ...

總評分:  威望 -1   查看全部評分

請問未滿七年之香港居民....?

請問大家~
未滿七年之香港居民..如果去台灣..
要咩証件?

香港出世就用特區謢照丫~~
咁未滿七年之香港居民..要用咩丫??

唔該晒解答~~

我都想知呀!!我係有護照嫁啦,但係點簽證呀,係去台灣既...

原帖由 Julius.Laprada 於 2008-4-23 23:18 發表
請問1個人去台北,暫定6月尾,經濟實惠為出發點,4日/5日酒店同來回機票價錢如何呢?

是否自由行??
不過6月尾已經唔屬於淡季了,當然價錢會貴少少,4/5日大約$2000-$2500,不過仲未計稅

原帖由 夜叉王~黑木凱 於 2008-5-10 23:54 發表
咁如果台灣番黎又係單程~

有冇得去到機場即買等機上機呢個方式

因為小弟準備會一個去唔多知呢d野

想清楚d同埋要帶d咩證件去

想問下邊個月份去呢??
即買等機上機尼個機會好微...因為大多數係網上訂票or旅行社keep起左d機票,未必會有你想要既日期
有單程票買會貴d,同埋訂酒店要自己一手一腳book埋....

原帖由 黑白王子 於 2008-5-12 22:17 發表
下個月會去台灣玩幾日~揀左自由行...果邊有咩好玩好食~

想大家介紹下...

我認路好差~怕唔識路呢~

請看埋這裡...已經有埋介紹,有需要時再問
http://2000fun.com/bbs/viewthrea ... &extra=page%3D1

請看這裡已經說明晒,下次請看清楚置頂post已解釋了,如沒有說明先再開post吧
http://2000fun.com/bbs/viewthrea ... &extra=page%3D1

原帖由 黑白王子 於 2008-5-26 22:35 發表
下個月會去台灣自由行~咩地方一定要去嫁?

同果邊d路易唔易認...我認路好差嫁.....

麻煩請看,我已經置頂了
台灣同香港一樣都係用繁體字的,如果你唔識普通話,
可以帶定紙筆,張你想問既問題,寫下俾路人看,你們會好熬心幫你

台灣有乜好玩嘅地方??我想過去玩下..有乜好介紹??

原帖由 @^@ 於 2008-7-3 14:02 發表
台灣有乜好玩嘅地方??我想過去玩下..有乜好介紹??

麻煩請看...已經置隕了

我想問
我想係7-8月去台灣 4-6日左右 自由行
大約幾多錢到的?

原帖由 halo2 於 2008-9-4 20:25 發表
我想問
我想係7-8月去台灣 4-6日左右 自由行
大約幾多錢到的?

=.=7-8月??過左喇.....宜家9月了...定係問緊下年7-8月??
今年7-8月...4-6日自由行套票大約over$2500 up
下年唔知會唔會加稅加油費

原帖由 雪之精靈 於 2008-9-11 11:24 PM 發表

=.=7-8月??過左喇.....宜家9月了...定係問緊下年7-8月??
今年7-8月...4-6日自由行套票大約over$2500 up
下年唔知會唔會加稅加油費

下年會唔會大約over$4000 up?

原帖由 halo2 於 2008-9-14 13:36 發表

下年會唔會大約over$4000 up?

緊係冇咁貴啦=.=""短線旅遊好少會over $4000(淨機票)
套票我諗應該都唔係....好少會加價房錢...除非紅日

想問下而家去台灣仲洗唔洗 簽証?

要~~不嬲都要...

我黎緊會同幾個fd去台北玩5日4夜,我想問下有啲咩地方好玩/有咩地方有好野食?

原帖由 DL 於 2009-7-11 16:06 發表
我黎緊會同幾個fd去台北玩5日4夜,我想問下有啲咩地方好玩/有咩地方有好野食?

台北食野未去西門町....淡水...士林...
台北,多數都係去參觀總統府...小人國,台灣博物館等等....

我聽人講台灣華華酒店有鬼,係咪真架?猛唔猛架?有冇人因為咁死架?

台灣5日4夜

DAY ONE 西門丁+士林
坐早機往台灣:
桃園國際機場>>入境大廳取地圖小冊子 >>坐國光台北東站線($32.55MINS)>> 往台北車站
到捷運車站買悠遊卡(NT500,可坐捷運,的士,公車,動物園門票)
>>CHECK IN(酒店近台北車站),放行李>>兌換台幣
(請問有人知道兌換銀行的準確地扯嗎??我們住台北車站,免手續,匯率較高,還是應該先在hk換?)

坐捷運到西門町 (服飾小店多集中於漢中街,徒步區及昆明街)
必吃:阿宗麵線(峨眉街8之1號),美觀園(刺身,峨眉街47號),可樂餅(峨眉街49號1樓之10)
手信:老天祿老味(武昌街2段55號),果風小舖(武昌街2段26號)

坐捷運到劍潭站(有免費接駁巴士(出1),15分鐘) >>往美麗華摩天輪(NT150/人)
>>接駁巴士返劍潭站>>往士林夜市
必吃:豪大大雞排,無煙烤肉,日上鐵板燒,上海生煎包(基河路有地攤玩)
返酒店>>END

DAY TWO 台北車站+市政府站
台灣故事館 (台北車站M6,忠孝西路1段50號,KMALL B2,1030開館,入場費NT200/位)
GUNDAM BASE TAIPEI(K MALL B1地庫)
光南大批發(許昌街40號,買護膚品)
新光三越(忠孝西路1段66號,買手信食物)
萬年商業大廈4樓(西寧南路70號,看模型)
必吃:郭蒸餃(懷寧街6號),福州胡椒餅(車站6號出口,重慶南路1段13號)

坐捷運到市政府站>>信義誠品(松高路11號),台北101大樓(信義路5段7號)
晚餐未知(請問有提議嗎?附近好像沒什麼吃)
返酒店>>END

DAY THREE 動物園
坐捷運往木柵動物園(9AM-5PM 成人60 動物園站1號出口)
鼎泰豐晚餐(信義路2段194, 中正紀念堂出口6 等位可到金石堂逛逛)(請問是否中正紀念堂出口最近?)
返酒店>>END

DAY FOUR  烏來
坐捷運到新店站>>轉乘新店客運巴士到總站(35分鐘 HKD9.5/人)
到烏來大街逛逛>>坐台車(7MINS $13/位)到烏來瀑布>>坐欖車($55/位)前往雲仙樂園
坐巴士往巨龍山莊浸溫泉(鄉忠治村堰堤85號,巴士有巨龍山莊站)     必吃:冰溫泉蛋($2.5)
坐捷運至台電大樓站(3號出口)步行前往師大夜市            必吃:香酥雞,許記生煎包
返酒店>>END

LAST DAY 平溪線 

坐台鐵到瑞芳(車程約45MINS ,票價80)>>買平溪線一日火車卷(NT$54)
十分(走路軌,看十分瀑布,行吊橋), 到平溪放天燈,到菁桐看火車站
有時間可再到台北車站逛逛
返台北車站拿寄放之行李 國光台北東站線回機場 坐晚機回香港

─────────────────────────────────────────

小第在此有幾條問題..希望可以幫忙解答

1.永康牛肉麵(金山南路二段31巷17號)應該加在那一天的行程吃?因為地點好像不接近捷運..
想了好久都不知道加在那?

2.請問行程OK嗎?暫定如果頭一,兩天太急,未做的會在DAY THREE晚上補回

3.請問十分瀑布關了 但只是不能進去 在附近仍然可以欣賞到的對嗎?

4.請問有人知道兌換銀行的準確地扯嗎??我們住台北車站,免手續,匯率較高,還是應該先在hk換?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:47 PM , Processed in 0.043231 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存