2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 曙光Online 官方討論區 ~最終章~完結.....展開!
go

~最終章~完結.....展開! [複製鏈接]

第1集由abkkr866提供..希望abkkr866唔好嬲啦..
初章  初遇
 100年前,六大妖族和蟲族起了一場戰爭,妖族和蟲族都死傷無數,這場戰爭持續了100年,妖族的朝陽城就快被蟲妖攻陷時,天上突然亮出了一道光,這就是神族,神族當時派出了一位戰士,他叫「暗月」,這位戰士把刀輕輕一揮,就把上千萬的蟲族大軍消滅了,於是這位戰士又回到天上,天上的光慢慢地消失了.......
 100年後的一天,有一位虎族小年,他的名字叫「暗月」,他的志願是做一位消滅蟲族的戰士,到了職業考試的那一天...
 「暗月!!!」一個猴族少年在大喊
 「早上好啊,小炎!!」暗月回答
 「今天是職務考試,你做什麼職業??」小炎問
 「我的名字叫做暗月,當然是做戰士,我要學那個挽救了朝陽城的英雄一樣,那你呢」
 「我做射手!!我可是百份之兩百射準的」
 「早上好!!暗月,小炎」一位犬族小女喊道
 「早上好!小月」小炎和暗月一同說
 「小月,你做什麼職業」暗月問到
 「我做幻術師」小月說
 「那可是跟你的性格一樣,那麼暴躁」小炎笑著說
 在三秒之內,小炎就被小月打到不像人形
 暗月只能幫小炎治療傷口
 「痛死我了,那個小月,還是那麼暴躁」小炎喊著說
 「算了吧,你不要再說了,免了她再來打你」暗月說
 上課的鈴聲響了,他們才進去課室,職業考試隨即開始...

已有 2 人評分Good 收起 理由
一羊仔一 + 3
║丟『架』… + 1

總評分:  Good + 4   查看全部評分

第2章  ~他們各自生活~(小炎的)主要講:小炎點解會變成盜賊..
上集講到佢地考試開始..佢地都成功畢業^^
小炎.暗月同小月佢地畢左業之後...
佢地都分開曬....
係佢地分開果日..
小月送左把弓比小炎..叫小炎好好咁用..到左第2日
小炎就拎住小月送比佢既弓..過住流浪既日子..
小炎流浪係因為佢阿爸阿媽都係比蟲族殺死...佢地死既時候...
係小炎畢業既前1個星期...
所以小炎間屋比人收左...
小炎流浪既日子1日1日咁過去....
直到1日..佢見倒1對公公婆婆比3隻蟲族狠打..
但係佢知道自己唔夠打..
所以只有悲傷咁走左...
正係果時..
有個人突然之間殺左果3隻蟲族..
之後仲比糧食公公婆婆..
佢見倒之後...
覺得自己冇用..
係e個時候..
果個人行埋黎同佢講:
小朋友..你做唔做我徙弟??
之後小炎就1口答應左..
就係咁..小炎就開始左佢既盜賊之路.....

我文筆唔係幾好大家唔好介意..我得小6..準備星中1...
已有 1 人評分威望 收起 理由
一羊仔一 + 5

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

頭香是吧-_-
比d意見..
內容可以+多d動詞
細緻描述人物特性等等
可以豐富文章

喔喔..多謝意見..
這是頭香阿...
下星期出3.4集...
我會努力看看

努力^^
作多一些對日後寫作有幫助喔

可以講下 點升級
同埋承接任務所遇困難

嗯嗯...
下2集既故事大剛我已經淋好..
分別係講有關另外2個人既野....
請大家比多d意見我...
等我寫作成績會好d...
下星期6夜晚出.....
請大家多多支持

不要太過假就行了吧= =

淋緊加唔加d我既生活情況好/口\
希望多D人睇吧...

隨你喜歡吧-.-"
多點色彩也好

第3章  ~他們各自生活~哥哥回家了(小炎的)
上集講完小炎..今次就講佢個fd暗月吧!

大家都試過畢業吧..??
同自己一起學習左咁..
要係1日之間分開..
信相果種心情..大家都會明白...
而暗月都唔例外..
佢同我地一樣..
都係好唔開心..
但係係佢地分開時...
琪他2個人都哭了...
佢都想哭..但只係強忍...
當小月同小炎佢地走左之後..
暗月佢d眼淚都已經忍唔住...
流左落黎...
佢番到屋企之後....
佢成個人呆左係到....
佢見倒......佢見倒...
佢見倒同佢失散多年既阿哥暗日...
番左黎...!!
佢右再次情不自禁咁..
哭左起黎...而暗日..
就好似以前咁...
摸摸佢個頭..講:[傻仔..我都番左黎啦..做咩哭阿^^??]
暗月:[哥..我好掛住你呀>"<]
阿日:[我都係呀..聽阿媽講你今日畢業wor]
月:[係阿..我右開心右唔開心..嗚嗚]
日:[點解ar??]
月:[我要同一齊讀書學習既朋友係1日之前就分開..好唔寫得佢地阿T^T]
日:[e個係人生一定要經過既階段..唔好咁唔開心啦^^]
月:[嗯]
係e個時候....佢地既父母都番左黎..
父:[衰仔..你中魚番黎啦??]流著眼淚咁講...
月:[老豆..我番黎啦]
母:[仔..阿媽好掛住你阿..你去左邊阿T^T??]
月:[我...我....對唔住阿媽..我咁耐都唔番黎...]
講完野之後..佢地就dinner lu~
到左第2日...
小炎1起身..就見倒佢阿哥係度練緊功...
佢睇到呆左..因為佢見倒d係學校未見過既戰士功夫...
佢就好快行埋佢...
叫日教佢..但係日點都唔背..
最後日都係教左佢...
就係咁..
月d功夫就愈黎愈勁!!
~完~

第4章 ~他們各自的生活~(小月的)
e個要比較女性化...
有d難道哦...可能會冇咁好...
請大家唔好介意..

講完佢地2個..
係時候講小月啦!!

小月同佢地分開左之後...
都係番屋企...
佢番到屋企之後...
佢阿媽就同佢講:[女..行一行埋黎]
小月:[右點阿..]
媽:[叫你黎就黎啦!]
小月:[得啦..等我一陣..]
媽:[你右做咩阿!!]
小月:[去廁所都唔得呀!!??]
媽:[e個女阿..唉..]
小月出左黎之後..
就行去佢阿媽度..
講:[咁急叫我做咩阿]
媽:[拿..令住]
小月[What is it??]
媽:[你講咩阿??聽唔明阿]
小月:[What is it都唔知咩意思有冇搞錯阿]
媽:[阿媽讀書果時冇英文學阿媽!!]
小月:[What is it係解咩黎阿]
媽:[e把係我地既家轉之寶-[月光之杖]..]
小月:[個名好似好勁咁..都唔知係咪真係好勁]
媽:[早知你會咁講..拿..你拎住先..等阿媽講下佢d野比你聽啦]
小月:[喔]
媽:[e把月光之杖就係100年前你阿爺用黎打敗無數蟲族同埋令無數既人..]
     [起死回生既法杖..佢係由1個叫做牧游子既人打做出黎...而牧游子]
     [就係傳說中果位仙法之人..所以佢打做d野係獨一無二..]
     [佢唔單子可以令持有者用倒幻術..仲可以用埋治療之術.....]
     [因為你都咁大啦..我係時候要交比你...你要要保全好佢..知冇??]
小月:[下...咁煩既野我唔想做阿..]
媽:[你話唔想毫唔想阿..下??]
小月:[得得得..我會好好咁保全-33-]
小月:[係wor..阿媽我都唔識治療術ed野..咁咪會曬左佢lor?]
媽:[放心啦..我會教你..同埋...]
小月:[好野..好野!!..多謝你阿..媽咪]
媽:[咪咁開心住..我都未講完..]
媽:[我會教埋你幻術最強既招-天音叫喚術同埋神明之光]
小月:[咩招黎嫁??聽都未聽過..]
媽:[放心啦..我會慢慢教識你]
小月:[哈哈哈..第日我右可以恰小炎啦!!哈哈哈]
媽:[:.........................................]
心淋:{唉..算啦..}
果日之後...
小月就跟佢阿媽努力咁學習...
~完~

今日既任務..完成啦T^T

^^
長篇小說呢
努力唷 , 繼續作下去

嗯...大家再比d意見吧...
我希望1次會好過1次....
小月果段我淋好多人都係咁同阿媽講野...

好像有點扯不上關係...
第5章可以(意見)
突然有1日村落被蟲族怪物亂破壞
老的村民都被傷害了
孩子覺得唔可以再咁落去
於是媽媽就給了一把破爛的劍 一些的衣物
食物 水 平安符 等等
他們成功將蟲族嚇退
於是 村長就 封佢地做戰士

唔該曬阿..
第5章右有頭水...
可能今晚會出埋佢-0-...
多謝版主既意見...
第2.3.4都係講佢地個人所以有小小離題阿-口-
第5章  重遇...
好快就有啦!!
希望會好d啦

第5章  重遇

佢地3個..都有左自己既師父...
而且..都有10年啦...
所以..佢地師父教佢地既野...
都已經學得7788....
所以...佢地就分別去左唔同村落..
迎接佢地既新任務....'
先講小炎...
小炎已經學曬...
佢就連弓既技術..
都已經好熟......
所以..小炎師父就叫佢...
要為佢既家人報復....
因為..小炎師父既父母.....
都係比蟲族所害........本來佢淋過自己出動..
但係佢老啦...所以就張e個任務交比小炎完成....
小炎為左報笞師父對佢既欣慰..
同埋要為自己父母報復...
所以就1口答應左....
之後小炎師父就比左張地圖....
叫佢跟住條紅色線行...
行到去雪轉山道...
殺左蟲族既始祖-黑龍..
小炎聽完之後就好似風1樣....
走左.....

講番暗月同小月
暗月佢都係佢阿哥度學到7788....
所以佢都好似以前咁...
搵村長..睇下有咩任務可以比佢做...
村長同佢講:[拿.暗月..你對戰士已經既野..已經好叻...]
                       [所以..我想你去雪轉山道.....打敗黑龍.....]
                       [唔知你..會唔會答應我呢...]
暗月:[得!!緊係得啦..睇黎條黑龍好似好勁咁wow...]
          [好想同佢比較下阿我......]
村長:[好啦..E度有套盔甲..盾同埋把劍.....]
          [ed野都係100前先人所留底既野....]
          [雖然old左小小...希望唔好介意啦.]
暗月:[......................]
          [100年..??]
村長:[嗯...因為由e度佢雪轉..太遠啦...]
          [所有..我比埋水同食物你......]
           [希望唔好介意啦.......]
暗月:[放心啦..我一定會番黎.....]
係e個時候小月突然出黎卜左暗月1下....
暗:[邊個打我!!!]
      [原來係小月..]
       [好耐冇見啦wor小月!!]
      [e..小月你點解會係度既]
小月:[我都係岩岩先到..黎搵村長得下有冇野做阿...]
暗:[哦....]
村長:[小月..你有冇興趣同暗月一齊去打敗黑龍??...]
小月:[黑龍???好阿...我有興趣阿...]
村長:[咁你地2個就1齊出發啦...]
暗/月:[好的]
講完之後暗月就著上盔甲..同小月向雪轉出發...

暗月同小月已經行左2日....
大家都覺得好累....
所以就搵個地方休息...e個時候....
樹上突然飛出2支飛標.....
琪中1支中左暗月....
d血仲流得好西利....
小月見倒就令起月光之杖叫換:[治療術!!]
轉眼間...暗月既傷口已經好番好多....
暗月好番之後...就向住棵樹拎起把劍講:[邊個!!]
之後樹上傳1把好熟識既聲答:[問人係邊時應該先講自己係邊個.]
暗:[你....同我出黎阿]
當暗月講完之後...樹上就彈出1個似曾相識既人...
佢地見倒之後...眼淚都流出黎啦....
原來係...原來係小炎阿T^T
係e個時候...
小月就沖左過去小炎度攬住佢同佢講:[
小炎..你去左邊阿..我搵你搵左咁耐...
都搵唔倒你..好掛住你阿..T^T]
炎:[傻妹..]
月:[你竟然叫我傻妹\口/]
結果小炎比小月打到G頭丙咁...
暗月好無奈幫小炎治療好...
治療時候...1炎講:[有冇搞錯阿...十年冇見...樣就令左咁多]
月:[算你啦..]
炎:[但係性格1樣咁暴躁..]
炎講完之後右比小月打到G頭丙...
暗月右再次好無奈咁幫小炎治療傷口.....
到左夜晚....小炎就拎出十年前小月比佢果把弓....
小月問:[e??e把咩弓黎嫁??]
炎:[你唔記得左啦??你送比我嫁]
月:[下..我以為你等左...你竟然仲keep得咁好T^T]
炎:[嘻^^]
暗:[我先訓啦..你地早d訓啦]
細細聲咁講:[我唔想做電燈膽^^]
到左第2日..佢地再次向雪轉出發^0^~
~完~

hide
估唔到遊戲都有呢d文=[[
已有 1 人評分威望 收起 理由
║丟『架』… -2

總評分:  威望 -2   查看全部評分

別介意..
樓上的是路人
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 10:23 PM , Processed in 0.066139 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存