2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 吞食天地2‧究極版 《吞食天地2‧究極版》遊戲資料區 新手升級路線、職業心得及副本攻略@2000fun ...
返回列表 發新帖 回覆
go

新手升級路線、職業心得及副本攻略@2000fun [複製鏈接]

升級路線

前言
我不是很喜歡解任的,所以只會選一些較重要、不費時、經驗比較多的任務來解,主要是打怪升級的
不過頭15至25級因為太多新手,打怪不方便,而且做任務經驗比打怪多,所以會以任務為主

大家創角後,就會傳送到鄉勇軍營,建議大家唔好咁快行出軍營,先去鄉勇導師宋仁度做晒一連串新兵任務、了解系統功能與各種任務須知,做完晒新手任務後,你已經升到7至8級了,新手任除了經驗外,還可以得到武點、行囊升級卷(開啟一格行囊,如果不解的話,以後想要便要去商城買,很貴的說),而且也有一些鄉勇裝備(比新手裝備強一點吧),就可以行出新手村去涿郡廣場了努力沖10等轉職了(如果沒解完便跑出去廣場,想練到10級是很辛苦的)
新兵任務列表

去到涿郡廣場後,先建議解掉 任務一覽 吞食小品中的 初來報到
完成任務後還沒10級的話,便在小品找一些不用打怪收集材料的任務來做
最好是送信/送米/撿材料的任務
做幾個後應該也10級了
10級後立即到 涿郡大街左上 往涿郡廣場的傳送點 找 尉曹 接轉職任務
做完轉職任務後,好像豪傑要打曹操,猛將要打孫堅等等
打完才有一些新的技能學,建議你15級才去打
因為10級時,自己1個也很難打,組隊打也很費時
不如高點才打@@

轉完職後,建議你去接涿城門找官員接討伐任務,因為很多經驗的(在CB我好像解完3次投降漢兵後便過橋去冀州升級了@@")
除了投降漢兵外,還有黃巾弟子跟幽州山賊,都是殺30隻便完成任務(建議組隊解)
任務獎勵是400經驗 800武點 1個土黃小布包

除了討伐任務外,還可以解副本戰役
任務獎勵是700經驗 1500武點 2~9個土黃小布包 1件太平裝備
任務流情係本篇最底

好了,當你在幽州升到15級後,便要去涿郡廣場接魯班盒任務(只是打1場跟撿材料,很易打的說)
解好後便可以過橋繼續升級
界橋的NPC挺強的,封測時有金牌武將便能輕鬆過,公測沒的話大約要15級才能過到
過了橋後,我建議先打怪/解任升到20級,然後去鄴城城門找官員接20級的討伐任務
做完後便去黎陽樹林打23級怪物升級@@"升到25級可以試試過河去青州(雖然我封測在黎陽升到39級=.=)
(封測時只開放到冀州,最高等的怪物在黎陽樹林,公測後大家記緊跑去青州看看@@")
公測後待續...

職業心得

在角色設定方面,屬性影響其實不大,以下是各屬性的分別

項 目

影 響

地系之人,天性堅忍,在物理的防禦力、法術的命中較其他系優秀。
水系之人,心如明鏡,在法術的防禦力、物理的命中上較其他系優秀。
火系之人,崇尚血性,在物理、法術的傷害力上較其他系優秀。
風系之人,飄逸絕倫,在出手的速度、物理的閃躲上較其他系優秀。
我建議的屬性興職業配塔
猛將建議地、水
豪傑建議火、風、水
鬼謀建議地、風、火
醫者建議地、水、風

除屬性外,出生地亦對本身能力影響很大,比屬性大很多

地 方

影 響

中原在物理的命中、法術的攻擊力及閃躲率上較其他出生地優秀。
江南在物理的防禦力及爆擊、法術的命中上較其他出生地優秀。
西北在物理的攻擊力及閃躲、法術的防禦力及爆擊上較其他出生地優秀。
猛將建議江南、西北
豪傑建議西北
鬼謀建議中原、江南
醫者建議中原、江南

講完了創角角色設定,要說說技能方面,首先是通用技能
因為技能是有上限的,所以我先講一下百姓通用技能

肉包子打狗 不建議大家升級
腳底抹油 一定要學
知己知彼 一定要學
呼朋引伴 不建議學習
買東賣西 除了擺攤帳號,不建議學習
頭好壯壯 建議加滿100級
鬼頭鬼腦 建議加滿100級

豪傑配點

力、體型
基本上升級沒有問題、攻防都很高、但在PK時因為敏低出手較慢較不利
想升級比較快建議呢個
力、敏型
防禦力比較低一點、但出手較快、升級時用藥會比較多、PK時有較大攻擊力、但防低亦很容易比人殺
鐘意玩PK可以選呢個配點
體、敏型
雖然攻力比較低、但血多防厚出手快、在PK中可以當作輔助角色、不易死

豪傑技能

武術春秋、兵器經譜及殞雷 這3招被動技可以把他們點滿
武術春秋 100級 HP上限+100
兵器經譜 100級 物理傷害+25
殞雷 10級 被攻擊時 10%發動 自身物理傷害+50 持續2回合

在武術春秋路線上 30級學習月光 點滿100級時 物傷+84 吸取生命7%
這招是十分好用
而被動技能一定要點滿無化 能令敵方物理攻擊無效
在兵器經譜路線上35級學習雪攻 點滿100級時 物傷+90 也是不錯的技能

其他職業待續...

大興山副本解法(轉自gamebase 經我修改)
任務獎勵是700經驗 1500武點 2~9個土黃小布包 1件太平裝備
因為很多玩家只係拎到2~5個土黃小布包 所以我轉貼個流情 等大家拎晒9個@@
大興山目前所知有三種取得十斤軍糧的方式
一、2個軍糧,第一場景觸發 最後獲得2個土黃小布包
二、7個軍糧,第三場景-衛兵-左方帳篷觸發 最後獲得5個土黃小布包
三、9個軍糧,第三場景-衛兵-左下方觸發 最後獲得9個土黃小布包

7&9個的解法:
1.繞過下面紅圈位置往上走
※注意:若觸發到圈圈內,就只能走取2個軍糧的任務,盡量靠邊走比較保險,或按Ctrl+n來走,這點要注意。

2.當繞過的時候,第二場景就沒NPC。

3.走到此處會觸發任務:
選項為:薑母茶

4.打法順序:
※若直接走到2,再往3的話,就只能拿7個軍糧,則回報的時候,只能拿5個土黃小布包,似乎是bug

5.若經過以上順序,就拿到9個軍糧,也就是能換到9個土黃小布包。

已有 2 人評分Good 收起 理由
╭星_boy╯ + 1
Mr.豪 + 3

總評分:  Good + 4   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

真係十分詳盡。

對我十分有用 , 支持

忍影世界

有關副本果度thx 哂

點解我去到問佢  佢直接開打既=.=..... 冇問我野啵

青州@@  你有hp sp  可以19打25既青州掠賊升  升到25去泰山打33升   青州我19lv組2個夠打
(2-3隻人物)

死囉~我做晒3次 3次只係拎左6個

再上黎睇....完來可以拎27個

原帖由 孤天~ 於 2008-10-19 06:52 PM 發表

呢個我都唔知@@"要研究
我解咁多次全部都拎9
但有1次 開打 得2

對新手好有用既資料,唔置頂哂了

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 孤天~ 於 2008-10-19 06:52 PM 發表

重點係第一個地圖紅圈個位唔好行過去,一定要緊貼左邊行,如果第一個地圖比npc發現左,咁佢係唔會問你野,直接打你,而且只可以拎到2個

對我好有用@O@

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

我想問下,第1地圖冇踩中,第2地圖有怪,第3地圖都冇中,第4地圖有怪,去到就直接打= =?

唔該曬世哥哥~~副本一個人成功咁打~~有9個@@正

原帖由 ngai 於 2008-10-20 01:50 PM 發表

重點係第一個地圖紅圈個位唔好行過去,一定要緊貼左邊行,如果第一個地圖比npc發現左,咁佢係唔會問你野,直接打你,而且只可以拎到2個

係....我第一場境 無俾npc發現   但係行到第2場境 都係有怪啵-.-"    第3無   第4都係有

跟住就到寨口     問個npc   佢叫我得閒無野做就返屋企  都無問我咩暗號    跟住諗住行入去  就開打了-.-"

打完去 1 ,2  冇包包拎啵   都係要入營拎2個=_="

p.s. 打左3次都係咁    有冇更detail 既說明

再p.s. 我想問係唔係要單人去架=.=? 我次次都係雙開咁去......

忍影世界

第1卡我過到去...
    第3卡行中間突然中招- -

我想問第2同4卡遇著d兵仔係咪一定要打?!
        因為我禁左逃一去到門口就開打了-v-

世............點解你唔post埋依張-口-"............

點解我觸發唔到1,2 既

原帖由 孤天~ 於 2008-10-20 11:17 PM 發表
世............點解你唔post埋依張-口-"............

@@"活動黎 新野我無編輯過//
遲d得閒再整埋佢

原帖由 孤天~ 於 2008-10-20 11:17 PM 發表

我想問依家即係點..
要在兩個紅圈中間穿過去?

但係土豪唔係又高攻又高防咩?

修正
第1場景唔好行中紅圈位
第2場景逃 唔洗打
第3場景要觸發晒1 2伏兵位 唔好行中紅圈
第4場景逃
之後1樣

如果第1次打 第3場景無中伏
而拎左9包 同1個人做隊長打第2次就會得2包
轉人做隊長 可以解決呢個問題..

都唔知點解佢成日改 好似唔想比人拎9個糧咁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 06:19 PM , Processed in 0.045986 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存