2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 請不要用有線, 否則一生後悔, 抱憾終生
go

[討論] 請不要用有線, 否則一生後悔, 抱憾終生 [複製鏈接]

今日終於俾我睇真有線真面目....先睇d資料性既野

有線寬頻和有線電視,多年來因其長期撥不通的客服熱線而備受批評,而且終止服務的手續繁冗,職員又會不斷遊說續約,如不續約便故意刁難,又規定顧客只能在合約完結前兩個月至30日內提出,並只能透過致電索取附有客戶號碼終止服務表格,無法透過其他渠道終止服務。直至2007年年中,有葵青區議員成功替居民終止有線寬頻和有線電視服務後,有線寬頻才對外宣稱,因搬遷客服中心、喪失英格蘭足球聯賽播映權和推出「有線十蚊台」的緣故,以致客服電話線路繁忙,並稱當客服中心集中搬到廣州後,客服電話會有所改善。結果不了了之,被傳媒批評謊話連篇,死性不放,到現在還是沒有改善。
[編輯] 有線推銷員部份賤招很多用戶投訴主要針對收費電視的推銷員謊話連篇,當中以近期出現取消合約潮的九倉有線電視被投訴最多:

1〉向年長住戶訛稱須安裝有線解碼器才可繼續收看免費電視

2〉向舊有客戶稱正減價推廣,簽一份新約可用新優惠價錢繼續享用服務,實際是替客戶加一份新合約

3〉在客戶的合約底單寫上送贈8個月月費,客戶致電查詢,有線卻稱公司沒有該優惠的紀錄

4〉借檢查線路為名入屋,向失明及失聰的長者訛稱服務毋須繳費,實際卻收取月費150元

5〉聲稱會替其他公司的客戶處理提早解約問題,但其實只為客戶加上一份有線合約

6〉訛稱客戶簽約3個月後可取消合約,實際不能取消,合約為期18個月[13]

受害者名單:
天水圍的鄭小姐:簽字作實送上8個月免費優惠,原來也是假家住天水圍的鄭小姐去年底簽下18個月長約,當時推銷員承諾送上8個月免費優惠,並將承諾免費的月份寫在客戶留底的合約上。鄭詢問原因,推銷員稱:「因為是特別為你提供優惠,我要回公司另外寫單。」但她後來發現並沒有免除月費,致電有線電視查詢,對方卻聲稱該公司沒有此紀錄,不肯承認有送上8個月免費優惠,鄭想與這位推銷員對質時,公司稱有關推銷員已去如黃鶴。

[編輯] 靠綜援維生的王伯:被恐嚇不裝有線,以後永不能收看免費電視64歲的王伯靠綜援維生,去年底有線推銷員上門游說他安裝解碼器,聲稱只需簽約3個月及月費170元,並恐嚇若不裝有線,以後永不能收看免費電視,距料3個月後當他致電取消,職員卻指他簽下的是18個月死約。王伯昨日向記者憶述此事,忍不住激動落淚,「我幾十歲人,不能看電視好慘,唯一消遣就是看電視。」直至日前有線電視得悉他向區議員投訴,才匆匆致電同意跟他解約,但他須繳清340元餘款。

[編輯] 嚴重弱聽及失明人士:完全在不知情的情況下簽約,合約也生效最離譜一宗個案發生於去年中,事主是柴灣一對林姓年老夫婦,丈夫因患紅斑狼瘡症導致嚴重弱聽及失明,妻子是印尼華僑,不懂廣東話,兩人靠綜援過活。處理該個案的民主黨區議員黎志強表示,有線電視推銷員當日上門向林伯訛稱是免費服務,一個仙也不用支付,他只需簽約同意安裝即可。後來林伯收到月費150元的賬單始知受騙,騙案顯然易見,但有線至今依然厚顏無恥,仍不肯為他們免費解約。

今日我打去搵佢地...如以上所說..又係叫我填表格終止合約...最後我想講用緊有線既..希望你地盡快脫離苦海

最最後講多句:  有線我屌你祖宗十八代!!!!!!!!!!!

已有 6 人評分Good 收起 理由
旋律影子【健】 + 1 你說的內容我非常同意 真係勸大家盡早離開 ...
無雙仔25 + 1 人無恥則無敵
23838078 + 1 咁樣昆d呀伯同失明人士,真係冇人性
pc70343 + 1 我而家都係有線阿...成日都lag lag,忍多佢 ...
Serce + 1 我又係用有線
大野代代 + 1 一日用有線.,,終生也是有線的鬼!

總評分:  Good + 6   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

基本上所以公司都會用陰濕招同埋死纏爛打/花言巧語叫你簽/續

十週年勳章(賀詞)

我曾經係受害者之一..要搞幾年先終止合約..

原帖由 發哥 於 2009-8-27 08:18 PM 發表
今日終於俾我睇真有線真面目....先睇d資料性既野

有線寬頻和有線電視,多年來因其長期撥不通的客服熱線而備受批評,而且終止服務的手續繁冗,職員又會不斷遊說續約,如不續約便故意刁難,又規定顧客只能在合約完結 ...

我都用緊有線..但係我連佢客服電話都唔知.可唔可以比我

我之前都係用佢

根本都cut唔能到,我揸住個電話 9聽咗半個鍾頭音樂耳都熱9埋,轉頭仲cut能埋線,慶能到我屎都急埋即刻打去申請熱線揾人祭旗,第一個係女仔聽.. 算能數....見你係女仔唔吊你.... 我收綫

再打係條o靚仔聽,我心唸你大能獲初頭我好好語氣問佢係邊位....丫.... 佢又問能番我係邊位,佢死都唔能講自己個名,如是者玩能咗成分鍾你係邊位我d粗口開始忍唔能住,吊咗佢兩能,最後佢同我講佢姓鄧無英文名 ....算能數.....我同佢講話cut有線

佢話呢度cut唔到轉介去第2度,根住我同佢講你邊能度都唔駛轉介我唔能想再聽你d音樂,根住佢就同我講"咁我幫唔到你喇,你自己唸辦法啦" 我聽能完呢句之後,我成個人個靈魂好似離能開個身體咁 d火直頭可以煲能瀉一壺水,果一刻我直頭當個能樣係妓女狂吊當我吊得佢拍拍聲既期間,佢同我講叫我尊重下自己

我火都嚟能埋,我同佢講我屋又搬9咗,條線仲係人屋企,你又唔能比我cut 你有無能尊重過我呀,根住佢話如果你再係咁你信唔信我cut你線根住我同佢講"你又試能下cut".....丫.....點能知佢真係cut能咗我線嘩....我簡能值想衝入厨房立把老牛去有線切9? 我吊佢老.母...佢真係夠胆識呀!!!!

搞到我自己都唔知自己想點,office hour又去唔到cut,我收工去佢office仲落能埋閘,我就 9揸能住個解碼器周街行,一陣間大能頭蝦整唔見埋就真係含能都無味,我都試過寄掛號,又寫信再Fax,佢就當能咗我麻瘋佬咁啋我都,聽日我就揸能住個解碼器上天台自殺,等d所謂區議員關注吓。

我平時返工都唔帶公事包,兩手空空幾能嘆呀,就係為能咗呢舊解碼器攪能到我日日袋住佢係公事包返工,我唸住睇下幾時可以行開一陣閃上去有線度cut,不過真係忙到抽筋行唔開,如事者我就揸住佢日日返工放工、happy hour、睇戲食飯,總之佢在我在,佢亡我亡,真係好能似一個傻仔,日日袋9住都唔知為乜,一來舊野已經重二來真係驚自已大頭蝦整唔能見,比人執到都當垃圾”DUM ” 9咗,到時連個公事包都蝕9埋我就真係要攞日大假去遊行。

起初d同事仲以為我買咗部新 NOTEBOOK,我都唔能識點答佢地,求能其笑吓就算,費事比佢地見到我有舊咁既野係袋以為我痴9咗線。不過我知道紙係包唔住火,有一日成班同事去飲茶,當埋單之際,我唸住係個公事包攞個銀包出嚟,點知我攞9錯咗,潛能咗個remote出嚟當銀包,我果刻真係唔能知可以講乜好,成間酒樓好似靜晒,d茶客仲以為我想轉台…..就係咁我一手揸住個remote,一手揸住個銀包埋單……..丫……果條酒樓亞姐重能好意思問9我個搖控係咪佢地,我面都紅能埋同佢講我袋入面仲有舊解碼器連插蘇你要唔要呀。
已有 5 人評分Good 收起 理由
戰神天 + 3 唔比good你..對唔住自己~
aqaqaqaq + 1 生動~有趣~d火直頭可以煲能瀉一壺水~haha
地老天荒 + 3 我本身好唔開心...依家開心晒 哈哈
忘記密碼的人 + 1 睇你篇野真係笑到我痴左線xd 很好
巨飛 + 1 你既文章竟然可以引到我幾十年都唔笑一次既 ...

總評分:  Good + 9   查看全部評分

有線啊爸係邊個啊=.=...好難理解啊

十週年勳章(賀詞)

我用pccw..
想轉hkbn既光纖...
但我果邊無hkbn既光纖....

有線D服務真係......................................

原帖由 絕望的黑暗 於 2009-8-27 08:30 PM 發表

我都用緊有線..但係我連佢客服電話都唔知.可唔可以比我

183 2832  0.0

原帖由 hello~~~ 於 2009-8-27 08:32 PM 發表
根本都cut唔能到,我揸住個電話 9聽咗半個鍾頭音樂耳都熱9埋,轉頭仲cut能埋線,慶能到我屎都急埋即刻打去申請熱線揾人祭旗,第一個係女仔聽.. 算能數....見你係女仔唔吊你.... 我收綫

...

唔好意思
睇完真係笑左

一早知有線廢

原帖由 hello~~~ 於 2009-8-27 08:32 PM 發表

...

一度睇你篇野.....我一度忍唔到笑到卡卡聲......我屋企人以為我痴撚左線對住個MON係度傻笑左分幾鐘.......本人實左佩服你既言語生動有趣,抵死鬼馬......小弟實在甘拜下風

有線衰9開

意見接受 態度照舊

a.a有線出名奸

...

你成功搞掂之後教我

我老豆比有線昆左6年
我也是受害者

前排裝左個有線電視~有4x個台..
有1x個台都唔好睇~有幾個係預告台~勁昆$

原帖由 楠﹏。 於 2009-8-27 08:46 PM 發表
前排裝左個有線電視~有4x個台..
有1x個台都唔好睇~有幾個係預告台~勁昆$
預告台  

冇野嫁

合約完前一個月通知唔續約

你一完左合約就唔好再簽

千祈唔好交錢~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 08:12 PM , Processed in 0.038280 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存