2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 其實大家做乜都好似咁唔鐘意共產黨咁?? ...
樓主: steven1110
go

[討論] 其實大家做乜都好似咁唔鐘意共產黨咁?? [複製鏈接]

好似陶傑咁

抽水批評佢就識 建議=0

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

貪官法治先係最大問題

原帖由 louishi 於 09-10-2 07:27 PM 發表
一黨專政利弊參半,利者為金融海嘯下中國仍然可以保持每年8%經濟增長
實在有賴中國政府在金融海嘯爆發後通過提案救市

其實在中國強行實行民主和專制是沒有意義的,因為中國是一個在舊有思想傳統下受到新文化思 ...

我覺得一黨專政同少民主既國家都唔錯

做野效率奇高,目標明確

如果唔係好似香港咁 近年黎競爭力月黎月低

個sub9政府辦事能力極低   起條橋 收集意見都搞幾年  人地遲你幾年開始起緊 香港方面仲同人傾緊

個禁毒又係不知所謂   搞左幾個月  連本來個測試既意義都冇埋  浪費資源

(可能有錯既地方,歡迎指出)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 異地遊人 於 09-10-2 08:00 PM 發表

04年七一遊人有幾多人?? 5千? 睇多d 報紙
大陸有幾多個城市有7m 人?
唔比遊行, 新彊西藏一樣暴動

一個城市就規定只可以同一個城市既人游行??
咁64果單野開頭得咁少人只係得天安門有示威
最後發展成全國上下都有示威咁又點解釋啊??
唔通D人屎忽痕無野做搵D野黎搞???
新彊西藏暴動 你有無了解過咩原因啊???
人地西方講乜你就照信 中國講乜你就當9up??
人地想分裂你啊依加  ok  依加暴動唔到啦
咪玩吉人囉 出到街 見人就吉囉  呢D係咩黎咖??
我可以話佢係恐怖主義咖   如果到時你俾人吉到
你係咪話  好爽啊 吉多幾野啊  咁啊???

原帖由 *藍子* 於 09-10-2 06:16 PM 發表

點解咁講呢??
你咁勁你又唔做主席??
做主席你估好易啊?? 領導中國你估好易啊??
民主係好野黎  我好贊成  但係你地有無諗過
係中國行民主 會點啊??  13億人
呢個話呢個法例唔得 果個話果個制度唔得
人係自私 ...

講起中國行民主

人民質素普遍唔好,學識又低(頗大量農村人口)

如果唔對投票者設番d條件(如18+中學畢業?),d投票好多都係亂投

計票又係麻煩,13億人口,又唔知用幾多人力物力同時間

仲有 中國貪污咁勁  出現收買投票者既話 咪即係助長貪風?

到時要查  咁多人  又唔知要洗幾多資源!

(有錯請指出..精神麻麻)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 z型仔z 於 09-10-2 08:21 PM 發表

講起中國行民主

人民質素普遍唔好,學識又低(頗大量農村人口)

如果唔對投票者設番d條件(如18+中學畢業?),d投票好多都係亂投

計票又係麻煩,13億人口,又唔知用幾多人力物力同時間

仲有 中國貪污咁勁  出現 ...

係  貪污問題唔好話我地香港知道
就連大6自己都知道 仲好明顯添  
但都係果句   山高黃帝遠  唉!!!

共產是雙刃劍
如果無共產,中國肯定現時都仲未起步or起了亦無成績
而且現時中國無左中共就無bye bye
以香港人咁白痴&內陸咁多草根既思想
只要中國一實行民主肯定好快同「強國」呢個稱號告別

同時因為中共不得不存在亦帶黎好多貪污/內政腐敗等等,
所以引黎咁多天怒人怨
講真民主唔係壞事,但絕對唔可以係現今推行
at least15-20年後先好諗呢d野

十週年勳章(賀詞)

我冇話唔鐘意

原帖由 *藍子* 於 09-10-2 10:19 PM 發表

一個城市就規定只可以同一個城市既人游行??
咁64果單野開頭得咁少人只係得天安門有示威
最後發展成全國上下都有示威咁又點解釋啊??
唔通D人屎忽痕無野做搵D野黎搞???
新彊西藏暴動 你有無了解過咩原因啊???
人 ...

如果要去第d 城市遊行
做分流等等, 咁大個政府唔會咁都做唔到嘛?
美國有三億人, 同中國比係有距離
但係點都好, 有冇試過暴動?
點解西藏會暴動? 你知唔知共產黨一直對西藏做過d 咩?
藏人又有幾窮? 我地偉大o既胡主席又係靠咩上位?
政府要做o既係保護人民, 當政府係壓逼人民, 咁係官逼民反
所以先要民主
兩害取其輕, 我相信西方媒體可信性絕對比中國高好多

十週年勳章(賀詞)

中國全國只有0.09%ge人係富有,,,
99.1%ge人係冇錢.....
同埋中國政府貪污嚴重

有無民主其實我就覺得唔係太重要
社會繁榮隱定就ok啦
好似香港咁 我覺得有無普選根本唔重要
好似台灣咁民主咪擇左個貪污友

笑傲無雙 玩過星曲WEB

請各位盡量配合某些人士..

將中國的優點縮至最小
將中國的缺點無限量放大..

十週年勳章(賀詞)

我要的是民主 不是共產黨!!!

當一部分人擁有財力既時候,自然渴望分享一部分政治權利.......

所謂既政治權利即係選舉權同被選舉權

除了富商,連一般平民都渴望,渴望的不僅這些,而是與生俱來既人權

但現時既中國,可說是沒有

有好多野,唔係單單財力,國力提升可以滿足到

十週年勳章(賀詞)

原帖由 異地遊人 於 09-10-2 08:43 PM 發表

如果要去第d 城市遊行
做分流等等, 咁大個政府唔會咁都做唔到嘛?
美國有三億人, 同中國比係有距離
但係點都好, 有冇試過暴動?
點解西藏會暴動? 你知唔知共產黨一直對西藏做過d 咩?
藏人又有幾窮? 我地偉大o既 ...

都係果句 遊行係因為有民怨 有民怨社會就會唔穩定
唔穩定又咪俾你話無Q用 到時又一批人走出黎游行反黨啦
人民質素普遍唔好,學識又低農村人口佔大部分
郁唔郁就講打講殺 之前都爆幾單村打村啦
有無聽過美國人會咁啊??  少之又少囉
人地文化水平高  見到人都會講聲hello 在中國有幾多人會咁樣啊??
你地成日話中國無人權 咁你估唔估到實行左民主之後會點啊??
一人講一句 有文化有教養既 咪同你辯論下囉  仲記唔記得某某議員係立法會上面
爆粗 拍台拍櫈 仲訂蕉(唔好意思唔識打果隻字)啊?? 你估大6D人會唔會打架啊啦
點解西藏會暴動  我唔知 共產黨一直對西藏做過d 咩 我都唔知  你知咩???
講黎我地大家聽下  其實呢 藏人一開頭玩暴動就已經做錯左  攻擊漢人 燒晒人地D野
仲邊有人會可怜佢地啊??? 個後果咪漢人都忍唔住出黎反藏人囉   
上次香港單野 為左個臉盆搞到要放上youtube俾人睇 要人為佢申怨
最後點解D人無幫佢啊??  沖動左囉  
藏人又有幾窮?   我唔覺熱比亞有幾窮囉  
咩對藏人唔公平 咁佢點解之前可以做到全國常委啊??
好似話仲有上千萬身家添  咁又點解釋啊???

十週年勳章(賀詞)

我對中共唔反感 只係對貪官反感

原帖由 *藍子* 於 09-10-2 09:18 PM 發表

都係果句 遊行係因為有民怨 有民怨社會就會唔穩定
唔穩定又咪俾你話無Q用 到時又一批人走出黎游行反黨啦
人民質素普遍唔好,學識又低農村人口佔大部分
郁唔郁就講打講殺 之前都爆幾單村打村啦
有無聽過美國人會 ...

陰謀論登場:
我其實覺得西藏事件係背後某「大國」搞事囉

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

唉 中國係暗地裹殺左幾多人你都唔知

中國d電視台好似洗腦咁
日日播大紅花
唔識既咪話之前日本仔打我地
英國幫我地
最後香港歸中國囉

呢頭話世界和平
果頭將軍備狂晒
11000公理囉
成個地球都打到

世界上有好多傻仔人云亦云........

愛國不愛黨
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 06:50 AM , Processed in 0.034697 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存