2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 其實大家做乜都好似咁唔鐘意共產黨咁?? ...
樓主: steven1110
go

[討論] 其實大家做乜都好似咁唔鐘意共產黨咁?? [複製鏈接]

原帖由 ~笨東~ 於 09-10-2 09:45 PM 發表
唉 中國係暗地裹殺左幾多人你都唔知

中國d電視台好似洗腦咁
日日播大紅花
唔識既咪話之前日本仔打我地
英國幫我地
最後香港歸中國囉

呢頭話世界和平
果頭將軍備狂晒
11000公理囉
成個地球都打到 ...

咁你又點知佢地暗地裏係殺好多人? 咪又係聽埋d 傳言,實真架?講真野你又唔聽,衰野就一定信到十足十~
諗野剩係諗埋d負面野~又唔諗下人地做左幾多好野~
佢地背後係點既我唔清楚~但係依家擺係我眼前既就係佢地做到野!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 清君 於 09-10-2 09:54 PM 發表
愛國不愛黨

清君可否評下現時既中共呢?
睇過你寫d野都唔錯
希望可以學習學習

原帖由 plnny 於 09-10-2 10:03 PM 發表

清君可否評下現時既中共呢?
睇過你寫d野都唔錯
希望可以學習學習

評就唔敢評啦 一陣被入罪果陣就死啦
你知...所謂既言論自由都係騙人的...

原帖由 *藍子* 於 09-10-2 11:18 PM 發表

都係果句 遊行係因為有民怨 有民怨社會就會唔穩定
唔穩定又咪俾你話無Q用 到時又一批人走出黎游行反黨啦
人民質素普遍唔好,學識又低農村人口佔大部分
郁唔郁就講打講殺 之前都爆幾單村打村啦
有無聽過美國人會 ...

美國人學歷高, fine
日本係二戰之後推行民主, 果陣佢地平衡教育水平絕對比而家中國低
但係而家成果有眼共睹,
歐洲千幾年前有民主, 果陣d 人又讀好多書?
中國政府幾多有, 點解農民搵得500蚊美金一年? 呢d 就係所謂5000年文化智慧?
點解仲有人要冇書讀? 係國家主席獨裁成果?

立法會上面掟蕉爆粗, 什至打交,
我唔滿意搵長毛出黎屌
好過有人不滿到出街劈人

西藏GPA 比貴州高少少
但係好多高收入人士都係漢人, 因為係國企分部
文革之後好長一段時間
中共破壞文化, 禁止宗教係人都知
所謂自治區, 睇下西藏官員名單就知就得個名
空穴來風, 唔逼冇人會反抗
暴動唔岩, 但係應該要講法律
唔係共產黨凌駕法律
人應該係平等, 唔係他尊我卑
人權包括捍衛自己利益權利

原帖由 零木葉 於 09-10-2 11:38 PM 發表

陰謀論登場:
我其實覺得西藏事件係背後某「大國」搞事囉

有冇人搞事都好
讀書少唔代表on9
我都唔鍾意中共
我食得好訓得好....
大國點搞都搞唔到香港人走出去暴動掛

究極愛國mode
禾係2kfun中最愛國的一個同志
禾熱愛中國共產黨,禾熱愛毛主席思想,禾堅持鄧小平同志o既中國特色社會社義路線,禾推崇江澤民同志o既三個代表制,禾為胡錦濤同志o既科學發展觀感到驕傲

上面好多人都話中國o係中共領導下好多慘事,揮金如土
禾又覺得而家中國掘起,駛得起錢,做乜唔駛?
對哩d民智咁低o既蟻民就梗係要管教下啦
殺o個一小撮人去保住成個中國,點解唔得?

無中共,中國5會有今日
強制你d蟻民生少d o既一孩政策都係為你地好,仲5知恩圖報

只有專政先可以有效率,做事先可以齊心,就算行錯o左又可以即刻高效率咁撥亂反正
好似o個d台灣2會,香港臘鴨局咁,日嘈夜夜,又打交,又掉蕉咁,又話為d咩小數弱勢族群爭取權益
根本就哂氣,佢地係蟻民,駛乜理,梗係中國掘起o左先重要啦

好似路上樓大大話齋,就算起條無人用o既鐵路,獨裁政府都可以齊心,好有效律咁一致通過
破壞o個少少生態,死幾條魚,幾條蟲又有咩所謂
最緊要中國一定要發展落去,又唔係浪費唔起
只有國家強大,人民先有好日子過
你地d小學雞,返屋企讀多d書先學人講野啦

科技同設施上既進步=/=黨派行政處理方面既進步
其實好睇你用咩角度去諗啦,實有好同唔好
唔可以偏重任何一方面去以偏概全
我就冇咩特別感覺,沒歸屬感亦冇抗拒感

貪污 腐敗
愛面子
愛造作

十週年勳章(賀詞)

其實樹大有枯枝
一個大國點都有好有唔好

中國自古以黎都係一舊大豬肉
大家有機會就咬一口
如果推行民主.,,就會機會好似前蘇聯咁分裂
台灣,西藏,新疆.,,,未有民主都想獨立
最加上現時中國平均學識水平不高.,,買票,做票,,
中國暫時都係以共產黨比較好.,,,

【明報專訊】倪匡,少年嚮往共產黨平等、均富的理想,隻身由上海北上內蒙古參加解放軍,但失望地發覺軍中生活階級觀念森嚴、特權處處。自己又因在零下四十度,被迫拆掉小木橋生火取暖而面臨被指控破壞交通。面對可能判刑十年之災,他走投無路下南逃他鄉,歷盡有家歸不得之苦後,輾轉流落香港。當年他高興地躺在維多利亞公園草地上,深深呼吸自由空氣,從此樂得做一個無災無難的自由人。轉眼五十多個寒暑過去,面對中華人民共和國六十周年國慶,倪匡除慶幸自己仍是自由人外,對祖國數十年變化及經濟成長依然無動於衷,不願「回去」一看,亦沒有半句建言。受了傷害的心靈,只希望能夠保障個人的自由。國家大事,自覺無力挽……

倪—— 倪匡 薇——《薇微語》主持李小薇

我和她水火不容

薇:近期流行說「請對鏡頭說你是否共產黨」,你是否共產黨?

倪:我當然不是。

薇:你還是很討厭共產黨?

倪:對,因為共產黨極權。我鍾愛自由,嚮往個體的思想,不得不討厭共產的思想體系,一如水火不容的道理。

薇:但你當年對「她」迷戀過。

倪:1949年共產黨建立政權時,全部中國人都被她迷住了。你看共產黨由最初成立至建立全國政權,用了不足三十年工夫。如果得不到中國大多數人民擁護,她是不會成功的。

薇:你也是這樣就信了她?

倪:當時以為中國從此有希望,但參加工作後,一看才知和想像不一樣。去年中國有一本書是收集了1945年共產黨的言論集,說明為甚麼要反對一黨專政、一黨專政萬事不成、要怎樣才有民主和言論自由。講的全是毛主席的話和《新華日報》的社論。現在這書卻成了禁書,即是說建國前共產黨領導人說的話全部推翻掉。其實這些話與《零八憲章》的內容一樣。
薇:你怎看到她的真面目?

倪:我到最普通的地方工作,她提倡平等,但原來階級分明、上面的話下面的完全不能違反,與我的性格,格格不入。當年參加土地改革、鬥地主,地主被判死刑,由我寫判決書,我問死刑原因怎寫,上面說寫「地主」就可以。我說「地主」不是原因,應該說明地主犯了甚麼不法行為,例如強姦婦女等。上面硬說不用管,我無法接受,後來幾乎要開會來鬥爭我。

薇:你最後妥協了?

倪:不妥協,下一回很容易是別人為我寫死因報告呢!寫「地主」已經不算奇怪,寫「其他」的判死原因也有呢!

薇:你偷渡來港時曾吃老鼠?

倪:老鼠很好吃的,用火燒熟吃;還有吃螞蟻蛋,一窩螞蟻跑光後,剩下白白的蛋,我以為很不錯,用手拿來吃,原來酸得很;把棉花煮熟也能頂得餓。

最壞的資本主義

薇:到香港後至今,對共產黨有沒有改觀?

倪:有些改觀。共產黨有改變,不過是變得更壞,現在變成最壞的資本主義。所有大企業控制在官僚手上,官僚資本主義是最無情的資本主義,不會同情老百姓的。

現在最遭欺壓是農民與工人,因為百分之零點七的人掌握百分之九十的資產。工人上午上班,下午回來時房子已被拆掉了,我寧願在毛澤東時代大家都窮。讓部分人富起來不是這樣富法,富起來的要照顧未富的人,不可以反過來加倍壓迫窮苦的人。現在新聞相片上可見煤礦老闆用禮賓車送女兒上學,但路邊卻有衣衫破舊的小女孩……對比太強烈了,不能這樣子。

薇:六十年來真的一點變化也沒有?

倪:有變化但沒有進步,只有愈來愈壞,所有人失去理想,只追求金錢,完全不顧道德底線,這是文革的後遺症。一些假商品完全衝破了最基本的底線,在報上看到連魚身上都注些水增加重量。你能增加多少呢?底線全沒了!

薇:有希望嗎?

倪:我看不到。一個官僚貪污、一個環境污染就夠,再過數十年中國連水都沒得喝了。看網上照片,公共汽車上寫著「吐痰請向外吐,提高個人素質」。「向外吐」已經是提高個人素質了,這是完全沒有保護環境的意識。

薇:有人說國家要先有經濟發展才能講民主。

倪:西方有這說法,但中國不同。西方理論是經濟發展社會中產階級,中產自然要求民主、自由;但中國是形成了中產階級後,有錢的階級卻不要求政治民主,反而更加投靠極權,冀望得到更多利益。

薇:你有一個哥哥也是優秀共產黨員,即是說除貪官污吏外,國內也有默默工作的人,這不也是希望所在嗎?

倪:當然有,如果一個都無,不可能支撐到現在。如果七千萬黨員有三分一是貪官,即有二千多萬是貪官。

薇:還有好的。

倪:但這樣是沒有用的。一些好人的努力成果會被另一批人拿走,或變成鞏固一黨專政的(力量)。

生日快樂?說不出口

薇:人家六十大壽,你不可以原諒一點?

倪:六十大壽就可以原諒,那我七十大壽是否甚麼都可幹?……這與年紀無關。

薇:生日快樂都講不出?

倪:她快樂時我不快樂,我希望她不快樂……我覺得她真是不快樂,而且可憐。我也很同情她,連放風箏也觸動她的神經,放風箏有甚麼罪過呢?放上去又會怎樣?其實她很堅強,但心裡覺得脆弱,所以很可憐。沒有人可以推翻她的,她即使全放開,讓全中國人去罵,也罵不倒,政權是用槍打出來的。世界上有哪個武裝力量可以推翻她的政權?她怕甚麼?

薇:香港可以做點甚麼嗎?香港的自由可以感染內地嗎?

倪:香港沒有甚麼可做,頂多有機會就說幾句話吧!但在強大的專政權力下,小百姓有甚麼可說呢?頂多如老子教小子:能吃一口就吃一口吧!要感染內地?一發聲就會出事,例如四川地震校舍倒下,就連追問為甚麼這麼多校舍倒下都不可以,真是太過分了。其實中國老百姓最好對付,只要不太過分都不造反,現在遍地都有人造反……偉大的毛主席說,哪脗有壓迫,哪脗就有反抗,完全靠高壓,反抗一定愈多。

今生不做中國人

薇:你會回去看一看嗎?

倪:我不會回去的,我沒有辦法,我本來說過連香港也不回來……現在已經差不多到了極限的底線了。我本來沒甚麼不開心的,如果回去一處自己不開心的地方又何必呢?

薇:你不想家嗎?

倪:我從小在上海長大,上海人很少懷念家鄉的。我自己家鄉也未到過。如果我喜歡懷念,我在任何地方都會懷念香港。我在香港生活得最久了。有本書叫做《來生不做中國人》,是天下第一好書,但不夠徹底。我說今生不做中國人,徹底失望。

薇:但你好多朋友都回去看看,查良鏞、黃霑、陶傑……

倪:是的,他們喜歡嘛。我始終覺得,所有不同想法都可以並存,所以我最討厭與人辯論,最不喜歡統一意見了。不統一意見的人都可以做朋友。如果意見不同就不可以做朋友,那我自己都變成共產黨了。

薇:你一生最執著最堅持甚麼呢?

倪:我堅持要有個人自由,人應該生活在一個有個體自由的社會中,身體不受傷害。我很幸運,在香港數十年,我的自由完全不受干擾,而且人人說我為所欲為。我當初來香港時,躺在維多利亞公園草地,完全沒有人干涉,自出自入。

薇:你真是一個很開心的人。

倪:中國數千年歷史,嚴格來說這三十年已經是中國盛世,死人算少又無戰爭。

薇:這即是有進步了吧!

倪:但這是沒有用的,極權統治一日未改,一日靠上邊在位人的態度而定,上邊的人今日如此(當然好),但一念之間可以改變國家命運嘛!

■本文節錄自香港電台電視節目《薇微語》第一集,主持李小薇專訪倪匡,九月二十九日(星期二)晚上七時於亞洲電視本港台播出

一個愛國既人唔會愛共
已有 1 人評分Good 收起 理由
~冷傲天~ + 3 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

原帖由 steven1110 於 09-10-2 09:56 PM 發表

咁你又點知佢地暗地裏係殺好多人? 咪又係聽埋d 傳言,實真架?講真野你又唔聽,衰野就一定信到十足十~
佢地背後係點既我唔清楚~但係依家擺係我眼前既就係 ...

真捉貪官以百位單位 而不是個位

回復 1# steven1110 的帖子

其實我地呢一輩既真係好難斷定究竟共產黨有無錯

不過國慶我只會當佢係多左一日假放

真係無咩拿個心出黎同佢慶祝

原帖由 steven1110 於 09-10-2 09:56 PM 發表

佢地背後係點既我唔清楚~但係依家擺係我眼前既就係 ...

睇你都仲小學 la

香港九成大學反共 平反64 為建校目的 你都唔會知

原帖由 異地遊人 於 09-10-3 12:01 AM 發表

美國人學歷高, fine
日本係二戰之後推行民主, 果陣佢地平衡教育水平絕對比而家中國低
但係而家成果有眼共睹,
歐洲千幾年前有民主, 果陣d 人又讀好多書?
中國政府幾多有, 點解農民搵得500蚊美金一年? 呢d 就係 ...

香港點同內陸比

原帖由 零木葉 於 09-10-3 01:04 AM 發表

香港點同內陸比

咪係囉
當年毆洲同日本邊有中國咁多人
禾地中國係落後人地好多,而家追到咁多已經好西利
中共所行o既政策已經平衡哂所有返面o既利益o既好好方法,唯一出路
沒有中共,中國不會有今天
禾要同偉大o既零木葉同志一齊壯大2kfun o既愛國勢力

原帖由 kath 於 09-10-3 01:09 AM 發表

咪係囉
當年毆洲同日本邊有中國咁多人
禾地中國係落後人地好多,而家追到咁多已經好西利
中共所行o既政策已經平衡哂所有返面o既利益o既好好方法,唯一出路
沒有中共,中國不會有今天
禾要同偉大o既零木葉同志一齊 ...

平衡d乜野鬼 ..?

強係強在對外地位勢力姐
p.s:我唔係愛國人士,我祟洋

原帖由 零木葉 於 09-10-3 03:04 AM 發表

香港點同內陸比

有風有火都要有野點...

好似d人陰謀論話六四又係有人煽風點火
如果美國推波作浪, 收買/ 支持d 學生領袖, 我覺得合理
但係冇可能推動成班學生
有積怨先會爆發

原帖由 零木葉 於 09-10-3 01:13 AM 發表

平衡d乜野鬼 ..?

強係強在對外地位勢力姐
p.s:我唔係愛國人士,我祟洋

平衡以大局為重定係十三億人一齊挨窮挨餓囉
根據小道消息透露,中國人口已經就o黎有十五億
好多國家都望住中國哩塊肥豬肉,對禾地祖國虎視眈眈,想借d意食o左禾地
好在中共哩幾十年致力發展軍備,嚇得下人,先可以保得住個河山
等咩全民均富,教育好d農村子女脫窮,禾地個國家三十年前就已經畀美國食o左啦

典解,典解梨要脫離愛國陣營!
...零本葉同志係世上難得o既高人,禾相信佢而家一定只係做緊卧底,禾會等你歸隊
係哩短短o既日子,禾會繼續堅持偉大零木葉同志堅定不移o既愛國路線

原帖由 異地遊人 於 09-10-3 01:17 AM 發表

有風有火都要有野點...

好似d人陰謀論話六四又係有人煽風點火
如果美國推波作浪, 收買/ 支持d 學生領袖, 我覺得合理
但係冇可能推動成班學生
有積怨先會爆發

我明你想講乜
而個例子我都好認同
姑勿論六四係咪有背後勢力
但導火線始終係你所講既積怨
因此我明你話需要民主既原因,
但始終中國太多草根,唔適合推行民主
我認為提升人權就已經夠,但當然會唔會提又係令一回事

原帖由 kath 於 09-10-3 01:21 AM 發表

平衡以大局為重定係十三億人一齊挨窮挨餓囉
根據小道消息透露,中國人口已經就o黎有十五億
好多國家都望住中國哩塊肥豬肉,對禾地祖國虎視眈眈,想借d意食o左禾地
好在中共哩幾十年致力發展軍備,嚇得下人,先可以保 ...

我唔想回你..你真係痴痴地線

之但係你可唔可以咪再用火星文
是關我間中都會睇下你既發表
真係睇到我眼反反
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 12:03 AM , Processed in 0.037539 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存