2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 武術百家 葉問VS李小龍
樓主: 金夕雨
go

葉問VS李小龍   [複製鏈接]

一拳789KG......你知唔知789KG有幾重呀....

1秒打出28拳 應該無咩可能- -

有d人話拍戲用左快鏡, 睇落好似好快咁

仲vs喎,真正學武之人第一就係學習忍耐,指既係好勝心方面既忍耐,呢樣係最基本既條件,咪令你以為學到一丁點皮毛就用黎好勇鬥狠。武術那怕最普通的出拳,都每日練過萬下,持久到起埋都練個十幾廿年先叫做水準。

第二,練武同樣係為左修心,同樣係訓練忍耐力,除非洩及侮辱性的辱罵,否則一般能忍就忍,而一旦出手,一般係好少會令對方有生存既機會,簡單黎講,一旦出手,就係一部殺人機器,不死不休。

最後,武字係點寫啊?止戈,係停止干戈,但唔代表係俾你用黎好勇鬥狠,過份既正義感用黎以為鋤強扶弱實際上很容易被人借刀殺人。

而vs,實際上冇乜意義,除非私人恩怨到不可收拾既地步,否則兩個習武到一定程度既人,係唔會出狠招,因為容易傷害到人,你更加唔好諗佢地會點"認真"!

真正習武之人,係唔會諗邊個同邊個打,邊個勝算大d,邊個會嬴之類。剩係假設有呢個念頭,就已經偏離武術,純粹係為左好勇鬥狠既用途。佢地係非常珍惜每一分每一秒既時間,去透過(朝4起身晚6睡覺)當中既時間練武,修心令自己進步。

你真係hi大左-,-
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 08:31 AM , Processed in 0.031594 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存